Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
9. அரஞ்ஞாயதனஇஸிஸுத்தவண்ணனா
9. Araññāyatanaisisuttavaṇṇanā
255. ஜாமாதிகா வுச்சதி தீ⁴துபதி, ஸஸுரோ ப⁴ரியாய பிதா, தஸ்மா இமே அந்தரவத்தினோ த்³வே ஜனா ஸக்கவேபசித்தினோ ஸுஜாய வஸேன ஜாமாதிகஸஸுரா. ‘‘சிரதி³க்கி²தான’’ந்தி தி³க்கி²த்வா பப்³ப³ஜித்வா சிரகாலானங் வதஸமாதா³னவஸேன இதோ பா³ஹிரகானங் பப்³ப³ஜிதானந்தி ஆஹ ‘‘சிரஸமாதி³ன்னவதான’’ந்தி. இதோ படிக்கமாதி இதோ யதா²டி²தட்டா²னதோ அபேஹி அபக்கம. ந படிக்கூலஸஞ்ஞினோ கு³ணே கா³ரவயோக³தோ. தே³வா ஹி யேபு⁴ய்யேன ‘‘மயங் புப்³பே³ கு³ணவந்தே பயிருபாஸித்வா தேஸங் ஓவாதே³ ட²த்வா புஞ்ஞானி உபசினித்வா இதூ⁴பபன்னா’’தி கு³ணவந்தேஸு ஆத³ரபா⁴வங் உபட்ட²பெந்தி.
255. Jāmātikā vuccati dhītupati, sasuro bhariyāya pitā, tasmā ime antaravattino dve janā sakkavepacittino sujāya vasena jāmātikasasurā. ‘‘Ciradikkhitāna’’nti dikkhitvā pabbajitvā cirakālānaṃ vatasamādānavasena ito bāhirakānaṃ pabbajitānanti āha ‘‘cirasamādinnavatāna’’nti. Ito paṭikkamāti ito yathāṭhitaṭṭhānato apehi apakkama. Na paṭikkūlasaññino guṇe gāravayogato. Devā hi yebhuyyena ‘‘mayaṃ pubbe guṇavante payirupāsitvā tesaṃ ovāde ṭhatvā puññāni upacinitvā idhūpapannā’’ti guṇavantesu ādarabhāvaṃ upaṭṭhapenti.
அரஞ்ஞாயதனஇஸிஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Araññāyatanaisisuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 9. அரஞ்ஞாயதனஇஸிஸுத்தங் • 9. Araññāyatanaisisuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 9. அரஞ்ஞாயதனஇஸிஸுத்தவண்ணனா • 9. Araññāyatanaisisuttavaṇṇanā