Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૨. અરતીસુત્તવણ્ણના

    2. Aratīsuttavaṇṇanā

    ૨૧૦. દુતિયે નિક્ખમતીતિ વિહારા નિક્ખમતિ. અપરજ્જુ વા કાલેતિ દુતિયદિવસે વા ભિક્ખાચારકાલે. વિહારગરુકો કિરેસ થેરો. અરતિઞ્ચ રતિઞ્ચાતિ સાસને અરતિં કામગુણેસુ ચ રતિં. સબ્બસો ગેહસિતઞ્ચ વિતક્કન્તિ પઞ્ચકામગુણગેહનિસ્સિતં પાપવિતક્કઞ્ચ સબ્બાકારેન પહાય. વનથન્તિ કિલેસમહાવનં. કુહિઞ્ચીતિ કિસ્મિઞ્ચિ આરમ્મણે. નિબ્બનથોતિ નિક્કિલેસવનો. અરતોતિ તણ્હારતિરહિતો.

    210. Dutiye nikkhamatīti vihārā nikkhamati. Aparajju vā kāleti dutiyadivase vā bhikkhācārakāle. Vihāragaruko kiresa thero. Aratiñca ratiñcāti sāsane aratiṃ kāmaguṇesu ca ratiṃ. Sabbaso gehasitañca vitakkanti pañcakāmaguṇagehanissitaṃ pāpavitakkañca sabbākārena pahāya. Vanathanti kilesamahāvanaṃ. Kuhiñcīti kismiñci ārammaṇe. Nibbanathoti nikkilesavano. Aratoti taṇhāratirahito.

    પથવિઞ્ચ વેહાસન્તિ પથવિટ્ઠિતઞ્ચ ઇત્થિપુરિસવત્થાલઙ્કારાદિવણ્ણં, વેહાસટ્ઠકઞ્ચ ચન્દસૂરિયોભાસાદિ. રૂપગતન્તિ રૂપમેવ. જગતોગધન્તિ જગતિયા ઓગધં, અન્તોપથવિયં નાગભવનગતન્તિ અત્થો. પરિજીયતીતિ પરિજીરતિ. સબ્બમનિચ્ચન્તિ સબ્બં તં અનિચ્ચં. અયં થેરસ્સ મહાવિપસ્સનાતિ વદન્તિ. એવં સમચ્ચાતિ એવં સમાગન્ત્વા. ચરન્તિ મુતત્તાતિ વિઞ્ઞાતત્તભાવા વિહરન્તિ.

    Pathaviñca vehāsanti pathaviṭṭhitañca itthipurisavatthālaṅkārādivaṇṇaṃ, vehāsaṭṭhakañca candasūriyobhāsādi. Rūpagatanti rūpameva. Jagatogadhanti jagatiyā ogadhaṃ, antopathaviyaṃ nāgabhavanagatanti attho. Parijīyatīti parijīrati. Sabbamaniccanti sabbaṃ taṃ aniccaṃ. Ayaṃ therassa mahāvipassanāti vadanti. Evaṃ samaccāti evaṃ samāgantvā. Caranti mutattāti viññātattabhāvā viharanti.

    ઉપધીસૂતિ ખન્ધકિલેસાભિસઙ્ખારેસુ. ગધિતાતિ ગિદ્ધા. દિટ્ઠસુતેતિ ચક્ખુના દિટ્ઠે રૂપે, સોતેન સુતે સદ્દે. પટિઘે ચ મુતે ચાતિ એત્થ પટિઘપદેન ગન્ધરસા ગહિતા, મુતપદેન ફોટ્ઠબ્બારમ્મણં . યો એત્થ ન લિમ્પતીતિ યો એતેસુ પઞ્ચકામગુણેસુ તણ્હાદિટ્ઠિલેપેહિ ન લિમ્પતિ.

    Upadhīsūti khandhakilesābhisaṅkhāresu. Gadhitāti giddhā. Diṭṭhasuteti cakkhunā diṭṭhe rūpe, sotena sute sadde. Paṭighe ca mute cāti ettha paṭighapadena gandharasā gahitā, mutapadena phoṭṭhabbārammaṇaṃ . Yo ettha na limpatīti yo etesu pañcakāmaguṇesu taṇhādiṭṭhilepehi na limpati.

    અથ સટ્ઠિનિસ્સિતા સવિતક્કા, પુથૂ જનતાય અધમ્મા નિવિટ્ઠાતિ અથ છ આરમ્મણનિસ્સિતા પુથૂ અધમ્મવિતક્કા જનતાય નિવિટ્ઠાતિ અત્થો. ચ વગ્ગગતસ્સ કુહિઞ્ચીતિ તેસં વસેન ન કત્થચિ કિલેસવગ્ગગતો ભવેય્ય. નો પન દુટ્ઠુલ્લભાણીતિ દુટ્ઠુલ્લવચનભાણીપિ ન સિયા. સ ભિક્ખૂતિ સો એવંવિધો ભિક્ખુ નામ હોતિ.

    Atha saṭṭhinissitā savitakkā, puthū janatāya adhammā niviṭṭhāti atha cha ārammaṇanissitā puthū adhammavitakkā janatāya niviṭṭhāti attho. Naca vaggagatassa kuhiñcīti tesaṃ vasena na katthaci kilesavaggagato bhaveyya. No pana duṭṭhullabhāṇīti duṭṭhullavacanabhāṇīpi na siyā. Sa bhikkhūti so evaṃvidho bhikkhu nāma hoti.

    દબ્બોતિ દબ્બજાતિકો પણ્ડિતો. ચિરરત્તસમાહિતોતિ દીઘરત્તં સમાહિતચિત્તો. નિપકોતિ નેપક્કેન સમન્નાગતો પરિણતપઞ્ઞો. અપિહાલૂતિ નિત્તણ્હો. સન્તં પદન્તિ નિબ્બાનં. અજ્ઝગમા મુનીતિ અધિગતો મુનિ. પટિચ્ચ પરિનિબ્બુતો કઙ્ખતિ કાલન્તિ નિબ્બાનં પટિચ્ચ કિલેસપરિનિબ્બાનેન પરિનિબ્બુતો પરિનિબ્બાનકાલં આગમેતિ. દુતિયં.

    Dabboti dabbajātiko paṇḍito. Cirarattasamāhitoti dīgharattaṃ samāhitacitto. Nipakoti nepakkena samannāgato pariṇatapañño. Apihālūti nittaṇho. Santaṃ padanti nibbānaṃ. Ajjhagamā munīti adhigato muni. Paṭicca parinibbuto kaṅkhati kālanti nibbānaṃ paṭicca kilesaparinibbānena parinibbuto parinibbānakālaṃ āgameti. Dutiyaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. અરતિસુત્તં • 2. Aratisuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨. અરતિસુત્તવણ્ણના • 2. Aratisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact