Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૩. અસ્સુસુત્તવણ્ણના

    3. Assusuttavaṇṇanā

    ૧૨૬. કન્દનં સસદ્દં, રોદનં પન કેવલમેવાતિ આહ ‘‘કન્દન્તાનન્તિ સસદ્દં રુદમાનાન’’ન્તિ. પવત્તન્તિ સન્દનવસેન પવત્તં. ‘‘સિનેરુરસ્મીહિ પરિચ્છિન્નેસૂ’’તિ સઙ્ખેપેન વુત્તમત્થં વિવરન્તો ‘‘સિનેરુસ્સા’’તિઆદિમાહ. મણિમયન્તિ ઇન્દનીલમણિમયં. સિનેરુસ્સ પુબ્બદક્ખિણકોણસમપદેસા ‘‘પુબ્બદક્ખિણપસ્સા’’તિ અધિપ્પેતા. તેહિ નિક્ખન્તરજતરસ્મિયો ઇન્દનીલરસ્મિયો ચ એકતો હુત્વા. તાસં રસ્મીનં અન્તરેસૂતિ તાસં ચતૂહિ કોણેહિ નિક્ખન્તરસ્મીનં ચતૂસુ અન્તરેસુ. ચત્તારોતિ દક્ખિણાદિભેદા ચત્તારો મહાસમુદ્દા હોન્તિ. વિઅસનન્તિ વિસેસેન ખેપનં. કિં પન તન્તિ આહ ‘‘વિનાસોતિ અત્થો’’તિ.

    126. Kandanaṃ sasaddaṃ, rodanaṃ pana kevalamevāti āha ‘‘kandantānanti sasaddaṃ rudamānāna’’nti. Pavattanti sandanavasena pavattaṃ. ‘‘Sinerurasmīhi paricchinnesū’’ti saṅkhepena vuttamatthaṃ vivaranto ‘‘sinerussā’’tiādimāha. Maṇimayanti indanīlamaṇimayaṃ. Sinerussa pubbadakkhiṇakoṇasamapadesā ‘‘pubbadakkhiṇapassā’’ti adhippetā. Tehi nikkhantarajatarasmiyo indanīlarasmiyo ca ekato hutvā. Tāsaṃ rasmīnaṃ antaresūti tāsaṃ catūhi koṇehi nikkhantarasmīnaṃ catūsu antaresu. Cattāroti dakkhiṇādibhedā cattāro mahāsamuddā honti. Viasananti visesena khepanaṃ. Kiṃ pana tanti āha ‘‘vināsoti attho’’ti.

    અસ્સુસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Assusuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૩. અસ્સુસુત્તં • 3. Assusuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩. અસ્સુસુત્તવણ્ણના • 3. Assusuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact