Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
3. அஸ்ஸாஜானீயஸுத்தங்
3. Assājānīyasuttaṃ
13. ‘‘அட்ட²ஹி , பி⁴க்க²வே, அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ ரஞ்ஞோ ப⁴த்³தோ³ அஸ்ஸாஜானீயோ ராஜாரஹோ ஹோதி ராஜபொ⁴க்³கோ³, ரஞ்ஞோ அங்க³ந்தேவ ஸங்க²ங் க³ச்ச²தி. கதமேஹி அட்ட²ஹி? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ரஞ்ஞோ ப⁴த்³தோ³ அஸ்ஸாஜானீயோ உப⁴தோ ஸுஜாதோ ஹோதி – மாதிதோ ச பிதிதோ ச. யஸ்ஸங் தி³ஸாயங் அஞ்ஞேபி ப⁴த்³தா³ அஸ்ஸாஜானீயா ஜாயந்தி, தஸ்ஸங் தி³ஸாயங் ஜாதோ ஹோதி. யங் கோ² பனஸ்ஸ போ⁴ஜனங் தெ³ந்தி – அல்லங் வா ஸுக்க²ங் வா – தங் ஸக்கச்சங்யேவ பரிபு⁴ஞ்ஜதி அவிகிரந்தோ. ஜேகு³ச்சீ² ஹோதி உச்சாரங் வா பஸ்ஸாவங் வா அபி⁴னிஸீதி³துங் வா அபி⁴னிபஜ்ஜிதுங் வா. ஸோரதோ ஹோதி ஸுக²ஸங்வாஸோ, ந ச அஞ்ஞே அஸ்ஸே உப்³பே³ஜேதா. யானி கோ² பனஸ்ஸ ஹொந்தி 1 ஸாடெ²ய்யானி கூடெய்யானி ஜிம்ஹெய்யானி வங்கெய்யானி, தானி யதா²பூ⁴தங் ஸாரதி²ஸ்ஸ ஆவிகத்தா ஹோதி. தேஸமஸ்ஸ ஸாரதி² அபி⁴னிம்மத³னாய வாயமதி. வாஹீ கோ² பன ஹோதி. ‘காமஞ்ஞே அஸ்ஸா வஹந்து வா மா வா, அஹமெத்த² வஹிஸ்ஸாமீ’தி சித்தங் உப்பாதே³தி. க³ச்ச²ந்தோ கோ² பன உஜுமக்³கே³னேவ க³ச்ச²தி. தா²மவா ஹோதி யாவ ஜீவிதமரணபரியாதா³னா தா²மங் உபத³ங்ஸேதா. இமேஹி கோ², பி⁴க்க²வே, அட்ட²ஹி அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ ரஞ்ஞோ ப⁴த்³தோ³ அஸ்ஸாஜானீயோ ராஜாரஹோ ஹோதி ராஜபொ⁴க்³கோ³, ரஞ்ஞோ அங்க³ந்தேவ ஸங்க²ங் க³ச்ச²தி.
13. ‘‘Aṭṭhahi , bhikkhave, aṅgehi samannāgato rañño bhaddo assājānīyo rājāraho hoti rājabhoggo, rañño aṅganteva saṅkhaṃ gacchati. Katamehi aṭṭhahi? Idha, bhikkhave, rañño bhaddo assājānīyo ubhato sujāto hoti – mātito ca pitito ca. Yassaṃ disāyaṃ aññepi bhaddā assājānīyā jāyanti, tassaṃ disāyaṃ jāto hoti. Yaṃ kho panassa bhojanaṃ denti – allaṃ vā sukkhaṃ vā – taṃ sakkaccaṃyeva paribhuñjati avikiranto. Jegucchī hoti uccāraṃ vā passāvaṃ vā abhinisīdituṃ vā abhinipajjituṃ vā. Sorato hoti sukhasaṃvāso, na ca aññe asse ubbejetā. Yāni kho panassa honti 2 sāṭheyyāni kūṭeyyāni jimheyyāni vaṅkeyyāni, tāni yathābhūtaṃ sārathissa āvikattā hoti. Tesamassa sārathi abhinimmadanāya vāyamati. Vāhī kho pana hoti. ‘Kāmaññe assā vahantu vā mā vā, ahamettha vahissāmī’ti cittaṃ uppādeti. Gacchanto kho pana ujumaggeneva gacchati. Thāmavā hoti yāva jīvitamaraṇapariyādānā thāmaṃ upadaṃsetā. Imehi kho, bhikkhave, aṭṭhahi aṅgehi samannāgato rañño bhaddo assājānīyo rājāraho hoti rājabhoggo, rañño aṅganteva saṅkhaṃ gacchati.
‘‘ஏவமேவங் கோ², பி⁴க்க²வே, அட்ட²ஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ பி⁴க்கு² ஆஹுனெய்யோ ஹோதி…பே॰… அனுத்தரங் புஞ்ஞக்கெ²த்தங் லோகஸ்ஸ. கதமேஹி அட்ட²ஹி? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸீலவா ஹோதி, பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதோ விஹரதி ஆசாரகோ³சரஸம்பன்னோ அணுமத்தேஸு வஜ்ஜேஸு ப⁴யத³ஸ்ஸாவீ, ஸமாதா³ய ஸிக்க²தி ஸிக்கா²பதே³ஸு. யங் கோ² பனஸ்ஸ போ⁴ஜனங் தெ³ந்தி – லூக²ங் வா பணீதங் வா – தங் ஸக்கச்சங்யேவ பரிபு⁴ஞ்ஜதி அவிஹஞ்ஞமானோ. ஜேகு³ச்சீ² ஹோதி காயது³ச்சரிதேன வசீது³ச்சரிதேன மனோது³ச்சரிதேன; ஜேகு³ச்சீ² ஹோதி அனேகவிஹிதானங் பாபகானங் அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் ஸமாபத்தியா. ஸோரதோ ஹோதி ஸுக²ஸங்வாஸோ, ந அஞ்ஞே பி⁴க்கூ² உப்³பே³ஜேதா. யானி கோ² பனஸ்ஸ ஹொந்தி ஸாடெ²ய்யானி கூடெய்யானி ஜிம்ஹெய்யானி வங்கெய்யானி, தானி யதா²பூ⁴தங் ஆவிகத்தா ஹோதி ஸத்த²ரி வா விஞ்ஞூஸு வா ஸப்³ரஹ்மசாரீஸு. தேஸமஸ்ஸ ஸத்தா² வா விஞ்ஞூ வா ஸப்³ரஹ்மசாரீ அபி⁴னிம்மத³னாய வாயமதி. ஸிக்கி²தா கோ² பன ஹோதி. ‘காமஞ்ஞே பி⁴க்கூ² ஸிக்க²ந்து வா மா வா, அஹமெத்த² ஸிக்கி²ஸ்ஸாமீ’தி சித்தங் உப்பாதே³தி. க³ச்ச²ந்தோ கோ² பன உஜுமக்³கே³னேவ க³ச்ச²தி; தத்ராயங் உஜுமக்³கோ³, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴. ஆரத்³த⁴வீரியோ விஹரதி – ‘காமங் தசோ ச ந்ஹாரு 3 ச அட்டி² ச அவஸிஸ்ஸது, ஸரீரே உபஸுஸ்ஸது மங்ஸலோஹிதங்; யங் தங் புரிஸதா²மேன புரிஸவீரியேன புரிஸபரக்கமேன பத்தப்³ப³ங், ந தங் அபாபுணித்வா வீரியஸ்ஸ ஸண்டா²னங் ப⁴விஸ்ஸதீ’தி. இமேஹி கோ², பி⁴க்க²வே, அட்ட²ஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ பி⁴க்கு² ஆஹுனெய்யோ ஹோதி…பே॰… அனுத்தரங் புஞ்ஞக்கெ²த்தங் லோகஸ்ஸா’’தி . ததியங்.
‘‘Evamevaṃ kho, bhikkhave, aṭṭhahi dhammehi samannāgato bhikkhu āhuneyyo hoti…pe… anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassa. Katamehi aṭṭhahi? Idha, bhikkhave, bhikkhu sīlavā hoti, pātimokkhasaṃvarasaṃvuto viharati ācāragocarasampanno aṇumattesu vajjesu bhayadassāvī, samādāya sikkhati sikkhāpadesu. Yaṃ kho panassa bhojanaṃ denti – lūkhaṃ vā paṇītaṃ vā – taṃ sakkaccaṃyeva paribhuñjati avihaññamāno. Jegucchī hoti kāyaduccaritena vacīduccaritena manoduccaritena; jegucchī hoti anekavihitānaṃ pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ samāpattiyā. Sorato hoti sukhasaṃvāso, na aññe bhikkhū ubbejetā. Yāni kho panassa honti sāṭheyyāni kūṭeyyāni jimheyyāni vaṅkeyyāni, tāni yathābhūtaṃ āvikattā hoti satthari vā viññūsu vā sabrahmacārīsu. Tesamassa satthā vā viññū vā sabrahmacārī abhinimmadanāya vāyamati. Sikkhitā kho pana hoti. ‘Kāmaññe bhikkhū sikkhantu vā mā vā, ahamettha sikkhissāmī’ti cittaṃ uppādeti. Gacchanto kho pana ujumaggeneva gacchati; tatrāyaṃ ujumaggo, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi. Āraddhavīriyo viharati – ‘kāmaṃ taco ca nhāru 4 ca aṭṭhi ca avasissatu, sarīre upasussatu maṃsalohitaṃ; yaṃ taṃ purisathāmena purisavīriyena purisaparakkamena pattabbaṃ, na taṃ apāpuṇitvā vīriyassa saṇṭhānaṃ bhavissatī’ti. Imehi kho, bhikkhave, aṭṭhahi dhammehi samannāgato bhikkhu āhuneyyo hoti…pe… anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassā’’ti . Tatiyaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 3. அஸ்ஸாஜானீயஸுத்தவண்ணனா • 3. Assājānīyasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 3-4. அஸ்ஸாஜானீயஸுத்தாதி³வண்ணனா • 3-4. Assājānīyasuttādivaṇṇanā