Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૧૫. છત્તવગ્ગો
15. Chattavaggo
૧. અતિછત્તિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના
1. Atichattiyattheraapadānavaṇṇanā
પરિનિબ્બુતે ભગવતીતિઆદિકં આયસ્મતો અતિછત્તિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો અત્થદસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો ધરમાનસ્સ ભગવતો અદિટ્ઠત્તા પરિનિબ્બુતકાલે ‘‘અહો મમ પરિહાની’’તિ ચિન્તેત્વા ‘‘મમ જાતિં સફલં કરિસ્સામી’’તિ કતસન્નિટ્ઠાનો છત્તાધિછત્તં કારેત્વા તસ્સ ભગવતો સરીરધાતું નિહિતધાતુગબ્ભં પૂજેસિ. અપરભાગે પુપ્ફચ્છત્તં કારેત્વા તમેવ ધાતુગબ્ભં પૂજેસિ. સો તેનેવ પુઞ્ઞેન દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો ઉભયસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે ગહપતિકુલે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્તો સત્થરિ પસન્નો પબ્બજિત્વા કમ્મટ્ઠાનં ગહેત્વા વાયમન્તો નચિરસ્સેવ અરહત્તં પાપુણિ.
Parinibbutebhagavatītiādikaṃ āyasmato atichattiyattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto atthadassissa bhagavato kāle ekasmiṃ kulagehe nibbatto dharamānassa bhagavato adiṭṭhattā parinibbutakāle ‘‘aho mama parihānī’’ti cintetvā ‘‘mama jātiṃ saphalaṃ karissāmī’’ti katasanniṭṭhāno chattādhichattaṃ kāretvā tassa bhagavato sarīradhātuṃ nihitadhātugabbhaṃ pūjesi. Aparabhāge pupphacchattaṃ kāretvā tameva dhātugabbhaṃ pūjesi. So teneva puññena devamanussesu saṃsaranto ubhayasampattiyo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde gahapatikule nibbatto viññutaṃ patto satthari pasanno pabbajitvā kammaṭṭhānaṃ gahetvā vāyamanto nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi.
૧. સો અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો પરિનિબ્બુતે ભગવતીતિઆદિમાહ. તત્થ છત્તાતિછત્તન્તિ છાદિયતિ સંવરિયતિ આતપાદિન્તિ છત્તં, છત્તસ્સ અતિછત્તં છત્તસ્સ ઉપરિ કતછત્તં છત્તાતિછત્તં, છત્તસ્સ ઉપરૂપરિ છત્તન્તિ અત્થો. થૂપમ્હિ અભિરોપયિન્તિ થૂપિયતિ રાસિકરીયતીતિ થૂપો, અથ વા થૂપતિ થિરભાવેન વુદ્ધિં વિરૂળ્હિં વેપુલ્લં આપજ્જમાનો પતિટ્ઠાતીતિ થૂપો, તસ્મિં થૂપમ્હિ મયા કારિતં છત્તં ઉપરૂપરિ ઠપનવસેન અભિ વિસેસેન આરોપયિં પૂજેસિન્તિ અત્થો.
1. So attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento parinibbute bhagavatītiādimāha. Tattha chattātichattanti chādiyati saṃvariyati ātapādinti chattaṃ, chattassa atichattaṃ chattassa upari katachattaṃ chattātichattaṃ, chattassa uparūpari chattanti attho. Thūpamhi abhiropayinti thūpiyati rāsikarīyatīti thūpo, atha vā thūpati thirabhāvena vuddhiṃ virūḷhiṃ vepullaṃ āpajjamāno patiṭṭhātīti thūpo, tasmiṃ thūpamhi mayā kāritaṃ chattaṃ uparūpari ṭhapanavasena abhi visesena āropayiṃ pūjesinti attho.
૨. પુપ્ફચ્છદનં કત્વાનાતિ વિકસિતેહિ સુગન્ધેહિ અનેકેહિ ફુપ્ફેહિ છદનં છત્તુપરિ વિતાનં કત્વા પૂજેસિન્તિ અત્થો. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
2.Pupphacchadanaṃ katvānāti vikasitehi sugandhehi anekehi phupphehi chadanaṃ chattupari vitānaṃ katvā pūjesinti attho. Sesaṃ sabbattha uttānatthamevāti.
અતિછત્તિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Atichattiyattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૧. અતિછત્તિયત્થેરઅપદાનં • 1. Atichattiyattheraapadānaṃ