Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૮. નિરોધવગ્ગો
8. Nirodhavaggo
૧-૧૦. અસુભસુત્તાદિવણ્ણના
1-10. Asubhasuttādivaṇṇanā
૨૪૮-૨૫૭. અસુભસઞ્ઞાતિ અસુભે પઠમજ્ઝાનસઞ્ઞા. મરણસઞ્ઞાતિ ‘‘અવસ્સં મરિતબ્બં, મરણપટિબદ્ધં મે જીવિત’’ન્તિ અભિણ્હં પચ્ચવેક્ખન્તસ્સ ઉપ્પન્નસઞ્ઞા . આહારે પટિકૂલસઞ્ઞાતિ ઓદનકુમ્માસાદિમ્હિ અજ્ઝોહરણીયે પટિકૂલસઞ્ઞા. સબ્બલોકે અનભિરતિસઞ્ઞાતિ સકલલોકસ્મિં અનભિરતિં ઉપ્પાદેન્તસ્સ ઉપ્પન્નસઞ્ઞા. પહાનસઞ્ઞાવિરાગસઞ્ઞાતિ દ્વે પુબ્બભાગા. નિરોધસઞ્ઞા મિસ્સકા. એવમેતાનિ અટ્ઠિકસઞ્ઞાદીનિ વીસતિ કમ્મટ્ઠાનાનિ નિદ્દિટ્ઠાનિ. તેસં નવસુ અપ્પના હોન્તિ, એકાદસ ઉપચારજ્ઝાનિકા. સેસા પનેત્થ વિનિચ્છયકથા વિસુદ્ધિમગ્ગે (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૨૯૪) આગતાવ. ગઙ્ગાપેય્યાલાદયો મગ્ગસંયુત્તે વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બા.
248-257.Asubhasaññāti asubhe paṭhamajjhānasaññā. Maraṇasaññāti ‘‘avassaṃ maritabbaṃ, maraṇapaṭibaddhaṃ me jīvita’’nti abhiṇhaṃ paccavekkhantassa uppannasaññā . Āhāre paṭikūlasaññāti odanakummāsādimhi ajjhoharaṇīye paṭikūlasaññā. Sabbaloke anabhiratisaññāti sakalalokasmiṃ anabhiratiṃ uppādentassa uppannasaññā. Pahānasaññāvirāgasaññāti dve pubbabhāgā. Nirodhasaññā missakā. Evametāni aṭṭhikasaññādīni vīsati kammaṭṭhānāni niddiṭṭhāni. Tesaṃ navasu appanā honti, ekādasa upacārajjhānikā. Sesā panettha vinicchayakathā visuddhimagge (visuddhi. 1.294) āgatāva. Gaṅgāpeyyālādayo maggasaṃyutte vuttanayeneva veditabbā.
બોજ્ઝઙ્ગસંયુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Bojjhaṅgasaṃyuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૧. અસુભસુત્તં • 1. Asubhasuttaṃ
૨. મરણસુત્તં • 2. Maraṇasuttaṃ
૩. આહારેપટિકૂલસુત્તં • 3. Āhārepaṭikūlasuttaṃ
૪. અનભિરતિસુત્તં • 4. Anabhiratisuttaṃ
૫. અનિચ્ચસુત્તં • 5. Aniccasuttaṃ
૬. દુક્ખસુત્તં • 6. Dukkhasuttaṃ
૭. અનત્તસુત્તં • 7. Anattasuttaṃ
૮. પહાનસુત્તં • 8. Pahānasuttaṃ
૯. વિરાગસુત્તં • 9. Virāgasuttaṃ
૧૦. નિરોધસુત્તં • 10. Nirodhasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧-૧૦. અસુભસુત્તાદિવણ્ણના • 1-10. Asubhasuttādivaṇṇanā