Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૯. નવમવગ્ગો

    9. Navamavaggo

    (૮૯) ૬. અતીતાનાગતારમ્મણકથા

    (89) 6. Atītānāgatārammaṇakathā

    ૫૫૯. અતીતારમ્મણં ચિત્તં અનારમ્મણન્તિ? આમન્તા. નનુ અતીતારમ્મણન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અતીતારમ્મણં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અતીતારમ્મણં ચિત્તં અનારમ્મણ’’ન્તિ. અતીતારમ્મણં ચિત્તં અનારમ્મણન્તિ મિચ્છા. હઞ્ચિ વા પન અનારમ્મણં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અતીતારમ્મણ’’ન્તિ. અનારમ્મણં અતીતારમ્મણન્તિ મિચ્છા.

    559. Atītārammaṇaṃ cittaṃ anārammaṇanti? Āmantā. Nanu atītārammaṇanti? Āmantā. Hañci atītārammaṇaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘atītārammaṇaṃ cittaṃ anārammaṇa’’nti. Atītārammaṇaṃ cittaṃ anārammaṇanti micchā. Hañci vā pana anārammaṇaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘atītārammaṇa’’nti. Anārammaṇaṃ atītārammaṇanti micchā.

    અતીતારમ્મણં ચિત્તં અનારમ્મણન્તિ? આમન્તા. નનુ અતીતં આરબ્ભ અત્થિ આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અતીતં આરબ્ભ અત્થિ આવટ્ટના…પે॰… પણિધિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અતીતારમ્મણં ચિત્તં અનારમ્મણ’’ન્તિ.

    Atītārammaṇaṃ cittaṃ anārammaṇanti? Āmantā. Nanu atītaṃ ārabbha atthi āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Hañci atītaṃ ārabbha atthi āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, no ca vata re vattabbe – ‘‘atītārammaṇaṃ cittaṃ anārammaṇa’’nti.

    ૫૬૦. અનાગતારમ્મણં ચિત્તં અનારમ્મણન્તિ? આમન્તા. નનુ અનાગતારમ્મણન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અનાગતારમ્મણં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અનાગતારમ્મણં ચિત્તં અનારમ્મણ’’ન્તિ. અનાગતારમ્મણં ચિત્તં અનારમ્મણન્તિ મિચ્છા. હઞ્ચિ વા પન અનારમ્મણં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અનાગતારમ્મણ’’ન્તિ. અનારમ્મણં અનાગતારમ્મણન્તિ મિચ્છા.

    560. Anāgatārammaṇaṃ cittaṃ anārammaṇanti? Āmantā. Nanu anāgatārammaṇanti? Āmantā. Hañci anāgatārammaṇaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘anāgatārammaṇaṃ cittaṃ anārammaṇa’’nti. Anāgatārammaṇaṃ cittaṃ anārammaṇanti micchā. Hañci vā pana anārammaṇaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘anāgatārammaṇa’’nti. Anārammaṇaṃ anāgatārammaṇanti micchā.

    અનાગતારમ્મણં ચિત્તં અનારમ્મણન્તિ? આમન્તા. નનુ અનાગતં આરબ્ભ અત્થિ આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અનાગતં આરબ્ભ અત્થિ આવટ્ટના…પે॰… પણિધિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અનાગતારમ્મણં ચિત્તં અનારમ્મણ’’ન્તિ.

    Anāgatārammaṇaṃ cittaṃ anārammaṇanti? Āmantā. Nanu anāgataṃ ārabbha atthi āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Hañci anāgataṃ ārabbha atthi āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, no ca vata re vattabbe – ‘‘anāgatārammaṇaṃ cittaṃ anārammaṇa’’nti.

    પચ્ચુપ્પન્નં આરબ્ભ અત્થિ આવટ્ટના…પે॰… પણિધિ, પચ્ચુપ્પન્નારમ્મણં ચિત્તં સારમ્મણન્તિ? આમન્તા. અતીતં આરબ્ભ અત્થિ આવટ્ટના…પે॰… પણિધિ, અતીતારમ્મણં ચિત્તં સારમ્મણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… પચ્ચુપ્પન્નં આરબ્ભ અત્થિ આવટ્ટના…પે॰… પણિધિ, પચ્ચુપ્પન્નારમ્મણં ચિત્તં સારમ્મણન્તિ? આમન્તા. અનાગતં આરબ્ભ અત્થિ આવટ્ટના…પે॰… પણિધિ, અનાગતારમ્મણં ચિત્તં સારમ્મણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Paccuppannaṃ ārabbha atthi āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, paccuppannārammaṇaṃ cittaṃ sārammaṇanti? Āmantā. Atītaṃ ārabbha atthi āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, atītārammaṇaṃ cittaṃ sārammaṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… paccuppannaṃ ārabbha atthi āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, paccuppannārammaṇaṃ cittaṃ sārammaṇanti? Āmantā. Anāgataṃ ārabbha atthi āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, anāgatārammaṇaṃ cittaṃ sārammaṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    અતીતં આરબ્ભ અત્થિ આવટ્ટના…પે॰… પણિધિ, અતીતારમ્મણં ચિત્તં અનારમ્મણન્તિ? આમન્તા. પચ્ચુપ્પન્નં આરબ્ભ અત્થિ આવટ્ટના…પે॰… પણિધિ, પચ્ચુપ્પન્નારમ્મણં ચિત્તં અનારમ્મણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Atītaṃ ārabbha atthi āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, atītārammaṇaṃ cittaṃ anārammaṇanti? Āmantā. Paccuppannaṃ ārabbha atthi āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, paccuppannārammaṇaṃ cittaṃ anārammaṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    અનાગતં આરબ્ભ અત્થિ આવટ્ટના…પે॰… પણિધિ, અનાગતારમ્મણં ચિત્તં અનારમ્મણન્તિ? આમન્તા. પચ્ચુપ્પન્નં આરબ્ભ અત્થિ આવટ્ટના…પે॰… પણિધિ, પચ્ચુપ્પન્નારમ્મણં ચિત્તં અનારમ્મણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Anāgataṃ ārabbha atthi āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, anāgatārammaṇaṃ cittaṃ anārammaṇanti? Āmantā. Paccuppannaṃ ārabbha atthi āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, paccuppannārammaṇaṃ cittaṃ anārammaṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૫૬૧. ન વત્તબ્બં – ‘‘અતીતાનાગતારમ્મણં ચિત્તં અનારમ્મણ’’ન્તિ? આમન્તા. નનુ અતીતાનાગતં નત્થીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અતીતાનાગતં નત્થિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અતીતાનાગતારમ્મણં ચિત્તં અનારમ્મણ’’ન્તિ…પે॰….

    561. Na vattabbaṃ – ‘‘atītānāgatārammaṇaṃ cittaṃ anārammaṇa’’nti? Āmantā. Nanu atītānāgataṃ natthīti? Āmantā. Hañci atītānāgataṃ natthi, tena vata re vattabbe – ‘‘atītānāgatārammaṇaṃ cittaṃ anārammaṇa’’nti…pe….

    અતીતાનાગતારમ્મણકથા નિટ્ઠિતા.

    Atītānāgatārammaṇakathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૬. અતીતાનાગતારમ્મણકથાવણ્ણના • 6. Atītānāgatārammaṇakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact