Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
અત્તાદાનઅઙ્ગકથાદિવણ્ણના
Attādānaaṅgakathādivaṇṇanā
૩૯૮. પુન ચોદેતું અત્તના આદાતબ્બં ગહેતબ્બં અધિકરણં અત્તાદાનન્તિ આહ ‘‘સાસનં સોધેતુકામો’’તિઆદિ. વસ્સારત્તોતિ વસ્સકાલો. સોપિ હિ દુબ્ભિક્ખાદિકાલો વિય અધિકરણવૂપસમત્થં લજ્જિપરિસાય દૂરતો આનયનસ્સ, આગતાનઞ્ચ પિણ્ડાય ચરણાદિસમાચારસ્સ દુક્કરત્તા અકાલો એવ.
398. Puna codetuṃ attanā ādātabbaṃ gahetabbaṃ adhikaraṇaṃ attādānanti āha ‘‘sāsanaṃ sodhetukāmo’’tiādi. Vassārattoti vassakālo. Sopi hi dubbhikkhādikālo viya adhikaraṇavūpasamatthaṃ lajjiparisāya dūrato ānayanassa, āgatānañca piṇḍāya caraṇādisamācārassa dukkarattā akālo eva.
સમનુસ્સરણકરણન્તિ અનુસ્સરિતાનુસ્સરિતક્ખણે પીતિપામોજ્જજનનતો અનુસ્સરણુપ્પાદકં. વિગતૂપક્કિલેસ…પે॰… સંવત્તતીતિ એત્થ યથા અબ્ભહિમાદિઉપક્કિલેસવિરહિતાનં ચન્દિમસૂરિયાનં સસ્સિરીકતા હોતિ, એવમસ્સાપિ ચોદકસ્સ પાપપુગ્ગલૂપક્કિલેસવિગમેન સસ્સિરીકતા હોતીતિ અધિપ્પાયો.
Samanussaraṇakaraṇanti anussaritānussaritakkhaṇe pītipāmojjajananato anussaraṇuppādakaṃ. Vigatūpakkilesa…pe… saṃvattatīti ettha yathā abbhahimādiupakkilesavirahitānaṃ candimasūriyānaṃ sassirīkatā hoti, evamassāpi codakassa pāpapuggalūpakkilesavigamena sassirīkatā hotīti adhippāyo.
૩૯૯. અધિગતં મેત્તચિત્તન્તિ અપ્પનાપ્પત્તં મેત્તઝાનં.
399.Adhigataṃ mettacittanti appanāppattaṃ mettajhānaṃ.
૪૦૦-૧. ‘‘દોસન્તરો’’તિ એત્થ અન્તર-સદ્દો ચિત્તપરિયાયોતિ આહ ‘‘ન દુટ્ઠચિત્તો હુત્વા’’તિ.
400-1. ‘‘Dosantaro’’ti ettha antara-saddo cittapariyāyoti āha ‘‘na duṭṭhacitto hutvā’’ti.
કારુઞ્ઞં નામ કરુણા એવાતિ આહ ‘‘કારુઞ્ઞતાતિ કરુણાભાવો’’તિ. કરુણન્તિ અપ્પનાપ્પત્તં વદતિ. તથા મેત્તન્તિ.
Kāruññaṃ nāma karuṇā evāti āha ‘‘kāruññatāti karuṇābhāvo’’ti. Karuṇanti appanāppattaṃ vadati. Tathā mettanti.
અત્તાદાનઅઙ્ગકથાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Attādānaaṅgakathādivaṇṇanā niṭṭhitā.
પાતિમોક્ખટ્ઠપનક્ખન્ધકવણ્ણનાનયો નિટ્ઠિતો.
Pātimokkhaṭṭhapanakkhandhakavaṇṇanānayo niṭṭhito.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi
૭. અત્તાદાનઅઙ્ગં • 7. Attādānaaṅgaṃ
૮. ચોદકેનપચ્ચવેક્ખિતબ્બધમ્મા • 8. Codakenapaccavekkhitabbadhammā
૯. ચોદકેનઉપટ્ઠાપેતબ્બધમ્મા • 9. Codakenaupaṭṭhāpetabbadhammā
૧૦. ચોદકચુદિતકપટિસંયુત્તકથા • 10. Codakacuditakapaṭisaṃyuttakathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā
અત્તાદાનઅઙ્ગકથા • Attādānaaṅgakathā
ચોદકેનપચ્ચવેક્ખિતબ્બધમ્મકથા • Codakenapaccavekkhitabbadhammakathā
ચોદકેનઉપટ્ઠાપેતબ્બકથા • Codakenaupaṭṭhāpetabbakathā
ચોદકચુદિતકપટિસંયુત્તકથા • Codakacuditakapaṭisaṃyuttakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
અત્તાદાનઅઙ્ગકથાવણ્ણના • Attādānaaṅgakathāvaṇṇanā
ચોદકેન પચ્ચવેક્ખિતબ્બધમ્મકથાવણ્ણના • Codakena paccavekkhitabbadhammakathāvaṇṇanā
ચોદકેન ઉપટ્ઠાપેતબ્બધમ્મકથાવણ્ણના • Codakena upaṭṭhāpetabbadhammakathāvaṇṇanā
ચોદકચુદિતકપટિસંયુત્તકથાવણ્ણના • Codakacuditakapaṭisaṃyuttakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અત્તાદાનઅઙ્ગકથાવણ્ણના • Attādānaaṅgakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
૭. અત્તાદાનઅઙ્ગકથા • 7. Attādānaaṅgakathā
૮. ચોદકેન પચ્ચવેક્ખિતબ્બધમ્મકથા • 8. Codakena paccavekkhitabbadhammakathā
૯. ચોદકેન ઉપટ્ઠાપેતબ્બકથા • 9. Codakena upaṭṭhāpetabbakathā
૧૦. ચોદકચુદિતકપટિસંયુત્તકથા • 10. Codakacuditakapaṭisaṃyuttakathā