Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
૪. અસદિસવગ્ગો
4. Asadisavaggo
[૧૮૧] ૧. અસદિસજાતકવણ્ણના
[181] 1. Asadisajātakavaṇṇanā
ધનુગ્ગહો અસદિસોતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો મહાભિનિક્ખમનં આરબ્ભ કથેસિ. એકદિવસઞ્હિ ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં સન્નિસિન્ના ભગવતો મહાનિક્ખમપારમિં વણ્ણેન્તા નિસીદિંસુ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, તથાગતો ઇદાનેવ મહાભિનિક્ખમનં નિક્ખન્તો, પુબ્બેપિ સેતચ્છત્તં પહાય નિક્ખન્તોયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Dhanuggahoasadisoti idaṃ satthā jetavane viharanto mahābhinikkhamanaṃ ārabbha kathesi. Ekadivasañhi bhikkhū dhammasabhāyaṃ sannisinnā bhagavato mahānikkhamapāramiṃ vaṇṇentā nisīdiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, tathāgato idāneva mahābhinikkhamanaṃ nikkhanto, pubbepi setacchattaṃ pahāya nikkhantoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો તસ્સ અગ્ગમહેસિયા કુચ્છિમ્હિ પટિસન્ધિં ગણ્હિ, તસ્સ સોત્થિના જાતસ્સ નામગ્ગહણદિવસે ‘‘અસદિસકુમારો’’તિ નામં અકંસુ. અથસ્સ આધાવિત્વા પરિધાવિત્વા વિચરણકાલે અઞ્ઞો પુઞ્ઞવા સત્તો દેવિયા કુચ્છિમ્હિ પટિસન્ધિં ગણ્હિ, તસ્સ સોત્થિના જાતસ્સ નામગ્ગહણદિવસે ‘‘બ્રહ્મદત્તકુમારો’’તિ નામં અકંસુ. તેસુ બોધિસત્તો સોળસવસ્સકાલે તક્કસિલં ગન્ત્વા દિસાપામોક્ખસ્સ આચરિયસ્સ સન્તિકે તયો વેદે અટ્ઠારસ ચ સિપ્પાનિ ઉગ્ગણ્હિત્વા તેસુ ઇસ્સાસસિપ્પે અસદિસો હુત્વા બારાણસિં પચ્ચાગમિ. રાજા કાલં કરોન્તો ‘‘અસદિસકુમારસ્સ રજ્જં દત્વા બ્રહ્મદત્તસ્સ ઓપરજ્જં દેથા’’તિ વત્વા કાલમકાસિ. તસ્મિં કાલકતે બોધિસત્તો અત્તનો રજ્જે દીયમાને ‘‘ન મય્હં રજ્જેનત્થો’’તિ પટિક્ખિપિ, બ્રહ્મદત્તં રજ્જે અભિસિઞ્ચિંસુ. બોધિસત્તો ‘‘મય્હં રજ્જેન અત્થો નત્થી’’તિ કિઞ્ચિપિ ન ઇચ્છિ, કનિટ્ઠે રજ્જં કારેન્તે પકતિયા વસનાકારેનેવ વસિ. રાજપાદમૂલિકા ‘‘અસદિસકુમારો રજ્જં પત્થેતી’’તિ વત્વા રઞ્ઞો સન્તિકે બોધિસત્તં પરિભિન્દિંસુ. સોપિ તેસં વચનં ગહેત્વા પરિભિન્નચિત્તો ‘‘ભાતરં મે ગણ્હથા’’તિ મનુસ્સે પયોજેસિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa aggamahesiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi, tassa sotthinā jātassa nāmaggahaṇadivase ‘‘asadisakumāro’’ti nāmaṃ akaṃsu. Athassa ādhāvitvā paridhāvitvā vicaraṇakāle añño puññavā satto deviyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi, tassa sotthinā jātassa nāmaggahaṇadivase ‘‘brahmadattakumāro’’ti nāmaṃ akaṃsu. Tesu bodhisatto soḷasavassakāle takkasilaṃ gantvā disāpāmokkhassa ācariyassa santike tayo vede aṭṭhārasa ca sippāni uggaṇhitvā tesu issāsasippe asadiso hutvā bārāṇasiṃ paccāgami. Rājā kālaṃ karonto ‘‘asadisakumārassa rajjaṃ datvā brahmadattassa oparajjaṃ dethā’’ti vatvā kālamakāsi. Tasmiṃ kālakate bodhisatto attano rajje dīyamāne ‘‘na mayhaṃ rajjenattho’’ti paṭikkhipi, brahmadattaṃ rajje abhisiñciṃsu. Bodhisatto ‘‘mayhaṃ rajjena attho natthī’’ti kiñcipi na icchi, kaniṭṭhe rajjaṃ kārente pakatiyā vasanākāreneva vasi. Rājapādamūlikā ‘‘asadisakumāro rajjaṃ patthetī’’ti vatvā rañño santike bodhisattaṃ paribhindiṃsu. Sopi tesaṃ vacanaṃ gahetvā paribhinnacitto ‘‘bhātaraṃ me gaṇhathā’’ti manusse payojesi.
અથેકો બોધિસત્તસ્સ અત્થચરકો તં કારણં બોધિસત્તસ્સ આરોચેસિ. બોધિસત્તો કનિટ્ઠભાતિકસ્સ કુજ્ઝિત્વા નગરા નિક્ખમિત્વા અઞ્ઞં રટ્ઠં ગન્ત્વા ‘‘એકો ધનુગ્ગહો આગન્ત્વા રાજદ્વારે ઠિતો’’તિ રઞ્ઞો આરોચાપેસિ. રાજા ‘‘કિત્તકં ભોગં ઇચ્છસી’’તિ પુચ્છિ . ‘‘એકસંવચ્છરેન સતસહસ્સ’’ન્તિ. ‘‘સાધુ આગચ્છતૂ’’તિ. અથ નં આગન્ત્વા સમીપે ઠિતં પુચ્છિ – ‘‘ત્વં ધનગ્ગહોસી’’તિ? ‘‘આમ, દેવા’’તિ. ‘‘સાધુ મં ઉપટ્ઠહસ્સૂ’’તિ. સો તતો પટ્ઠાય રાજાનં ઉપટ્ઠહિ. તસ્સ પરિબ્બયં દીયમાનં દિસ્વા ‘‘અતિબહું લભતી’’તિ પોરાણકધનુગ્ગહા ઉજ્ઝાયિંસુ. અથેકદિવસં રાજા ઉય્યાનં ગન્ત્વા મઙ્ગલસિલાપટ્ટસમીપે સાણિપાકારં પરિક્ખિપાપેત્વા અમ્બરુક્ખમૂલે મહાસયને નિપન્નો ઉદ્ધં ઓલોકેન્તો રુક્ખગ્ગે એકં અમ્બપિણ્ડિં દિસ્વા ‘‘ઇમં ન સક્કા અભિરુહિત્વા ગણ્હિતુ’’ન્તિ ધનુગ્ગહે પક્કોસાપેત્વા ‘‘ઇમં અમ્બપિણ્ડિં સરેન છિન્દિત્વા પાતેતું સક્ખિસ્સથા’’તિ આહ. ન તં, દેવ, અમ્હાકં ગરુ, દેવેન પન નો બહુવારે કમ્મં દિટ્ઠપુબ્બં, અધુનાગતો ધનુગ્ગહો અમ્હેહિ બહુતરં લભતિ, તં પાતાપેથાતિ.
Atheko bodhisattassa atthacarako taṃ kāraṇaṃ bodhisattassa ārocesi. Bodhisatto kaniṭṭhabhātikassa kujjhitvā nagarā nikkhamitvā aññaṃ raṭṭhaṃ gantvā ‘‘eko dhanuggaho āgantvā rājadvāre ṭhito’’ti rañño ārocāpesi. Rājā ‘‘kittakaṃ bhogaṃ icchasī’’ti pucchi . ‘‘Ekasaṃvaccharena satasahassa’’nti. ‘‘Sādhu āgacchatū’’ti. Atha naṃ āgantvā samīpe ṭhitaṃ pucchi – ‘‘tvaṃ dhanaggahosī’’ti? ‘‘Āma, devā’’ti. ‘‘Sādhu maṃ upaṭṭhahassū’’ti. So tato paṭṭhāya rājānaṃ upaṭṭhahi. Tassa paribbayaṃ dīyamānaṃ disvā ‘‘atibahuṃ labhatī’’ti porāṇakadhanuggahā ujjhāyiṃsu. Athekadivasaṃ rājā uyyānaṃ gantvā maṅgalasilāpaṭṭasamīpe sāṇipākāraṃ parikkhipāpetvā ambarukkhamūle mahāsayane nipanno uddhaṃ olokento rukkhagge ekaṃ ambapiṇḍiṃ disvā ‘‘imaṃ na sakkā abhiruhitvā gaṇhitu’’nti dhanuggahe pakkosāpetvā ‘‘imaṃ ambapiṇḍiṃ sarena chinditvā pātetuṃ sakkhissathā’’ti āha. Na taṃ, deva, amhākaṃ garu, devena pana no bahuvāre kammaṃ diṭṭhapubbaṃ, adhunāgato dhanuggaho amhehi bahutaraṃ labhati, taṃ pātāpethāti.
રાજા બોધિસત્તં પક્કોસાપેત્વા ‘‘સક્ખિસ્સસિ, તાત, એતં પાતેતુ’’ન્તિ પુચ્છિ. ‘‘આમ, મહારાજ, એકં ઓકાસં લભમાનો સક્ખિસ્સામી’’તિ. ‘‘કતરોકાસ’’ન્તિ? ‘‘તુમ્હાકં સયનસ્સ અન્તોકાસ’’ન્તિ. રાજા સયનં હરાપેત્વા ઓકાસં કારેસિ. બોધિસત્તસ્સ હત્થે ધનુ નત્થિ, નિવાસનન્તરે ધનું સન્નય્હિત્વા વિચરતિ, તસ્મા ‘‘સાણિં લદ્ધું વટ્ટતી’’તિ આહ. રાજા ‘‘સાધૂ’’તિ સાણિં આહરાપેત્વા પરિક્ખિપાપેસિ. બોધિસત્તો અન્તોસાણિં પવિસિત્વા ઉપરિનિવત્થં સેતવત્થં હરિત્વા એકં રત્તપટં નિવાસેત્વા કચ્છં બન્ધિત્વા એકં રત્તપટં ઉદરે બન્ધિત્વા પસિબ્બકતો સન્ધિયુત્તં ખગ્ગં નીહરિત્વા વામપસ્સે સન્નય્હિત્વા સુવણ્ણકઞ્ચુકં પટિમુઞ્ચિત્વા ચાપનાળિં પિટ્ઠિયં સન્નય્હિત્વા સન્ધિયુત્તમેણ્ડકમહાધનું આદાય પવાળવણ્ણં જિયં આરોપેત્વા ઉણ્હીસં સીસે પટિમુઞ્ચિત્વા તિખિણખુરપ્પં નખેહિ પરિવત્તયમાનો સાણિં દ્વિધા કત્વા પથવિં ફાલેત્વા અલઙ્કતનાગકુમારો વિય નિક્ખમિત્વા સરખિપનટ્ઠાનં ગન્ત્વા ખુરપ્પં સન્નય્હિત્વા રાજાનં આહ – ‘‘કિં, મહારાજ, એતં અમ્બપિણ્ડિં ઉદ્ધં આરોહનકણ્ડેન પાતેમિ, ઉદાહુ અધો ઓરોહનકણ્ડેના’’તિ . ‘‘તાત, બહૂ મયા આરોહનકણ્ડેન પાતેન્તા દિટ્ઠપુબ્બા, ઓરોહનકણ્ડેન પન પાતેન્તા મયા ન દિટ્ઠપુબ્બા, ઓરોહનકણ્ડેન પાતેહી’’તિ. ‘‘મહારાજ, ઇદં કણ્ડં દૂરં આરોહિસ્સતિ, યાવ ચાતુમહારાજિકભવનં, તાવ ગન્ત્વા સયં ઓરોહિસ્સતિ, યાવસ્સ ઓરોહનં, તાવ તુમ્હેહિ અધિવાસેતું વટ્ટતી’’તિ. રાજા ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિ.
Rājā bodhisattaṃ pakkosāpetvā ‘‘sakkhissasi, tāta, etaṃ pātetu’’nti pucchi. ‘‘Āma, mahārāja, ekaṃ okāsaṃ labhamāno sakkhissāmī’’ti. ‘‘Katarokāsa’’nti? ‘‘Tumhākaṃ sayanassa antokāsa’’nti. Rājā sayanaṃ harāpetvā okāsaṃ kāresi. Bodhisattassa hatthe dhanu natthi, nivāsanantare dhanuṃ sannayhitvā vicarati, tasmā ‘‘sāṇiṃ laddhuṃ vaṭṭatī’’ti āha. Rājā ‘‘sādhū’’ti sāṇiṃ āharāpetvā parikkhipāpesi. Bodhisatto antosāṇiṃ pavisitvā uparinivatthaṃ setavatthaṃ haritvā ekaṃ rattapaṭaṃ nivāsetvā kacchaṃ bandhitvā ekaṃ rattapaṭaṃ udare bandhitvā pasibbakato sandhiyuttaṃ khaggaṃ nīharitvā vāmapasse sannayhitvā suvaṇṇakañcukaṃ paṭimuñcitvā cāpanāḷiṃ piṭṭhiyaṃ sannayhitvā sandhiyuttameṇḍakamahādhanuṃ ādāya pavāḷavaṇṇaṃ jiyaṃ āropetvā uṇhīsaṃ sīse paṭimuñcitvā tikhiṇakhurappaṃ nakhehi parivattayamāno sāṇiṃ dvidhā katvā pathaviṃ phāletvā alaṅkatanāgakumāro viya nikkhamitvā sarakhipanaṭṭhānaṃ gantvā khurappaṃ sannayhitvā rājānaṃ āha – ‘‘kiṃ, mahārāja, etaṃ ambapiṇḍiṃ uddhaṃ ārohanakaṇḍena pātemi, udāhu adho orohanakaṇḍenā’’ti . ‘‘Tāta, bahū mayā ārohanakaṇḍena pātentā diṭṭhapubbā, orohanakaṇḍena pana pātentā mayā na diṭṭhapubbā, orohanakaṇḍena pātehī’’ti. ‘‘Mahārāja, idaṃ kaṇḍaṃ dūraṃ ārohissati, yāva cātumahārājikabhavanaṃ, tāva gantvā sayaṃ orohissati, yāvassa orohanaṃ, tāva tumhehi adhivāsetuṃ vaṭṭatī’’ti. Rājā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi.
અથ નં પુન આહ – ‘‘મહારાજ, ઇદં કણ્ડં પન આરોહમાનં અમ્બપિણ્ડિવણ્ટં યાવમજ્ઝં કન્તમાનં આરોહિસ્સતિ, ઓરોહમાનં કેસગ્ગમત્તમ્પિ ઇતો વા એત્તો વા અગન્ત્વા ઉજુઞ્ઞેવ પતિત્વા અમ્બપિણ્ડિં ગહેત્વા ઓતરિસ્સતિ, પસ્સ, મહારાજા’’તિ વેગં જનેત્વા કણ્ડં ખિપિ. તં કણ્ડં અમ્બપિણ્ડિવણ્ટં યાવમજ્ઝં કન્તમાનં અભિરુહિ. બોધિસત્તો ‘‘ઇદાનિ તં કણ્ડં યાવ ચાતુમહારાજિકભવનં ગતં ભવિસ્સતી’’તિ ઞત્વા પઠમં ખિત્તકણ્ડતો અધિકતરં વેગં જનેત્વા અઞ્ઞં કણ્ડં ખિપિ, તં ગન્ત્વા પુરિમકણ્ડપુઙ્ખે પહરિત્વા નિવત્તિત્વા સયં તાવતિંસભવનં અભિરુહિ. તત્થ નં દેવતા અગ્ગહેસું, નિવત્તનકણ્ડસ્સ વાતછિન્નસદ્દો અસનિસદ્દો વિય અહોસિ. મહાજનેન ‘‘કિં એસો સદ્દો’’તિ વુત્તે બોધિસત્તો ‘‘નિવત્તનકણ્ડસ્સ સદ્દો’’તિ વત્વા અત્તનો અત્તનો સરીરે કણ્ડસ્સ પતનભાવં ઞત્વા ભીતતસિતં મહાજનં ‘‘મા ભાયિત્થા’’તિ સમસ્સાસેત્વા ‘‘કણ્ડસ્સ ભૂમિયં પતિતું ન દસ્સામી’’તિ આહ. કણ્ડં ઓતરમાનં કેસગ્ગમત્તમ્પિ ઇતો વા એત્તો વા અગન્ત્વા ઉજુઞ્ઞેવ પતિત્વા અમ્બપિણ્ડિં છિન્દિ. બોધિસત્તો અમ્બપિણ્ડિયા ચ કણ્ડસ્સ ચ ભૂમિયં પતિતું અદત્વા આકાસેયેવ સમ્પટિચ્છન્તો એકેન હત્થેન અમ્બપિણ્ડિં, એકેન હત્થેન કણ્ડં અગ્ગહેસિ. મહાજનો તં અચ્છરિયં દિસ્વા ‘‘ન નો એવરૂપં દિટ્ઠપુબ્બ’’ન્તિ મહાપુરિસં પસંસતિ ઉન્નદતિ અપ્ફોટેતિ અઙ્ગુલિયો વિધૂનતિ, ચેલુક્ખેપસહસ્સાનિ પવત્તેતિ. રાજપરિસાય તુટ્ઠપહટ્ઠાય બોધિસત્તસ્સ દિન્નધનં કોટિમત્તં અહોસિ. રાજાપિસ્સ ધનવસ્સં વસ્સેન્તો વિય બહું ધનં મહન્તઞ્ચ યસં અદાસિ.
Atha naṃ puna āha – ‘‘mahārāja, idaṃ kaṇḍaṃ pana ārohamānaṃ ambapiṇḍivaṇṭaṃ yāvamajjhaṃ kantamānaṃ ārohissati, orohamānaṃ kesaggamattampi ito vā etto vā agantvā ujuññeva patitvā ambapiṇḍiṃ gahetvā otarissati, passa, mahārājā’’ti vegaṃ janetvā kaṇḍaṃ khipi. Taṃ kaṇḍaṃ ambapiṇḍivaṇṭaṃ yāvamajjhaṃ kantamānaṃ abhiruhi. Bodhisatto ‘‘idāni taṃ kaṇḍaṃ yāva cātumahārājikabhavanaṃ gataṃ bhavissatī’’ti ñatvā paṭhamaṃ khittakaṇḍato adhikataraṃ vegaṃ janetvā aññaṃ kaṇḍaṃ khipi, taṃ gantvā purimakaṇḍapuṅkhe paharitvā nivattitvā sayaṃ tāvatiṃsabhavanaṃ abhiruhi. Tattha naṃ devatā aggahesuṃ, nivattanakaṇḍassa vātachinnasaddo asanisaddo viya ahosi. Mahājanena ‘‘kiṃ eso saddo’’ti vutte bodhisatto ‘‘nivattanakaṇḍassa saddo’’ti vatvā attano attano sarīre kaṇḍassa patanabhāvaṃ ñatvā bhītatasitaṃ mahājanaṃ ‘‘mā bhāyitthā’’ti samassāsetvā ‘‘kaṇḍassa bhūmiyaṃ patituṃ na dassāmī’’ti āha. Kaṇḍaṃ otaramānaṃ kesaggamattampi ito vā etto vā agantvā ujuññeva patitvā ambapiṇḍiṃ chindi. Bodhisatto ambapiṇḍiyā ca kaṇḍassa ca bhūmiyaṃ patituṃ adatvā ākāseyeva sampaṭicchanto ekena hatthena ambapiṇḍiṃ, ekena hatthena kaṇḍaṃ aggahesi. Mahājano taṃ acchariyaṃ disvā ‘‘na no evarūpaṃ diṭṭhapubba’’nti mahāpurisaṃ pasaṃsati unnadati apphoṭeti aṅguliyo vidhūnati, celukkhepasahassāni pavatteti. Rājaparisāya tuṭṭhapahaṭṭhāya bodhisattassa dinnadhanaṃ koṭimattaṃ ahosi. Rājāpissa dhanavassaṃ vassento viya bahuṃ dhanaṃ mahantañca yasaṃ adāsi.
એવં બોધિસત્તે તેન રઞ્ઞા સક્કતે ગરુકતે તત્થ વસન્તે ‘‘અસદિસકુમારો કિર બારાણસિયં નત્થી’’તિ સત્ત રાજાનો આગન્ત્વા બારાણસિનગરં પરિવારેત્વા ‘‘રજ્જં વા દેતુ યુદ્ધં વા’’તિ રઞ્ઞો પણ્ણં પેસેસું. રાજા મરણભયભીતો ‘‘કુહિં મે ભાતા વસતી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘એકં સામન્તરાજાનં ઉપટ્ઠહતી’’તિ સુત્વા ‘‘મમ ભાતિકે અનાગચ્છન્તે મય્હં જીવિતં નત્થિ, ગચ્છથ તસ્સ મમ વચનેન પાદે વન્દિત્વા ખમાપેત્વા ગણ્હિત્વા આગચ્છથા’’તિ દૂતે પાહેસિ. તે ગન્ત્વા બોધિસત્તસ્સ તં પવત્તિં આરોચેસું. બોધિસત્તો તં રાજાનં આપુચ્છિત્વા બારાણસિં પચ્ચાગન્ત્વા રાજાનં ‘‘મા ભાયી’’તિ સમસ્સાસેત્વા કણ્ડે અક્ખરાનિ છિન્દિત્વા ‘‘અહં અસદિસકુમારો આગતો, અઞ્ઞં એકકણ્ડં ખિપન્તો સબ્બેસં વો જીવિતં હરિસ્સામિ, જીવિતેન અત્થિકા પલાયન્તૂ’’તિ અટ્ટાલકે ઠત્વા સત્તન્નં રાજૂનં ભુઞ્જન્તાનં કઞ્ચનપાતિમકુલેયેવ કણ્ડં પાતેસિ. તે અક્ખરાનિ દિસ્વા મરણભયભીતા સબ્બેવ પલાયિંસુ. એવં મહાસત્તો ખુદ્દકમક્ખિકાય પિવનમત્તમ્પિ લોહિતં અનુપ્પાદેત્વા સત્ત રાજાનો પલાપેત્વા કનિટ્ઠભાતરં અપલોકેત્વા કામે પહાય ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા અભિઞ્ઞા ચ સમાપત્તિયો ચ નિબ્બત્તેત્વા જીવિતપરિયોસાને બ્રહ્મલોકૂપગો અહોસિ.
Evaṃ bodhisatte tena raññā sakkate garukate tattha vasante ‘‘asadisakumāro kira bārāṇasiyaṃ natthī’’ti satta rājāno āgantvā bārāṇasinagaraṃ parivāretvā ‘‘rajjaṃ vā detu yuddhaṃ vā’’ti rañño paṇṇaṃ pesesuṃ. Rājā maraṇabhayabhīto ‘‘kuhiṃ me bhātā vasatī’’ti pucchitvā ‘‘ekaṃ sāmantarājānaṃ upaṭṭhahatī’’ti sutvā ‘‘mama bhātike anāgacchante mayhaṃ jīvitaṃ natthi, gacchatha tassa mama vacanena pāde vanditvā khamāpetvā gaṇhitvā āgacchathā’’ti dūte pāhesi. Te gantvā bodhisattassa taṃ pavattiṃ ārocesuṃ. Bodhisatto taṃ rājānaṃ āpucchitvā bārāṇasiṃ paccāgantvā rājānaṃ ‘‘mā bhāyī’’ti samassāsetvā kaṇḍe akkharāni chinditvā ‘‘ahaṃ asadisakumāro āgato, aññaṃ ekakaṇḍaṃ khipanto sabbesaṃ vo jīvitaṃ harissāmi, jīvitena atthikā palāyantū’’ti aṭṭālake ṭhatvā sattannaṃ rājūnaṃ bhuñjantānaṃ kañcanapātimakuleyeva kaṇḍaṃ pātesi. Te akkharāni disvā maraṇabhayabhītā sabbeva palāyiṃsu. Evaṃ mahāsatto khuddakamakkhikāya pivanamattampi lohitaṃ anuppādetvā satta rājāno palāpetvā kaniṭṭhabhātaraṃ apaloketvā kāme pahāya isipabbajjaṃ pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā jīvitapariyosāne brahmalokūpago ahosi.
સત્થા ‘‘એવં, ભિક્ખવે, અસદિસકુમારો સત્ત રાજાનો પલાપેત્વા વિજિતસઙ્ગામો ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિતો’’તિ અભિસમ્બુદ્ધો હુત્વા ઇમા ગાથા અવોચ –
Satthā ‘‘evaṃ, bhikkhave, asadisakumāro satta rājāno palāpetvā vijitasaṅgāmo isipabbajjaṃ pabbajito’’ti abhisambuddho hutvā imā gāthā avoca –
૬૧.
61.
‘‘ધનુગ્ગહો અસદિસો, રાજપુત્તો મહબ્બલો;
‘‘Dhanuggaho asadiso, rājaputto mahabbalo;
દૂરેપાતી અક્ખણવેધી, મહાકાયપ્પદાલનો.
Dūrepātī akkhaṇavedhī, mahākāyappadālano.
૬૨.
62.
‘‘સબ્બામિત્તે રણં કત્વા, ન ચ કઞ્ચિ વિહેઠયિ;
‘‘Sabbāmitte raṇaṃ katvā, na ca kañci viheṭhayi;
ભાતરં સોત્થિં કત્વાન, સંયમં અજ્ઝુપાગમી’’તિ.
Bhātaraṃ sotthiṃ katvāna, saṃyamaṃ ajjhupāgamī’’ti.
તત્થ અસદિસોતિ ન કેવલં નામેનેવ, બલવીરિયપઞ્ઞાહિપિ અસદિસોવ. મહબ્બલોતિ કાયબલેનપિ પઞ્ઞાબલેનપિ મહબ્બલો. દૂરેપાતીતિ યાવ ચાતુમહારાજિકભવના તાવતિંસભવના ચ કણ્ડં પેસેતું સમત્થતાય દૂરેપાતી. અક્ખણવેધીતિ અવિરાધિતવેધી. અથ વા અક્ખણા વુચ્ચતિ વિજ્જુ, યાવ એકા વિજ્જુ નિચ્છરતિ, તાવ તેનોભાસેન સત્તટ્ઠ વારે કણ્ડાનિ ગહેત્વા વિજ્ઝતીતિ અક્ખણવેધી. મહાકાયપ્પદાલનોતિ મહન્તે કાયે પદાલેતિ. ચમ્મકાયો, દારુકાયો, લોહકાયો, અયોકાયો, વાલિકકાયો, ઉદકકાયો, ફલકકાયોતિ ઇમે સત્ત મહાકાયા નામ. તત્થ અઞ્ઞો ચમ્મકાયપદાલનો મહિંસચમ્મં વિનિવિજ્ઝતિ, સો પન સતમ્પિ મહિંસચમ્માનં વિનિવિજ્ઝતિયેવ. અઞ્ઞો અટ્ઠઙ્ગુલબહલં ઉદુમ્બરપદરં, ચતુરઙ્ગુલબહલં અસનપદરં વિનિવિજ્ઝતિ, સો પન ફલકસતમ્પિ એકતો બદ્ધં વિનિવિજ્ઝતિ, તથા દ્વઙ્ગુલબહલં તમ્બલોહપટ્ટં, અઙ્ગુલબહલં અયપટ્ટં. વાલિકસકટસ્સ બદરસકટસ્સ પલાલસકટસ્સ વા પચ્છાભાગેન કણ્ડં પવેસેત્વા પુરેભાગેન અતિપાતેતિ, પકતિયા ઉદકે ચતુઉસભટ્ઠાનં કણ્ડં પેસેતિ, થલે અટ્ઠઉસભન્તિ એવં ઇમેસં સત્તન્નં મહાકાયાનં પદાલનતો મહાકાયપ્પદાલનો. સબ્બામિત્તેતિ સબ્બે અમિત્તે. રણં કત્વાતિ યુદ્ધં કત્વા પલાપેસીતિ અત્થો. ન ચ કઞ્ચિ વિહેઠયીતિ એકમ્પિ ન વિહેઠેસિ. અવિહેઠયન્તોયેવ પન તેહિ સદ્ધિં કણ્ડપેસનેનેવ રણં કત્વા. સંયમં અજ્ઝુપાગમીતિ સીલસંયમં પબ્બજ્જં ઉપગતો.
Tattha asadisoti na kevalaṃ nāmeneva, balavīriyapaññāhipi asadisova. Mahabbaloti kāyabalenapi paññābalenapi mahabbalo. Dūrepātīti yāva cātumahārājikabhavanā tāvatiṃsabhavanā ca kaṇḍaṃ pesetuṃ samatthatāya dūrepātī. Akkhaṇavedhīti avirādhitavedhī. Atha vā akkhaṇā vuccati vijju, yāva ekā vijju niccharati, tāva tenobhāsena sattaṭṭha vāre kaṇḍāni gahetvā vijjhatīti akkhaṇavedhī. Mahākāyappadālanoti mahante kāye padāleti. Cammakāyo, dārukāyo, lohakāyo, ayokāyo, vālikakāyo, udakakāyo, phalakakāyoti ime satta mahākāyā nāma. Tattha añño cammakāyapadālano mahiṃsacammaṃ vinivijjhati, so pana satampi mahiṃsacammānaṃ vinivijjhatiyeva. Añño aṭṭhaṅgulabahalaṃ udumbarapadaraṃ, caturaṅgulabahalaṃ asanapadaraṃ vinivijjhati, so pana phalakasatampi ekato baddhaṃ vinivijjhati, tathā dvaṅgulabahalaṃ tambalohapaṭṭaṃ, aṅgulabahalaṃ ayapaṭṭaṃ. Vālikasakaṭassa badarasakaṭassa palālasakaṭassa vā pacchābhāgena kaṇḍaṃ pavesetvā purebhāgena atipāteti, pakatiyā udake catuusabhaṭṭhānaṃ kaṇḍaṃ peseti, thale aṭṭhausabhanti evaṃ imesaṃ sattannaṃ mahākāyānaṃ padālanato mahākāyappadālano. Sabbāmitteti sabbe amitte. Raṇaṃ katvāti yuddhaṃ katvā palāpesīti attho. Na ca kañci viheṭhayīti ekampi na viheṭhesi. Aviheṭhayantoyeva pana tehi saddhiṃ kaṇḍapesaneneva raṇaṃ katvā. Saṃyamaṃ ajjhupāgamīti sīlasaṃyamaṃ pabbajjaṃ upagato.
એવં સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા કનિટ્ઠભાતા આનન્દો અહોસિ, અસદિસકુમારો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Evaṃ satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kaniṭṭhabhātā ānando ahosi, asadisakumāro pana ahameva ahosi’’nti.
અસદિસજાતકવણ્ણના પઠમા.
Asadisajātakavaṇṇanā paṭhamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૮૧. અસદિસજાતકં • 181. Asadisajātakaṃ