Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૬. અસ્સજિસુત્તવણ્ણના
6. Assajisuttavaṇṇanā
૮૮. છટ્ઠે કસ્સપકારામેતિ કસ્સપસેટ્ઠિના કારિતે આરામે. કાયસઙ્ખારેતિ અસ્સાસપસ્સાસે . સો હિ તે ચતુત્થજ્ઝાનેન પસ્સમ્ભિત્વા પસ્સમ્ભિત્વા વિહાસિ. એવં હોતીતિ ઇદાનિ તં સમાધિં અપ્પટિલભન્તસ્સ એવં હોતિ. નો ચસ્સાહં પરિહાયામીતિ કચ્ચિ નુ ખો અહં સાસનતો ન પરિહાયામિ? તસ્સ કિર આબાધદોસેન અપ્પિતપ્પિતા સમાપત્તિ પરિહાયિ, તસ્મા એવં ચિન્તેસિ. સમાધિસારકા સમાધિસામઞ્ઞાતિ સમાધિંયેવ સારઞ્ચ સામઞ્ઞઞ્ચ મઞ્ઞન્તિ. મય્હં પન સાસને ન એતં સારં, વિપસ્સનામગ્ગફલાનિ સારં. સો ત્વં સમાધિતો પરિહાયન્તો કસ્મા ચિન્તેસિ ‘‘સાસનતો પરિહાયામી’’તિ. એવં થેરં અસ્સાસેત્વા ઇદાનિસ્સ તિપરિવટ્ટં ધમ્મદેસનં આરભન્તો તં કિં મઞ્ઞસીતિઆદિમાહ. અથસ્સ તિપરિવટ્ટદેસનાવસાને અરહત્તં પત્તસ્સ સતતવિહારં દસ્સેન્તો સો સુખં ચે વેદનં વેદયતીતિઆદિમાહ . તત્થ અનભિનન્દિતાતિ પજાનાતીતિ સુખવેદનાય તાવ અભિનન્દના હોતુ, દુક્ખવેદનાય કથં હોતીતિ? દુક્ખં પત્વા સુખં પત્થેતિ, યદગ્ગેન સુખં પત્થેતિ, તદગ્ગેન દુક્ખં પત્થેતિયેવ. સુખવિપરિણામેન હિ દુક્ખં આગતમેવ હોતીતિ એવં દુક્ખે અભિનન્દના વેદિતબ્બા. સેસં પુબ્બે વુત્તનયમેવાતિ. છટ્ઠં.
88. Chaṭṭhe kassapakārāmeti kassapaseṭṭhinā kārite ārāme. Kāyasaṅkhāreti assāsapassāse . So hi te catutthajjhānena passambhitvā passambhitvā vihāsi. Evaṃ hotīti idāni taṃ samādhiṃ appaṭilabhantassa evaṃ hoti. No cassāhaṃ parihāyāmīti kacci nu kho ahaṃ sāsanato na parihāyāmi? Tassa kira ābādhadosena appitappitā samāpatti parihāyi, tasmā evaṃ cintesi. Samādhisārakā samādhisāmaññāti samādhiṃyeva sārañca sāmaññañca maññanti. Mayhaṃ pana sāsane na etaṃ sāraṃ, vipassanāmaggaphalāni sāraṃ. So tvaṃ samādhito parihāyanto kasmā cintesi ‘‘sāsanato parihāyāmī’’ti. Evaṃ theraṃ assāsetvā idānissa tiparivaṭṭaṃ dhammadesanaṃ ārabhanto taṃ kiṃ maññasītiādimāha. Athassa tiparivaṭṭadesanāvasāne arahattaṃ pattassa satatavihāraṃ dassento so sukhaṃ ce vedanaṃ vedayatītiādimāha . Tattha anabhinanditāti pajānātīti sukhavedanāya tāva abhinandanā hotu, dukkhavedanāya kathaṃ hotīti? Dukkhaṃ patvā sukhaṃ pattheti, yadaggena sukhaṃ pattheti, tadaggena dukkhaṃ patthetiyeva. Sukhavipariṇāmena hi dukkhaṃ āgatameva hotīti evaṃ dukkhe abhinandanā veditabbā. Sesaṃ pubbe vuttanayamevāti. Chaṭṭhaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૬. અસ્સજિસુત્તં • 6. Assajisuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૬. અસ્સજિસુત્તવણ્ણના • 6. Assajisuttavaṇṇanā