Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૮૪] ૪. અત્થસ્સદ્વારજાતકવણ્ણના

    [84] 4. Atthassadvārajātakavaṇṇanā

    આરોગ્યમિચ્છે પરમઞ્ચ લાભન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં અત્થકુસલં કુલપુત્તં આરબ્ભ કથેસિ. સાવત્થિયઞ્હિ એકસ્સ મહાવિભવસ્સ સેટ્ઠિનો પુત્તો જાતિયા સત્તવસ્સો પઞ્ઞવા અત્થકુસલો. સો એકદિવસં પિતરં ઉપસઙ્કમિત્વા અત્થસ્સ દ્વારપઞ્હં નામ પુચ્છિ, સો તં ન જાનાતિ. અથસ્સ એતદહોસિ ‘‘અયં પઞ્હો અતિસુખુમો, ઠપેત્વા સબ્બઞ્ઞુબુદ્ધં અઞ્ઞો ઉપરિ ભવગ્ગેન, હેટ્ઠા ચ અવીચિના પરિચ્છિન્ને લોકસન્નિવાસે એતં પઞ્હં કથેતું સમત્થો નામ નત્થી’’તિ. સો પુત્તમાદાય બહું માલાગન્ધવિલેપનં ગાહાપેત્વા જેતવનં ગન્ત્વા સત્થારં પૂજેત્વા વન્દિત્વા એકમન્તં નિસિન્નો ભગવન્તં એતદવોચ ‘‘અયં, ભન્તે, દારકો પઞ્ઞવા અત્થકુસલો મં અત્થસ્સ દ્વારપઞ્હં નામ પુચ્છિ, અહં તં પઞ્હં અજાનન્તો તુમ્હાકં સન્તિકં આગતો, સાધુ મે, ભન્તે, ભગવા તં પઞ્હં કથેતૂ’’તિ. સત્થા ‘‘પુબ્બેપાહં, ઉપાસક, ઇમિના કુમારકેનેતં પઞ્હં પુટ્ઠો, મયા ચસ્સ કથિતો, તદા નં એસ જાનાતિ, ઇદાનિ પન ભવસઙ્ખેપગતત્તા ન સલ્લક્ખેતી’’તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ.

    Ārogyamiccheparamañca lābhanti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ atthakusalaṃ kulaputtaṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyañhi ekassa mahāvibhavassa seṭṭhino putto jātiyā sattavasso paññavā atthakusalo. So ekadivasaṃ pitaraṃ upasaṅkamitvā atthassa dvārapañhaṃ nāma pucchi, so taṃ na jānāti. Athassa etadahosi ‘‘ayaṃ pañho atisukhumo, ṭhapetvā sabbaññubuddhaṃ añño upari bhavaggena, heṭṭhā ca avīcinā paricchinne lokasannivāse etaṃ pañhaṃ kathetuṃ samattho nāma natthī’’ti. So puttamādāya bahuṃ mālāgandhavilepanaṃ gāhāpetvā jetavanaṃ gantvā satthāraṃ pūjetvā vanditvā ekamantaṃ nisinno bhagavantaṃ etadavoca ‘‘ayaṃ, bhante, dārako paññavā atthakusalo maṃ atthassa dvārapañhaṃ nāma pucchi, ahaṃ taṃ pañhaṃ ajānanto tumhākaṃ santikaṃ āgato, sādhu me, bhante, bhagavā taṃ pañhaṃ kathetū’’ti. Satthā ‘‘pubbepāhaṃ, upāsaka, iminā kumārakenetaṃ pañhaṃ puṭṭho, mayā cassa kathito, tadā naṃ esa jānāti, idāni pana bhavasaṅkhepagatattā na sallakkhetī’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો મહાવિભવો સેટ્ઠિ અહોસિ. અથસ્સ પુત્તો સત્તવસ્સિકો જાતિયા પઞ્ઞવા અત્થકુસલો. સો એકદિવસં પિતરં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘તાત, અત્થસ્સ દ્વારં નામ કિ’’ન્તિ અત્થસ્સ દ્વારપઞ્હં પુચ્છિ. અથસ્સ પિતા તં પઞ્હં કથેન્તો ઇમં ગાથમાહ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto mahāvibhavo seṭṭhi ahosi. Athassa putto sattavassiko jātiyā paññavā atthakusalo. So ekadivasaṃ pitaraṃ upasaṅkamitvā ‘‘tāta, atthassa dvāraṃ nāma ki’’nti atthassa dvārapañhaṃ pucchi. Athassa pitā taṃ pañhaṃ kathento imaṃ gāthamāha –

    ૮૪.

    84.

    ‘‘આરોગ્યમિચ્છે પરમઞ્ચ લાભં, સીલઞ્ચ વુદ્ધાનુમતં સુતઞ્ચ;

    ‘‘Ārogyamicche paramañca lābhaṃ, sīlañca vuddhānumataṃ sutañca;

    ધમ્માનુવત્તી ચ અલીનતા ચ, અત્થસ્સ દ્વારા પમુખા છળેતે’’તિ.

    Dhammānuvattī ca alīnatā ca, atthassa dvārā pamukhā chaḷete’’ti.

    તત્થ આરોગ્યમિચ્છે પરમઞ્ચ લાભન્તિ ચ-કારો નિપાતમત્તં. તાત, પઠમમેવ આરોગ્યસઙ્ખાતં પરમં લાભં ઇચ્છેય્યાતિ ઇમમત્થં દીપેન્તો એવમાહ. તત્થ આરોગ્યં નામ સરીરસ્સ ચેવ ચિત્તસ્સ ચ અરોગભાવો અનાતુરતા. સરીરે હિ રોગાતુરે નેવ અલદ્ધં ભોગલાભં ઉપ્પાદેતું સક્કોતિ, ન લદ્ધં પરિભુઞ્જિતું, અનાતુરે પન ઉભયમ્પેતં સક્કોતિ. ચિત્તે ચ કિલેસાતુરે નેવ અલદ્ધં ઝાનાદિભેદં લાભં ઉપ્પાદેતું સક્કોતિ, ન લદ્ધં પુન સમાપત્તિવસેન પરિભુઞ્જિતું. એતસ્મિં અનારોગ્યે સતિ અલદ્ધોપિ લાભો ન લબ્ભતિ, લદ્ધોપિ નિરત્થકો હોતિ, અસતિ પનેતસ્મિં અલદ્ધોપિ લાભો લબ્ભતિ, લદ્ધોપિ સાત્થકો હોતીતિ આરોગ્યં પરમો લાભો નામ. તં સબ્બપઠમં ઇચ્છિતબ્બં. ઇદમેકં અત્થસ્સ દ્વારન્તિ અયમેત્થ અત્થો. સીલઞ્ચાતિ આચારસીલં. ઇમિના લોકચારિત્તં દસ્સેતિ. વુદ્ધાનુમતન્તિ ગુણવુદ્ધાનં પણ્ડિતાનં અનુમતં. ઇમિના ઞાણસમ્પન્નાનં ગરૂનં ઓવાદં દસ્સેતિ. સુતઞ્ચાતિ કારણનિસ્સિતં સુતં. ઇમિના ઇમસ્મિં લોકે અત્થનિસ્સિતં બાહુસચ્ચં દસ્સેતિ. ધમ્માનુવત્તી ચાતિ તિવિધસ્સ સુચરિતધમ્મસ્સ અનુવત્તનં. ઇમિના દુચ્ચરિતધમ્મં વજ્જેત્વા સુચરિતધમ્મસ્સ અનુવત્તનભાવં દસ્સેતિ. અલીનતા ચાતિ ચિત્તસ્સ અલીનતા અનીચતા. ઇમિના ચિત્તસ્સ અસઙ્કોચતં પણીતભાવં ઉત્તમભાવં દસ્સેતિ. અત્થસ્સ દ્વારા પમુખા છળેતેતિ અત્થો નામ વુડ્ઢિ, તસ્સ વુડ્ઢિસઙ્ખાતસ્સ લોકિયલોકુત્તરસ્સ અત્થસ્સ એતે પમુખા ઉત્તમા છ દ્વારા ઉપાયા અધિગમમુખાનીતિ.

    Tattha ārogyamicche paramañca lābhanti ca-kāro nipātamattaṃ. Tāta, paṭhamameva ārogyasaṅkhātaṃ paramaṃ lābhaṃ iccheyyāti imamatthaṃ dīpento evamāha. Tattha ārogyaṃ nāma sarīrassa ceva cittassa ca arogabhāvo anāturatā. Sarīre hi rogāture neva aladdhaṃ bhogalābhaṃ uppādetuṃ sakkoti, na laddhaṃ paribhuñjituṃ, anāture pana ubhayampetaṃ sakkoti. Citte ca kilesāture neva aladdhaṃ jhānādibhedaṃ lābhaṃ uppādetuṃ sakkoti, na laddhaṃ puna samāpattivasena paribhuñjituṃ. Etasmiṃ anārogye sati aladdhopi lābho na labbhati, laddhopi niratthako hoti, asati panetasmiṃ aladdhopi lābho labbhati, laddhopi sātthako hotīti ārogyaṃ paramo lābho nāma. Taṃ sabbapaṭhamaṃ icchitabbaṃ. Idamekaṃ atthassa dvāranti ayamettha attho. Sīlañcāti ācārasīlaṃ. Iminā lokacārittaṃ dasseti. Vuddhānumatanti guṇavuddhānaṃ paṇḍitānaṃ anumataṃ. Iminā ñāṇasampannānaṃ garūnaṃ ovādaṃ dasseti. Sutañcāti kāraṇanissitaṃ sutaṃ. Iminā imasmiṃ loke atthanissitaṃ bāhusaccaṃ dasseti. Dhammānuvattī cāti tividhassa sucaritadhammassa anuvattanaṃ. Iminā duccaritadhammaṃ vajjetvā sucaritadhammassa anuvattanabhāvaṃ dasseti. Alīnatā cāti cittassa alīnatā anīcatā. Iminā cittassa asaṅkocataṃ paṇītabhāvaṃ uttamabhāvaṃ dasseti. Atthassa dvārā pamukhā chaḷeteti attho nāma vuḍḍhi, tassa vuḍḍhisaṅkhātassa lokiyalokuttarassa atthassa ete pamukhā uttamā cha dvārā upāyā adhigamamukhānīti.

    એવં બોધિસત્તો પુત્તસ્સ અત્થસ્સ દ્વારપઞ્હં કથેસિ. સો તતો પટ્ઠાય તેસુ છસુ ધમ્મેસુ વત્તિ. બોધિસત્તોપિ દાનાદીનિ પુઞ્ઞાનિ કત્વા યથાકમ્મં ગતો.

    Evaṃ bodhisatto puttassa atthassa dvārapañhaṃ kathesi. So tato paṭṭhāya tesu chasu dhammesu vatti. Bodhisattopi dānādīni puññāni katvā yathākammaṃ gato.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા પુત્તોવ પચ્ચુપ્પન્નપુત્તો, મહાસેટ્ઠિ પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā puttova paccuppannaputto, mahāseṭṭhi pana ahameva ahosi’’nti.

    અત્થસ્સદ્વારજાતકવણ્ણના ચતુત્થા.

    Atthassadvārajātakavaṇṇanā catutthā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૮૪. અત્થસ્સદ્વારજાતકં • 84. Atthassadvārajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact