Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૫. પઞ્ચમવગ્ગો

    5. Pañcamavaggo

    (૪૪) ૨. અસેખઞાણકથા

    (44) 2. Asekhañāṇakathā

    ૪૨૧. સેખસ્સ અસેખં ઞાણં અત્થીતિ? આમન્તા. સેખો અસેખં ધમ્મં જાનાતિ પસ્સતિ, દિટ્ઠં વિદિતં સચ્છિકતં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, કાયેન ફુસિત્વા વિહરતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ સેખો અસેખં ધમ્મં ન જાનાતિ ન પસ્સતિ, અદિટ્ઠં અવિદિતં અસચ્છિકતં ન ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, ન કાયેન ફુસિત્વા વિહરતીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ સેખો અસેખં ધમ્મં ન જાનાતિ ન પસ્સતિ, અદિટ્ઠં અવિદિતં અસચ્છિકતં ન ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, ન કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સેખસ્સ અસેખં ઞાણં અત્થી’’તિ.

    421. Sekhassa asekhaṃ ñāṇaṃ atthīti? Āmantā. Sekho asekhaṃ dhammaṃ jānāti passati, diṭṭhaṃ viditaṃ sacchikataṃ upasampajja viharati, kāyena phusitvā viharatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu sekho asekhaṃ dhammaṃ na jānāti na passati, adiṭṭhaṃ aviditaṃ asacchikataṃ na upasampajja viharati, na kāyena phusitvā viharatīti? Āmantā. Hañci sekho asekhaṃ dhammaṃ na jānāti na passati, adiṭṭhaṃ aviditaṃ asacchikataṃ na upasampajja viharati, na kāyena phusitvā viharati, no ca vata re vattabbe – ‘‘sekhassa asekhaṃ ñāṇaṃ atthī’’ti.

    અસેખસ્સ અસેખં ઞાણં અત્થિ, અસેખો અસેખં ધમ્મં જાનાતિ પસ્સતિ, દિટ્ઠં વિદિતં સચ્છિકતં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, કાયેન ફુસિત્વા વિહરતીતિ? આમન્તા. સેખસ્સ અસેખં ઞાણં અત્થિ , સેખો અસેખં ધમ્મં જાનાતિ પસ્સતિ, દિટ્ઠં વિદિતં સચ્છિકતં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, કાયેન ફુસિત્વા વિહરતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Asekhassa asekhaṃ ñāṇaṃ atthi, asekho asekhaṃ dhammaṃ jānāti passati, diṭṭhaṃ viditaṃ sacchikataṃ upasampajja viharati, kāyena phusitvā viharatīti? Āmantā. Sekhassa asekhaṃ ñāṇaṃ atthi , sekho asekhaṃ dhammaṃ jānāti passati, diṭṭhaṃ viditaṃ sacchikataṃ upasampajja viharati, kāyena phusitvā viharatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૪૨૨. સેખસ્સ અસેખં ઞાણં અત્થિ, સેખો અસેખં ધમ્મં ન જાનાતિ ન પસ્સતિ, અદિટ્ઠં અવિદિતં અસચ્છિકતં ન ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, ન કાયેન ફુસિત્વા વિહરતીતિ? આમન્તા. અસેખસ્સ અસેખં ઞાણં અત્થિ, અસેખો અસેખં ધમ્મં ન જાનાતિ ન પસ્સતિ, અદિટ્ઠં અવિદિતં અસચ્છિકતં ન ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, ન કાયેન ફુસિત્વા વિહરતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    422. Sekhassa asekhaṃ ñāṇaṃ atthi, sekho asekhaṃ dhammaṃ na jānāti na passati, adiṭṭhaṃ aviditaṃ asacchikataṃ na upasampajja viharati, na kāyena phusitvā viharatīti? Āmantā. Asekhassa asekhaṃ ñāṇaṃ atthi, asekho asekhaṃ dhammaṃ na jānāti na passati, adiṭṭhaṃ aviditaṃ asacchikataṃ na upasampajja viharati, na kāyena phusitvā viharatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સેખસ્સ અસેખં ઞાણં અત્થીતિ? આમન્તા. ગોત્રભુનો પુગ્ગલસ્સ સોતાપત્તિમગ્ગે ઞાણં અત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સોતાપત્તિફલસચ્છિકિરિયાય પટિપન્નસ્સ પુગ્ગલસ્સ સોતાપત્તિફલે ઞાણં અત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સકદાગામિફલ… અનાગામિફલ… અરહત્તસચ્છિકિરિયાય પટિપન્નસ્સ પુગ્ગલસ્સ અરહત્તે ઞાણં અત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Sekhassa asekhaṃ ñāṇaṃ atthīti? Āmantā. Gotrabhuno puggalassa sotāpattimagge ñāṇaṃ atthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sotāpattiphalasacchikiriyāya paṭipannassa puggalassa sotāpattiphale ñāṇaṃ atthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sakadāgāmiphala… anāgāmiphala… arahattasacchikiriyāya paṭipannassa puggalassa arahatte ñāṇaṃ atthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૪૨૩. ન વત્તબ્બં – ‘‘સેખસ્સ અસેખં ઞાણં અત્થી’’તિ? આમન્તા. નનુ આયસ્મા આનન્દો સેખો – ‘‘ભગવા ઉળારો’’તિ જાનાતિ, ‘‘સારિપુત્તો થેરો, મહામોગ્ગલ્લાનો થેરો ઉળારો’’તિ જાનાતીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ આયસ્મા આનન્દો સેખો – ‘‘ભગવા ઉળારો’’તિ જાનાતિ, ‘‘સારિપુત્તો થેરો, મહામોગ્ગલ્લાનો થેરો ઉળારો’’તિ જાનાતિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સેખસ્સ અસેખં ઞાણં અત્થી’’તિ.

    423. Na vattabbaṃ – ‘‘sekhassa asekhaṃ ñāṇaṃ atthī’’ti? Āmantā. Nanu āyasmā ānando sekho – ‘‘bhagavā uḷāro’’ti jānāti, ‘‘sāriputto thero, mahāmoggallāno thero uḷāro’’ti jānātīti? Āmantā. Hañci āyasmā ānando sekho – ‘‘bhagavā uḷāro’’ti jānāti, ‘‘sāriputto thero, mahāmoggallāno thero uḷāro’’ti jānāti, tena vata re vattabbe – ‘‘sekhassa asekhaṃ ñāṇaṃ atthī’’ti.

    અસેખઞાણકથા નિટ્ઠિતા.

    Asekhañāṇakathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૨. અસેખઞાણકથાવણ્ણના • 2. Asekhañāṇakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૨. અસેખઞાણકથાવણ્ણના • 2. Asekhañāṇakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૨. અસેખઞાણકથાવણ્ણના • 2. Asekhañāṇakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact