Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    ૧૭. સત્તરસમવગ્ગો

    17. Sattarasamavaggo

    ૧. અત્થિ અરહતો પુઞ્ઞૂપચયકથાવણ્ણના

    1. Atthi arahato puññūpacayakathāvaṇṇanā

    ૭૭૬-૭૭૯. ઇદાનિ અત્થિ અરહતો પુઞ્ઞૂપચયોતિકથા નામ હોતિ. તત્થ યેસં અરહતો દાનસંવિભાગચેતિયવન્દનાદીનિ કમ્માનિ દિસ્વા અત્થિ અરહતો પુઞ્ઞૂપચયોતિ લદ્ધિ, સેય્યથાપિ અન્ધકાનં; તે સન્ધાય પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. અથ નં ‘‘અરહા નામ પહીનપુઞ્ઞપાપો, સો યદિ પુઞ્ઞં કરેય્ય, પાપમ્પિ કરેય્યા’’તિ ચોદેતું અપુઞ્ઞૂપચયોતિ આહ. ઇતરો પાણાતિપાતાદિકિરિયં અપસ્સન્તો પટિક્ખિપતિ. પુઞ્ઞાભિસઙ્ખારન્તિઆદીસુ ભવગામિકમ્મં અરહતો નત્થીતિ પટિક્ખિપતિ. દાનં દદેય્યાતિઆદીસુ કિરિયચિત્તેન દાનાદિપવત્તિસબ્ભાવતો સકવાદી પટિજાનાતિ. ઇતરો ચિત્તં અનાદિયિત્વા કિરિયાપવત્તિમત્તદસ્સનેનેવ લદ્ધિં પતિટ્ઠપેતિ. સા પન અયોનિસો પતિટ્ઠાપિતત્તા અપ્પતિટ્ઠાપિતા હોતીતિ.

    776-779. Idāni atthi arahato puññūpacayotikathā nāma hoti. Tattha yesaṃ arahato dānasaṃvibhāgacetiyavandanādīni kammāni disvā atthi arahato puññūpacayoti laddhi, seyyathāpi andhakānaṃ; te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Atha naṃ ‘‘arahā nāma pahīnapuññapāpo, so yadi puññaṃ kareyya, pāpampi kareyyā’’ti codetuṃ apuññūpacayoti āha. Itaro pāṇātipātādikiriyaṃ apassanto paṭikkhipati. Puññābhisaṅkhārantiādīsu bhavagāmikammaṃ arahato natthīti paṭikkhipati. Dānaṃ dadeyyātiādīsu kiriyacittena dānādipavattisabbhāvato sakavādī paṭijānāti. Itaro cittaṃ anādiyitvā kiriyāpavattimattadassaneneva laddhiṃ patiṭṭhapeti. Sā pana ayoniso patiṭṭhāpitattā appatiṭṭhāpitā hotīti.

    અત્થિ અરહતો પુઞ્ઞૂપચયોતિકથાવણ્ણના.

    Atthi arahato puññūpacayotikathāvaṇṇanā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૬૬) ૧. અરહતો પુઞ્ઞૂપચયકથા • (166) 1. Arahato puññūpacayakathā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧. અત્થિઅરહતોપુઞ્ઞૂપચયકથાવણ્ણના • 1. Atthiarahatopuññūpacayakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧. અત્થિઅરહતોપુઞ્ઞૂપચયકથાવણ્ણના • 1. Atthiarahatopuññūpacayakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact