Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    ૨૧. અત્થિપચ્ચયનિદ્દેસવણ્ણના

    21. Atthipaccayaniddesavaṇṇanā

    ૨૧. અત્થિપચ્ચયનિદ્દેસે ચત્તારો ખન્ધાતિઆદીહિ સહજાતવસેન અત્થિપચ્ચયો નિદ્દિટ્ઠો. ચક્ખાયતનન્તિઆદીહિ પુરેજાતવસેન. યં રૂપં નિસ્સાયાતિ એત્થ સહજાતપુરેજાતવસેન અત્થિપચ્ચયો નિદ્દિટ્ઠો. એવમયં પાળિ સહજાતપુરેજાતાનઞ્ઞેવ અત્થિપચ્ચયાનં વસેન આગતા. પઞ્હાવારે પન સહજાતં, પુરેજાતં, પચ્છાજાતં, આહારં, ઇન્દ્રિયન્તિ ઇમેસં વસેન આગતત્તા પચ્છાજાતઆહારિન્દ્રિયવસેનાપિ અત્થિપચ્ચયો લબ્ભતિ. ઇધ પન સાવસેસવસેન દેસના કતાતિ અયં તાવેત્થ પાળિવણ્ણના.

    21. Atthipaccayaniddese cattāro khandhātiādīhi sahajātavasena atthipaccayo niddiṭṭho. Cakkhāyatanantiādīhi purejātavasena. Yaṃ rūpaṃ nissāyāti ettha sahajātapurejātavasena atthipaccayo niddiṭṭho. Evamayaṃ pāḷi sahajātapurejātānaññeva atthipaccayānaṃ vasena āgatā. Pañhāvāre pana sahajātaṃ, purejātaṃ, pacchājātaṃ, āhāraṃ, indriyanti imesaṃ vasena āgatattā pacchājātaāhārindriyavasenāpi atthipaccayo labbhati. Idha pana sāvasesavasena desanā katāti ayaṃ tāvettha pāḷivaṇṇanā.

    અયં પન અત્થિપચ્ચયો નામ દુવિધો – અઞ્ઞમઞ્ઞતો, ન અઞ્ઞમઞ્ઞતો. તત્થ અઞ્ઞમઞ્ઞં તિવિધં – અરૂપં અરૂપેન, રૂપં રૂપેન, રૂપારૂપં રૂપારૂપેન. ‘‘ચત્તારો ખન્ધા અરૂપિનો’’તિ એત્થ હિ સબ્બચિત્તુપ્પત્તિવસેન અરૂપં અરૂપેન વુત્તં. ‘‘ચત્તારો મહાભૂતા’’તિ એત્થ સબ્બસન્તતિવસેન રૂપં રૂપેન. ‘‘ઓક્કન્તિક્ખણે નામરૂપ’’ન્તિ એત્થ પટિસન્ધિખન્ધાનઞ્ચેવ વત્થુનો ચ વસેન રૂપારૂપં રૂપારૂપેન વુત્તં. ન અઞ્ઞમઞ્ઞમ્પિ તિવિધં – ‘‘અરૂપં રૂપસ્સ, રૂપં રૂપસ્સ, રૂપં અરૂપસ્સ ચિત્તચેતસિકા ધમ્મા’’તિ એત્થ હિ પઞ્ચવોકારવસેન અરૂપં રૂપસ્સ વુત્તં. ‘‘મહાભૂતા ઉપાદારૂપાન’’ન્તિ એત્થ સબ્બસન્તતિવસેન રૂપં રૂપસ્સ. ‘‘ચક્ખાયતનં ચક્ખુવિઞ્ઞાણધાતુયા’’તિઆદીસુ વત્થારમ્મણવસેન રૂપં અરૂપસ્સ અત્થિપચ્ચયોતિ વુત્તં.

    Ayaṃ pana atthipaccayo nāma duvidho – aññamaññato, na aññamaññato. Tattha aññamaññaṃ tividhaṃ – arūpaṃ arūpena, rūpaṃ rūpena, rūpārūpaṃ rūpārūpena. ‘‘Cattāro khandhā arūpino’’ti ettha hi sabbacittuppattivasena arūpaṃ arūpena vuttaṃ. ‘‘Cattāro mahābhūtā’’ti ettha sabbasantativasena rūpaṃ rūpena. ‘‘Okkantikkhaṇe nāmarūpa’’nti ettha paṭisandhikhandhānañceva vatthuno ca vasena rūpārūpaṃ rūpārūpena vuttaṃ. Na aññamaññampi tividhaṃ – ‘‘arūpaṃ rūpassa, rūpaṃ rūpassa, rūpaṃ arūpassa cittacetasikā dhammā’’ti ettha hi pañcavokāravasena arūpaṃ rūpassa vuttaṃ. ‘‘Mahābhūtā upādārūpāna’’nti ettha sabbasantativasena rūpaṃ rūpassa. ‘‘Cakkhāyatanaṃ cakkhuviññāṇadhātuyā’’tiādīsu vatthārammaṇavasena rūpaṃ arūpassa atthipaccayoti vuttaṃ.

    અપિચેસ અત્થિપચ્ચયો નામ સઙ્ખેપતો ખણત્તયપ્પત્તં નામઞ્ચેવ રૂપઞ્ચ, વત્તમાના પઞ્ચક્ખન્ધાતિપિ વત્તું વટ્ટતિ. સો જાતિભેદતો કુસલાકુસલવિપાકકિરિયરૂપવસેન પઞ્ચધા ભિજ્જતિ . તત્થ કુસલો સહજાતપચ્છાજાતવસેન દુવિધો હોતિ, તથા અકુસલો વિપાકકિરિયસઙ્ખાતો ચ. તેસુ કુસલો કામાવચરાદિભેદેન ચતુધા ભિજ્જતિ, અકુસલો કામાવચરોવ વિપાકો ચતુભૂમકો, કિરિયાસઙ્ખાતો તિભૂમકો. રૂપસઙ્ખાતો અત્થિપચ્ચયો કામાવચરોવ. સો પન સહજાતપુરેજાતવસેન દુવિધો. તત્થ પઞ્ચ વત્થૂનિ આરમ્મણાનિ ચ પુરેજાતાનેવ, હદયવત્થુ સહજાતં વા હોતિ પુરેજાતં વા. પઞ્હાવારે પન આગતો આહારો ઇન્દ્રિયઞ્ચ સહજાતાદિભેદં ન લભતીતિ એવમેત્થ નાનપ્પકારભેદતો વિઞ્ઞાતબ્બો વિનિચ્છયો.

    Apicesa atthipaccayo nāma saṅkhepato khaṇattayappattaṃ nāmañceva rūpañca, vattamānā pañcakkhandhātipi vattuṃ vaṭṭati. So jātibhedato kusalākusalavipākakiriyarūpavasena pañcadhā bhijjati . Tattha kusalo sahajātapacchājātavasena duvidho hoti, tathā akusalo vipākakiriyasaṅkhāto ca. Tesu kusalo kāmāvacarādibhedena catudhā bhijjati, akusalo kāmāvacarova vipāko catubhūmako, kiriyāsaṅkhāto tibhūmako. Rūpasaṅkhāto atthipaccayo kāmāvacarova. So pana sahajātapurejātavasena duvidho. Tattha pañca vatthūni ārammaṇāni ca purejātāneva, hadayavatthu sahajātaṃ vā hoti purejātaṃ vā. Pañhāvāre pana āgato āhāro indriyañca sahajātādibhedaṃ na labhatīti evamettha nānappakārabhedato viññātabbo vinicchayo.

    એવં ભિન્ને પનેત્થ ચતુભૂમકકુસલોપિ સહજાતો અત્થિપચ્ચયો પઞ્ચવોકારે ‘‘એકો ખન્ધો તિણ્ણન્નં ખન્ધાન’’ન્તિઆદિના નયેન અઞ્ઞમઞ્ઞં ખન્ધાનઞ્ચેવ ચિત્તસમુટ્ઠાનરૂપસ્સ ચ ઠપેત્વા પન રૂપાવચરકુસલં અવસેસો આરુપ્પે સમ્પયુત્તક્ખન્ધાનઞ્ઞેવ સહજાતકુસલો અત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો હોતિ. ચતુભૂમકો પનેસ પઞ્ચવોકારે ચતુસમુટ્ઠાનિકતિસમુટ્ઠાનિકકાયસ્સ પચ્છાજાતો કુસલો અત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો હોતિ. અકુસલેપિ એસેવ નયો. સોપિ હિ પઞ્ચવોકારે સમ્પયુત્તક્ખન્ધાનઞ્ચેવ ચિત્તસમુટ્ઠાનરૂપસ્સ ચ, ચતુવોકારે સમ્પયુત્તક્ખન્ધાનઞ્ઞેવ સહજાતાકુસલો અત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો. પઞ્ચવોકારે ચતુસમુટ્ઠાનિકતિસમુટ્ઠાનિકકાયસ્સ પચ્છાજાતાકુસલો અત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો.

    Evaṃ bhinne panettha catubhūmakakusalopi sahajāto atthipaccayo pañcavokāre ‘‘eko khandho tiṇṇannaṃ khandhāna’’ntiādinā nayena aññamaññaṃ khandhānañceva cittasamuṭṭhānarūpassa ca ṭhapetvā pana rūpāvacarakusalaṃ avaseso āruppe sampayuttakkhandhānaññeva sahajātakusalo atthipaccayena paccayo hoti. Catubhūmako panesa pañcavokāre catusamuṭṭhānikatisamuṭṭhānikakāyassa pacchājāto kusalo atthipaccayena paccayo hoti. Akusalepi eseva nayo. Sopi hi pañcavokāre sampayuttakkhandhānañceva cittasamuṭṭhānarūpassa ca, catuvokāre sampayuttakkhandhānaññeva sahajātākusalo atthipaccayena paccayo. Pañcavokāre catusamuṭṭhānikatisamuṭṭhānikakāyassa pacchājātākusalo atthipaccayena paccayo.

    વિપાકતો પન કામાવચરરૂપાવચરો અત્થિપચ્ચયો નિયમેનેવ પટિસન્ધિક્ખણે ખન્ધાનઞ્ચેવ કટત્તારૂપસ્સ ચ સહજાતત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો. પવત્તે પન સમ્પયુત્તક્ખન્ધાનઞ્ચેવ ચિત્તસમુટ્ઠાનરૂપસ્સ ચ સહજાતત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો, ઠિતિપ્પત્તસ્સ ચતુસમુટ્ઠાનિકતિસમુટ્ઠાનિકકાયસ્સ પચ્છાજાતત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો. અરૂપાવચરવિપાકો પન આરુપ્પે ઉપ્પન્નલોકુત્તરવિપાકો ચ અત્તના સમ્પયુત્તક્ખન્ધાનઞ્ઞેવ સહજાતત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો. પઞ્ચવોકારે લોકુત્તરવિપાકો સમ્પયુત્તક્ખન્ધાનઞ્ચેવ ચિત્તસમુટ્ઠાનરૂપસ્સ ચ સહજાતત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો, ચતુસમુટ્ઠાનિકતિસમુટ્ઠાનિકકાયસ્સ પચ્છાજાતત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો. કિરિયતો રૂપાવચરો અત્થિપચ્ચયો સમ્પયુત્તક્ખન્ધાનઞ્ચેવ ચિત્તસમુટ્ઠાનરૂપસ્સ ચ સહજાતત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો, ચતુસમુટ્ઠાનિકતિસમુટ્ઠાનિકકાયસ્સ પચ્છાજાતત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો. કામાવચરારૂપાવચરો પન આરુપ્પે સમ્પયુત્તક્ખન્ધાનઞ્ઞેવ, પઞ્ચવોકારે ચિત્તસમુટ્ઠાનરૂપસ્સાપિ સહજાતત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો, ચતુસમુટ્ઠાનિકતિસમુટ્ઠાનિકકાયસ્સ પચ્છાજાતત્થિ પચ્ચયેન પચ્ચયો.

    Vipākato pana kāmāvacararūpāvacaro atthipaccayo niyameneva paṭisandhikkhaṇe khandhānañceva kaṭattārūpassa ca sahajātatthipaccayena paccayo. Pavatte pana sampayuttakkhandhānañceva cittasamuṭṭhānarūpassa ca sahajātatthipaccayena paccayo, ṭhitippattassa catusamuṭṭhānikatisamuṭṭhānikakāyassa pacchājātatthipaccayena paccayo. Arūpāvacaravipāko pana āruppe uppannalokuttaravipāko ca attanā sampayuttakkhandhānaññeva sahajātatthipaccayena paccayo. Pañcavokāre lokuttaravipāko sampayuttakkhandhānañceva cittasamuṭṭhānarūpassa ca sahajātatthipaccayena paccayo, catusamuṭṭhānikatisamuṭṭhānikakāyassa pacchājātatthipaccayena paccayo. Kiriyato rūpāvacaro atthipaccayo sampayuttakkhandhānañceva cittasamuṭṭhānarūpassa ca sahajātatthipaccayena paccayo, catusamuṭṭhānikatisamuṭṭhānikakāyassa pacchājātatthipaccayena paccayo. Kāmāvacarārūpāvacaro pana āruppe sampayuttakkhandhānaññeva, pañcavokāre cittasamuṭṭhānarūpassāpi sahajātatthipaccayena paccayo, catusamuṭṭhānikatisamuṭṭhānikakāyassa pacchājātatthi paccayena paccayo.

    રૂપસઙ્ખાતો પન અત્થિપચ્ચયો સહજાતો, પુરેજાતો, આહારો, ઇન્દ્રિયન્તિ ચતુબ્બિધો. તત્થ સહજાતરૂપત્થિપચ્ચયો ચતુસમુટ્ઠાનવસેન ચતુધા ઠિતો. તત્થ કમ્મસમુટ્ઠાનો એકં મહાભૂતં તિણ્ણન્નં મહાભૂતાનં, તીણિ એકસ્સ, દ્વે દ્વિન્નં, મહાભૂતા ઉપાદારૂપાનન્તિ એવં સહજાતત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો હોતિ. પટિસન્ધિક્ખણે વત્થુરૂપં કામાવચરરૂપાવચરવિપાકક્ખન્ધાનં સહજાતત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો હોતિ. તેસમ્પિ તિસમુટ્ઠાનિકરૂપં એકં મહાભૂતં તિણ્ણન્નં મહાભૂતાનં, તીણિ એકસ્સ, દ્વે દ્વિન્નં, મહાભૂતા ઉપાદારૂપાનન્તિ એવં સહજાતત્થિપચ્ચયેન પચ્ચયો હોતિ. પુરેજાતત્થિપચ્ચયો પન વત્થુપુરેજાતઆરમ્મણપુરેજાતવસેન દુવિધો હોતિ. સો દુવિધોપિ હેટ્ઠા પુરેજાતપચ્ચયે વુત્તનયેનેવ યોજેત્વા ગહેતબ્બો. આહારત્થિપચ્ચયોપિ હેટ્ઠા કબળીકારાહારપચ્ચયે યોજિતનયેનેવ યોજેતબ્બો. ઇધ પનેસ અત્તનો અનિરુદ્ધક્ખણે પચ્ચયભાવેન અત્થિપચ્ચયોતિ વુત્તો. રૂપજીવિતિન્દ્રિયમ્પિ હેટ્ઠા ઇન્દ્રિયપચ્ચયે રૂપજીવિતિન્દ્રિયયોજનાયં વુત્તનયેનેવ યોજેતબ્બં. ઇધ પનેતમ્પિ અત્તનો અનિરુદ્ધક્ખણેયેવ પચ્ચયભાવેન અત્થિપચ્ચયોતિ વુત્તન્તિ એવમેત્થ પચ્ચયુપ્પન્નતોપિ વિઞ્ઞાતબ્બો વિનિચ્છયોતિ.

    Rūpasaṅkhāto pana atthipaccayo sahajāto, purejāto, āhāro, indriyanti catubbidho. Tattha sahajātarūpatthipaccayo catusamuṭṭhānavasena catudhā ṭhito. Tattha kammasamuṭṭhāno ekaṃ mahābhūtaṃ tiṇṇannaṃ mahābhūtānaṃ, tīṇi ekassa, dve dvinnaṃ, mahābhūtā upādārūpānanti evaṃ sahajātatthipaccayena paccayo hoti. Paṭisandhikkhaṇe vatthurūpaṃ kāmāvacararūpāvacaravipākakkhandhānaṃ sahajātatthipaccayena paccayo hoti. Tesampi tisamuṭṭhānikarūpaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ tiṇṇannaṃ mahābhūtānaṃ, tīṇi ekassa, dve dvinnaṃ, mahābhūtā upādārūpānanti evaṃ sahajātatthipaccayena paccayo hoti. Purejātatthipaccayo pana vatthupurejātaārammaṇapurejātavasena duvidho hoti. So duvidhopi heṭṭhā purejātapaccaye vuttanayeneva yojetvā gahetabbo. Āhāratthipaccayopi heṭṭhā kabaḷīkārāhārapaccaye yojitanayeneva yojetabbo. Idha panesa attano aniruddhakkhaṇe paccayabhāvena atthipaccayoti vutto. Rūpajīvitindriyampi heṭṭhā indriyapaccaye rūpajīvitindriyayojanāyaṃ vuttanayeneva yojetabbaṃ. Idha panetampi attano aniruddhakkhaṇeyeva paccayabhāvena atthipaccayoti vuttanti evamettha paccayuppannatopi viññātabbo vinicchayoti.

    અત્થિપચ્ચયનિદ્દેસવણ્ણના.

    Atthipaccayaniddesavaṇṇanā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / પટ્ઠાનપાળિ • Paṭṭhānapāḷi / (૨) પચ્ચયનિદ્દેસો • (2) Paccayaniddeso


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact