Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૬. છટ્ઠવગ્ગો
6. Chaṭṭhavaggo
(૫૬) ૪. આરુપ્પકથા
(56) 4. Āruppakathā
૪૫૫. આકાસાનઞ્ચાયતનં અસઙ્ખતન્તિ? આમન્તા. નિબ્બાનં તાણં લેણં સરણં પરાયનં અચ્ચુતં અમતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… આકાસાનઞ્ચાયતનં અસઙ્ખતં, નિબ્બાનં અસઙ્ખતન્તિ? આમન્તા. દ્વે અસઙ્ખતાનીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… દ્વે અસઙ્ખતાનીતિ? આમન્તા. દ્વે તાણાનિ…પે॰… અન્તરિકા વાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
455. Ākāsānañcāyatanaṃ asaṅkhatanti? Āmantā. Nibbānaṃ tāṇaṃ leṇaṃ saraṇaṃ parāyanaṃ accutaṃ amatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… ākāsānañcāyatanaṃ asaṅkhataṃ, nibbānaṃ asaṅkhatanti? Āmantā. Dve asaṅkhatānīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… dve asaṅkhatānīti? Āmantā. Dve tāṇāni…pe… antarikā vāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
આકાસાનઞ્ચાયતનં અસઙ્ખતન્તિ? આમન્તા. આકાસાનઞ્ચાયતનં ભવો ગતિ સત્તાવાસો સંસારો યોનિ વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ અત્તભાવપટિલાભોતિ? આમન્તા. અસઙ્ખતં ભવો ગતિ સત્તાવાસો સંસારો યોનિ વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ અત્તભાવપટિલાભોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Ākāsānañcāyatanaṃ asaṅkhatanti? Āmantā. Ākāsānañcāyatanaṃ bhavo gati sattāvāso saṃsāro yoni viññāṇaṭṭhiti attabhāvapaṭilābhoti? Āmantā. Asaṅkhataṃ bhavo gati sattāvāso saṃsāro yoni viññāṇaṭṭhiti attabhāvapaṭilābhoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અત્થિ આકાસાનઞ્ચાયતનૂપગં કમ્મન્તિ? આમન્તા. અત્થિ અસઙ્ખતૂપગં કમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અત્થિ આકાસાનઞ્ચાયતનૂપગા સત્તાતિ? આમન્તા. અત્થિ અસઙ્ખતૂપગા સત્તાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Atthi ākāsānañcāyatanūpagaṃ kammanti? Āmantā. Atthi asaṅkhatūpagaṃ kammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atthi ākāsānañcāyatanūpagā sattāti? Āmantā. Atthi asaṅkhatūpagā sattāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
આકાસાનઞ્ચાયતને સત્તા જાયન્તિ જીયન્તિ મીયન્તિ ચવન્તિ ઉપપજ્જન્તીતિ? આમન્તા. અસઙ્ખતે સત્તા જાયન્તિ જીયન્તિ મીયન્તિ ચવન્તિ ઉપપજ્જન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… આકાસાનઞ્ચાયતને અત્થિ વેદના સઞ્ઞા સઙ્ખારા વિઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. અસઙ્ખતે અત્થિ વેદના સઞ્ઞા સઙ્ખારા વિઞ્ઞાણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… આકાસાનઞ્ચાયતનં ચતુવોકારભવોતિ? આમન્તા. અસઙ્ખતં ચતુવોકારભવોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Ākāsānañcāyatane sattā jāyanti jīyanti mīyanti cavanti upapajjantīti? Āmantā. Asaṅkhate sattā jāyanti jīyanti mīyanti cavanti upapajjantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… ākāsānañcāyatane atthi vedanā saññā saṅkhārā viññāṇanti? Āmantā. Asaṅkhate atthi vedanā saññā saṅkhārā viññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… ākāsānañcāyatanaṃ catuvokārabhavoti? Āmantā. Asaṅkhataṃ catuvokārabhavoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૪૫૬. ન વત્તબ્બં – ‘‘ચત્તારો આરુપ્પા અસઙ્ખતા’’તિ? આમન્તા. નનુ ચત્તારો આરુપ્પા અનેજા વુત્તા ભગવતાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ ચત્તારો આરુપ્પા અનેજા વુત્તા ભગવતા, તેન વત રે વત્તબ્બે ‘‘ચત્તારો આરુપ્પા અસઙ્ખતા’’તિ.
456. Na vattabbaṃ – ‘‘cattāro āruppā asaṅkhatā’’ti? Āmantā. Nanu cattāro āruppā anejā vuttā bhagavatāti? Āmantā. Hañci cattāro āruppā anejā vuttā bhagavatā, tena vata re vattabbe ‘‘cattāro āruppā asaṅkhatā’’ti.
આરુપ્પકથા નિટ્ઠિતા.
Āruppakathā niṭṭhitā.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૪. આરુપ્પકથાવણ્ણના • 4. Āruppakathāvaṇṇanā