Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૮. નિરોધવગ્ગો
8. Nirodhavaggo
૧-૧૦. અસુભસુત્તાદિવણ્ણના
1-10. Asubhasuttādivaṇṇanā
૨૪૮-૨૫૭. અનભિરતિન્તિ અનભિરમણં અનપેક્ખિતં. અચ્ચન્તનિરોધભૂતે નિબ્બાને પવત્તસઞ્ઞા નિરોધસઞ્ઞા. તત્થ સા મગ્ગસહગતા લોકુત્તરા , યા પન નિબ્બાને નિન્નભાવેન પવત્તા, ઉપસમાનુસ્સતિસહગતા ચ, સા લોકિયાતિ આહ – ‘‘નિરોધસઞ્ઞા મિસ્સકા’’તિ. ‘‘તેસં નવસૂ’’તિઆદિ પમાદપાઠો. ‘‘એકાદસસુ અપ્પના હોતિ, નવ ઉપચારજ્ઝાનિકા’’તિ પાઠો ગહેતબ્બો. વીસતિ કમ્મટ્ઠાનાનીતિ ઇદમ્પિ ઇધાગતનયો, ન વિસુદ્ધિમગ્ગાદીસુ આગતનયો . એત્થ ચ આરમ્મણાદીસુ યથાયોગં અપ્પનં ઉપચારં વા પાપુણિત્વા અરહત્તપ્પત્તસ્સ પુબ્બભાગભૂતા વિપસ્સનામગ્ગબોજ્ઝઙ્ગા કથિતા.
248-257.Anabhiratinti anabhiramaṇaṃ anapekkhitaṃ. Accantanirodhabhūte nibbāne pavattasaññā nirodhasaññā. Tattha sā maggasahagatā lokuttarā , yā pana nibbāne ninnabhāvena pavattā, upasamānussatisahagatā ca, sā lokiyāti āha – ‘‘nirodhasaññā missakā’’ti. ‘‘Tesaṃ navasū’’tiādi pamādapāṭho. ‘‘Ekādasasu appanā hoti, nava upacārajjhānikā’’ti pāṭho gahetabbo. Vīsati kammaṭṭhānānīti idampi idhāgatanayo, na visuddhimaggādīsu āgatanayo . Ettha ca ārammaṇādīsu yathāyogaṃ appanaṃ upacāraṃ vā pāpuṇitvā arahattappattassa pubbabhāgabhūtā vipassanāmaggabojjhaṅgā kathitā.
નિરોધવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Nirodhavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
બોજ્ઝઙ્ગસંયુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Bojjhaṅgasaṃyuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૧. અસુભસુત્તં • 1. Asubhasuttaṃ
૨. મરણસુત્તં • 2. Maraṇasuttaṃ
૩. આહારેપટિકૂલસુત્તં • 3. Āhārepaṭikūlasuttaṃ
૪. અનભિરતિસુત્તં • 4. Anabhiratisuttaṃ
૫. અનિચ્ચસુત્તં • 5. Aniccasuttaṃ
૬. દુક્ખસુત્તં • 6. Dukkhasuttaṃ
૭. અનત્તસુત્તં • 7. Anattasuttaṃ
૮. પહાનસુત્તં • 8. Pahānasuttaṃ
૯. વિરાગસુત્તં • 9. Virāgasuttaṃ
૧૦. નિરોધસુત્તં • 10. Nirodhasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧-૧૦. અસુભસુત્તાદિવણ્ણના • 1-10. Asubhasuttādivaṇṇanā