Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૨૦. વીસતિમવગ્ગો
20. Vīsatimavaggo
(૧૯૪) ૧. અસઞ્ચિચ્ચકથા
(194) 1. Asañciccakathā
૮૫૭. અસઞ્ચિચ્ચ માતરં જીવિતા વોરોપેત્વા આનન્તરિકો હોતીતિ? આમન્તા. અસઞ્ચિચ્ચ પાણં હન્ત્વા પાણાતિપાતી હોતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અસઞ્ચિચ્ચ માતરં જીવિતા વોરોપેત્વા આનન્તરિકો હોતીતિ? આમન્તા. અસઞ્ચિચ્ચ અદિન્નં આદિયિત્વા…પે॰… મુસા ભણિત્વા મુસાવાદી હોતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
857. Asañcicca mātaraṃ jīvitā voropetvā ānantariko hotīti? Āmantā. Asañcicca pāṇaṃ hantvā pāṇātipātī hotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… asañcicca mātaraṃ jīvitā voropetvā ānantariko hotīti? Āmantā. Asañcicca adinnaṃ ādiyitvā…pe… musā bhaṇitvā musāvādī hotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અસઞ્ચિચ્ચ પાણં હન્ત્વા પાણાતિપાતી ન હોતીતિ? આમન્તા. અસઞ્ચિચ્ચ માતરં જીવિતા વોરોપેત્વા આનન્તરિકો ન હોતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અસઞ્ચિચ્ચ અદિન્નં આદિયિત્વા…પે॰… મુસા ભણિત્વા મુસાવાદી ન હોતીતિ? આમન્તા. અસઞ્ચિચ્ચ માતરં જીવિતા વોરોપેત્વા આનન્તરિકો ન હોતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Asañcicca pāṇaṃ hantvā pāṇātipātī na hotīti? Āmantā. Asañcicca mātaraṃ jīvitā voropetvā ānantariko na hotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… asañcicca adinnaṃ ādiyitvā…pe… musā bhaṇitvā musāvādī na hotīti? Āmantā. Asañcicca mātaraṃ jīvitā voropetvā ānantariko na hotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૮૫૮. અસઞ્ચિચ્ચ માતરં જીવિતા વોરોપેત્વા આનન્તરિકો હોતીતિ? આમન્તા. ‘‘અસઞ્ચિચ્ચ માતરં જીવિતા વોરોપેત્વા આનન્તરિકો હોતી’’તિ – અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? નત્થિ. ‘‘સઞ્ચિચ્ચ માતરં જીવિતા વોરોપેત્વા આનન્તરિકો હોતી’’તિ – અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ ‘‘સઞ્ચિચ્ચ માતરં જીવિતા વોરોપેત્વા આનન્તરિકો હોતી’’તિ – અત્થેવ સુત્તન્તો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અસઞ્ચિચ્ચ માતરં જીવિતા વોરોપેત્વા આનન્તરિકો હોતી’’તિ.
858. Asañcicca mātaraṃ jīvitā voropetvā ānantariko hotīti? Āmantā. ‘‘Asañcicca mātaraṃ jīvitā voropetvā ānantariko hotī’’ti – attheva suttantoti? Natthi. ‘‘Sañcicca mātaraṃ jīvitā voropetvā ānantariko hotī’’ti – attheva suttantoti? Āmantā. Hañci ‘‘sañcicca mātaraṃ jīvitā voropetvā ānantariko hotī’’ti – attheva suttanto, no ca vata re vattabbe – ‘‘asañcicca mātaraṃ jīvitā voropetvā ānantariko hotī’’ti.
૮૫૯. ન વત્તબ્બં – ‘‘માતુઘાતકો આનન્તરિકો’’તિ? આમન્તા. નનુ માતા જીવિતા વોરોપિતાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ માતા જીવિતા વોરોપિતા, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘માતુઘાતકો આનન્તરિકો’’તિ.
859. Na vattabbaṃ – ‘‘mātughātako ānantariko’’ti? Āmantā. Nanu mātā jīvitā voropitāti? Āmantā. Hañci mātā jīvitā voropitā, tena vata re vattabbe – ‘‘mātughātako ānantariko’’ti.
ન વત્તબ્બં – ‘‘પિતુઘાતકો આનન્તરિકો’’તિ? આમન્તા . નનુ પિતા જીવિતા વોરોપિતોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ પિતા જીવિતા વોરોપિતો, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘પિતુઘાતકો આનન્તરિકો’’તિ.
Na vattabbaṃ – ‘‘pitughātako ānantariko’’ti? Āmantā . Nanu pitā jīvitā voropitoti? Āmantā. Hañci pitā jīvitā voropito, tena vata re vattabbe – ‘‘pitughātako ānantariko’’ti.
ન વત્તબ્બં – ‘‘અરહન્તઘાતકો આનન્તરિકો’’તિ? આમન્તા. નનુ અરહા જીવિતા વોરોપિતોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અરહા જીવિતા વોરોપિતો, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અરહન્તઘાતકો આનન્તરિકો’’તિ.
Na vattabbaṃ – ‘‘arahantaghātako ānantariko’’ti? Āmantā. Nanu arahā jīvitā voropitoti? Āmantā. Hañci arahā jīvitā voropito, tena vata re vattabbe – ‘‘arahantaghātako ānantariko’’ti.
ન વત્તબ્બં – ‘‘રુહિરુપ્પાદકો આનન્તરિકો’’તિ? આમન્તા. નનુ તથાગતસ્સ લોહિતં ઉપ્પાદિતન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ તથાગતસ્સ લોહિતં ઉપ્પાદિતં, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘રુહિરુપ્પાદકો આનન્તરિકો’’તિ.
Na vattabbaṃ – ‘‘ruhiruppādako ānantariko’’ti? Āmantā. Nanu tathāgatassa lohitaṃ uppāditanti? Āmantā. Hañci tathāgatassa lohitaṃ uppāditaṃ, tena vata re vattabbe – ‘‘ruhiruppādako ānantariko’’ti.
૮૬૦. સઙ્ઘભેદકો આનન્તરિકોતિ? આમન્તા. સબ્બે સઙ્ઘભેદકા આનન્તરિકાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સબ્બે સઙ્ઘભેદકા આનન્તરિકાતિ? આમન્તા. ધમ્મસઞ્ઞી સઙ્ઘભેદકો આનન્તરિકોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
860. Saṅghabhedako ānantarikoti? Āmantā. Sabbe saṅghabhedakā ānantarikāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sabbe saṅghabhedakā ānantarikāti? Āmantā. Dhammasaññī saṅghabhedako ānantarikoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૮૬૧. ધમ્મસઞ્ઞી સઙ્ઘભેદકો આનન્તરિકોતિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘અત્થુપાલિ, સઙ્ઘભેદકો આપાયિકો નેરયિકો કપ્પટ્ઠો અતેકિચ્છો; અત્થુપાલિ, સઙ્ઘભેદકો ન આપાયિકો ન નેરયિકો ન કપ્પટ્ઠો ન અતેકિચ્છો’’તિ! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા . તેન હિ ન વત્તબ્બં – ‘‘ધમ્મસઞ્ઞી સઙ્ઘભેદકો આનન્તરિકો’’તિ.
861. Dhammasaññī saṅghabhedako ānantarikoti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘atthupāli, saṅghabhedako āpāyiko nerayiko kappaṭṭho atekiccho; atthupāli, saṅghabhedako na āpāyiko na nerayiko na kappaṭṭho na atekiccho’’ti! Attheva suttantoti? Āmantā . Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘dhammasaññī saṅghabhedako ānantariko’’ti.
૮૬૨. ન વત્તબ્બં – ‘‘ધમ્મસઞ્ઞી સઙ્ઘભેદકો આનન્તરિકો’’તિ? આમન્તા . નનુ વુત્તં ભગવતા –
862. Na vattabbaṃ – ‘‘dhammasaññī saṅghabhedako ānantariko’’ti? Āmantā . Nanu vuttaṃ bhagavatā –
‘‘આપાયિકો નેરયિકો, કપ્પટ્ઠો સઙ્ઘભેદકો;
‘‘Āpāyiko nerayiko, kappaṭṭho saṅghabhedako;
વગ્ગરતો અધમ્મટ્ઠો, યોગક્ખેમા પધંસતિ;
Vaggarato adhammaṭṭho, yogakkhemā padhaṃsati;
સઙ્ઘં સમગ્ગં ભેત્વાન, કપ્પં નિરયમ્હિ પચ્ચતી’’તિ 1.
Saṅghaṃ samaggaṃ bhetvāna, kappaṃ nirayamhi paccatī’’ti 2.
અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ સઙ્ઘભેદકો આનન્તરિકોતિ.
Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi saṅghabhedako ānantarikoti.
અસઞ્ચિચ્ચકથા નિટ્ઠિતા.
Asañciccakathā niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧. અસઞ્ચિચ્ચકથાવણ્ણના • 1. Asañciccakathāvaṇṇanā