Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
10. அரகஸுத்தங்
10. Arakasuttaṃ
74. ‘‘பூ⁴தபுப்³ப³ங், பி⁴க்க²வே, அரகோ நாம ஸத்தா² அஹோஸி தித்த²கரோ காமேஸு வீதராகோ³. அரகஸ்ஸ கோ² பன, பி⁴க்க²வே, ஸத்து²னோ அனேகானி ஸாவகஸதானி அஹேஸுங். அரகோ ஸத்தா² ஸாவகானங் ஏவங் த⁴ம்மங் தே³ஸேதி – அப்பகங், ப்³ராஹ்மண, ஜீவிதங் மனுஸ்ஸானங் பரித்தங் லஹுகங் 1 ப³ஹுது³க்க²ங் ப³ஹுபாயாஸங் மந்தாயங் 2 பொ³த்³த⁴ப்³ப³ங் , கத்தப்³ப³ங் குஸலங், சரிதப்³ப³ங் ப்³ரஹ்மசரியங், நத்தி² ஜாதஸ்ஸ அமரணங்.
74. ‘‘Bhūtapubbaṃ, bhikkhave, arako nāma satthā ahosi titthakaro kāmesu vītarāgo. Arakassa kho pana, bhikkhave, satthuno anekāni sāvakasatāni ahesuṃ. Arako satthā sāvakānaṃ evaṃ dhammaṃ deseti – appakaṃ, brāhmaṇa, jīvitaṃ manussānaṃ parittaṃ lahukaṃ 3 bahudukkhaṃ bahupāyāsaṃ mantāyaṃ 4 boddhabbaṃ , kattabbaṃ kusalaṃ, caritabbaṃ brahmacariyaṃ, natthi jātassa amaraṇaṃ.
‘‘ஸெய்யதா²பி , ப்³ராஹ்மண, திணக்³கே³ உஸ்ஸாவபி³ந்து³ ஸூரியே உக்³க³ச்ச²ந்தே கி²ப்பங்யேவ படிவிக³ச்ச²தி, ந சிரட்டி²திகங் ஹோதி; ஏவமேவங் கோ², ப்³ராஹ்மண, உஸ்ஸாவபி³ந்தூ³பமங் ஜீவிதங் மனுஸ்ஸானங் பரித்தங் லஹுகங் ப³ஹுது³க்க²ங் ப³ஹுபாயாஸங் மந்தாயங் பொ³த்³த⁴ப்³ப³ங், கத்தப்³ப³ங் குஸலங், சரிதப்³ப³ங் ப்³ரஹ்மசரியங், நத்தி² ஜாதஸ்ஸ அமரணங்.
‘‘Seyyathāpi , brāhmaṇa, tiṇagge ussāvabindu sūriye uggacchante khippaṃyeva paṭivigacchati, na ciraṭṭhitikaṃ hoti; evamevaṃ kho, brāhmaṇa, ussāvabindūpamaṃ jīvitaṃ manussānaṃ parittaṃ lahukaṃ bahudukkhaṃ bahupāyāsaṃ mantāyaṃ boddhabbaṃ, kattabbaṃ kusalaṃ, caritabbaṃ brahmacariyaṃ, natthi jātassa amaraṇaṃ.
‘‘ஸெய்யதா²பி, ப்³ராஹ்மண, து²ல்லபு²ஸிதகே தே³வே வஸ்ஸந்தே உத³கபு³ப்³பு³ளங் 5 கி²ப்பங்யேவ படிவிக³ச்ச²தி, ந சிரட்டி²திகங் ஹோதி; ஏவமேவங் கோ², ப்³ராஹ்மண, உத³கபு³ப்³பு³ளூபமங் ஜீவிதங் மனுஸ்ஸானங் பரித்தங் லஹுகங் ப³ஹுது³க்க²ங் ப³ஹுபாயாஸங் மந்தாயங் பொ³த்³த⁴ப்³ப³ங், கத்தப்³ப³ங் குஸலங், சரிதப்³ப³ங் ப்³ரஹ்மசரியங், நத்தி² ஜாதஸ்ஸ அமரணங்.
‘‘Seyyathāpi, brāhmaṇa, thullaphusitake deve vassante udakabubbuḷaṃ 6 khippaṃyeva paṭivigacchati, na ciraṭṭhitikaṃ hoti; evamevaṃ kho, brāhmaṇa, udakabubbuḷūpamaṃ jīvitaṃ manussānaṃ parittaṃ lahukaṃ bahudukkhaṃ bahupāyāsaṃ mantāyaṃ boddhabbaṃ, kattabbaṃ kusalaṃ, caritabbaṃ brahmacariyaṃ, natthi jātassa amaraṇaṃ.
‘‘ஸெய்யதா²பி, ப்³ராஹ்மண, உத³கே த³ண்ட³ராஜி கி²ப்பங்யேவ படிவிக³ச்ச²தி, ந சிரட்டி²திகா ஹோதி; ஏவமேவங் கோ², ப்³ராஹ்மண, உத³கே த³ண்ட³ராஜூபமங் ஜீவிதங் மனுஸ்ஸானங் பரித்தங்…பே॰… நத்தி² ஜாதஸ்ஸ அமரணங்.
‘‘Seyyathāpi, brāhmaṇa, udake daṇḍarāji khippaṃyeva paṭivigacchati, na ciraṭṭhitikā hoti; evamevaṃ kho, brāhmaṇa, udake daṇḍarājūpamaṃ jīvitaṃ manussānaṃ parittaṃ…pe… natthi jātassa amaraṇaṃ.
‘‘ஸெய்யதா²பி, ப்³ராஹ்மண, ப³லவா புரிஸோ ஜிவ்ஹக்³கே³ கே²ளபிண்ட³ங் ஸங்யூஹித்வா அகஸிரேனேவ வமெய்ய 11; ஏவமேவங் கோ², ப்³ராஹ்மண, கே²ளபிண்டூ³பமங் ஜீவிதங் மனுஸ்ஸானங் பரித்தங்…பே॰… நத்தி² ஜாதஸ்ஸ அமரணங்.
‘‘Seyyathāpi, brāhmaṇa, balavā puriso jivhagge kheḷapiṇḍaṃ saṃyūhitvā akasireneva vameyya 12; evamevaṃ kho, brāhmaṇa, kheḷapiṇḍūpamaṃ jīvitaṃ manussānaṃ parittaṃ…pe… natthi jātassa amaraṇaṃ.
‘‘ஸெய்யதா²பி, ப்³ராஹ்மண, தி³வஸங்ஸந்தத்தே அயோகடாஹே மங்ஸபேஸி 13 பக்கி²த்தா கி²ப்பங்யேவ படிவிக³ச்ச²தி, ந சிரட்டி²திகா ஹோதி; ஏவமேவங் கோ², ப்³ராஹ்மண, மங்ஸபேஸூபமங் ஜீவிதங் மனுஸ்ஸானங் பரித்தங்…பே॰… நத்தி² ஜாதஸ்ஸ அமரணங்.
‘‘Seyyathāpi, brāhmaṇa, divasaṃsantatte ayokaṭāhe maṃsapesi 14 pakkhittā khippaṃyeva paṭivigacchati, na ciraṭṭhitikā hoti; evamevaṃ kho, brāhmaṇa, maṃsapesūpamaṃ jīvitaṃ manussānaṃ parittaṃ…pe… natthi jātassa amaraṇaṃ.
‘‘ஸெய்யதா²பி, ப்³ராஹ்மண, கா³வீ வஜ்ஜா² ஆகா⁴தனங் நீயமானா யங் யதே³வ பாத³ங் உத்³த⁴ரதி, ஸந்திகேவ ஹோதி வத⁴ஸ்ஸ ஸந்திகேவ மரணஸ்ஸ; ஏவமேவங் கோ², ப்³ராஹ்மண, கோ³வஜ்ஜூ²பமங் 15 ஜீவிதங் மனுஸ்ஸானங் பரித்தங் லஹுகங் ப³ஹுது³க்க²ங் ப³ஹுபாயாஸங் மந்தாயங் பொ³த்³த⁴ப்³ப³ங், கத்தப்³ப³ங் குஸலங், சரிதப்³ப³ங் ப்³ரஹ்மசரியங், நத்தி² ஜாதஸ்ஸ அமரண’’ந்தி.
‘‘Seyyathāpi, brāhmaṇa, gāvī vajjhā āghātanaṃ nīyamānā yaṃ yadeva pādaṃ uddharati, santikeva hoti vadhassa santikeva maraṇassa; evamevaṃ kho, brāhmaṇa, govajjhūpamaṃ 16 jīvitaṃ manussānaṃ parittaṃ lahukaṃ bahudukkhaṃ bahupāyāsaṃ mantāyaṃ boddhabbaṃ, kattabbaṃ kusalaṃ, caritabbaṃ brahmacariyaṃ, natthi jātassa amaraṇa’’nti.
‘‘தேன கோ² பன, பி⁴க்க²வே, ஸமயேன மனுஸ்ஸானங் ஸட்டி²வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஆயுப்பமாணங் அஹோஸி, பஞ்சவஸ்ஸஸதிகா குமாரிகா அலங்பதெய்யா அஹோஸி. தேன கோ² பன, பி⁴க்க²வே, ஸமயேன மனுஸ்ஸானங் ச²ளேவ ஆபா³தா⁴ அஹேஸுங் – ஸீதங், உண்ஹங், ஜிக⁴ச்சா², பிபாஸா, உச்சாரோ, பஸ்ஸாவோ. ஸோ ஹி நாம, பி⁴க்க²வே, அரகோ ஸத்தா² ஏவங் தீ³கா⁴யுகேஸு மனுஸ்ஸேஸு ஏவங் சிரட்டி²திகேஸு ஏவங் அப்பாபா³தே⁴ஸு ஸாவகானங் ஏவங் த⁴ம்மங் தே³ஸெஸ்ஸதி – ‘அப்பகங், ப்³ராஹ்மண, ஜீவிதங் மனுஸ்ஸானங் பரித்தங் லஹுகங் ப³ஹுது³க்க²ங் ப³ஹுபாயாஸங் மந்தாயங் பொ³த்³த⁴ப்³ப³ங், கத்தப்³ப³ங் குஸலங், சரிதப்³ப³ங் ப்³ரஹ்மசரியங், நத்தி² ஜாதஸ்ஸ அமரண’’’ந்தி.
‘‘Tena kho pana, bhikkhave, samayena manussānaṃ saṭṭhivassasahassāni āyuppamāṇaṃ ahosi, pañcavassasatikā kumārikā alaṃpateyyā ahosi. Tena kho pana, bhikkhave, samayena manussānaṃ chaḷeva ābādhā ahesuṃ – sītaṃ, uṇhaṃ, jighacchā, pipāsā, uccāro, passāvo. So hi nāma, bhikkhave, arako satthā evaṃ dīghāyukesu manussesu evaṃ ciraṭṭhitikesu evaṃ appābādhesu sāvakānaṃ evaṃ dhammaṃ desessati – ‘appakaṃ, brāhmaṇa, jīvitaṃ manussānaṃ parittaṃ lahukaṃ bahudukkhaṃ bahupāyāsaṃ mantāyaṃ boddhabbaṃ, kattabbaṃ kusalaṃ, caritabbaṃ brahmacariyaṃ, natthi jātassa amaraṇa’’’nti.
‘‘ஏதரஹி தங், பி⁴க்க²வே, ஸம்மா வத³மானோ வதெ³ய்ய – ‘அப்பகங் ஜீவிதங் மனுஸ்ஸானங் பரித்தங் லஹுகங் ப³ஹுது³க்க²ங் ப³ஹுபாயாஸங் மந்தாயங் பொ³த்³த⁴ப்³ப³ங், கத்தப்³ப³ங் குஸலங், சரிதப்³ப³ங் ப்³ரஹ்மசரியங், நத்தி² ஜாதஸ்ஸ அமரண’ந்தி. ஏதரஹி, பி⁴க்க²வே , யோ சிரங் ஜீவதி ஸோ வஸ்ஸஸதங் அப்பங் வா பி⁴ய்யோ. வஸ்ஸஸதங் கோ² பன, பி⁴க்க²வே, ஜீவந்தோ தீணியேவ உதுஸதானி ஜீவதி – உதுஸதங் ஹேமந்தானங், உதுஸதங் கி³ம்ஹானங், உதுஸதங் வஸ்ஸானங். தீணி கோ² பன, பி⁴க்க²வே, உதுஸதானி ஜீவந்தோ த்³வாத³ஸ 17 யேவ மாஸஸதானி ஜீவதி – சத்தாரி மாஸஸதானி ஹேமந்தானங் , சத்தாரி மாஸஸதானி கி³ம்ஹானங், சத்தாரி மாஸஸதானி வஸ்ஸானங். த்³வாத³ஸ கோ² பன, பி⁴க்க²வே, மாஸஸதானி ஜீவந்தோ சதுவீஸதியேவ அத்³த⁴மாஸஸதானி ஜீவதி – அட்ட²த்³த⁴மாஸஸதானி ஹேமந்தானங், அட்ட²த்³த⁴மாஸஸதானி கி³ம்ஹானங், அட்ட²த்³த⁴மாஸஸதானி வஸ்ஸானங். சதுவீஸதி கோ² பன, பி⁴க்க²வே, அத்³த⁴மாஸஸதானி ஜீவந்தோ ச²த்திங்ஸங்யேவ ரத்திஸஹஸ்ஸானி ஜீவதி – த்³வாத³ஸ ரத்திஸஹஸ்ஸானி ஹேமந்தானங், த்³வாத³ஸ ரத்திஸஹஸ்ஸானி கி³ம்ஹானங், த்³வாத³ஸ ரத்திஸஹஸ்ஸானி வஸ்ஸானங். ச²த்திங்ஸங் கோ² பன, பி⁴க்க²வே, ரத்திஸஹஸ்ஸானி ஜீவந்தோ த்³வேஸத்ததியேவ 18 ப⁴த்தஸஹஸ்ஸானி பு⁴ஞ்ஜதி – சதுவீஸதி ப⁴த்தஸஹஸ்ஸானி ஹேமந்தானங், சதுவீஸதி ப⁴த்தஸஹஸ்ஸானி கி³ம்ஹானங், சதுவீஸதி ப⁴த்தஸஹஸ்ஸானி வஸ்ஸானங் ஸத்³தி⁴ங் மாதுத²ஞ்ஞாய ஸத்³தி⁴ங் ப⁴த்தந்தராயேன.
‘‘Etarahi taṃ, bhikkhave, sammā vadamāno vadeyya – ‘appakaṃ jīvitaṃ manussānaṃ parittaṃ lahukaṃ bahudukkhaṃ bahupāyāsaṃ mantāyaṃ boddhabbaṃ, kattabbaṃ kusalaṃ, caritabbaṃ brahmacariyaṃ, natthi jātassa amaraṇa’nti. Etarahi, bhikkhave , yo ciraṃ jīvati so vassasataṃ appaṃ vā bhiyyo. Vassasataṃ kho pana, bhikkhave, jīvanto tīṇiyeva utusatāni jīvati – utusataṃ hemantānaṃ, utusataṃ gimhānaṃ, utusataṃ vassānaṃ. Tīṇi kho pana, bhikkhave, utusatāni jīvanto dvādasa 19 yeva māsasatāni jīvati – cattāri māsasatāni hemantānaṃ , cattāri māsasatāni gimhānaṃ, cattāri māsasatāni vassānaṃ. Dvādasa kho pana, bhikkhave, māsasatāni jīvanto catuvīsatiyeva addhamāsasatāni jīvati – aṭṭhaddhamāsasatāni hemantānaṃ, aṭṭhaddhamāsasatāni gimhānaṃ, aṭṭhaddhamāsasatāni vassānaṃ. Catuvīsati kho pana, bhikkhave, addhamāsasatāni jīvanto chattiṃsaṃyeva rattisahassāni jīvati – dvādasa rattisahassāni hemantānaṃ, dvādasa rattisahassāni gimhānaṃ, dvādasa rattisahassāni vassānaṃ. Chattiṃsaṃ kho pana, bhikkhave, rattisahassāni jīvanto dvesattatiyeva 20 bhattasahassāni bhuñjati – catuvīsati bhattasahassāni hemantānaṃ, catuvīsati bhattasahassāni gimhānaṃ, catuvīsati bhattasahassāni vassānaṃ saddhiṃ mātuthaññāya saddhiṃ bhattantarāyena.
‘‘தத்ரிமே ப⁴த்தந்தராயா கபிமித்³தோ⁴பி ப⁴த்தங் ந பு⁴ஞ்ஜதி, து³க்கி²தோபி ப⁴த்தங் ந பு⁴ஞ்ஜதி, ப்³யாதி⁴தோபி ப⁴த்தங் ந பு⁴ஞ்ஜதி, உபோஸதி²கோபி ப⁴த்தங் ந பு⁴ஞ்ஜதி , அலாப⁴கேனபி ப⁴த்தங் ந பு⁴ஞ்ஜதி. இதி கோ², பி⁴க்க²வே, மயா வஸ்ஸஸதாயுகஸ்ஸ மனுஸ்ஸஸ்ஸ ஆயுபி ஸங்கா²தோ 21, ஆயுப்பமாணம்பி ஸங்கா²தங், உதூபி ஸங்கா²தா, ஸங்வச்ச²ராபி ஸங்கா²தா, மாஸாபி ஸங்கா²தா, அத்³த⁴மாஸாபி ஸங்கா²தா, ரத்திபி ஸங்கா²தா, தி³வாபி ஸங்கா²தா, ப⁴த்தாபி ஸங்கா²தா, ப⁴த்தந்தராயாபி ஸங்கா²தா. யங், பி⁴க்க²வே, ஸத்தா²ரா கரணீயங் ஸாவகானங் ஹிதேஸினா அனுகம்பகேன அனுகம்பங் உபாதா³ய; கதங் வோ தங் மயா ஏதானி, பி⁴க்க²வே, ருக்க²மூலானி ஏதானி ஸுஞ்ஞாகா³ரானி. ஜா²யத², பி⁴க்க²வே, மா பமாத³த்த²; மா பச்சா² விப்படிஸாரினோ அஹுவத்த². அயங் வோ அம்ஹாகங் அனுஸாஸனீ’’தி. த³ஸமங்.
‘‘Tatrime bhattantarāyā kapimiddhopi bhattaṃ na bhuñjati, dukkhitopi bhattaṃ na bhuñjati, byādhitopi bhattaṃ na bhuñjati, uposathikopi bhattaṃ na bhuñjati , alābhakenapi bhattaṃ na bhuñjati. Iti kho, bhikkhave, mayā vassasatāyukassa manussassa āyupi saṅkhāto 22, āyuppamāṇampi saṅkhātaṃ, utūpi saṅkhātā, saṃvaccharāpi saṅkhātā, māsāpi saṅkhātā, addhamāsāpi saṅkhātā, rattipi saṅkhātā, divāpi saṅkhātā, bhattāpi saṅkhātā, bhattantarāyāpi saṅkhātā. Yaṃ, bhikkhave, satthārā karaṇīyaṃ sāvakānaṃ hitesinā anukampakena anukampaṃ upādāya; kataṃ vo taṃ mayā etāni, bhikkhave, rukkhamūlāni etāni suññāgārāni. Jhāyatha, bhikkhave, mā pamādattha; mā pacchā vippaṭisārino ahuvattha. Ayaṃ vo amhākaṃ anusāsanī’’ti. Dasamaṃ.
மஹாவக்³கோ³ ஸத்தமோ.
Mahāvaggo sattamo.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
ஹிரீஸூரியங் உபமா, த⁴ம்மஞ்ஞூ பாரிச²த்தகங்;
Hirīsūriyaṃ upamā, dhammaññū pārichattakaṃ;
ஸக்கச்சங் பா⁴வனா அக்³கி³, ஸுனெத்தஅரகேன சாதி.
Sakkaccaṃ bhāvanā aggi, sunettaarakena cāti.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 10. அரகஸுத்தவண்ணனா • 10. Arakasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 10. அரகஸுத்தவண்ணனா • 10. Arakasuttavaṇṇanā