Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૪. અત્તકામપારિચરિયસિક્ખાપદવણ્ણના

    4. Attakāmapāricariyasikkhāpadavaṇṇanā

    ૨૯૦. ચતુત્થે તયો સઙ્ઘાદિસેસવારા આગતા, સેસા સત્તપઞ્ઞાસ વારા થુલ્લચ્ચયદુક્કટાપત્તિકાય સંખિત્તાતિ વેદિતબ્બા, તતો અઞ્ઞતરો અસમ્ભવતો ઇધ ન ઉદ્ધટો. સેસયોજનક્કમો વુત્તનયેન વેદિતબ્બો. નગરપરિક્ખારેહીતિ પાકારપરિખાદીહિ નગરપરિવારેહિ. સેતપરિક્ખારોતિ સેતાલઙ્કારો, સીલાલઙ્કારોતિ અત્થો (સં॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૩.૫.૪). ચક્કવીરિયોતિ વીરિયચક્કો. વસલં દુગ્ગન્ધન્તિ નિમિત્તં સન્ધાયાહ, તદેવ સન્ધાય ‘‘કિં મે પાપકં, કિં મે દુગ્ગન્ધ’’ન્તિ વુત્તં.

    290. Catutthe tayo saṅghādisesavārā āgatā, sesā sattapaññāsa vārā thullaccayadukkaṭāpattikāya saṃkhittāti veditabbā, tato aññataro asambhavato idha na uddhaṭo. Sesayojanakkamo vuttanayena veditabbo. Nagaraparikkhārehīti pākāraparikhādīhi nagaraparivārehi. Setaparikkhāroti setālaṅkāro, sīlālaṅkāroti attho (saṃ. ni. aṭṭha. 3.5.4). Cakkavīriyoti vīriyacakko. Vasalaṃ duggandhanti nimittaṃ sandhāyāha, tadeva sandhāya ‘‘kiṃ me pāpakaṃ, kiṃ me duggandha’’nti vuttaṃ.

    ૨૯૧. સન્તિકેતિ યત્થ ઠિતો વિઞ્ઞાપેતિ. ‘‘પઠમવિગ્ગહે સચે પાળિવસેન યોજેતીતિ કામહેતુપારિચરિયાઅત્થો. સેસન્તિ ‘અધિપ્પાયો’તિ પદં બ્યઞ્જનં અત્થાભાવતો. દુતિયે પાળિવસેન કામહેતુ-પદાનિ બ્યઞ્જનાનિ તેસં તત્થ અત્થાભાવતો. એવં ચત્તારિ પદાનિ દ્વિન્નં વિગ્ગહાનં વસેન યોજિતાનીતિ અપરે વદન્તી’’તિ વુત્તં.

    291.Santiketi yattha ṭhito viññāpeti. ‘‘Paṭhamaviggahe sace pāḷivasena yojetīti kāmahetupāricariyāattho. Sesanti ‘adhippāyo’ti padaṃ byañjanaṃ atthābhāvato. Dutiye pāḷivasena kāmahetu-padāni byañjanāni tesaṃ tattha atthābhāvato. Evaṃ cattāri padāni dvinnaṃ viggahānaṃ vasena yojitānīti apare vadantī’’ti vuttaṃ.

    ૨૯૫. એતેસુ સિક્ખાપદેસુ મેથુનરાગેન વીતિક્કમે સતિ સઙ્ઘાદિસેસેન અનાપત્તિ. તસ્મા ‘‘કિં ભન્તે અગ્ગદાનન્તિ. મેથુનધમ્મ’’ન્તિ ઇદં કેવલં મેથુનધમ્મસ્સ વણ્ણભણનત્થં વુત્તં, ન મેથુનધમ્માધિપ્પાયેન તદત્થિયા વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં, પરસ્સ ભિક્ખુનો કામપારિચરિયાય વણ્ણભણને દુક્કટં. ‘‘યો તે વિહારે વસતિ, તસ્સ અગ્ગદાનં દેહી’’તિ પરિયાયવચનેનપિ દુક્કટં. ‘‘અત્તકામપારિચરિયાય વણ્ણં ભાસેય્ય. યા માદિસં સીલવન્ત’’ન્તિ ચ વુત્તત્તાતિ એકે. પઞ્ચસુ અઙ્ગેસુ સબ્ભાવા સઙ્ઘાદિસેસોવાતિ એકે. વિચારેત્વા ગહેતબ્બં. ગણ્ઠિપદે પન ‘‘ઇમસ્મિં સિક્ખાપદદ્વયે કાયસંસગ્ગે વિય યક્ખિપેતીસુ દુટ્ઠુલ્લત્તકામવચને થુલ્લચ્ચય’ન્તિ વદન્તિ. અટ્ઠકથાસુ પન નાગત’’ન્તિ લિખિતં. ‘‘ઉભતોબ્યઞ્જનકો પન પણ્ડકગતિકોવા’’તિ વદન્તિ.

    295. Etesu sikkhāpadesu methunarāgena vītikkame sati saṅghādisesena anāpatti. Tasmā ‘‘kiṃ bhante aggadānanti. Methunadhamma’’nti idaṃ kevalaṃ methunadhammassa vaṇṇabhaṇanatthaṃ vuttaṃ, na methunadhammādhippāyena tadatthiyā vuttanti veditabbaṃ, parassa bhikkhuno kāmapāricariyāya vaṇṇabhaṇane dukkaṭaṃ. ‘‘Yo te vihāre vasati, tassa aggadānaṃ dehī’’ti pariyāyavacanenapi dukkaṭaṃ. ‘‘Attakāmapāricariyāya vaṇṇaṃ bhāseyya. Yā mādisaṃ sīlavanta’’nti ca vuttattāti eke. Pañcasu aṅgesu sabbhāvā saṅghādisesovāti eke. Vicāretvā gahetabbaṃ. Gaṇṭhipade pana ‘‘imasmiṃ sikkhāpadadvaye kāyasaṃsagge viya yakkhipetīsu duṭṭhullattakāmavacane thullaccaya’nti vadanti. Aṭṭhakathāsu pana nāgata’’nti likhitaṃ. ‘‘Ubhatobyañjanako pana paṇḍakagatikovā’’ti vadanti.

    અત્તકામપારિચરિયસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Attakāmapāricariyasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૪. અત્તકામપારિચરિયસિક્ખાપદં • 4. Attakāmapāricariyasikkhāpadaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૪. અત્તકામપારિચરિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Attakāmapāricariyasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૪. અત્તકામપારિચરિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Attakāmapāricariyasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૪. અત્તકામપારિચરિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Attakāmapāricariyasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact