Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૮. અત્થિનુખોપરિયાયસુત્તવણ્ણના

    8. Atthinukhopariyāyasuttavaṇṇanā

    ૧૫૩. અટ્ઠમે યં પરિયાયં આગમ્માતિ યં કારણં આગમ્મ. અઞ્ઞત્રેવ સદ્ધાયાતિ વિના સદ્ધાય સદ્ધં અપનેત્વા. એત્થ ચ સદ્ધાતિ ન પચ્ચક્ખા સદ્ધા. યો પન પરસ્સ એવં કિર એવં કિરાતિ કથેન્તસ્સ સુત્વા ઉપ્પન્નો સદ્દહનાકારો, તં સન્ધાયેતં વુત્તં. રુચિઆદીસુપિ રુચાપેત્વા ખમાપેત્વા અત્થેતન્તિ ગહણાકારો રુચિ નામ, એવં કિર ભવિસ્સતીતિ અનુસ્સવનં અનુસ્સવો, નિસીદિત્વા એકં કારણં ચિન્તેન્તસ્સ કારણં ઉપટ્ઠાતિ, એવં ઉપટ્ઠિતસ્સ અત્થેતન્તિ ગહણં આકારપરિવિતક્કો નામ, કારણવિતક્કોતિ અત્થો. કારણં ચિન્તેન્તસ્સ પાપિકા લદ્ધિ ઉપ્પજ્જતિ, તં અત્થેસાતિ ગહણાકારો દિટ્ઠિનિજ્ઝાનક્ખન્તિ નામ. અઞ્ઞં બ્યાકરેય્યાતિ ઇમાનિ પઞ્ચ ઠાનાનિ મુઞ્ચિત્વા અરહત્તં બ્યાકરેય્ય. ઇમસ્મિં સુત્તે સેખાસેખાનં પચ્ચવેક્ખણા કથિતા.

    153. Aṭṭhame yaṃ pariyāyaṃ āgammāti yaṃ kāraṇaṃ āgamma. Aññatreva saddhāyāti vinā saddhāya saddhaṃ apanetvā. Ettha ca saddhāti na paccakkhā saddhā. Yo pana parassa evaṃ kira evaṃ kirāti kathentassa sutvā uppanno saddahanākāro, taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Ruciādīsupi rucāpetvā khamāpetvā atthetanti gahaṇākāro ruci nāma, evaṃ kira bhavissatīti anussavanaṃ anussavo, nisīditvā ekaṃ kāraṇaṃ cintentassa kāraṇaṃ upaṭṭhāti, evaṃ upaṭṭhitassa atthetanti gahaṇaṃ ākāraparivitakko nāma, kāraṇavitakkoti attho. Kāraṇaṃ cintentassa pāpikā laddhi uppajjati, taṃ atthesāti gahaṇākāro diṭṭhinijjhānakkhanti nāma. Aññaṃ byākareyyāti imāni pañca ṭhānāni muñcitvā arahattaṃ byākareyya. Imasmiṃ sutte sekhāsekhānaṃ paccavekkhaṇā kathitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. અત્થિનુખોપરિયાયસુત્તં • 8. Atthinukhopariyāyasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૮. અત્થિનુખોપરિયાયસુત્તવણ્ણના • 8. Atthinukhopariyāyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact