Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) |
2. அட்ட²கனாக³ரஸுத்தவண்ணனா
2. Aṭṭhakanāgarasuttavaṇṇanā
17. ஏவங் மே ஸுதந்தி அட்ட²கனாக³ரஸுத்தங். தத்த² பே³லுவகா³மகேதி வேஸாலியா த³க்கி²ணபஸ்ஸே அவிதூ³ரே பே³லுவகா³மகோ நாம அத்தி², தங் கோ³சரகா³மங் கத்வாதி அத்தோ². த³ஸமோதி ஸோ ஹி ஜாதிகொ³த்தவஸேன சேவ ஸாரப்பத்தகுலக³ணனாய ச த³ஸமே டா²னே க³ணீயதி, தேனஸ்ஸ த³ஸமொத்வேவ நாமங் ஜாதங். அட்ட²கனாக³ரோதி அட்ட²கனக³ரவாஸீ. குக்குடாராமோதி குக்குடஸெட்டி²னா காரிதோ ஆராமோ.
17.Evaṃme sutanti aṭṭhakanāgarasuttaṃ. Tattha beluvagāmaketi vesāliyā dakkhiṇapasse avidūre beluvagāmako nāma atthi, taṃ gocaragāmaṃ katvāti attho. Dasamoti so hi jātigottavasena ceva sārappattakulagaṇanāya ca dasame ṭhāne gaṇīyati, tenassa dasamotveva nāmaṃ jātaṃ. Aṭṭhakanāgaroti aṭṭhakanagaravāsī. Kukkuṭārāmoti kukkuṭaseṭṭhinā kārito ārāmo.
18. தேன ப⁴க³வதா…பே॰… அக்கா²தோதி எத்த² அயங் ஸங்கே²பத்தோ², யோ ஸோ ப⁴க³வா ஸமதிங்ஸ பாரமியோ பூரெத்வா ஸப்³ப³கிலேஸே ப⁴ஞ்ஜித்வா அனுத்தரங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴, தேன ப⁴க³வதா, தேஸங் தேஸங் ஸத்தானங் ஆஸயானுஸயங் ஜானதா, ஹத்த²தலே ட²பிதஆமலகங் விய ஸப்³ப³ங் ஞெய்யத⁴ம்மங் பஸ்ஸதா. அபிச புப்³பே³னிவாஸாதீ³ஹி ஜானதா, தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா பஸ்ஸதா, தீஹி விஜ்ஜாஹி ச²ஹி வா பன அபி⁴ஞ்ஞாஹி ஜானதா, ஸப்³ப³த்த² அப்படிஹதேன ஸமந்தசக்கு²னா பஸ்ஸதா, ஸப்³ப³த⁴ம்மஜானநஸமத்தா²ய பஞ்ஞாய ஜானதா, ஸப்³ப³ஸத்தானங் சக்கு²விஸயாதீதானி திரோகுட்டாதி³க³தானிபி ரூபானி அதிவிஸுத்³தே⁴ன மங்ஸசக்கு²னா பஸ்ஸதா, அத்தஹிதஸாதி⁴காய ஸமாதி⁴பத³ட்டா²னாய படிவேத⁴பஞ்ஞாய ஜானதா, பரஹிதஸாதி⁴காய கருணாபத³ட்டா²னாய தே³ஸனாபஞ்ஞாய பஸ்ஸதா, அரீனங் ஹதத்தா பச்சயாதீ³னஞ்ச அரஹத்தா அரஹதா, ஸம்மா ஸாமஞ்ச ஸச்சானங் பு³த்³த⁴த்தா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன. அந்தராயிகத⁴ம்மே வா ஜானதா, நிய்யானிகத⁴ம்மே பஸ்ஸதா, கிலேஸாரீனங் ஹதத்தா அரஹதா, ஸாமங் ஸப்³ப³த⁴ம்மானங் பு³த்³த⁴த்தா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴னாதி ஏவங் சதுவேஸாரஜ்ஜவஸேன சதூஹி காரணேஹி தோ²மிதேன. அத்தி² நு கோ² ஏகோ த⁴ம்மோ அக்கா²தோதி.
18.Tena bhagavatā…pe… akkhātoti ettha ayaṃ saṅkhepattho, yo so bhagavā samatiṃsa pāramiyo pūretvā sabbakilese bhañjitvā anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambuddho, tena bhagavatā, tesaṃ tesaṃ sattānaṃ āsayānusayaṃ jānatā, hatthatale ṭhapitaāmalakaṃ viya sabbaṃ ñeyyadhammaṃ passatā. Apica pubbenivāsādīhi jānatā, dibbena cakkhunā passatā, tīhi vijjāhi chahi vā pana abhiññāhi jānatā, sabbattha appaṭihatena samantacakkhunā passatā, sabbadhammajānanasamatthāya paññāya jānatā, sabbasattānaṃ cakkhuvisayātītāni tirokuṭṭādigatānipi rūpāni ativisuddhena maṃsacakkhunā passatā, attahitasādhikāya samādhipadaṭṭhānāya paṭivedhapaññāya jānatā, parahitasādhikāya karuṇāpadaṭṭhānāya desanāpaññāya passatā, arīnaṃ hatattā paccayādīnañca arahattā arahatā, sammā sāmañca saccānaṃ buddhattā sammāsambuddhena. Antarāyikadhamme vā jānatā, niyyānikadhamme passatā, kilesārīnaṃ hatattā arahatā, sāmaṃ sabbadhammānaṃ buddhattā sammāsambuddhenāti evaṃ catuvesārajjavasena catūhi kāraṇehi thomitena. Atthi nu kho eko dhammo akkhātoti.
19. அபி⁴ஸங்க²தந்தி கதங் உப்பாதி³தங். அபி⁴ஸஞ்சேதயிதந்தி சேதயிதங் பகப்பிதங். ஸோ தத்த² டி²தோதி ஸோ தஸ்மிங் ஸமத²விபஸ்ஸனாத⁴ம்மே டி²தோ. த⁴ம்மராகே³ன த⁴ம்மனந்தி³யாதி பத³த்³வயேஹி ஸமத²விபஸ்ஸனாஸு ச²ந்த³ராகோ³ வுத்தோ. ஸமத²விபஸ்ஸனாஸு ஹி ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ச²ந்த³ராக³ங் பரியாதி³யிதுங் ஸக்கொந்தோ அரஹா ஹோதி, அஸக்கொந்தோ அனாகா³மீ ஹோதி. ஸோ ஸமத²விபஸ்ஸனாஸு ச²ந்த³ராக³ஸ்ஸ அப்பஹீனத்தா சதுத்த²ஜ்ஜா²னசேதனாய ஸுத்³தா⁴வாஸே நிப்³ப³த்ததி, அயங் ஆசரியானங் ஸமானகதா².
19.Abhisaṅkhatanti kataṃ uppāditaṃ. Abhisañcetayitanti cetayitaṃ pakappitaṃ. So tattha ṭhitoti so tasmiṃ samathavipassanādhamme ṭhito. Dhammarāgena dhammanandiyāti padadvayehi samathavipassanāsu chandarāgo vutto. Samathavipassanāsu hi sabbena sabbaṃ chandarāgaṃ pariyādiyituṃ sakkonto arahā hoti, asakkonto anāgāmī hoti. So samathavipassanāsu chandarāgassa appahīnattā catutthajjhānacetanāya suddhāvāse nibbattati, ayaṃ ācariyānaṃ samānakathā.
விதண்ட³வாதீ³ பனாஹ ‘‘தேனேவ த⁴ம்மராகே³னாதி வசனதோ அகுஸலேன ஸுத்³தா⁴வாஸே நிப்³ப³த்ததீ’’தி ஸோ ‘‘ஸுத்தங் ஆஹரா’’தி வத்தப்³போ³, அத்³தா⁴ அஞ்ஞங் அபஸ்ஸந்தோ இத³மேவ ஆஹரிஸ்ஸதி, ததோ வத்தப்³போ³ ‘‘கிங் பனித³ங் ஸுத்தங் நெய்யத்த²ங் நீதத்த²’’ந்தி, அத்³தா⁴ நீதத்த²ந்தி வக்க²தி. ததோ வத்தப்³போ³ – ஏவங் ஸந்தே அனாகா³மிப²லத்தி²கேன ஸமத²விபஸ்ஸனாஸு ச²ந்த³ராகோ³ கத்தப்³போ³ ப⁴விஸ்ஸதி, ச²ந்த³ராகே³ உப்பாதி³தே அனாகா³மிப²லங் படிவித்³த⁴ங் ப⁴விஸ்ஸதி ‘‘மா ஸுத்தங் மே லத்³த⁴’’ந்தி யங் வா தங் வா தீ³பேஹி. பஞ்ஹங் கதெ²ந்தேன ஹி ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகே உக்³க³ஹெத்வா அத்த²ரஸங் படிவிஜ்ஜி²த்வா கதே²துங் வட்டதி, அகுஸலேன ஹி ஸக்³கே³, குஸலேன வா அபாயே படிஸந்தி⁴ நாம நத்தி². வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா –
Vitaṇḍavādī panāha ‘‘teneva dhammarāgenāti vacanato akusalena suddhāvāse nibbattatī’’ti so ‘‘suttaṃ āharā’’ti vattabbo, addhā aññaṃ apassanto idameva āharissati, tato vattabbo ‘‘kiṃ panidaṃ suttaṃ neyyatthaṃ nītattha’’nti, addhā nītatthanti vakkhati. Tato vattabbo – evaṃ sante anāgāmiphalatthikena samathavipassanāsu chandarāgo kattabbo bhavissati, chandarāge uppādite anāgāmiphalaṃ paṭividdhaṃ bhavissati ‘‘mā suttaṃ me laddha’’nti yaṃ vā taṃ vā dīpehi. Pañhaṃ kathentena hi ācariyassa santike uggahetvā attharasaṃ paṭivijjhitvā kathetuṃ vaṭṭati, akusalena hi sagge, kusalena vā apāye paṭisandhi nāma natthi. Vuttañhetaṃ bhagavatā –
‘‘ந, பி⁴க்க²வே, லோப⁴ஜேன கம்மேன தோ³ஸஜேன கம்மேன மோஹஜேன கம்மேன தே³வா பஞ்ஞாயந்தி, மனுஸ்ஸா பஞ்ஞாயந்தி, யா வா பனஞ்ஞாபி காசி ஸுக³தியோ, அத² கோ², பி⁴க்க²வே, லோப⁴ஜேன கம்மேன தோ³ஸஜேன கம்மேன மோஹஜேன கம்மேன நிரயோ பஞ்ஞாயதி, திரச்சா²னயோனி பஞ்ஞாயதி, பெத்திவிஸயோ பஞ்ஞாயதி, யா வா பனஞ்ஞாபி காசி து³க்³க³தியோ’’தி –
‘‘Na, bhikkhave, lobhajena kammena dosajena kammena mohajena kammena devā paññāyanti, manussā paññāyanti, yā vā panaññāpi kāci sugatiyo, atha kho, bhikkhave, lobhajena kammena dosajena kammena mohajena kammena nirayo paññāyati, tiracchānayoni paññāyati, pettivisayo paññāyati, yā vā panaññāpi kāci duggatiyo’’ti –
ஏவங் பஞ்ஞாபேதப்³போ³. ஸசே ஸஞ்ஜானாதி ஸஞ்ஜானாது, நோ சே ஸஞ்ஜானாதி, ‘‘க³ச்ச² பாதோவ விஹாரங் பவிஸித்வா யாகு³ங் பிவாஹீ’’தி உய்யோஜேதப்³போ³.
Evaṃ paññāpetabbo. Sace sañjānāti sañjānātu, no ce sañjānāti, ‘‘gaccha pātova vihāraṃ pavisitvā yāguṃ pivāhī’’ti uyyojetabbo.
யதா² ச பன இமஸ்மிங் ஸுத்தே, ஏவங் மஹாமாலுக்யோவாதே³பி மஹாஸதிபட்டா²னேபி காயக³தாஸதிஸுத்தேபி ஸமத²விபஸ்ஸனா கதி²தா. தத்த² இமஸ்மிங் ஸுத்தே ஸமத²வஸேன க³ச்ச²தோபி விபஸ்ஸனாவஸேன க³ச்ச²தோபி ஸமத²து⁴ரமேவ து⁴ரங், மஹாமாலுக்யோவாதே³ விபஸ்ஸனாவ து⁴ரங், மஹாஸதிபட்டா²னங் பன விபஸ்ஸனுத்தரங் நாம கதி²தங், காயக³தாஸதிஸுத்தங் ஸமது²த்தரந்தி.
Yathā ca pana imasmiṃ sutte, evaṃ mahāmālukyovādepi mahāsatipaṭṭhānepi kāyagatāsatisuttepi samathavipassanā kathitā. Tattha imasmiṃ sutte samathavasena gacchatopi vipassanāvasena gacchatopi samathadhurameva dhuraṃ, mahāmālukyovāde vipassanāva dhuraṃ, mahāsatipaṭṭhānaṃ pana vipassanuttaraṃ nāma kathitaṃ, kāyagatāsatisuttaṃ samathuttaranti.
அயங் கோ² க³ஹபதி…பே॰… ஏகத⁴ம்மோ அக்கா²தோதி ஏகத⁴ம்மங் புச்சி²தேன அயம்பி ஏகத⁴ம்மோதி ஏவங் புச்சா²வஸேன கதி²தத்தா ஏகாத³ஸபி த⁴ம்மா ஏகத⁴ம்மோ நாம ஜாதோ. மஹாஸகுலுதா³யிஸுத்தஸ்மிஞ்ஹி ஏகூனவீஸதி பப்³பா³னி படிபதா³வஸேன ஏகத⁴ம்மோ நாம ஜாதானி, இத⁴ ஏகாத³ஸபுச்சா²வஸேன ஏகத⁴ம்மோதி ஆக³தானி. அமதுப்பத்தியத்தே²ன வா ஸப்³பா³னிபி ஏகத⁴ம்மோதி வத்துங் வட்டதி.
Ayaṃ kho gahapati…pe… ekadhammo akkhātoti ekadhammaṃ pucchitena ayampi ekadhammoti evaṃ pucchāvasena kathitattā ekādasapi dhammā ekadhammo nāma jāto. Mahāsakuludāyisuttasmiñhi ekūnavīsati pabbāni paṭipadāvasena ekadhammo nāma jātāni, idha ekādasapucchāvasena ekadhammoti āgatāni. Amatuppattiyatthena vā sabbānipi ekadhammoti vattuṃ vaṭṭati.
21. நிதி⁴முக²ங் க³வேஸந்தோதி நிதி⁴ங் பரியேஸந்தோ. ஸகிதே³வாதி ஏகபயோகே³ன. கத²ங் பன ஏகபயோகே³னேவ ஏகாத³ஸன்னங் நிதீ⁴னங் அதி⁴க³மோ ஹோதீதி. இதே⁴கச்சோ அரஞ்ஞே நிதி⁴ங் க³வேஸமானோ சரதி, தமேனங் அஞ்ஞதரோ அத்த²சரகோ தி³ஸ்வா ‘‘கிங் போ⁴ சரஸீ’’தி புச்ச²தி. ஸோ ‘‘ஜீவிதவுத்திங் பரியேஸாமீ’’தி ஆஹ. இதரோ ‘‘தேன ஹி ஸம்ம ஆக³ச்ச², ஏதங் பாஸாணங் பவத்தேஹீ’’தி ஆஹ. ஸோ தங் பவத்தெத்வா உபரூபரி ட²பிதா வா குச்சி²யா குச்சி²ங் ஆஹச்ச டி²தா வா ஏகாத³ஸ கும்பி⁴யோ பஸ்ஸெய்ய, ஏவங் ஏகபயோகே³ன ஏகாத³ஸன்னங் நிதீ⁴னங் அதி⁴க³மோ ஹோதி.
21.Nidhimukhaṃ gavesantoti nidhiṃ pariyesanto. Sakidevāti ekapayogena. Kathaṃ pana ekapayogeneva ekādasannaṃ nidhīnaṃ adhigamo hotīti. Idhekacco araññe nidhiṃ gavesamāno carati, tamenaṃ aññataro atthacarako disvā ‘‘kiṃ bho carasī’’ti pucchati. So ‘‘jīvitavuttiṃ pariyesāmī’’ti āha. Itaro ‘‘tena hi samma āgaccha, etaṃ pāsāṇaṃ pavattehī’’ti āha. So taṃ pavattetvā uparūpari ṭhapitā vā kucchiyā kucchiṃ āhacca ṭhitā vā ekādasa kumbhiyo passeyya, evaṃ ekapayogena ekādasannaṃ nidhīnaṃ adhigamo hoti.
ஆசரியத⁴னங் பரியேஸிஸ்ஸந்தீதி அஞ்ஞதித்தி²யா ஹி யஸ்ஸ ஸந்திகே ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹந்தி, தஸ்ஸ ஸிப்புக்³க³ஹணதோ புரே வா பச்சா² வா அந்தரந்தரே வா கே³ஹதோ நீஹரித்வா த⁴னங் தெ³ந்தி. யேஸங் கே³ஹே நத்தி², தே ஞாதிஸபா⁴க³தோ பரியேஸந்தி, ததா² அலப⁴மானா பி⁴க்க²ம்பி சரித்வா தெ³ந்தியேவ. தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங்.
Ācariyadhanaṃ pariyesissantīti aññatitthiyā hi yassa santike sippaṃ uggaṇhanti, tassa sippuggahaṇato pure vā pacchā vā antarantare vā gehato nīharitvā dhanaṃ denti. Yesaṃ gehe natthi, te ñātisabhāgato pariyesanti, tathā alabhamānā bhikkhampi caritvā dentiyeva. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ.
கிமங்க³ங் பனாஹந்தி பா³ஹிரகா தாவ அனிய்யானிகேபி ஸாஸனே ஸிப்பமத்ததா³யகஸ்ஸ த⁴னங் பரியேஸந்தி; அஹங் பன ஏவங்விதே⁴ நிய்யானிகஸாஸனே ஏகாத³ஸவித⁴ங் அமதுப்பத்திபடிபத³ங் தே³ஸெந்தஸ்ஸ ஆசரியஸ்ஸ பூஜங் கிங் ந கரிஸ்ஸாமி, கரிஸ்ஸாமியேவாதி வத³தி. பச்சேகது³ஸ்ஸயுகே³ன அச்சா²தே³ஸீதி ஏகமேகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஏகேகங் து³ஸ்ஸயுக³மதா³ஸீதி அத்தோ². ஸமுதா³சாரவசனங் பனெத்த² ஏவரூபங் ஹோதி, தஸ்மா அச்சா²தே³ஸீதி வுத்தங். பஞ்சஸதவிஹாரந்தி பஞ்சஸதக்³க⁴னிகங் பண்ணஸாலங் காரேஸீதி அத்தோ². ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானமேவாதி.
Kimaṅgaṃ panāhanti bāhirakā tāva aniyyānikepi sāsane sippamattadāyakassa dhanaṃ pariyesanti; ahaṃ pana evaṃvidhe niyyānikasāsane ekādasavidhaṃ amatuppattipaṭipadaṃ desentassa ācariyassa pūjaṃ kiṃ na karissāmi, karissāmiyevāti vadati. Paccekadussayugenaacchādesīti ekamekassa bhikkhuno ekekaṃ dussayugamadāsīti attho. Samudācāravacanaṃ panettha evarūpaṃ hoti, tasmā acchādesīti vuttaṃ. Pañcasatavihāranti pañcasatagghanikaṃ paṇṇasālaṃ kāresīti attho. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
பபஞ்சஸூத³னியா மஜ்ஜி²மனிகாயட்ட²கதா²ய
Papañcasūdaniyā majjhimanikāyaṭṭhakathāya
அட்ட²கனாக³ரஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Aṭṭhakanāgarasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya / 2. அட்ட²கனாக³ரஸுத்தங் • 2. Aṭṭhakanāgarasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / 2. அட்ட²கனாக³ரஸுத்தவண்ணனா • 2. Aṭṭhakanāgarasuttavaṇṇanā