Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૧૪. ચુદ્દસમવગ્ગો

    14. Cuddasamavaggo

    (૧૩૯) ૪. અરિયરૂપકથા

    (139) 4. Ariyarūpakathā

    ૬૯૮. અરિયરૂપં મહાભૂતાનં ઉપાદાયાતિ? આમન્તા. અરિયરૂપં કુસલન્તિ? આમન્તા. મહાભૂતા કુસલાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે …પે॰… મહાભૂતા અબ્યાકતાતિ? આમન્તા. અરિયરૂપં અબ્યાકતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અરિયરૂપં મહાભૂતાનં ઉપાદાયાતિ? આમન્તા. અરિયરૂપં અનાસવં અસંયોજનિયં અગન્થનિયં અનોઘનિયં અયોગનિયં અનીવરણિયં અપરામટ્ઠં અનુપાદાનિયં અસંકિલેસિયન્તિ? આમન્તા. મહાભૂતા અનાસવા…પે॰… અસંકિલેસિયાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… મહાભૂતા સાસવા સંયોજનિયા…પે॰… સંકિલેસિયાતિ? આમન્તા. અરિયરૂપં સાસવં સંયોજનિયં…પે॰… સંકિલેસિયન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    698. Ariyarūpaṃ mahābhūtānaṃ upādāyāti? Āmantā. Ariyarūpaṃ kusalanti? Āmantā. Mahābhūtā kusalāti? Na hevaṃ vattabbe …pe… mahābhūtā abyākatāti? Āmantā. Ariyarūpaṃ abyākatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… ariyarūpaṃ mahābhūtānaṃ upādāyāti? Āmantā. Ariyarūpaṃ anāsavaṃ asaṃyojaniyaṃ aganthaniyaṃ anoghaniyaṃ ayoganiyaṃ anīvaraṇiyaṃ aparāmaṭṭhaṃ anupādāniyaṃ asaṃkilesiyanti? Āmantā. Mahābhūtā anāsavā…pe… asaṃkilesiyāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… mahābhūtā sāsavā saṃyojaniyā…pe… saṃkilesiyāti? Āmantā. Ariyarūpaṃ sāsavaṃ saṃyojaniyaṃ…pe… saṃkilesiyanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૬૯૯. ન વત્તબ્બં – ‘‘અરિયરૂપં મહાભૂતાનં ઉપાદાયા’’તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘યં કિઞ્ચિ, ભિક્ખવે, રૂપં ચત્તારિ મહાભૂતાનિ ચતુન્નઞ્ચ મહાભૂતાનં ઉપાદાયરૂપ’’ન્તિ 1! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ અરિયરૂપં મહાભૂતાનં ઉપાદાયાતિ.

    699. Na vattabbaṃ – ‘‘ariyarūpaṃ mahābhūtānaṃ upādāyā’’ti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘yaṃ kiñci, bhikkhave, rūpaṃ cattāri mahābhūtāni catunnañca mahābhūtānaṃ upādāyarūpa’’nti 2! Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi ariyarūpaṃ mahābhūtānaṃ upādāyāti.

    અરિયરૂપકથા નિટ્ઠિતા.

    Ariyarūpakathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. મ॰ નિ॰ ૧.૩૪૭; અ॰ નિ॰ ૧૧.૧૫
    2. ma. ni. 1.347; a. ni. 11.15



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૪. અરિયરૂપકથાવણ્ણના • 4. Ariyarūpakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૪. અરિયરૂપકથાવણ્ણના • 4. Ariyarūpakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૪. અરિયરૂપકથાવણ્ણના • 4. Ariyarūpakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact