Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    425. அட்டா²னஜாதகங் (9)

    425. Aṭṭhānajātakaṃ (9)

    77.

    77.

    க³ங்கா³ குமுதி³னீ ஸந்தா, ஸங்க²வண்ணா ச கோகிலா;

    Gaṅgā kumudinī santā, saṅkhavaṇṇā ca kokilā;

    ஜம்பு³ தாலப²லங் த³ஜ்ஜா, அத² நூன ததா³ ஸியா.

    Jambu tālaphalaṃ dajjā, atha nūna tadā siyā.

    78.

    78.

    யதா³ கச்ச²பலோமானங், பாவாரோ திவிதோ⁴ ஸியா;

    Yadā kacchapalomānaṃ, pāvāro tividho siyā;

    ஹேமந்திகங் பாவுரணங் 1, அத² நூன ததா³ ஸியா.

    Hemantikaṃ pāvuraṇaṃ 2, atha nūna tadā siyā.

    79.

    79.

    யதா³ மகஸபாதா³னங் 3, அட்டாலோ ஸுகதோ ஸியா;

    Yadā makasapādānaṃ 4, aṭṭālo sukato siyā;

    த³ள்ஹோ ச அவிகம்பீ ச 5, அத² நூன ததா³ ஸியா.

    Daḷho ca avikampī ca 6, atha nūna tadā siyā.

    80.

    80.

    யதா³ ஸஸவிஸாணானங், நிஸ்ஸேணீ ஸுகதா ஸியா;

    Yadā sasavisāṇānaṃ, nisseṇī sukatā siyā;

    ஸக்³க³ஸ்ஸாரோஹணத்தா²ய, அத² நூன ததா³ ஸியா.

    Saggassārohaṇatthāya, atha nūna tadā siyā.

    81.

    81.

    யதா³ நிஸ்ஸேணிமாருய்ஹ, சந்த³ங் கா²தெ³ய்யு மூஸிகா;

    Yadā nisseṇimāruyha, candaṃ khādeyyu mūsikā;

    ராஹுஞ்ச பரிபாதெய்யுங் 7, அத² நூன ததா³ ஸியா.

    Rāhuñca paripāteyyuṃ 8, atha nūna tadā siyā.

    82.

    82.

    யதா³ ஸுராக⁴டங் பித்வா, மக்கி²கா க³ணசாரிணீ;

    Yadā surāghaṭaṃ pitvā, makkhikā gaṇacāriṇī;

    அங்கா³ரே வாஸங் கப்பெய்யுங், அத² நூன ததா³ ஸியா.

    Aṅgāre vāsaṃ kappeyyuṃ, atha nūna tadā siyā.

    83.

    83.

    யதா³ பி³ம்பொ³ட்ட²ஸம்பன்னோ, க³த்³ரபோ⁴ ஸுமுகோ² ஸியா;

    Yadā bimboṭṭhasampanno, gadrabho sumukho siyā;

    குஸலோ நச்சகீ³தஸ்ஸ, அத² நூன ததா³ ஸியா.

    Kusalo naccagītassa, atha nūna tadā siyā.

    84.

    84.

    யதா³ காகா உலூகா ச, மந்தயெய்யுங் ரஹோக³தா;

    Yadā kākā ulūkā ca, mantayeyyuṃ rahogatā;

    அஞ்ஞமஞ்ஞங் பிஹயெய்யுங், அத² நூன ததா³ ஸியா.

    Aññamaññaṃ pihayeyyuṃ, atha nūna tadā siyā.

    85.

    85.

    யதா³ முளால 9 பத்தானங், ச²த்தங் தி²ரதரங் ஸியா;

    Yadā muḷāla 10 pattānaṃ, chattaṃ thirataraṃ siyā;

    வஸ்ஸஸ்ஸ படிகா⁴தாய, அத² நூன ததா³ ஸியா.

    Vassassa paṭighātāya, atha nūna tadā siyā.

    86.

    86.

    யதா³ குலகோ 11 ஸகுணோ, பப்³ப³தங் க³ந்த⁴மாத³னங்;

    Yadā kulako 12 sakuṇo, pabbataṃ gandhamādanaṃ;

    துண்டே³னாதா³ய க³ச்செ²ய்ய, அத² நூன ததா³ ஸியா.

    Tuṇḍenādāya gaccheyya, atha nūna tadā siyā.

    87.

    87.

    யதா³ ஸாமுத்³தி³கங் நாவங், ஸ-யந்தங் ஸ-வடாகரங் 13;

    Yadā sāmuddikaṃ nāvaṃ, sa-yantaṃ sa-vaṭākaraṃ 14;

    சேடோ ஆதா³ய க³ச்செ²ய்ய, அத² நூன ததா³ ஸியாதி.

    Ceṭo ādāya gaccheyya, atha nūna tadā siyāti.

    அட்டா²னஜாதகங் நவமங்.

    Aṭṭhānajātakaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. பாபுரணங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. pāpuraṇaṃ (sī. syā. pī.)
    3. தா³டா²னங் (ஸீ॰ பீ॰)
    4. dāṭhānaṃ (sī. pī.)
    5. அப்பகம்பீ ச (ஸீ॰ பீ॰)
    6. appakampī ca (sī. pī.)
    7. பரிபா³ஹெய்யுங் (ஸ்யா॰)
    8. paribāheyyuṃ (syā.)
    9. புலஸ (ஸீ॰ பீ॰), புலாஸ (ஸ்யா॰)
    10. pulasa (sī. pī.), pulāsa (syā.)
    11. குலுங்கோ (ஸீ॰ பீ॰), குலுகோ (ஸ்யா॰)
    12. kuluṅko (sī. pī.), kuluko (syā.)
    13. ஸபடாகாரங் (க॰)
    14. sapaṭākāraṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [425] 9. அட்டா²னஜாதகவண்ணனா • [425] 9. Aṭṭhānajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact