Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
૧૦. અસઞ્ઞસત્તુપિકાકથાવણ્ણના
10. Asaññasattupikākathāvaṇṇanā
૭૩૫. ઇદાનિ અસઞ્ઞસત્તુપિકાકથા નામ હોતિ. તત્થ સઞ્ઞાવિરાગવસેન પવત્તભાવના અસઞ્ઞસમાપત્તિપિ નિરોધસમાપત્તિપિ સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધસમાપત્તિ નામ. ઇતિ દ્વે સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધસમાપત્તિયો લોકિયા ચ લોકુત્તરા ચ. તત્થ લોકિયા પુથુજ્જનસ્સ અસઞ્ઞસત્તુપિકા હોતિ, લોકુત્તરા અરિયાનં, સા ચ નાસઞ્ઞસત્તુપિકા. ઇમં પન વિભાગં અકત્વા અવિસેસેન સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધસમાપત્તિ અસઞ્ઞસત્તુપિકાતિ યેસં લદ્ધિ, સેય્યથાપિ હેતુવાદાનં; તે સન્ધાય પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. અથ નં યસ્મા અસઞ્ઞસમાપત્તિં સમાપન્નસ્સ અલોભાદયો અત્થિ, ન નિરોધસમાપત્તિં, તસ્મા તેસં વસેન ચોદેતું અત્થીતિઆદિમાહ.
735. Idāni asaññasattupikākathā nāma hoti. Tattha saññāvirāgavasena pavattabhāvanā asaññasamāpattipi nirodhasamāpattipi saññāvedayitanirodhasamāpatti nāma. Iti dve saññāvedayitanirodhasamāpattiyo lokiyā ca lokuttarā ca. Tattha lokiyā puthujjanassa asaññasattupikā hoti, lokuttarā ariyānaṃ, sā ca nāsaññasattupikā. Imaṃ pana vibhāgaṃ akatvā avisesena saññāvedayitanirodhasamāpatti asaññasattupikāti yesaṃ laddhi, seyyathāpi hetuvādānaṃ; te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Atha naṃ yasmā asaññasamāpattiṃ samāpannassa alobhādayo atthi, na nirodhasamāpattiṃ, tasmā tesaṃ vasena codetuṃ atthītiādimāha.
૭૩૬. ઇધાપિ અસઞ્ઞીતિ પઞ્હે ઇધ સઞ્ઞાવિરાગવસેન સમાપન્નત્તા અસઞ્ઞિતા અનુઞ્ઞાતા, તત્રાપિ અસઞ્ઞસત્તેનેવ. તસ્મા ઇમં પટિઞ્ઞં ગહેત્વા લદ્ધિં પતિટ્ઠપેન્તેન છલેન પતિટ્ઠાપિતા હોતિ. ઇધ વા નિરોધસમાપત્તિં સન્ધાય અસઞ્ઞિતા અનુઞ્ઞાતા. તત્રાપિ ઇતો ચુતસ્સ અનાગામિનો નિરોધસમાપત્તિમેવ તસ્માપિ ઇમાય પટિઞ્ઞાય પતિટ્ઠાપિતા લદ્ધિ અપ્પતિટ્ઠિતાયેવાતિ.
736. Idhāpi asaññīti pañhe idha saññāvirāgavasena samāpannattā asaññitā anuññātā, tatrāpi asaññasatteneva. Tasmā imaṃ paṭiññaṃ gahetvā laddhiṃ patiṭṭhapentena chalena patiṭṭhāpitā hoti. Idha vā nirodhasamāpattiṃ sandhāya asaññitā anuññātā. Tatrāpi ito cutassa anāgāmino nirodhasamāpattimeva tasmāpi imāya paṭiññāya patiṭṭhāpitā laddhi appatiṭṭhitāyevāti.
અસઞ્ઞસત્તુપિકાકથાવણ્ણના.
Asaññasattupikākathāvaṇṇanā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૫૪) ૧૦. અસઞ્ઞસત્તુપિકકથા • (154) 10. Asaññasattupikakathā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧૦. અસઞ્ઞસત્તુપિકાકથાવણ્ણના • 10. Asaññasattupikākathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧૦. અસઞ્ઞસત્તુપિકાકથાવણ્ણના • 10. Asaññasattupikākathāvaṇṇanā