Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૫. અત્તદીપવગ્ગો

    5. Attadīpavaggo

    ૧. અત્તદીપસુત્તવણ્ણના

    1. Attadīpasuttavaṇṇanā

    ૪૩. દ્વીહિ ભાગેહિ આપો એત્થ ગતાતિ દીપો, દીપો વિયાતિ દીપો ઓઘેહિ અનજ્ઝોત્થરનીયતાય. યો પરો ન હોતિ, સો અત્તા, ઇધ પન ધમ્મો અધિપ્પેતો. અત્તા દીપો એતેસન્તિ અત્તદીપા. પટિસરણત્થો દીપટ્ઠોતિ આહ – ‘‘અત્તસરણાતિ ઇદં તસ્સેવ વેવચન’’ન્તિ. લોકિયલોકુત્તરો ધમ્મો અત્તા નામ એકન્તનાથભાવતો. પઠમેન પદેન વુત્તો એવ અત્થો દુતિયપદેન વુચ્ચતીતિ વુત્તં ‘‘તેનેવાહા’’તિઆદિ. યવતિ એતસ્મા ફલં પસવતીતિ યોનિ, કારણં. કિં પભુતિ ઉપ્પત્તિટ્ઠાનં એતેસન્તિ કિં પભુતિકા. પહાનદસ્સનત્થં આરદ્ધં. તેનેવાહ ‘‘પુબ્બે ચેવ…પે॰… તે પહીયન્તી’’તિ. ન પરિતસ્સતિ તણ્હાપરિત્તાસસ્સ અભાવતો. વિપસ્સનઙ્ગેનાતિ વિપસ્સનાસઙ્ખાતેન કારણેન.

    43. Dvīhi bhāgehi āpo ettha gatāti dīpo, dīpo viyāti dīpo oghehi anajjhottharanīyatāya. Yo paro na hoti, so attā, idha pana dhammo adhippeto. Attā dīpo etesanti attadīpā. Paṭisaraṇattho dīpaṭṭhoti āha – ‘‘attasaraṇāti idaṃ tasseva vevacana’’nti. Lokiyalokuttaro dhammo attā nāma ekantanāthabhāvato. Paṭhamena padena vutto eva attho dutiyapadena vuccatīti vuttaṃ ‘‘tenevāhā’’tiādi. Yavati etasmā phalaṃ pasavatīti yoni, kāraṇaṃ. Kiṃ pabhuti uppattiṭṭhānaṃ etesanti kiṃ pabhutikā. Pahānadassanatthaṃ āraddhaṃ. Tenevāha ‘‘pubbe ceva…pe… te pahīyantī’’ti. Na paritassati taṇhāparittāsassa abhāvato. Vipassanaṅgenāti vipassanāsaṅkhātena kāraṇena.

    અત્તદીપસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Attadīpasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧. અત્તદીપસુત્તં • 1. Attadīpasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. અત્તદીપસુત્તવણ્ણના • 1. Attadīpasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact