Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૧૫. પન્નરસમવગ્ગો

    15. Pannarasamavaggo

    (૧૫૪) ૧૦. અસઞ્ઞસત્તુપિકકથા

    (154) 10. Asaññasattupikakathā

    ૭૩૫. સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધસમાપત્તિ અસઞ્ઞસત્તુપિકાતિ? આમન્તા. અત્થિ સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નસ્સ અલોભો કુસલમૂલં , અદોસો કુસલમૂલં, અમોહો કુસલમૂલં, સદ્ધા વીરિયં સતિ સમાધિ પઞ્ઞાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નત્થિ સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નસ્સ અલોભો કુસલમૂલં , અદોસો કુસલમૂલં…પે॰… પઞ્ઞાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ નત્થિ સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નસ્સ અલોભો કુસલમૂલં, અદોસો કુસલમૂલં, અમોહો કુસલમૂલં, સદ્ધા વીરિયં સતિ સમાધિ પઞ્ઞા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધસમાપત્તિ અસઞ્ઞસત્તુપિકા’’તિ.

    735. Saññāvedayitanirodhasamāpatti asaññasattupikāti? Āmantā. Atthi saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa alobho kusalamūlaṃ , adoso kusalamūlaṃ, amoho kusalamūlaṃ, saddhā vīriyaṃ sati samādhi paññāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… natthi saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa alobho kusalamūlaṃ , adoso kusalamūlaṃ…pe… paññāti? Āmantā. Hañci natthi saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa alobho kusalamūlaṃ, adoso kusalamūlaṃ, amoho kusalamūlaṃ, saddhā vīriyaṃ sati samādhi paññā, no ca vata re vattabbe – ‘‘saññāvedayitanirodhasamāpatti asaññasattupikā’’ti.

    સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધસમાપત્તિ અસઞ્ઞસત્તુપિકાતિ? આમન્તા. અત્થિ સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નસ્સ ફસ્સો વેદના સઞ્ઞા ચેતના ચિત્તન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નત્થિ સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નસ્સ ફસ્સો વેદના સઞ્ઞા ચેતના ચિત્તન્તિ? આમન્તા. અફસ્સકસ્સ મગ્ગભાવના…પે॰… અચિત્તકસ્સ મગ્ગભાવનાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ સફસ્સકસ્સ મગ્ગભાવના…પે॰… સચિત્તકસ્સ મગ્ગભાવનાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ સફસ્સકસ્સ મગ્ગભાવના…પે॰… સચિત્તકસ્સ મગ્ગભાવના, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધસમાપત્તિ અસઞ્ઞસત્તુપિકા’’તિ.

    Saññāvedayitanirodhasamāpatti asaññasattupikāti? Āmantā. Atthi saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa phasso vedanā saññā cetanā cittanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… natthi saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa phasso vedanā saññā cetanā cittanti? Āmantā. Aphassakassa maggabhāvanā…pe… acittakassa maggabhāvanāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu saphassakassa maggabhāvanā…pe… sacittakassa maggabhāvanāti? Āmantā. Hañci saphassakassa maggabhāvanā…pe… sacittakassa maggabhāvanā, no ca vata re vattabbe – ‘‘saññāvedayitanirodhasamāpatti asaññasattupikā’’ti.

    સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધસમાપત્તિ અસઞ્ઞસત્તુપિકાતિ? આમન્તા. યે કેચિ સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપજ્જન્તિ, સબ્બે તે અસઞ્ઞસત્તુપિકાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Saññāvedayitanirodhasamāpatti asaññasattupikāti? Āmantā. Ye keci saññāvedayitanirodhaṃ samāpajjanti, sabbe te asaññasattupikāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૭૩૬. ન વત્તબ્બં – ‘‘સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધસમાપત્તિ અસઞ્ઞસત્તુપિકા’’તિ? આમન્તા. નનુ ઇધાપિ અસઞ્ઞી તત્રાપિ અસઞ્ઞીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ ઇધાપિ અસઞ્ઞી તત્રાપિ અસઞ્ઞી, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધસમાપત્તિ અસઞ્ઞસત્તુપિકા’’તિ.

    736. Na vattabbaṃ – ‘‘saññāvedayitanirodhasamāpatti asaññasattupikā’’ti? Āmantā. Nanu idhāpi asaññī tatrāpi asaññīti? Āmantā. Hañci idhāpi asaññī tatrāpi asaññī, tena vata re vattabbe – ‘‘saññāvedayitanirodhasamāpatti asaññasattupikā’’ti.

    અસઞ્ઞસત્તુપિકકથા નિટ્ઠિતા.

    Asaññasattupikakathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧૦. અસઞ્ઞસત્તુપિકાકથાવણ્ણના • 10. Asaññasattupikākathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧૦. અસઞ્ઞસત્તુપિકાકથાવણ્ણના • 10. Asaññasattupikākathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧૦. અસઞ્ઞસત્તુપિકાકથાવણ્ણના • 10. Asaññasattupikākathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact