Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    અસાધારણાદિવણ્ણના

    Asādhāraṇādivaṇṇanā

    ૩૩૮. પુબ્બે વુત્તચુદ્દસપરમાનેવ અન્તરપઞ્હે નિટ્ઠપેત્વા પુરિમપઞ્હં વિસ્સજ્જેન્તો. ધોવનઞ્ચ પટિગ્ગહોતિ ગાથા અટ્ઠકથાચરિયાનં. દ્વે લોમાનિ એળકલોમતિયોજનપરમાનિ.

    338. Pubbe vuttacuddasaparamāneva antarapañhe niṭṭhapetvā purimapañhaṃ vissajjento. Dhovanañca paṭiggahoti gāthā aṭṭhakathācariyānaṃ. Dve lomāni eḷakalomatiyojanaparamāni.

    દ્વેવીસતિ ખુદ્દકાતિ –

    Dvevīsati khuddakāti –

    ‘‘સકલો ભિક્ખુનિવગ્ગો, પરમ્પરઞ્ચ ભોજનં;

    ‘‘Sakalo bhikkhunivaggo, paramparañca bhojanaṃ;

    અનતિરિત્તં અભિહટં, પણીતઞ્ચ અચેલકં;

    Anatirittaṃ abhihaṭaṃ, paṇītañca acelakaṃ;

    જાનં દુટ્ઠુલ્લછાદનં.

    Jānaṃ duṭṭhullachādanaṃ.

    ‘‘ઊનં માતુગામેન સદ્ધિં, યા ચ અનિક્ખન્તરાજકે;

    ‘‘Ūnaṃ mātugāmena saddhiṃ, yā ca anikkhantarājake;

    સન્તં ભિક્ખું અનાપુચ્છા, વિકાલે ગામપ્પવેસનં.

    Santaṃ bhikkhuṃ anāpucchā, vikāle gāmappavesanaṃ.

    ‘‘નિસીદને ચ યા સિક્ખા, વસ્સિકાય ચ સાટિકા;

    ‘‘Nisīdane ca yā sikkhā, vassikāya ca sāṭikā;

    દ્વાવીસતિ ઇમા સિક્ખા, ખુદ્દકેસુ પકાસિતા’’તિ. –

    Dvāvīsati imā sikkhā, khuddakesu pakāsitā’’ti. –

    પાઠો . ‘‘કુલેસુ ચારિત્તાપત્તી’’તિ પાઠો ન ગહેતબ્બો સાધારણત્તા તસ્સ સિક્ખાપદસ્સ. છચત્તારીસા ચિમેતિ છચત્તારીસ ઇમે. ‘‘પારાજિકાનિ સઙ્ઘાદિસેસો’’તિ એવં વુત્તસિક્ખાપદે એવ વિભજિત્વા વુત્તત્તા વિભત્તિયો નામ. સાધારણન્તિ અટ્ઠન્નમ્પિ સાધારણં. પારાજિકભૂતા વિભત્તિયો પારાજિકવિભત્તિયો. સાધારણે સત્તવજ્જો સઙ્ઘાદિસેસો. અઞ્ઞતરસ્મિં ગણ્ઠિપદે ‘‘અથ વા ‘દ્વે ઉપોસથા દ્વે પવારણા ચત્તારિ કમ્માનિ પઞ્ચેવ ઉદ્દેસા ચતુરો ભવન્તિ, નઞ્ઞથા’તિ પાળિં ઉદ્ધરન્તિ. તત્થ ‘ચત્તારિ કમ્માની’તિ વિસેસાભાવા ઉદ્ધરિતપોત્થકમેવ સુન્દરં, પુબ્બેપિ વિભત્તિમત્તદસ્સનવસેનેવ ચેતં વુત્તં. ‘ન સમથેહિ વૂપસમનવસેના’તિ વત્વા ચત્તારિ કમ્મવિભજને ‘સમથેહિ વૂપસમ્મતી’તિ ન વિસેસિતં ઉપોસથપ્પવારણાનંયેવ વિભાગત્તા. કસ્મા? એત્થાપિ ‘ઉપોસથપ્પવારણાનંયેવ વિસેસેત્વા નયં દેથા’તિ વુત્તત્તા, અધમ્મેન વગ્ગાદિકમ્મેન આપત્તિયોપિ વૂપસમ્મન્તીતિ આપજ્જનતોતિ વેદિતબ્બ’’ન્તિ વુત્તં, વિચારેતબ્બં. દ્વીહિ ચતૂહિ તીહિ કિચ્ચં એકેનાતિ દ્વીહિ વિવાદાધિકરણં, ચતૂહિ અનુવાદાધિકરણં, તીહિ આપત્તાધિકરણં, એકેન કિચ્ચાધિકરણં સમ્મતીતિ અત્થો.

    Pāṭho . ‘‘Kulesu cārittāpattī’’ti pāṭho na gahetabbo sādhāraṇattā tassa sikkhāpadassa. Chacattārīsā cimeti chacattārīsa ime. ‘‘Pārājikāni saṅghādiseso’’ti evaṃ vuttasikkhāpade eva vibhajitvā vuttattā vibhattiyo nāma. Sādhāraṇanti aṭṭhannampi sādhāraṇaṃ. Pārājikabhūtā vibhattiyo pārājikavibhattiyo. Sādhāraṇe sattavajjo saṅghādiseso. Aññatarasmiṃ gaṇṭhipade ‘‘atha vā ‘dve uposathā dve pavāraṇā cattāri kammāni pañceva uddesā caturo bhavanti, naññathā’ti pāḷiṃ uddharanti. Tattha ‘cattāri kammānī’ti visesābhāvā uddharitapotthakameva sundaraṃ, pubbepi vibhattimattadassanavaseneva cetaṃ vuttaṃ. ‘Na samathehi vūpasamanavasenā’ti vatvā cattāri kammavibhajane ‘samathehi vūpasammatī’ti na visesitaṃ uposathappavāraṇānaṃyeva vibhāgattā. Kasmā? Etthāpi ‘uposathappavāraṇānaṃyeva visesetvā nayaṃ dethā’ti vuttattā, adhammena vaggādikammena āpattiyopi vūpasammantīti āpajjanatoti veditabba’’nti vuttaṃ, vicāretabbaṃ. Dvīhi catūhi tīhi kiccaṃ ekenāti dvīhi vivādādhikaraṇaṃ, catūhi anuvādādhikaraṇaṃ, tīhi āpattādhikaraṇaṃ, ekena kiccādhikaraṇaṃ sammatīti attho.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૪. અસાધારણાદિ • 4. Asādhāraṇādi

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / અસાધારણાદિવણ્ણના • Asādhāraṇādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અસાધારણાદિવણ્ણના • Asādhāraṇādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / સત્તનગરેસુ પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદવણ્ણના • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / અસાધારણાદિવણ્ણના • Asādhāraṇādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact