Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૪૨૫] ૯. અટ્ઠાનજાતકવણ્ણના

    [425] 9. Aṭṭhānajātakavaṇṇanā

    ગઙ્ગા કુમુદિનીતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. તઞ્હિ ભિક્ખું સત્થા ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં ભિક્ખુ ઉક્કણ્ઠિતોસી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સચ્ચં, ભન્તે’’તિ વુત્તે ‘‘કિંકારણા’’તિ વત્વા ‘‘કિલેસવસેના’’તિ વુત્તે ‘‘ભિક્ખુ માતુગામો નામ અકતઞ્ઞૂ મિત્તદુબ્ભી અવિસ્સાસનીયો. અતીતે પણ્ડિતા દેવસિકં સહસ્સં દેન્તાપિ માતુગામં તોસેતું નાસક્ખિંસુ. સા એકદિવસમત્તં સહસ્સં અલભિત્વાવ તે ગીવાયં ગાહાપેત્વા નીહરાપેસિ , એવં અકતઞ્ઞૂ માતુગામો, મા તસ્સ કારણા કિલેસવસં ગચ્છા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Gaṅgā kumudinīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tañhi bhikkhuṃ satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhitosī’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘kiṃkāraṇā’’ti vatvā ‘‘kilesavasenā’’ti vutte ‘‘bhikkhu mātugāmo nāma akataññū mittadubbhī avissāsanīyo. Atīte paṇḍitā devasikaṃ sahassaṃ dentāpi mātugāmaṃ tosetuṃ nāsakkhiṃsu. Sā ekadivasamattaṃ sahassaṃ alabhitvāva te gīvāyaṃ gāhāpetvā nīharāpesi , evaṃ akataññū mātugāmo, mā tassa kāraṇā kilesavasaṃ gacchā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે તસ્સ ચ પુત્તો બ્રહ્મદત્તકુમારો, બારાણસિસેટ્ઠિનો ચ પુત્તો મહાધનકુમારો નામ. તે ઉભોપિ સહપંસુકીળકા સહાયકા અહેસું, એકાચરિયકુલેયેવ સિપ્પં ગણ્હિંસુ. રાજકુમારો પિતુ અચ્ચયેન રજ્જે પતિટ્ઠાસિ, સેટ્ઠિપુત્તોપિસ્સ સન્તિકેયેવ અહોસિ. બારાણસિયઞ્ચ એકા નગરસોભિણી વણ્ણદાસી અભિરૂપા અહોસિ સોભગ્ગપ્પત્તા. સેટ્ઠિપુત્તો દેવસિકં સહસ્સં દત્વા નિચ્ચકાલે તાયેવ સદ્ધિં અભિરમન્તો પિતુ અચ્ચયેન સેટ્ઠિટ્ઠાનં લભિત્વાપિ ન તં વિજહિ, તથેવ દેવસિકં સહસ્સં દત્વા અભિરમિ. સેટ્ઠિપુત્તો દિવસસ્સ તયો વારે રાજુપટ્ઠાનં ગચ્છતિ. અથસ્સ એકદિવસં રાજુપટ્ઠાનં ગતસ્સ રઞ્ઞા સદ્ધિં સમુલ્લપન્તસ્સેવ સૂરિયો અત્થઙ્ગમિ, અન્ધકારં જાતં. સો રાજકુલા નિક્ખમિત્વા ‘‘ઇદાનિ ગેહં ગન્ત્વા આગમનવેલા નત્થિ, નગરસોભિણિયાયેવ ગેહં ગમિસ્સામી’’તિ ઉપટ્ઠાકે ઉય્યોજેત્વા એકકોવ તસ્સા ગેહં પાવિસિ. અથ નં સા દિસ્વા ‘‘અય્યપુત્ત, સહસ્સં આભત’’ન્તિ આહ. ‘‘ભદ્દે, અહં અજ્જેવ અતિવિકાલો જાતો, તસ્મા ગેહં અગન્ત્વા મનુસ્સે ઉય્યોજેત્વા એકકોવ પવિટ્ઠોસ્મિ, સ્વે પન તે દ્વે સહસ્સાનિ દસ્સામી’’તિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente tassa ca putto brahmadattakumāro, bārāṇasiseṭṭhino ca putto mahādhanakumāro nāma. Te ubhopi sahapaṃsukīḷakā sahāyakā ahesuṃ, ekācariyakuleyeva sippaṃ gaṇhiṃsu. Rājakumāro pitu accayena rajje patiṭṭhāsi, seṭṭhiputtopissa santikeyeva ahosi. Bārāṇasiyañca ekā nagarasobhiṇī vaṇṇadāsī abhirūpā ahosi sobhaggappattā. Seṭṭhiputto devasikaṃ sahassaṃ datvā niccakāle tāyeva saddhiṃ abhiramanto pitu accayena seṭṭhiṭṭhānaṃ labhitvāpi na taṃ vijahi, tatheva devasikaṃ sahassaṃ datvā abhirami. Seṭṭhiputto divasassa tayo vāre rājupaṭṭhānaṃ gacchati. Athassa ekadivasaṃ rājupaṭṭhānaṃ gatassa raññā saddhiṃ samullapantasseva sūriyo atthaṅgami, andhakāraṃ jātaṃ. So rājakulā nikkhamitvā ‘‘idāni gehaṃ gantvā āgamanavelā natthi, nagarasobhiṇiyāyeva gehaṃ gamissāmī’’ti upaṭṭhāke uyyojetvā ekakova tassā gehaṃ pāvisi. Atha naṃ sā disvā ‘‘ayyaputta, sahassaṃ ābhata’’nti āha. ‘‘Bhadde, ahaṃ ajjeva ativikālo jāto, tasmā gehaṃ agantvā manusse uyyojetvā ekakova paviṭṭhosmi, sve pana te dve sahassāni dassāmī’’ti.

    સા ચિન્તેસિ ‘‘સચાહં અજ્જ ઓકાસં કરિસ્સામિ, અઞ્ઞેસુપિ દિવસેસુ તુચ્છહત્થકોવ આગમિસ્સતિ, એવં મે ધનં પરિહાયિસ્સતિ, ન દાનિસ્સ ઓકાસં કરિસ્સામી’’તિ. અથ નં એવમાહ ‘‘સામિ, મયં વણ્ણદાસિયો નામ, અમ્હાકં સહસ્સં અદત્વા કેળિ નામ નત્થી’’તિ. ‘‘ભદ્દે, સ્વે દિગુણં આહરિસ્સામી’’તિ પુનપ્પુનં યાચિ. નગરસોભિણી દાસિયો આણાપેસિ ‘‘એતસ્સ ઇધ ઠત્વા મં ઓલોકેતું મા અદત્થ, ગીવાયં તં ગહેત્વા નીહરિત્વા દ્વારં પિદહથા’’તિ. તં સુત્વા દાસિયો તથા કરિંસુ. અથ સો ચિન્તેસિ ‘‘અહં ઇમાય સદ્ધિં અસીતિકોટિધનં ખાદિં, સા મં એકદિવસં તુચ્છહત્થં દિસ્વા ગીવાયં ગહેત્વા નીહરાપેસિ, અહો માતુગામો નામ પાપો નિલ્લજ્જો અકતઞ્ઞૂ મિત્તદુબ્ભી’’તિ. સો માતુગામસ્સ અગુણં અનુસ્સરન્તોવ વિરજ્જિ, પટિકૂલસઞ્ઞં પટિલભિ, ઘરાવાસેપિ ઉક્કણ્ઠિતો ‘‘કિં મે ઘરાવાસેન, અજ્જેવ નિક્ખમિત્વા પબ્બજિસ્સામી’’તિ પુન ગેહં અગન્ત્વા રાજાનમ્પિ અદિસ્વાવ નગરા નિક્ખમિત્વા અરઞ્ઞં પવિસિત્વા ગઙ્ગાતીરે અસ્સમં માપેત્વા ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા ઝાનાભિઞ્ઞાયો ઉપ્પાદેત્વા વનમૂલફલાહારો તત્થ વાસં કપ્પેસિ.

    Sā cintesi ‘‘sacāhaṃ ajja okāsaṃ karissāmi, aññesupi divasesu tucchahatthakova āgamissati, evaṃ me dhanaṃ parihāyissati, na dānissa okāsaṃ karissāmī’’ti. Atha naṃ evamāha ‘‘sāmi, mayaṃ vaṇṇadāsiyo nāma, amhākaṃ sahassaṃ adatvā keḷi nāma natthī’’ti. ‘‘Bhadde, sve diguṇaṃ āharissāmī’’ti punappunaṃ yāci. Nagarasobhiṇī dāsiyo āṇāpesi ‘‘etassa idha ṭhatvā maṃ oloketuṃ mā adattha, gīvāyaṃ taṃ gahetvā nīharitvā dvāraṃ pidahathā’’ti. Taṃ sutvā dāsiyo tathā kariṃsu. Atha so cintesi ‘‘ahaṃ imāya saddhiṃ asītikoṭidhanaṃ khādiṃ, sā maṃ ekadivasaṃ tucchahatthaṃ disvā gīvāyaṃ gahetvā nīharāpesi, aho mātugāmo nāma pāpo nillajjo akataññū mittadubbhī’’ti. So mātugāmassa aguṇaṃ anussarantova virajji, paṭikūlasaññaṃ paṭilabhi, gharāvāsepi ukkaṇṭhito ‘‘kiṃ me gharāvāsena, ajjeva nikkhamitvā pabbajissāmī’’ti puna gehaṃ agantvā rājānampi adisvāva nagarā nikkhamitvā araññaṃ pavisitvā gaṅgātīre assamaṃ māpetvā isipabbajjaṃ pabbajitvā jhānābhiññāyo uppādetvā vanamūlaphalāhāro tattha vāsaṃ kappesi.

    રાજા તં અપસ્સન્તો ‘‘કહં મમ સહાયો’’તિ પુચ્છિ. નગરસોભિણિયાપિ કતકમ્મં સકલનગરે પાકટં જાતં. અથસ્સ તમત્થં આચિક્ખિત્વા ‘‘ઇતિ તે દેવ, સહાયો લજ્જાય ઘરમ્પિ અગન્ત્વા અરઞ્ઞં પવિસિત્વા પબ્બજિતો ભવિસ્સતી’’તિ આહંસુ. રાજા તં સુત્વા નગરસોભિણિં પક્કોસાપેત્વા ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં એકદિવસં સહસ્સં અલભિત્વા મમ સહાયં ગીવાયં ગાહાપેત્વા નીહરાપેસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘સચ્ચં, દેવા’’તિ. ‘‘પાપે જમ્મી, સીઘં મમ સહાયસ્સ ગતટ્ઠાનં ગન્ત્વા તં આનેહિ, નો ચે આનેસ્સસિ, જીવિતં તે નત્થી’’તિ. સા રઞ્ઞો વચનં સુત્વા ભીતા રથં આરુય્હ મહન્તેન પરિવારેન નગરા નિક્ખમિત્વા તસ્સ વસનટ્ઠાનં પરિયેસન્તી સુતવસેન તં ઠાનં સુત્વા તત્થ ગન્ત્વા વન્દિત્વા ‘‘અય્ય, મયા અન્ધબાલભાવેન કતં દોસં ખમથ, અહં ન પુનેવં કરિસ્સામી’’તિ યાચિત્વા ‘‘સાધુ, ખમામિ તે, નત્થિ મે તયિ આઘાતો’’તિ વુત્તે ‘‘સચે મે ખમથ, મયા સદ્ધિં રથં અભિરુહથ, નગરં ગચ્છિસ્સામ, ગતકાલે યં મમ ઘરે ધનં અત્થિ, સબ્બં દસ્સામી’’તિ આહ. સો તસ્સા વચનં સુત્વા ‘‘ભદ્દે, ઇદાનિ તયા સદ્ધિં ગન્તું ન સક્કા, યદા પન ઇમસ્મિં લોકે યેન ન ભવિતબ્બં, તં ભવિસ્સતિ, અપિ નામ તદા ગચ્છેય્ય’’ન્તિ વત્વા પઠમં ગાથમાહ –

    Rājā taṃ apassanto ‘‘kahaṃ mama sahāyo’’ti pucchi. Nagarasobhiṇiyāpi katakammaṃ sakalanagare pākaṭaṃ jātaṃ. Athassa tamatthaṃ ācikkhitvā ‘‘iti te deva, sahāyo lajjāya gharampi agantvā araññaṃ pavisitvā pabbajito bhavissatī’’ti āhaṃsu. Rājā taṃ sutvā nagarasobhiṇiṃ pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ ekadivasaṃ sahassaṃ alabhitvā mama sahāyaṃ gīvāyaṃ gāhāpetvā nīharāpesī’’ti pucchi. ‘‘Saccaṃ, devā’’ti. ‘‘Pāpe jammī, sīghaṃ mama sahāyassa gataṭṭhānaṃ gantvā taṃ ānehi, no ce ānessasi, jīvitaṃ te natthī’’ti. Sā rañño vacanaṃ sutvā bhītā rathaṃ āruyha mahantena parivārena nagarā nikkhamitvā tassa vasanaṭṭhānaṃ pariyesantī sutavasena taṃ ṭhānaṃ sutvā tattha gantvā vanditvā ‘‘ayya, mayā andhabālabhāvena kataṃ dosaṃ khamatha, ahaṃ na punevaṃ karissāmī’’ti yācitvā ‘‘sādhu, khamāmi te, natthi me tayi āghāto’’ti vutte ‘‘sace me khamatha, mayā saddhiṃ rathaṃ abhiruhatha, nagaraṃ gacchissāma, gatakāle yaṃ mama ghare dhanaṃ atthi, sabbaṃ dassāmī’’ti āha. So tassā vacanaṃ sutvā ‘‘bhadde, idāni tayā saddhiṃ gantuṃ na sakkā, yadā pana imasmiṃ loke yena na bhavitabbaṃ, taṃ bhavissati, api nāma tadā gaccheyya’’nti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૭૭.

    77.

    ‘‘ગઙ્ગા કુમુદિની સન્તા, સઙ્ખવણ્ણા ચ કોકિલા;

    ‘‘Gaṅgā kumudinī santā, saṅkhavaṇṇā ca kokilā;

    જમ્બૂ તાલફલં દજ્જા, અથ નૂન તદા સિયા’’તિ.

    Jambū tālaphalaṃ dajjā, atha nūna tadā siyā’’ti.

    તસ્સત્થો – ભદ્દે, યથા હિ કુમુદસરા કુમુદેહિ સઞ્છન્ના તિટ્ઠન્તિ, તથેવ સચે સકલાપિ મહાગઙ્ગા કુમુદિની સીઘસોતં પહાય સન્તા ઉપસન્તા સિયા, સબ્બે કોકિલા ચ સઙ્ખવણ્ણા ભવેય્યું, સબ્બો જમ્બુરુક્ખો ચ તાલફલં દદેય્ય. અથ નૂન તદા સિયાતિ અથ તાદિસે કાલે અમ્હાકમ્પિ સમાગમો નૂન સિયા, ભવેય્ય નામાતિ વુત્તં હોતિ.

    Tassattho – bhadde, yathā hi kumudasarā kumudehi sañchannā tiṭṭhanti, tatheva sace sakalāpi mahāgaṅgā kumudinī sīghasotaṃ pahāya santā upasantā siyā, sabbe kokilā ca saṅkhavaṇṇā bhaveyyuṃ, sabbo jamburukkho ca tālaphalaṃ dadeyya. Atha nūna tadā siyāti atha tādise kāle amhākampi samāgamo nūna siyā, bhaveyya nāmāti vuttaṃ hoti.

    એવઞ્ચ વત્વા પુનપિ તાય ‘‘એહિ, અય્ય, ગચ્છામા’’તિ વુત્તે ‘‘ગચ્છિસ્સામા’’તિ વત્વા ‘‘કસ્મિં કાલે’’તિ વુત્તે ‘‘અસુકસ્મિઞ્ચ અસુકસ્મિઞ્ચા’’તિ વત્વા સેસગાથા અભાસિ –

    Evañca vatvā punapi tāya ‘‘ehi, ayya, gacchāmā’’ti vutte ‘‘gacchissāmā’’ti vatvā ‘‘kasmiṃ kāle’’ti vutte ‘‘asukasmiñca asukasmiñcā’’ti vatvā sesagāthā abhāsi –

    ૭૮.

    78.

    ‘‘યદા કચ્છપલોમાનં, પાવારો તિવિધો સિયા;

    ‘‘Yadā kacchapalomānaṃ, pāvāro tividho siyā;

    હેમન્તિકં પાવુરણં, અથ નૂન તદા સિયા.

    Hemantikaṃ pāvuraṇaṃ, atha nūna tadā siyā.

    ૭૯.

    79.

    ‘‘યદા મકસપાદાનં, અટ્ટાલો સુકતો સિયા;

    ‘‘Yadā makasapādānaṃ, aṭṭālo sukato siyā;

    દળ્હો ચ અવિકમ્પી ચ, અથ નૂન તદા સિયા.

    Daḷho ca avikampī ca, atha nūna tadā siyā.

    ૮૦.

    80.

    ‘‘યદા સસવિસાણાનં, નિસ્સેણી સુકતા સિયા;

    ‘‘Yadā sasavisāṇānaṃ, nisseṇī sukatā siyā;

    સગ્ગસ્સારોહણત્થાય, અથ નૂન તદા સિયા.

    Saggassārohaṇatthāya, atha nūna tadā siyā.

    ૮૧.

    81.

    ‘‘યદા નિસ્સેણિમારુય્હ, ચન્દં ખાદેય્યુ મૂસિકા;

    ‘‘Yadā nisseṇimāruyha, candaṃ khādeyyu mūsikā;

    રાહુઞ્ચ પરિપાતેય્યું, અથ નૂન તદા સિયા.

    Rāhuñca paripāteyyuṃ, atha nūna tadā siyā.

    ૮૨.

    82.

    ‘‘યદા સુરાઘટં પિત્વા, મક્ખિકા ગણચારિણી;

    ‘‘Yadā surāghaṭaṃ pitvā, makkhikā gaṇacāriṇī;

    અઙ્ગારે વાસં કપ્પેય્યું, અથ નૂન તદા સિયા.

    Aṅgāre vāsaṃ kappeyyuṃ, atha nūna tadā siyā.

    ૮૩.

    83.

    ‘‘યદા બિમ્બોટ્ઠસમ્પન્નો, ગદ્રભો સુમુખો સિયા;

    ‘‘Yadā bimboṭṭhasampanno, gadrabho sumukho siyā;

    કુસલો નચ્ચગીતસ્સ, અથ નૂન તદા સિયા.

    Kusalo naccagītassa, atha nūna tadā siyā.

    ૮૪.

    84.

    ‘‘યદા કાકા ઉલૂકા ચ, મન્તયેય્યું રહોગતા;

    ‘‘Yadā kākā ulūkā ca, mantayeyyuṃ rahogatā;

    અઞ્ઞમઞ્ઞં પિહય્યેય્યું, અથ નૂન તદા સિયા.

    Aññamaññaṃ pihayyeyyuṃ, atha nūna tadā siyā.

    ૮૫.

    85.

    ‘‘યદા મુળાલપત્તાનં, છત્તં થિરતરં સિયા;

    ‘‘Yadā muḷālapattānaṃ, chattaṃ thirataraṃ siyā;

    વસ્સસ્સ પટિઘાતાય, અથ નૂન તદા સિયા.

    Vassassa paṭighātāya, atha nūna tadā siyā.

    ૮૬.

    86.

    ‘‘યદા કુલકો સકુણો, પબ્બતં ગન્ધમાદનં;

    ‘‘Yadā kulako sakuṇo, pabbataṃ gandhamādanaṃ;

    તુણ્ડેનાદાય ગચ્છેય્ય, અથ નૂન તદા સિયા.

    Tuṇḍenādāya gaccheyya, atha nūna tadā siyā.

    ૮૭.

    87.

    ‘‘યદા સામુદ્દિકં નાવં, સયન્તં સવટાકરં;

    ‘‘Yadā sāmuddikaṃ nāvaṃ, sayantaṃ savaṭākaraṃ;

    ચેટો આદાય ગચ્છેય્ય, અથ નૂન તદા સિયા’’તિ.

    Ceṭo ādāya gaccheyya, atha nūna tadā siyā’’ti.

    તત્થ તિવિધોતિ એકો કચ્છપલોમમયેન પુપ્ફેન, એકો તૂલેન, એકો ઉભયેનાતિ એવં તિપ્પકારો. હેમન્તિકં પાવુરણન્તિ હિમપાતસમયે પાવુરણાય ભવિતું સમત્થો. અથ નૂન તદા સિયાતિ અથ તસ્મિં કાલે મમ તયા સદ્ધિં એકંસેનેવ સંસગ્ગો સિયા. એવં સબ્બત્થ પચ્છિમપદં યોજેતબ્બં. અટ્ટાલો સુકતોતિ અભિરુહિત્વા યુજ્ઝન્તં પુરિસસતં ધારેતું યથા સક્કોતિ, એવં સુકતો. પરિપાતેય્યુન્તિ પલાપેય્યું. અઙ્ગારેતિ વીતચ્ચિકઙ્ગારસન્થરે. વાસં કપ્પેય્યુન્તિ એકેકં સુરાઘટં પિવિત્વા મત્તા વસેય્યું. બિમ્બોટ્ઠસમ્પન્નોતિ બિમ્બફલસદિસેહિ ઓટ્ઠેહિ સમન્નાગતો. સુમુખોતિ સુવણ્ણઆદાસસદિસો મુખો. પિહયેય્યુન્તિ અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ સમ્પત્તિં ઇચ્છન્તા પિહયેય્યું પત્થેય્યું. મુળાલપત્તાનન્તિ સણ્હાનં મુળાલગચ્છપત્તાનં. કુલકોતિ એકો ખુદ્દકસકુણો. સામુદ્દિકન્તિ સમુદ્દપક્ખન્દનમહાનાવં. સયન્તં સવટાકરન્તિ યન્તેન ચેવ વટાકરેન ચ સદ્ધિં સબ્બસમ્ભારયુત્તં. ચેટો આદાયાતિ યદા એવરૂપં નાવં ખુદ્દકો ગામદારકો હત્થેન ગહેત્વા ગચ્છેય્યાતિ અત્થો.

    Tattha tividhoti eko kacchapalomamayena pupphena, eko tūlena, eko ubhayenāti evaṃ tippakāro. Hemantikaṃ pāvuraṇanti himapātasamaye pāvuraṇāya bhavituṃ samattho. Atha nūna tadā siyāti atha tasmiṃ kāle mama tayā saddhiṃ ekaṃseneva saṃsaggo siyā. Evaṃ sabbattha pacchimapadaṃ yojetabbaṃ. Aṭṭālo sukatoti abhiruhitvā yujjhantaṃ purisasataṃ dhāretuṃ yathā sakkoti, evaṃ sukato. Paripāteyyunti palāpeyyuṃ. Aṅgāreti vītaccikaṅgārasanthare. Vāsaṃ kappeyyunti ekekaṃ surāghaṭaṃ pivitvā mattā vaseyyuṃ. Bimboṭṭhasampannoti bimbaphalasadisehi oṭṭhehi samannāgato. Sumukhoti suvaṇṇaādāsasadiso mukho. Pihayeyyunti aññamaññassa sampattiṃ icchantā pihayeyyuṃ pattheyyuṃ. Muḷālapattānanti saṇhānaṃ muḷālagacchapattānaṃ. Kulakoti eko khuddakasakuṇo. Sāmuddikanti samuddapakkhandanamahānāvaṃ. Sayantaṃ savaṭākaranti yantena ceva vaṭākarena ca saddhiṃ sabbasambhārayuttaṃ. Ceṭo ādāyāti yadā evarūpaṃ nāvaṃ khuddako gāmadārako hatthena gahetvā gaccheyyāti attho.

    ઇતિ મહાસત્તો ઇમિના અટ્ઠાનપરિકપ્પેન એકાદસ ગાથા અભાસિ. તં સુત્વા નગરસોભિણી મહાસત્તં ખમાપેત્વા નગરં ગન્ત્વા રઞ્ઞો તં કારણં આરોચેત્વા અત્તનો જીવિતં યાચિત્વા ગણ્હિ.

    Iti mahāsatto iminā aṭṭhānaparikappena ekādasa gāthā abhāsi. Taṃ sutvā nagarasobhiṇī mahāsattaṃ khamāpetvā nagaraṃ gantvā rañño taṃ kāraṇaṃ ārocetvā attano jīvitaṃ yācitvā gaṇhi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા ‘‘એવં ભિક્ખુ માતુગામો નામ અકતઞ્ઞૂ મિત્તદુબ્ભી’’તિ વત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખુ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ. તદા રાજા આનન્દો અહોસિ, તાપસો પન અહમેવ અહોસિન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘evaṃ bhikkhu mātugāmo nāma akataññū mittadubbhī’’ti vatvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tadā rājā ānando ahosi, tāpaso pana ahameva ahosinti.

    અટ્ઠાનજાતકવણ્ણના નવમા.

    Aṭṭhānajātakavaṇṇanā navamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૨૫. અટ્ઠાનજાતકં • 425. Aṭṭhānajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact