Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    380. ஆஸங்கஜாதகங் (6-1-5)

    380. Āsaṅkajātakaṃ (6-1-5)

    26.

    26.

    ஆஸாவதீ நாம லதா, ஜாதா சித்தலதாவனே;

    Āsāvatī nāma latā, jātā cittalatāvane;

    தஸ்ஸா வஸ்ஸஸஹஸ்ஸேன, ஏகங் நிப்³ப³த்ததே ப²லங்.

    Tassā vassasahassena, ekaṃ nibbattate phalaṃ.

    27.

    27.

    தங் தே³வா பயிருபாஸந்தி, தாவ தூ³ரப²லங் ஸதிங்;

    Taṃ devā payirupāsanti, tāva dūraphalaṃ satiṃ;

    ஆஸீஸேவ 1 துவங் ராஜ, ஆஸா ப²லவதீ ஸுகா².

    Āsīseva 2 tuvaṃ rāja, āsā phalavatī sukhā.

    28.

    28.

    ஆஸீஸதேவ 3 ஸோ பக்கீ², ஆஸீஸதேவ 4 ஸோ தி³ஜோ;

    Āsīsateva 5 so pakkhī, āsīsateva 6 so dijo;

    தஸ்ஸ சாஸா 7 ஸமிஜ்ஜ²தி, தாவ தூ³ரக³தா ஸதீ;

    Tassa cāsā 8 samijjhati, tāva dūragatā satī;

    ஆஸீஸேவ துவங் ராஜ, ஆஸா ப²லவதீ ஸுகா².

    Āsīseva tuvaṃ rāja, āsā phalavatī sukhā.

    29.

    29.

    ஸம்பேஸி கோ² மங் வாசாய, ந ச ஸம்பேஸி 9 கம்முனா;

    Sampesi kho maṃ vācāya, na ca sampesi 10 kammunā;

    மாலா ஸேரெய்யகஸ்ஸேவ, வண்ணவந்தா அக³ந்தி⁴கா.

    Mālā sereyyakasseva, vaṇṇavantā agandhikā.

    30.

    30.

    அப²லங் மது⁴ரங் வாசங், யோ மித்தேஸு பகுப்³ப³தி;

    Aphalaṃ madhuraṃ vācaṃ, yo mittesu pakubbati;

    அத³த³ங் அவிஸ்ஸஜங் போ⁴க³ங், ஸந்தி⁴ தேனஸ்ஸ ஜீரதி.

    Adadaṃ avissajaṃ bhogaṃ, sandhi tenassa jīrati.

    31.

    31.

    யஞ்ஹி கயிரா தஞ்ஹி வதே³, யங் ந கயிரா ந தங் வதே³;

    Yañhi kayirā tañhi vade, yaṃ na kayirā na taṃ vade;

    அகரொந்தங் பா⁴ஸமானங், பரிஜானந்தி பண்டி³தா.

    Akarontaṃ bhāsamānaṃ, parijānanti paṇḍitā.

    32.

    32.

    ப³லஞ்ச வத மே கீ²ணங், பாதெ²ய்யஞ்ச ந விஜ்ஜதி;

    Balañca vata me khīṇaṃ, pātheyyañca na vijjati;

    ஸங்கே பாணூபரோதா⁴ய, ஹந்த³ தா³னி வஜாமஹங்.

    Saṅke pāṇūparodhāya, handa dāni vajāmahaṃ.

    33.

    33.

    ஏததே³வ ஹி மே நாமங், யங் நாமஸ்மி ரதே²ஸப⁴;

    Etadeva hi me nāmaṃ, yaṃ nāmasmi rathesabha;

    ஆக³மேஹி மஹாராஜ, பிதரங் ஆமந்தயாமஹந்தி.

    Āgamehi mahārāja, pitaraṃ āmantayāmahanti.

    ஆஸங்கஜாதகங் பஞ்சமங்.

    Āsaṅkajātakaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஆஸிங்ஸேவ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. āsiṃseva (sī. syā. pī.)
    3. ஆஸிங்ஸேதே²வ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. ஆஸிங்ஸேதே²வ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    5. āsiṃsetheva (sī. syā. pī.)
    6. āsiṃsetheva (sī. syā. pī.)
    7. தஸ்ஸேவாஸா (ஸ்யா॰)
    8. tassevāsā (syā.)
    9. ஸங்ஸேஸி (க॰)
    10. saṃsesi (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [380] 5. ஆஸங்கஜாதகவண்ணனா • [380] 5. Āsaṅkajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact