Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૧૦. અસનબોધિયત્થેરઅપદાનં
10. Asanabodhiyattheraapadānaṃ
૭૮.
78.
‘‘જાતિયા સત્તવસ્સોહં, અદ્દસં લોકનાયકં;
‘‘Jātiyā sattavassohaṃ, addasaṃ lokanāyakaṃ;
પસન્નચિત્તો સુમનો, ઉપગચ્છિં નરુત્તમં.
Pasannacitto sumano, upagacchiṃ naruttamaṃ.
૭૯.
79.
‘‘તિસ્સસ્સાહં ભગવતો, લોકજેટ્ઠસ્સ તાદિનો;
‘‘Tissassāhaṃ bhagavato, lokajeṭṭhassa tādino;
હટ્ઠો હટ્ઠેન ચિત્તેન, રોપયિં બોધિમુત્તમં.
Haṭṭho haṭṭhena cittena, ropayiṃ bodhimuttamaṃ.
૮૦.
80.
‘‘અસનો નામધેય્યેન, ધરણીરુહપાદપો;
‘‘Asano nāmadheyyena, dharaṇīruhapādapo;
પઞ્ચવસ્સે પરિચરિં, અસનં બોધિમુત્તમં.
Pañcavasse paricariṃ, asanaṃ bodhimuttamaṃ.
૮૧.
81.
‘‘પુપ્ફિતં પાદપં દિસ્વા, અબ્ભુતં લોમહંસનં;
‘‘Pupphitaṃ pādapaṃ disvā, abbhutaṃ lomahaṃsanaṃ;
સકં કમ્મં પકિત્તેન્તો, બુદ્ધસેટ્ઠં ઉપાગમિં.
Sakaṃ kammaṃ pakittento, buddhaseṭṭhaṃ upāgamiṃ.
૮૨.
82.
‘‘તિસ્સો તદા સો સમ્બુદ્ધો, સયમ્ભૂ અગ્ગપુગ્ગલો;
‘‘Tisso tadā so sambuddho, sayambhū aggapuggalo;
ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, ઇમા ગાથા અભાસથ.
Bhikkhusaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.
૮૩.
83.
‘‘‘યેનાયં રોપિતા બોધિ, બુદ્ધપૂજા ચ સક્કતા;
‘‘‘Yenāyaṃ ropitā bodhi, buddhapūjā ca sakkatā;
તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.
Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.
૮૪.
84.
‘‘‘તિંસકપ્પાનિ દેવેસુ, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ;
‘‘‘Tiṃsakappāni devesu, devarajjaṃ karissati;
ચતુસટ્ઠિ ચક્ખત્તું સો, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ.
Catusaṭṭhi cakkhattuṃ so, cakkavattī bhavissati.
૮૫.
85.
‘‘‘તુસિતા હિ ચવિત્વાન, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;
‘‘‘Tusitā hi cavitvāna, sukkamūlena codito;
દ્વે સમ્પત્તી અનુભોત્વા, મનુસ્સત્તે રમિસ્સતિ.
Dve sampattī anubhotvā, manussatte ramissati.
૮૬.
86.
‘‘‘પધાનપહિતત્તો સો, ઉપસન્તો નિરૂપધિ;
‘‘‘Padhānapahitatto so, upasanto nirūpadhi;
સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, નિબ્બાયિસ્સતિનાસવો’.
Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo’.
૮૭.
87.
‘‘વિવેકમનુયુત્તોહં , ઉપસન્તો નિરૂપધિ;
‘‘Vivekamanuyuttohaṃ , upasanto nirūpadhi;
નાગોવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામિ અનાસવો.
Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.
૮૮.
88.
‘‘દ્વેનવુતે ઇતો કપ્પે, બોધિં રોપેસહં તદા;
‘‘Dvenavute ito kappe, bodhiṃ ropesahaṃ tadā;
દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બોધિરોપસ્સિદં ફલં.
Duggatiṃ nābhijānāmi, bodhiropassidaṃ phalaṃ.
૮૯.
89.
‘‘ચતુસત્તતિતો કપ્પે, દણ્ડસેનોતિ વિસ્સુતો;
‘‘Catusattatito kappe, daṇḍasenoti vissuto;
સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી તદા અહું.
Sattaratanasampanno, cakkavattī tadā ahuṃ.
૯૦.
90.
‘‘તેસત્તતિમ્હિતો કપ્પે, સત્તાહેસું મહીપતી;
‘‘Tesattatimhito kappe, sattāhesuṃ mahīpatī;
સમન્તનેમિનામેન, રાજાનો ચક્કવત્તિનો.
Samantanemināmena, rājāno cakkavattino.
૯૧.
91.
‘‘પણ્ણવીસતિતો કપ્પે, પુણ્ણકો નામ ખત્તિયો;
‘‘Paṇṇavīsatito kappe, puṇṇako nāma khattiyo;
સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.
Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.
૯૨.
92.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં આયસ્મા અસનબોધિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.
Itthaṃ sudaṃ āyasmā asanabodhiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.
અસનબોધિયત્થેરસ્સાપદાનં દસમં.
Asanabodhiyattherassāpadānaṃ dasamaṃ.
બીજનિવગ્ગો છટ્ઠો.
Bījanivaggo chaṭṭho.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
બીજની સતરંસી ચ, સયનોદકિવાહિયો;
Bījanī sataraṃsī ca, sayanodakivāhiyo;
પરિવારો પદીપઞ્ચ, ધજો પદુમપૂજકો;
Parivāro padīpañca, dhajo padumapūjako;
બોધિ ચ દસમો વુત્તો, ગાથા દ્વેનવુતિ તથા.
Bodhi ca dasamo vutto, gāthā dvenavuti tathā.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧૦. અસનબોધિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 10. Asanabodhiyattheraapadānavaṇṇanā