Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
(૨૫) ૫. અટ્ઠમકકથા
(25) 5. Aṭṭhamakakathā
૩૬૮. અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનં પહીનન્તિ? આમન્તા. અટ્ઠમકો પુગ્ગલો સોતાપન્નો સોતાપત્તિફલપ્પત્તો પટિલદ્ધો અધિગતો સચ્છિકતો ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, કાયેન ફુસિત્વા વિહરતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
368. Aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhipariyuṭṭhānaṃ pahīnanti? Āmantā. Aṭṭhamako puggalo sotāpanno sotāpattiphalappatto paṭiladdho adhigato sacchikato upasampajja viharati, kāyena phusitvā viharatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છાપરિયુટ્ઠાનં પહીનન્તિ? આમન્તા. અટ્ઠમકો પુગ્ગલો સોતાપન્નો સોતાપત્તિફલપ્પત્તો…પે॰… કાયેન ફુસિત્વા વિહરતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Aṭṭhamakassa puggalassa vicikicchāpariyuṭṭhānaṃ pahīnanti? Āmantā. Aṭṭhamako puggalo sotāpanno sotāpattiphalappatto…pe… kāyena phusitvā viharatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનં પહીનન્તિ? આમન્તા. અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠાનુસયો પહીનોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનં પહીનન્તિ ? આમન્તા. અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છાનુસયો… સીલબ્બતપરામાસો પહીનોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhipariyuṭṭhānaṃ pahīnanti? Āmantā. Aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhānusayo pahīnoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhipariyuṭṭhānaṃ pahīnanti ? Āmantā. Aṭṭhamakassa puggalassa vicikicchānusayo… sīlabbataparāmāso pahīnoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છાપરિયુટ્ઠાનં પહીનન્તિ? આમન્તા. અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છાનુસયો પહીનોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છાપરિયુટ્ઠાનં પહીનન્તિ? આમન્તા. અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠાનુસયો… સીલબ્બતપરામાસો પહીનોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Aṭṭhamakassa puggalassa vicikicchāpariyuṭṭhānaṃ pahīnanti? Āmantā. Aṭṭhamakassa puggalassa vicikicchānusayo pahīnoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… aṭṭhamakassa puggalassa vicikicchāpariyuṭṭhānaṃ pahīnanti? Āmantā. Aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhānusayo… sīlabbataparāmāso pahīnoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠાનુસયો અપ્પહીનોતિ? આમન્તા. અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનં અપ્પહીનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠાનુસયો અપ્પહીનોતિ? આમન્તા. અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છાપરિયુટ્ઠાનં અપ્પહીનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhānusayo appahīnoti? Āmantā. Aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhipariyuṭṭhānaṃ appahīnanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhānusayo appahīnoti? Āmantā. Aṭṭhamakassa puggalassa vicikicchāpariyuṭṭhānaṃ appahīnanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છાનુસયો… સીલબ્બતપરામાસો અપ્પહીનોતિ? આમન્તા. અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનં અપ્પહીનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ સીલબ્બતપરામાસો અપ્પહીનોતિ? આમન્તા. અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છાપરિયુટ્ઠાનં અપ્પહીનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Aṭṭhamakassa puggalassa vicikicchānusayo… sīlabbataparāmāso appahīnoti? Āmantā. Aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhipariyuṭṭhānaṃ appahīnanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… aṭṭhamakassa puggalassa sīlabbataparāmāso appahīnoti? Āmantā. Aṭṭhamakassa puggalassa vicikicchāpariyuṭṭhānaṃ appahīnanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૩૬૯. અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનં પહીનન્તિ? આમન્તા. અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનપહાનાય મગ્ગો ભાવિતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનં પહીનન્તિ? આમન્તા. અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનપહાનાય સતિપટ્ઠાના ભાવિતા…પે॰… સમ્મપ્પધાના…પે॰… બોજ્ઝઙ્ગા ભાવિતાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે.
369. Aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhipariyuṭṭhānaṃ pahīnanti? Āmantā. Aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhipariyuṭṭhānapahānāya maggo bhāvitoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhipariyuṭṭhānaṃ pahīnanti? Āmantā. Aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhipariyuṭṭhānapahānāya satipaṭṭhānā bhāvitā…pe… sammappadhānā…pe… bojjhaṅgā bhāvitāti? Na hevaṃ vattabbe.
અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છાપરિયુટ્ઠાનં પહીનન્તિ? આમન્તા. અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છાપરિયુટ્ઠાનપહાનાય મગ્ગો ભાવિતો…પે॰… બોજ્ઝઙ્ગા ભાવિતાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Aṭṭhamakassa puggalassa vicikicchāpariyuṭṭhānaṃ pahīnanti? Āmantā. Aṭṭhamakassa puggalassa vicikicchāpariyuṭṭhānapahānāya maggo bhāvito…pe… bojjhaṅgā bhāvitāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનપહાનાય મગ્ગો અભાવિતોતિ? આમન્તા. અમગ્ગેન પહીનં લોકિયેન સાસવેન…પે॰… સંકિલેસિયેનાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનપહાનાય સતિપટ્ઠાના…પે॰… બોજ્ઝઙ્ગા અભાવિતાતિ? આમન્તા. અમગ્ગેન પહીનં લોકિયેન સાસવેન…પે॰… સંકિલેસિયેનાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhipariyuṭṭhānapahānāya maggo abhāvitoti? Āmantā. Amaggena pahīnaṃ lokiyena sāsavena…pe… saṃkilesiyenāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhipariyuṭṭhānapahānāya satipaṭṭhānā…pe… bojjhaṅgā abhāvitāti? Āmantā. Amaggena pahīnaṃ lokiyena sāsavena…pe… saṃkilesiyenāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છાપરિયુટ્ઠાનપહાનાય મગ્ગો અભાવિતો…પે॰… સતિપટ્ઠાના…પે॰… બોજ્ઝઙ્ગા અભાવિતાતિ? આમન્તા. અમગ્ગેન પહીનં લોકિયેન સાસવેન…પે॰… સંકિલેસિયેનાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Aṭṭhamakassa puggalassa vicikicchāpariyuṭṭhānapahānāya maggo abhāvito…pe… satipaṭṭhānā…pe… bojjhaṅgā abhāvitāti? Āmantā. Amaggena pahīnaṃ lokiyena sāsavena…pe… saṃkilesiyenāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૩૭૦. ન વત્તબ્બં – ‘‘અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનં પહીન’’ન્તિ? આમન્તા. ઉપ્પજ્જિસ્સતીતિ? નુપ્પજ્જિસ્સતિ. હઞ્ચિ નુપ્પજ્જિસ્સતિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનં પહીન’’ન્તિ.
370. Na vattabbaṃ – ‘‘aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhipariyuṭṭhānaṃ pahīna’’nti? Āmantā. Uppajjissatīti? Nuppajjissati. Hañci nuppajjissati, tena vata re vattabbe – ‘‘aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhipariyuṭṭhānaṃ pahīna’’nti.
ન વત્તબ્બં – ‘‘અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છાપરિયુટ્ઠાનં પહીન’’ન્તિ? આમન્તા. ઉપ્પજ્જિસ્સતીતિ? નુપ્પજ્જિસ્સતિ. હઞ્ચિ નુપ્પજ્જિસ્સતિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છાપરિયુટ્ઠાનં પહીન’’ન્તિ.
Na vattabbaṃ – ‘‘aṭṭhamakassa puggalassa vicikicchāpariyuṭṭhānaṃ pahīna’’nti? Āmantā. Uppajjissatīti? Nuppajjissati. Hañci nuppajjissati, tena vata re vattabbe – ‘‘aṭṭhamakassa puggalassa vicikicchāpariyuṭṭhānaṃ pahīna’’nti.
અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનં નુપ્પજ્જિસ્સતીતિ કત્વા પહીનન્તિ? આમન્તા. અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠાનુસયો નુપ્પજ્જિસ્સતીતિ કત્વા પહીનોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhipariyuṭṭhānaṃ nuppajjissatīti katvā pahīnanti? Āmantā. Aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhānusayo nuppajjissatīti katvā pahīnoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનં નુપ્પજ્જિસ્સતીતિ કત્વા પહીનન્તિ? આમન્તા. અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છાનુસયો… સીલબ્બતપરામાસો નુપ્પજ્જિસ્સતીતિ કત્વા પહીનોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhipariyuṭṭhānaṃ nuppajjissatīti katvā pahīnanti? Āmantā. Aṭṭhamakassa puggalassa vicikicchānusayo… sīlabbataparāmāso nuppajjissatīti katvā pahīnoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છાપરિયુટ્ઠાનં નુપ્પજ્જિસ્સતીતિ કત્વા પહીનન્તિ? આમન્તા . અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છાનુસયો… સીલબ્બતપરામાસો નુપ્પજ્જિસ્સતીતિ કત્વા પહીનોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Aṭṭhamakassa puggalassa vicikicchāpariyuṭṭhānaṃ nuppajjissatīti katvā pahīnanti? Āmantā . Aṭṭhamakassa puggalassa vicikicchānusayo… sīlabbataparāmāso nuppajjissatīti katvā pahīnoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનં નુપ્પજ્જિસ્સતીતિ કત્વા પહીનન્તિ? આમન્તા. ગોત્રભુનો પુગ્ગલસ્સ દિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનં નુપ્પજ્જિસ્સતીતિ કત્વા પહીનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છાપરિયુટ્ઠાનં નુપ્પજ્જિસ્સતીતિ કત્વા પહીનન્તિ? આમન્તા. ગોત્રભુનો પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છાપરિયુટ્ઠાનં નુપ્પજ્જિસ્સતીતિ કત્વા પહીનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Aṭṭhamakassa puggalassa diṭṭhipariyuṭṭhānaṃ nuppajjissatīti katvā pahīnanti? Āmantā. Gotrabhuno puggalassa diṭṭhipariyuṭṭhānaṃ nuppajjissatīti katvā pahīnanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… aṭṭhamakassa puggalassa vicikicchāpariyuṭṭhānaṃ nuppajjissatīti katvā pahīnanti? Āmantā. Gotrabhuno puggalassa vicikicchāpariyuṭṭhānaṃ nuppajjissatīti katvā pahīnanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અટ્ઠમકકથા નિટ્ઠિતા.
Aṭṭhamakakathā niṭṭhitā.
૩. તતિયવગ્ગો
3. Tatiyavaggo
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૫. અટ્ઠમકકથાવણ્ણના • 5. Aṭṭhamakakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૫. અટ્ઠમકકથાવણ્ણના • 5. Aṭṭhamakakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૫. અટ્ઠમકકથાવણ્ણના • 5. Aṭṭhamakakathāvaṇṇanā