Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૪૬] ૬. આરામદૂસકજાતકવણ્ણના

    [46] 6. Ārāmadūsakajātakavaṇṇanā

    ન વે અનત્થકુસલેનાતિ ઇદં સત્થા અઞ્ઞતરસ્મિં કોસલગામકે વિહરન્તો ઉય્યાનદૂસકં આરબ્ભ કથેસિ. સત્થા કિર કોસલેસુ ચારિકં ચરમાનો અઞ્ઞતરં ગામકં સમ્પાપુણિ. તત્થેકો કુટુમ્બિકો તથાગતં નિમન્તેત્વા અત્તનો ઉય્યાને નિસીદાપેત્વા બુદ્ધપ્પમુખસ્સ સઙ્ઘસ્સ મહાદાનં દત્વા ‘‘ભન્તે, યથારુચિયા ઇમસ્મિં ઉય્યાને વિચરથા’’તિ આહ. ભિક્ખૂ ઉટ્ઠાય ઉય્યાનપાલં ગહેત્વા ઉય્યાને વિચરન્તા એકં અઙ્ગણટ્ઠાનં દિસ્વા ઉય્યાનપાલં પુચ્છિંસુ ‘‘ઉપાસક, ઇમં ઉય્યાનં અઞ્ઞત્થ સન્દચ્છાયં, ઇમસ્મિં પન ઠાને ન કોચિ રુક્ખો વા ગચ્છો વા અત્થિ, કિં નુ ખો કારણ’’ન્તિ? ‘‘ભન્તે, ઇમસ્સ ઉય્યાનસ્સ રોપનકાલે એકો ગામદારકો ઉદકં સિઞ્ચન્તો ઇમસ્મિં ઠાને રુક્ખપોતકે ઉમ્મૂલં કત્વા મૂલપ્પમાણેન ઉદકં સિઞ્ચિ . તે રુક્ખપોતકા મિલાયિત્વા મતા. ઇમિના કારણેન ઇદં ઠાનં અઙ્ગણં જાત’’ન્તિ. ભિક્ખૂ સત્થારં ઉપસઙ્કમિત્વા એતમત્થં આરોચેસું. સત્થા ‘‘ન, ભિક્ખવે, સો ગામદારકો ઇદાનેવ આરામદૂસકો, પુબ્બેપિ આરામદૂસકોયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Na ve anatthakusalenāti idaṃ satthā aññatarasmiṃ kosalagāmake viharanto uyyānadūsakaṃ ārabbha kathesi. Satthā kira kosalesu cārikaṃ caramāno aññataraṃ gāmakaṃ sampāpuṇi. Tattheko kuṭumbiko tathāgataṃ nimantetvā attano uyyāne nisīdāpetvā buddhappamukhassa saṅghassa mahādānaṃ datvā ‘‘bhante, yathāruciyā imasmiṃ uyyāne vicarathā’’ti āha. Bhikkhū uṭṭhāya uyyānapālaṃ gahetvā uyyāne vicarantā ekaṃ aṅgaṇaṭṭhānaṃ disvā uyyānapālaṃ pucchiṃsu ‘‘upāsaka, imaṃ uyyānaṃ aññattha sandacchāyaṃ, imasmiṃ pana ṭhāne na koci rukkho vā gaccho vā atthi, kiṃ nu kho kāraṇa’’nti? ‘‘Bhante, imassa uyyānassa ropanakāle eko gāmadārako udakaṃ siñcanto imasmiṃ ṭhāne rukkhapotake ummūlaṃ katvā mūlappamāṇena udakaṃ siñci . Te rukkhapotakā milāyitvā matā. Iminā kāraṇena idaṃ ṭhānaṃ aṅgaṇaṃ jāta’’nti. Bhikkhū satthāraṃ upasaṅkamitvā etamatthaṃ ārocesuṃ. Satthā ‘‘na, bhikkhave, so gāmadārako idāneva ārāmadūsako, pubbepi ārāmadūsakoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બારાણસિયં નક્ખત્તં ઘોસયિંસુ. નક્ખત્તભેરિસદ્દસવનકાલતો પટ્ઠાય સકલનગરવાસિનો નક્ખત્તનિસ્સિતકા હુત્વા વિચરન્તિ. તદા રઞ્ઞો ઉય્યાને બહૂ મક્કટા વસન્તિ. ઉય્યાનપાલો ચિન્તેસિ ‘‘નગરે નક્ખત્તં ઘુટ્ઠં, ઇમે વાનરે ‘ઉદકં સિઞ્ચથા’તિ વત્વા અહં નક્ખત્તં કીળિસ્સામી’’તિ જેટ્ઠકવાનરં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘સમ્મ વાનરજેટ્ઠક, ઇમં ઉય્યાનં તુમ્હાકમ્પિ બહૂપકારં, તુમ્હે એત્થ પુપ્ફફલપલ્લવાનિ ખાદથ, નગરે નક્ખત્તં ઘુટ્ઠં, અહં નક્ખત્તં કીળિસ્સામિ. યાવાહં આગચ્છામિ, તાવ ઇમસ્મિં ઉય્યાને રુક્ખપોતકેસુ ઉદકં સિઞ્ચિતું સક્ખિસ્સથા’’તિ પુચ્છિ. ‘‘સાધુ, સિઞ્ચિસ્સામી’’તિ. ‘‘તેન હિ અપ્પમત્તા હોથા’’તિ ઉદકસિઞ્ચનત્થાય તેસં ચમ્મકુટે ચ દારુકુટે ચ દત્વા ગતો. વાનરા ચમ્મકુટે ચેવ દારુકુટે ચ ગહેત્વા રુક્ખપોતકેસુ ઉદકં સિઞ્ચન્તિ. અથ ને વાનરજેટ્ઠકો એવમાહ ‘‘ભોન્તો વાનરા, ઉદકં નામ રક્ખિતબ્બં, તુમ્હે રુક્ખપોતકેસુ ઉદકં સિઞ્ચન્તા ઉપ્પાટેત્વા ઉપ્પાટેત્વા મૂલં ઓલોકેત્વા ગમ્ભીરગતેસુ મૂલેસુ બહું ઉદકં સિઞ્ચથ, અગમ્ભીરગતેસુ અપ્પં, પચ્છા અમ્હાકં ઉદકં દુલ્લભં ભવિસ્સતી’’તિ. તે ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા તથા અકંસુ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bārāṇasiyaṃ nakkhattaṃ ghosayiṃsu. Nakkhattabherisaddasavanakālato paṭṭhāya sakalanagaravāsino nakkhattanissitakā hutvā vicaranti. Tadā rañño uyyāne bahū makkaṭā vasanti. Uyyānapālo cintesi ‘‘nagare nakkhattaṃ ghuṭṭhaṃ, ime vānare ‘udakaṃ siñcathā’ti vatvā ahaṃ nakkhattaṃ kīḷissāmī’’ti jeṭṭhakavānaraṃ upasaṅkamitvā ‘‘samma vānarajeṭṭhaka, imaṃ uyyānaṃ tumhākampi bahūpakāraṃ, tumhe ettha pupphaphalapallavāni khādatha, nagare nakkhattaṃ ghuṭṭhaṃ, ahaṃ nakkhattaṃ kīḷissāmi. Yāvāhaṃ āgacchāmi, tāva imasmiṃ uyyāne rukkhapotakesu udakaṃ siñcituṃ sakkhissathā’’ti pucchi. ‘‘Sādhu, siñcissāmī’’ti. ‘‘Tena hi appamattā hothā’’ti udakasiñcanatthāya tesaṃ cammakuṭe ca dārukuṭe ca datvā gato. Vānarā cammakuṭe ceva dārukuṭe ca gahetvā rukkhapotakesu udakaṃ siñcanti. Atha ne vānarajeṭṭhako evamāha ‘‘bhonto vānarā, udakaṃ nāma rakkhitabbaṃ, tumhe rukkhapotakesu udakaṃ siñcantā uppāṭetvā uppāṭetvā mūlaṃ oloketvā gambhīragatesu mūlesu bahuṃ udakaṃ siñcatha, agambhīragatesu appaṃ, pacchā amhākaṃ udakaṃ dullabhaṃ bhavissatī’’ti. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tathā akaṃsu.

    તસ્મિં સમયે એકો પણ્ડિતપુરિસો રાજુય્યાને તે વાનરે તથા કરોન્તે દિસ્વા એવમાહ ‘‘ભોન્તો વાનરા, કસ્મા તુમ્હે રુક્ખપોતકે ઉપ્પાટેત્વા ઉપ્પાટેત્વા મૂલપ્પમાણેન ઉદકં સિઞ્ચથા’’તિ? તે ‘‘એવં નો વાનરજેટ્ઠકો ઓવદતી’’તિ આહંસુ. સો તં વચનં સુત્વા ‘‘અહો વત ભો બાલા અપણ્ડિતા, ‘અત્થં કરિસ્સામા’તિ અનત્થમેવ કરોન્તી’’તિ ચિન્તેત્વા ઇમં ગાથમાહ –

    Tasmiṃ samaye eko paṇḍitapuriso rājuyyāne te vānare tathā karonte disvā evamāha ‘‘bhonto vānarā, kasmā tumhe rukkhapotake uppāṭetvā uppāṭetvā mūlappamāṇena udakaṃ siñcathā’’ti? Te ‘‘evaṃ no vānarajeṭṭhako ovadatī’’ti āhaṃsu. So taṃ vacanaṃ sutvā ‘‘aho vata bho bālā apaṇḍitā, ‘atthaṃ karissāmā’ti anatthameva karontī’’ti cintetvā imaṃ gāthamāha –

    ૪૬.

    46.

    ‘‘ન વે અનત્થકુસલેન, અત્થચરિયા સુખાવહા;

    ‘‘Na ve anatthakusalena, atthacariyā sukhāvahā;

    હાપેતિ અત્થં દુમ્મેધો, કપિ આરામિકો યથા’’તિ.

    Hāpeti atthaṃ dummedho, kapi ārāmiko yathā’’ti.

    તત્થ વેતિ નિપાતમત્તં. અનત્થકુસલેનાતિ અનત્થે અનાયતને કુસલેન, અત્થે આયતને કારણે અકુસલેન વાતિ અત્થો. અત્થચરિયાતિ વુડ્ઢિકિરિયા. સુખાવહાતિ એવરૂપેન અનત્થકુસલેન કાયિકચેતસિકસુખસઙ્ખાતસ્સ અત્થસ્સ ચરિયા ન સુખાવહા, ન સક્કા આવહિતુન્તિ અત્થો. કિંકારણા? એકન્તેનેવ હિ હાપેતિ અત્થં દુમ્મેધોતિ, બાલપુગ્ગલો ‘‘અત્થં કરિસ્સામી’’તિ અત્થં હાપેત્વા અનત્થમેવ કરોતિ. કપિ આરામિકો યથાતિ યથા આરામે નિયુત્તો આરામરક્ખનકો મક્કટો ‘‘અત્થં કરિસ્સામી’’તિ અનત્થમેવ કરોતિ, એવં યો કોચિ અનત્થકુસલો, તેન ન સક્કા અત્થચરિયં આવહિતું, સો એકંસેન અત્થં હાપેતિયેવાતિ. એવં સો પણ્ડિતો પુરિસો ઇમાય ગાથાય વાનરજેટ્ઠકં ગરહિત્વા અત્તનો પરિસં આદાય ઉય્યાના નિક્ખમિ.

    Tattha veti nipātamattaṃ. Anatthakusalenāti anatthe anāyatane kusalena, atthe āyatane kāraṇe akusalena vāti attho. Atthacariyāti vuḍḍhikiriyā. Sukhāvahāti evarūpena anatthakusalena kāyikacetasikasukhasaṅkhātassa atthassa cariyā na sukhāvahā, na sakkā āvahitunti attho. Kiṃkāraṇā? Ekanteneva hi hāpeti atthaṃ dummedhoti, bālapuggalo ‘‘atthaṃ karissāmī’’ti atthaṃ hāpetvā anatthameva karoti. Kapi ārāmiko yathāti yathā ārāme niyutto ārāmarakkhanako makkaṭo ‘‘atthaṃ karissāmī’’ti anatthameva karoti, evaṃ yo koci anatthakusalo, tena na sakkā atthacariyaṃ āvahituṃ, so ekaṃsena atthaṃ hāpetiyevāti. Evaṃ so paṇḍito puriso imāya gāthāya vānarajeṭṭhakaṃ garahitvā attano parisaṃ ādāya uyyānā nikkhami.

    સત્થાપિ ‘‘ન, ભિક્ખવે, એસ ગામદારકો ઇદાનેવ આરામદૂસકો, પુબ્બેપિ આરામદૂસકોયેવા’’તિ ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા અનુસન્ધિં ઘટેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા વાનરજેટ્ઠકો આરામદૂસકગામદારકો અહોસિ, પણ્ડિતપુરિસો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthāpi ‘‘na, bhikkhave, esa gāmadārako idāneva ārāmadūsako, pubbepi ārāmadūsakoyevā’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā vānarajeṭṭhako ārāmadūsakagāmadārako ahosi, paṇḍitapuriso pana ahameva ahosi’’nti.

    આરામદૂસકજાતકવણ્ણના છટ્ઠા.

    Ārāmadūsakajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૬. આરામદૂસકજાતકં • 46. Ārāmadūsakajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact