Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    418. அட்ட²ஸத்³த³ஜாதகங் (2)

    418. Aṭṭhasaddajātakaṃ (2)

    10.

    10.

    இத³ங் புரே நின்னமாஹு, ப³ஹுமச்ச²ங் மஹோத³கங்;

    Idaṃ pure ninnamāhu, bahumacchaṃ mahodakaṃ;

    ஆவாஸோ ப³கராஜஸ்ஸ, பெத்திகங் ப⁴வனங் மம;

    Āvāso bakarājassa, pettikaṃ bhavanaṃ mama;

    த்யஜ்ஜ பே⁴கேன 1 யாபேம, ஓகங் ந வஜஹாமஸே 2.

    Tyajja bhekena 3 yāpema, okaṃ na vajahāmase 4.

    11.

    11.

    கோ து³தியங் அஸீலிஸ்ஸ, ப³ந்த⁴ரஸ்ஸக்கி² பெ⁴ச்ச²தி 5;

    Ko dutiyaṃ asīlissa, bandharassakkhi bhecchati 6;

    கோ மே புத்தே குலாவகங், மஞ்ச ஸொத்தி²ங் கரிஸ்ஸதி.

    Ko me putte kulāvakaṃ, mañca sotthiṃ karissati.

    12.

    12.

    ஸப்³பா³ பரிக்க²யா பெ²க்³கு³, யாவ தஸ்ஸா க³தீ அஹு;

    Sabbā parikkhayā pheggu, yāva tassā gatī ahu;

    கீ²ணப⁴க்கோ² மஹாராஜ, ஸாரே ந ரமதீ கு⁴ணோ.

    Khīṇabhakkho mahārāja, sāre na ramatī ghuṇo.

    13.

    13.

    ஸா நூனாஹங் இதோ க³ந்த்வா, ரஞ்ஞோ முத்தா நிவேஸனா;

    Sā nūnāhaṃ ito gantvā, rañño muttā nivesanā;

    அத்தானங் ரமயிஸ்ஸாமி, து³மஸாக²னிகேதினீ.

    Attānaṃ ramayissāmi, dumasākhaniketinī.

    14.

    14.

    ஸோ நூனாஹங் இதோ க³ந்த்வா, ரஞ்ஞோ முத்தோ நிவேஸனா;

    So nūnāhaṃ ito gantvā, rañño mutto nivesanā;

    அக்³கோ³த³கானி பிஸ்ஸாமி, யூத²ஸ்ஸ புரதோ வஜங்.

    Aggodakāni pissāmi, yūthassa purato vajaṃ.

    15.

    15.

    தங் மங் காமேஹி ஸம்மத்தங், ரத்தங் காமேஸு முச்சி²தங்;

    Taṃ maṃ kāmehi sammattaṃ, rattaṃ kāmesu mucchitaṃ;

    ஆனயீ ப⁴ரதோ 7 லுத்³தோ³, பா³ஹிகோ ப⁴த்³த³மத்து² தே.

    Ānayī bharato 8 luddo, bāhiko bhaddamatthu te.

    16.

    16.

    அந்த⁴காரதிமிஸாயங், துங்கே³ உபரிபப்³ப³தே;

    Andhakāratimisāyaṃ, tuṅge uparipabbate;

    ஸா மங் ஸண்ஹேன முது³னா, மா பாத³ங் க²லி 9 யஸ்மனி.

    Sā maṃ saṇhena mudunā, mā pādaṃ khali 10 yasmani.

    17.

    17.

    அஸங்ஸயங் ஜாதிக²யந்தத³ஸ்ஸீ, ந க³ப்³ப⁴ஸெய்யங் புனராவஜிஸ்ஸங்;

    Asaṃsayaṃ jātikhayantadassī, na gabbhaseyyaṃ punarāvajissaṃ;

    அயமந்திமா பச்சி²மா க³ப்³ப⁴ஸெய்யா 11, கீ²ணோ மே ஸங்ஸாரோ புனப்³ப⁴வாயாதி.

    Ayamantimā pacchimā gabbhaseyyā 12, khīṇo me saṃsāro punabbhavāyāti.

    அட்ட²ஸத்³த³ஜாதகங் து³தியங்.

    Aṭṭhasaddajātakaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. பி⁴ங்கே³ன (க॰)
    2. ஓகந்தங் ந ஜஹாமஸே (க॰)
    3. bhiṅgena (ka.)
    4. okantaṃ na jahāmase (ka.)
    5. பே⁴ஜ்ஜதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰), பி⁴ந்த³தி (க॰)
    6. bhejjati (sī. syā. pī.), bhindati (ka.)
    7. வனதோ (க॰)
    8. vanato (ka.)
    9. க²ணி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    10. khaṇi (sī. syā. pī.)
    11. அயங் ஹி மே அந்திமா க³ப்³ப⁴ஸெய்யா (ஸீ॰ பீ॰)
    12. ayaṃ hi me antimā gabbhaseyyā (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [418] 2. அட்ட²ஸத்³த³ஜாதகவண்ணனா • [418] 2. Aṭṭhasaddajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact