Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
૨૦. વીસતિમવગ્ગો
20. Vīsatimavaggo
૧. અસઞ્ચિચ્ચકથાવણ્ણના
1. Asañciccakathāvaṇṇanā
૮૫૭-૮૬૨. ઇદાનિ અસઞ્ચિચ્ચકથા નામ હોતિ. તત્થ ‘‘આનન્તરિયવત્થૂનિ નામ ગરૂનિ ભારિયાનિ, તસ્મા અસઞ્ચિચ્ચાપિ તેસુ વત્થૂસુ વિકોપિતેસુ આનન્તરિકો હોતી’’તિ યેસં લદ્ધિ, સેય્યથાપિ એકચ્ચાનં ઉત્તરાપથકાનં; તે સન્ધાય અસઞ્ચિચ્ચાતિ પુચ્છા સકવાદિસ્સ, લદ્ધિવસેન પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. અથ નં ‘‘યસ્મા આનન્તરિયકમ્મં નામ કમ્મપથપ્પત્તં. યદિ ચ અસઞ્ચિચ્ચ કમ્મપથભેદો સિયા, અવસેસા પાણાતિપાતાદયોપિ અસઞ્ચિચ્ચ ભવેય્યુ’’ન્તિ ચોદનત્થં અસઞ્ચિચ્ચપાણં હન્ત્વાતિઆદિમાહ. ઇતરો તથારૂપાય લદ્ધિયા અભાવેન પટિક્ખિપતિ. સેસં યથાપાળિમેવ નિય્યાતિ. ન વત્તબ્બં માતુઘાતકોતિ પુચ્છા પરવાદિસ્સ, રોગપટિકારાદિકાલે અસઞ્ચિચ્ચ ઘાતં સન્ધાય પટિઞ્ઞા સકવાદિસ્સ. નનુ માતા જીવિતા વોરોપિતાતિ પઞ્હેપિ અસઞ્ચિચ્ચ વોરોપિતં સન્ધાય પટિઞ્ઞા સકવાદિસ્સેવ. એવં અધિપ્પાયં પન અગ્ગહેત્વા હઞ્ચીતિ લદ્ધિપતિટ્ઠાપનં ઇતરસ્સ. તં અયોનિસો પતિટ્ઠાપિતત્તા અપ્પતિટ્ઠિતમેવ. પિતુઘાતકાદીસુપિ એસેવ નયો. સઙ્ઘભેદકે પન ધમ્મસઞ્ઞિં સન્ધાય સઙ્ઘભેદો આનન્તરિકોતિ પુચ્છા સકવાદિસ્સ, ‘‘સઙ્ઘં સમગ્ગં ભેત્વાન, કપ્પં નિરયમ્હિ પચ્ચતી’’તિ વચનં અયોનિસો ગહેત્વા પટિઞ્ઞા પરવાદિસ્સ. પુન સબ્બેતિ પુટ્ઠો સકપક્ખે ધમ્મસઞ્ઞિં સન્ધાય પટિક્ખિપતિ, પરપક્ખે ધમ્મસઞ્ઞિં સન્ધાય પટિજાનાતિ. ધમ્મસઞ્ઞીતિ પઞ્હદ્વયેપિ એસેવ નયો. નનુ વુત્તં ભગવતાતિ સુત્તં એકન્તેનેવ ધમ્મવાદિસ્સ આનન્તરિકભાવદસ્સનત્થં વુત્તં. આપાયિકો નેરયિકોતિ ગાથાયપિ અધમ્મવાદીયેવ અધિપ્પેતો. ઇતરો પન અધિપ્પાયં અગ્ગહેત્વા લદ્ધિં પતિટ્ઠપેતિ. સા અયોનિસો પતિટ્ઠાપિતત્તા અપ્પતિટ્ઠિતાયેવાતિ.
857-862. Idāni asañciccakathā nāma hoti. Tattha ‘‘ānantariyavatthūni nāma garūni bhāriyāni, tasmā asañciccāpi tesu vatthūsu vikopitesu ānantariko hotī’’ti yesaṃ laddhi, seyyathāpi ekaccānaṃ uttarāpathakānaṃ; te sandhāya asañciccāti pucchā sakavādissa, laddhivasena paṭiññā itarassa. Atha naṃ ‘‘yasmā ānantariyakammaṃ nāma kammapathappattaṃ. Yadi ca asañcicca kammapathabhedo siyā, avasesā pāṇātipātādayopi asañcicca bhaveyyu’’nti codanatthaṃ asañciccapāṇaṃ hantvātiādimāha. Itaro tathārūpāya laddhiyā abhāvena paṭikkhipati. Sesaṃ yathāpāḷimeva niyyāti. Na vattabbaṃ mātughātakoti pucchā paravādissa, rogapaṭikārādikāle asañcicca ghātaṃ sandhāya paṭiññā sakavādissa. Nanu mātā jīvitā voropitāti pañhepi asañcicca voropitaṃ sandhāya paṭiññā sakavādisseva. Evaṃ adhippāyaṃ pana aggahetvā hañcīti laddhipatiṭṭhāpanaṃ itarassa. Taṃ ayoniso patiṭṭhāpitattā appatiṭṭhitameva. Pitughātakādīsupi eseva nayo. Saṅghabhedake pana dhammasaññiṃ sandhāya saṅghabhedo ānantarikoti pucchā sakavādissa, ‘‘saṅghaṃ samaggaṃ bhetvāna, kappaṃ nirayamhi paccatī’’ti vacanaṃ ayoniso gahetvā paṭiññā paravādissa. Puna sabbeti puṭṭho sakapakkhe dhammasaññiṃ sandhāya paṭikkhipati, parapakkhe dhammasaññiṃ sandhāya paṭijānāti. Dhammasaññīti pañhadvayepi eseva nayo. Nanu vuttaṃ bhagavatāti suttaṃ ekanteneva dhammavādissa ānantarikabhāvadassanatthaṃ vuttaṃ. Āpāyiko nerayikoti gāthāyapi adhammavādīyeva adhippeto. Itaro pana adhippāyaṃ aggahetvā laddhiṃ patiṭṭhapeti. Sā ayoniso patiṭṭhāpitattā appatiṭṭhitāyevāti.
અસઞ્ચિચ્ચકથાવણ્ણના.
Asañciccakathāvaṇṇanā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૯૪) ૧. અસઞ્ચિચ્ચકથા • (194) 1. Asañciccakathā