Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૨૨. બાવીસતિમવગ્ગો

    22. Bāvīsatimavaggo

    (૨૧૬) ૯. આસેવનપચ્ચયકથા

    (216) 9. Āsevanapaccayakathā

    ૯૦૩. નત્થિ કાચિ આસેવનપચ્ચયતાતિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘પાણાતિપાતો, ભિક્ખવે, આસેવિતો ભાવિતો બહુલીકતો નિરયસંવત્તનિકો તિરચ્છાનયોનિસંવત્તનિકો પેત્તિવિસયસંવત્તનિકો, યો સબ્બલહુસો પાણાતિપાતસ્સ વિપાકો મનુસ્સભૂતસ્સ અપ્પાયુકસંવત્તનિકો હોતી’’તિ 1. અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ અત્થિ કાચિ આસેવનપચ્ચયતાતિ.

    903. Natthi kāci āsevanapaccayatāti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘pāṇātipāto, bhikkhave, āsevito bhāvito bahulīkato nirayasaṃvattaniko tiracchānayonisaṃvattaniko pettivisayasaṃvattaniko, yo sabbalahuso pāṇātipātassa vipāko manussabhūtassa appāyukasaṃvattaniko hotī’’ti 2. Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi atthi kāci āsevanapaccayatāti.

    નત્થિ કાચિ આસેવનપચ્ચયતાતિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘અદિન્નાદાનં, ભિક્ખવે, આસેવિતં ભાવિતં બહુલીકતં નિરયસંવત્તનિકં તિરચ્છાનયોનિસંવત્તનિકં પેત્તિવિસયસંવત્તનિકં, યો સબ્બલહુસો અદિન્નાદાનસ્સ વિપાકો મનુસ્સભૂતસ્સ ભોગબ્યસનસંવત્તનિકો હોતિ…પે॰… યો સબ્બલહુસો કામેસુમિચ્છાચારસ્સ વિપાકો મનુસ્સભૂતસ્સ સપત્તવેરસંવત્તનિકો હોતિ…પે॰… યો સબ્બલહુસો મુસાવાદસ્સ વિપાકો મનુસ્સભૂતસ્સ અબ્ભૂતબ્ભક્ખાનસંવત્તનિકો હોતિ…પે॰… યો સબ્બલહુસો પિસુણાય વાચાય વિપાકો મનુસ્સભૂતસ્સ મિત્તેહિ ભેદનસંવત્તનિકો હોતિ…પે॰… યો સબ્બલહુસો ફરુસાય વાચાય વિપાકો મનુસ્સભૂતસ્સ અમનાપસદ્દસંવત્તનિકો હોતિ…પે॰… યો સબ્બલહુસો સમ્ફપ્પલાપસ્સ વિપાકો મનુસ્સભૂતસ્સ અનાદેય્યવાચાસંવત્તનિકો હોતિ, સુરામેરયપાનં, ભિક્ખવે, આસેવિતં…પે॰… યો સબ્બલહુસો સુરામેરયપાનસ્સ વિપાકો મનુસ્સભૂતસ્સ ઉમ્મત્તકસંવત્તનિકો હોતી’’તિ 3! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ અત્થિ કાચિ આસેવનપચ્ચયતાતિ.

    Natthi kāci āsevanapaccayatāti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘adinnādānaṃ, bhikkhave, āsevitaṃ bhāvitaṃ bahulīkataṃ nirayasaṃvattanikaṃ tiracchānayonisaṃvattanikaṃ pettivisayasaṃvattanikaṃ, yo sabbalahuso adinnādānassa vipāko manussabhūtassa bhogabyasanasaṃvattaniko hoti…pe… yo sabbalahuso kāmesumicchācārassa vipāko manussabhūtassa sapattaverasaṃvattaniko hoti…pe… yo sabbalahuso musāvādassa vipāko manussabhūtassa abbhūtabbhakkhānasaṃvattaniko hoti…pe… yo sabbalahuso pisuṇāya vācāya vipāko manussabhūtassa mittehi bhedanasaṃvattaniko hoti…pe… yo sabbalahuso pharusāya vācāya vipāko manussabhūtassa amanāpasaddasaṃvattaniko hoti…pe… yo sabbalahuso samphappalāpassa vipāko manussabhūtassa anādeyyavācāsaṃvattaniko hoti, surāmerayapānaṃ, bhikkhave, āsevitaṃ…pe… yo sabbalahuso surāmerayapānassa vipāko manussabhūtassa ummattakasaṃvattaniko hotī’’ti 4! Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi atthi kāci āsevanapaccayatāti.

    ૯૦૪. નત્થિ કાચિ આસેવનપચ્ચયતાતિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘મિચ્છાદિટ્ઠિ, ભિક્ખવે, આસેવિતા ભાવિતા બહુલીકતા નિરયસંવત્તનિકા તિરચ્છાનયોનિસંવત્તનિકા પેત્તિવિસયસંવત્તનિકા’’તિ. અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ અત્થિ કાચિ આસેવનપચ્ચયતાતિ.

    904. Natthi kāci āsevanapaccayatāti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘micchādiṭṭhi, bhikkhave, āsevitā bhāvitā bahulīkatā nirayasaṃvattanikā tiracchānayonisaṃvattanikā pettivisayasaṃvattanikā’’ti. Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi atthi kāci āsevanapaccayatāti.

    નત્થિ કાચિ આસેવનપચ્ચયતાતિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘મિચ્છાસઙ્કપ્પો…પે॰… મિચ્છાસમાધિ, ભિક્ખવે, આસેવિતો ભાવિતો…પે॰… પેત્તિવિસયસંવત્તનિકો’’તિ! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ ? આમન્તા. તેન હિ અત્થિ કાચિ આસેવનપચ્ચયતાતિ.

    Natthi kāci āsevanapaccayatāti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘micchāsaṅkappo…pe… micchāsamādhi, bhikkhave, āsevito bhāvito…pe… pettivisayasaṃvattaniko’’ti! Attheva suttantoti ? Āmantā. Tena hi atthi kāci āsevanapaccayatāti.

    ૯૦૫. નત્થિ કાચિ આસેવનપચ્ચયતાતિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘સમ્માદિટ્ઠિ, ભિક્ખવે, આસેવિતા ભાવિતા બહુલીકતા અમતોગધા હોતિ અમતપરાયના અમતપરિયોસાના’’તિ! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ અત્થિ કાચિ આસેવનપચ્ચયતાતિ.

    905. Natthi kāci āsevanapaccayatāti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘sammādiṭṭhi, bhikkhave, āsevitā bhāvitā bahulīkatā amatogadhā hoti amataparāyanā amatapariyosānā’’ti! Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi atthi kāci āsevanapaccayatāti.

    નત્થિ કાચિ આસેવનપચ્ચયતાતિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘સમ્માસઙ્કપ્પો, ભિક્ખવે, આસેવિતો ભાવિતો બહુલીકતો…પે॰… સમ્માસમાધિ, ભિક્ખવે, આસેવિતો ભાવિતો બહુલીકતો અમતોગધો હોતિ અમતપરાયનો અમતપરિયોસાનો’’તિ અત્થેવ સુત્તન્તોતિ, આમન્તા. તેન હિ અત્થિ કાચિ આસેવનપચ્ચયતાતિ.

    Natthi kāci āsevanapaccayatāti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘sammāsaṅkappo, bhikkhave, āsevito bhāvito bahulīkato…pe… sammāsamādhi, bhikkhave, āsevito bhāvito bahulīkato amatogadho hoti amataparāyano amatapariyosāno’’ti attheva suttantoti, āmantā. Tena hi atthi kāci āsevanapaccayatāti.

    આસેવનપચ્ચયકથા નિટ્ઠિતા.

    Āsevanapaccayakathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. અ॰ નિ॰ ૮.૪૦
    2. a. ni. 8.40
    3. અ॰ નિ॰ ૮.૪૦
    4. a. ni. 8.40



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૯. આસેવનપચ્ચયકથાવણ્ણના • 9. Āsevanapaccayakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૯. આસેવનપચ્ચયકથાવણ્ણના • 9. Āsevanapaccayakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૯. આસેવનપચ્ચયકથાવણ્ણના • 9. Āsevanapaccayakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact