Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૩૨. આરક્ખદાયકવગ્ગો
32. Ārakkhadāyakavaggo
૧-૧૦. આરક્ખદાયકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના
1-10. Ārakkhadāyakattheraapadānādivaṇṇanā
બાત્તિંસતિમવગ્ગે પઠમદુતિયતતિયાપદાનાનિ સુવિઞ્ઞેય્યાનેવ.
Bāttiṃsatimavagge paṭhamadutiyatatiyāpadānāni suviññeyyāneva.
૧૬. ચતુત્થાપદાને જલજગ્ગેહિ ઓકિરિન્તિ જલજેહિ ઉત્તમેહિ ઉપ્પલપદુમાદીહિ પુપ્ફેહિ ઓકિરિં પૂજેસિન્તિ અત્થો.
16. Catutthāpadāne jalajaggehi okirinti jalajehi uttamehi uppalapadumādīhi pupphehi okiriṃ pūjesinti attho.
પઞ્ચમાપદાનં ઉત્તાનમેવ.
Pañcamāpadānaṃ uttānameva.
૨૬-૨૭. છટ્ઠાપદાને ચેતિયં ઉત્તમં નામ, સિખિનો લોકબન્ધુનોતિ સકલલોકત્તયસ્સ બન્ધુનો ઞાતકસ્સ સિખિસ્સ ભગવતો ઉત્તમં ચેતિયં. ઇરીણે જનસઞ્ચરવિરહિતે વને મનુસ્સાનં કોલાહલવિરહિતે મહાઅરઞ્ઞે અહોસીતિ સમ્બન્ધો. અન્ધાહિણ્ડામહં તદાતિ તસ્મિં કાલે વને મગ્ગમૂળ્હભાવેન અન્ધો, ન ચક્ખુના અન્ધો, અહં આહિણ્ડામિ મગ્ગં પરિયેસામીતિ અત્થો. પવના નિક્ખમન્તેનાતિ મહાવનતો નિક્ખમન્તેન મયા સીહાસનં ઉત્તમાસનં, સીહસ્સ વા ભગવતો આસનં દિટ્ઠન્તિ અત્થો. એકંસં અઞ્જલિં કત્વાતિ એકંસં ઉત્તરાસઙ્ગં કત્વા સિરસિ અઞ્જલિં ઠપેત્વાતિ અત્થો. સન્થવિં લોકનાયકન્તિ સકલલોકત્તયનયં તં નિબ્બાનં પાપેન્તં થોમિતં થુતિં અકાસિન્તિ અત્થો.
26-27. Chaṭṭhāpadāne cetiyaṃ uttamaṃ nāma, sikhino lokabandhunoti sakalalokattayassa bandhuno ñātakassa sikhissa bhagavato uttamaṃ cetiyaṃ. Irīṇe janasañcaravirahite vane manussānaṃ kolāhalavirahite mahāaraññe ahosīti sambandho. Andhāhiṇḍāmahaṃ tadāti tasmiṃ kāle vane maggamūḷhabhāvena andho, na cakkhunā andho, ahaṃ āhiṇḍāmi maggaṃ pariyesāmīti attho. Pavanā nikkhamantenāti mahāvanato nikkhamantena mayā sīhāsanaṃ uttamāsanaṃ, sīhassa vā bhagavato āsanaṃ diṭṭhanti attho. Ekaṃsaṃ añjaliṃ katvāti ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ katvā sirasi añjaliṃ ṭhapetvāti attho. Santhaviṃ lokanāyakanti sakalalokattayanayaṃ taṃ nibbānaṃ pāpentaṃ thomitaṃ thutiṃ akāsinti attho.
૩૪. સત્તમાપદાને સુદસ્સનો મહાવીરોતિ સુન્દરદસ્સનો દ્વત્તિંસમહાપુરિસલક્ખણસમ્પન્નસરીરત્તા મનોહરદસ્સનો મહાવીરિયો સિદ્ધત્થો ભગવાતિ સમ્બન્ધો. વસતિઘરમુત્તમેતિ ઉત્તમે વિહારે વસતીતિ અત્થો.
34. Sattamāpadāne sudassano mahāvīroti sundaradassano dvattiṃsamahāpurisalakkhaṇasampannasarīrattā manoharadassano mahāvīriyo siddhattho bhagavāti sambandho. Vasatigharamuttameti uttame vihāre vasatīti attho.
અટ્ઠમનવમદસમાપદાનાનિ ઉત્તાનાનેવાતિ.
Aṭṭhamanavamadasamāpadānāni uttānānevāti.
બાત્તિંસતિમવગ્ગવણ્ણના સમત્તા.
Bāttiṃsatimavaggavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi
૪. સત્તપદુમિયત્થેરઅપદાનં • 4. Sattapadumiyattheraapadānaṃ
૬. આસનસન્થવિકત્થેરઅપદાનં • 6. Āsanasanthavikattheraapadānaṃ
૭. સદ્દસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનં • 7. Saddasaññakattheraapadānaṃ