Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
૬. અતીતક્ખન્ધાદિકથા
6. Atītakkhandhādikathā
૧. નસુત્તસાધનકથાવણ્ણના
1. Nasuttasādhanakathāvaṇṇanā
૨૯૭. ઇદાનિ ‘‘અતીતં ખન્ધા’’તિઆદિકથા હોતિ. તત્થ ખન્ધાદિભાવાવિજહનતો અતીતાનાગતાનં અત્થિતં ઇચ્છન્તસ્સ અતીતં ખન્ધાતિ પુચ્છા પરવાદિસ્સ, અતીતસ્સ ખન્ધસઙ્ગહિતત્તા આમન્તાતિ પટિઞ્ઞા સકવાદિસ્સ. પુન અતીતં નત્થીતિ પુચ્છા પરવાદિસ્સ, તસ્સ નિરુત્તિપથસુત્તેન અત્થિતાય વારિતત્તા પટિક્ખેપો સકવાદિસ્સ. આયતનધાતુપુચ્છાસુપિ અનાગતપઞ્હેસુપિ પચ્ચુપ્પન્નેન સદ્ધિં સંસન્દિત્વા અનુલોમપટિલોમતો આગતપઞ્હેસુપિ ‘‘અતીતં રૂપ’’ન્તિઆદિપઞ્હેસુપિ ઇમિનાવુપાયેન અત્થો વેદિતબ્બો.
297. Idāni ‘‘atītaṃ khandhā’’tiādikathā hoti. Tattha khandhādibhāvāvijahanato atītānāgatānaṃ atthitaṃ icchantassa atītaṃ khandhāti pucchā paravādissa, atītassa khandhasaṅgahitattā āmantāti paṭiññā sakavādissa. Puna atītaṃnatthīti pucchā paravādissa, tassa niruttipathasuttena atthitāya vāritattā paṭikkhepo sakavādissa. Āyatanadhātupucchāsupi anāgatapañhesupi paccuppannena saddhiṃ saṃsanditvā anulomapaṭilomato āgatapañhesupi ‘‘atītaṃ rūpa’’ntiādipañhesupi imināvupāyena attho veditabbo.
૨. સુત્તસાધનવણ્ણના
2. Suttasādhanavaṇṇanā
૨૯૮. સુત્તસાધને પન ન વત્તબ્બન્તિ પુચ્છા સકવાદિસ્સ. તત્થ નત્થિ ચેતેતિ નત્થિ ચ એતે ધમ્માતિ અત્થો. ખન્ધાદિભાવે સતિ નત્થિતં અનિચ્છન્તસ્સ આમન્તાતિ પટિઞ્ઞા પરવાદિસ્સ, અથ નેસં નત્થિભાવસાધનત્થં સુત્તાહરણં સકવાદિસ્સ. દુતિયપુચ્છાપિ પરવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા સકવાદિસ્સ, સુત્તાહરણં પરવાદિસ્સ. તં પન નેસં ખન્ધાદિભાવમેવ સાધેતિ, ન અત્થિભાવન્તિ આહટમ્પિ અનાહટસદિસમેવાતિ.
298. Suttasādhane pana na vattabbanti pucchā sakavādissa. Tattha natthi ceteti natthi ca ete dhammāti attho. Khandhādibhāve sati natthitaṃ anicchantassa āmantāti paṭiññā paravādissa, atha nesaṃ natthibhāvasādhanatthaṃ suttāharaṇaṃ sakavādissa. Dutiyapucchāpi paravādissa, paṭiññā sakavādissa, suttāharaṇaṃ paravādissa. Taṃ pana nesaṃ khandhādibhāvameva sādheti, na atthibhāvanti āhaṭampi anāhaṭasadisamevāti.
અતીતં ખન્ધાતિઆદિકથાવણ્ણના.
Atītaṃ khandhātiādikathāvaṇṇanā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / ૬. અતીતક્ખન્ધાદિકથા • 6. Atītakkhandhādikathā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૬. અતીતક્ખન્ધાદિકથા • 6. Atītakkhandhādikathā