Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
2. அரியபச்சோரோஹணீஸுத்தங்
2. Ariyapaccorohaṇīsuttaṃ
168. ‘‘அரியங் வோ, பி⁴க்க²வே, பச்சோரோஹணிங் தே³ஸெஸ்ஸாமி. தங் ஸுணாத², ஸாது⁴கங் மனஸி கரோத²; பா⁴ஸிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸுங் . ப⁴க³வா ஏதத³வோச –
168. ‘‘Ariyaṃ vo, bhikkhave, paccorohaṇiṃ desessāmi. Taṃ suṇātha, sādhukaṃ manasi karotha; bhāsissāmī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho te bhikkhū bhagavato paccassosuṃ . Bhagavā etadavoca –
‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, அரியா பச்சோரோஹணீ? இத⁴ , பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ இதி படிஸஞ்சிக்க²தி – ‘பாணாதிபாதஸ்ஸ கோ² பாபகோ விபாகோ – தி³ட்டே² சேவ த⁴ம்மே அபி⁴ஸம்பராயஞ்சா’தி. ஸோ இதி படிஸங்கா²ய பாணாதிபாதங் பஜஹதி; பாணாதிபாதா பச்சோரோஹதி.
‘‘Katamā ca, bhikkhave, ariyā paccorohaṇī? Idha , bhikkhave, ariyasāvako iti paṭisañcikkhati – ‘pāṇātipātassa kho pāpako vipāko – diṭṭhe ceva dhamme abhisamparāyañcā’ti. So iti paṭisaṅkhāya pāṇātipātaṃ pajahati; pāṇātipātā paccorohati.
… ‘அதி³ன்னாதா³னஸ்ஸ கோ² பாபகோ விபாகோ – தி³ட்டே² சேவ த⁴ம்மே அபி⁴ஸம்பராயஞ்சா’தி. ஸோ இதி படிஸங்கா²ய அதி³ன்னாதா³னங் பஜஹதி; அதி³ன்னாதா³னா பச்சோரோஹதி.
… ‘Adinnādānassa kho pāpako vipāko – diṭṭhe ceva dhamme abhisamparāyañcā’ti. So iti paṭisaṅkhāya adinnādānaṃ pajahati; adinnādānā paccorohati.
… ‘காமேஸுமிச்சா²சாரஸ்ஸ கோ² பாபகோ விபாகோ…பே॰… காமேஸுமிச்சா²சாரா பச்சோரோஹதி.
… ‘Kāmesumicchācārassa kho pāpako vipāko…pe… kāmesumicchācārā paccorohati.
… ‘முஸாவாத³ஸ்ஸ கோ² பாபகோ விபாகோ…பே॰… முஸாவாதா³ பச்சோரோஹதி.
… ‘Musāvādassa kho pāpako vipāko…pe… musāvādā paccorohati.
… ‘பிஸுணாய வாசாய கோ² பாபகோ விபாகோ…பே॰… பிஸுணாய வாசாய பச்சோரோஹதி.
… ‘Pisuṇāya vācāya kho pāpako vipāko…pe… pisuṇāya vācāya paccorohati.
… ‘ப²ருஸாய வாசாய கோ² பாபகோ விபாகோ…பே॰… ப²ருஸாய வாசாய பச்சோரோஹதி.
… ‘Pharusāya vācāya kho pāpako vipāko…pe… pharusāya vācāya paccorohati.
… ‘ஸம்ப²ப்பலாபஸ்ஸ கோ² பாபகோ விபாகோ…பே॰… ஸம்ப²ப்பலாபா பச்சோரோஹதி.
… ‘Samphappalāpassa kho pāpako vipāko…pe… samphappalāpā paccorohati.
… ‘அபி⁴ஜ்ஜா²ய கோ² பாபகோ விபாகோ…பே॰… அபி⁴ஜ்ஜா²ய பச்சோரோஹதி.
… ‘Abhijjhāya kho pāpako vipāko…pe… abhijjhāya paccorohati.
… ‘ப்³யாபாத³ஸ்ஸ கோ² பாபகோ விபாகோ…பே॰… ப்³யாபாதா³ பச்சோரோஹதி.
… ‘Byāpādassa kho pāpako vipāko…pe… byāpādā paccorohati.
‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, அரியா பச்சோரோஹணீ? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ இதி படிஸஞ்சிக்க²தி – ‘மிச்சா²தி³ட்டி²யா கோ² பாபகோ விபாகோ தி³ட்டே² சேவ த⁴ம்மே அபி⁴ஸம்பராயஞ்சா’தி. ஸோ இதி படிஸங்கா²ய மிச்சா²தி³ட்டி²ங் பஜஹதி; மிச்சா²தி³ட்டி²யா பச்சோரோஹதி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, அரியா பச்சோரோஹணீ’’தி. து³தியங்.
‘‘Katamā ca, bhikkhave, ariyā paccorohaṇī? Idha, bhikkhave, ariyasāvako iti paṭisañcikkhati – ‘micchādiṭṭhiyā kho pāpako vipāko diṭṭhe ceva dhamme abhisamparāyañcā’ti. So iti paṭisaṅkhāya micchādiṭṭhiṃ pajahati; micchādiṭṭhiyā paccorohati. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, ariyā paccorohaṇī’’ti. Dutiyaṃ.
Related texts:
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1-44. ப்³ராஹ்மணபச்சோரோஹணீஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-44. Brāhmaṇapaccorohaṇīsuttādivaṇṇanā