Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
૬. છક્કનિપાતો
6. Chakkanipāto
૧. અવારિયવગ્ગો
1. Avāriyavaggo
[૩૭૬] ૧. અવારિયજાતકવણ્ણના
[376] 1. Avāriyajātakavaṇṇanā
માસુ કુજ્ઝ ભૂમિપતીતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં તિત્થનાવિકં આરબ્ભ કથેસિ. સો કિર બાલો અહોસિ અઞ્ઞાણો, નેવ સો બુદ્ધાદીનં રતનાનં, ન અઞ્ઞેસં પુગ્ગલાનં ગુણં જાનાતિ, ચણ્ડો ફરુસો સાહસિકો. અથેકો જાનપદો ભિક્ખુ ‘‘બુદ્ધુપટ્ઠાનં કરિસ્સામી’’તિ આગચ્છન્તો સાયં અચિરવતીતિત્થં પત્વા તં એવમાહ ‘‘ઉપાસક, પરતીરં ગમિસ્સામિ, નાવં મે દેહી’’તિ. ‘‘ભન્તે, ઇદાનિ અકાલો, એકસ્મિં ઠાને વસસ્સૂ’’તિ. ‘‘ઉપાસક, ઇધ કુહિં વસિસ્સામિ, મં ગણ્હિત્વા ગચ્છા’’તિ. સો કુજ્ઝિત્વા ‘‘એહિ રે સમણ, વહામી’’તિ થેરં નાવં આરોપેત્વા ઉજુકં અગન્ત્વા હેટ્ઠા નાવં નેત્વા ઉલ્લોળં કત્વા તસ્સ પત્તચીવરં તેમેત્વા કિલમેત્વા તીરં પત્વા અન્ધકારવેલાયં ઉય્યોજેસિ. અથ સો વિહારં ગન્ત્વા તં દિવસં બુદ્ધુપટ્ઠાનસ્સ ઓકાસં અલભિત્વા પુનદિવસે સત્થારં ઉપસઙ્કમિત્વા વન્દિત્વા એકમન્તં નિસીદિત્વા સત્થારા કતપટિસન્થારો ‘‘કદા આગતોસી’’તિ વુત્તે ‘‘હિય્યો, ભન્તે’’તિ વત્વા ‘‘અથ કસ્મા અજ્જ બુદ્ધુપટ્ઠાનં આગતોસી’’તિ વુત્તે તમત્થં આરોચેસિ. તં સુત્વા સત્થા ‘‘ન ખો ભિક્ખુ ઇદાનેવ, પુબ્બેપેસ ચણ્ડો ફરુસો સાહસિકો, ઇદાનિ પન તેન ત્વં કિલમિતો, પુબ્બેપેસ પણ્ડિતે કિલમેસી’’તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ.
Māsukujjha bhūmipatīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ titthanāvikaṃ ārabbha kathesi. So kira bālo ahosi aññāṇo, neva so buddhādīnaṃ ratanānaṃ, na aññesaṃ puggalānaṃ guṇaṃ jānāti, caṇḍo pharuso sāhasiko. Atheko jānapado bhikkhu ‘‘buddhupaṭṭhānaṃ karissāmī’’ti āgacchanto sāyaṃ aciravatītitthaṃ patvā taṃ evamāha ‘‘upāsaka, paratīraṃ gamissāmi, nāvaṃ me dehī’’ti. ‘‘Bhante, idāni akālo, ekasmiṃ ṭhāne vasassū’’ti. ‘‘Upāsaka, idha kuhiṃ vasissāmi, maṃ gaṇhitvā gacchā’’ti. So kujjhitvā ‘‘ehi re samaṇa, vahāmī’’ti theraṃ nāvaṃ āropetvā ujukaṃ agantvā heṭṭhā nāvaṃ netvā ulloḷaṃ katvā tassa pattacīvaraṃ temetvā kilametvā tīraṃ patvā andhakāravelāyaṃ uyyojesi. Atha so vihāraṃ gantvā taṃ divasaṃ buddhupaṭṭhānassa okāsaṃ alabhitvā punadivase satthāraṃ upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ nisīditvā satthārā katapaṭisanthāro ‘‘kadā āgatosī’’ti vutte ‘‘hiyyo, bhante’’ti vatvā ‘‘atha kasmā ajja buddhupaṭṭhānaṃ āgatosī’’ti vutte tamatthaṃ ārocesi. Taṃ sutvā satthā ‘‘na kho bhikkhu idāneva, pubbepesa caṇḍo pharuso sāhasiko, idāni pana tena tvaṃ kilamito, pubbepesa paṇḍite kilamesī’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો તક્કસિલાયં સબ્બસિપ્પાનિ ઉગ્ગણ્હિત્વા ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા દીઘમદ્ધાનં હિમવન્તે ફલાફલેન યાપેત્વા લોણમ્બિલસેવનત્થાય બારાણસિં પત્વા રાજુય્યાને વસિત્વા પુનદિવસે નગરં ભિક્ખાય પાવિસિ. અથ નં રાજઙ્ગણપ્પત્તં રાજા દિસ્વા તસ્સ ઇરિયાપથે પસીદિત્વા અન્તેપુરં આનેત્વા ભોજેત્વા પટિઞ્ઞં ગહેત્વા રાજુય્યાને વસાપેસિ, દેવસિકં ઉપટ્ઠાનં અગમાસિ. તમેનં બોધિસત્તો ‘‘રઞ્ઞા નામ, મહારાજ, ચત્તારિ અગતિગમનાનિ વજ્જેત્વા અપ્પમત્તેન ખન્તિમેત્તાનુદ્દયસમ્પન્નેન હુત્વા ધમ્મેન રજ્જં કારેતબ્બ’’ન્તિ વત્વા દેવસિકં ઓવદન્તો –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā dīghamaddhānaṃ himavante phalāphalena yāpetvā loṇambilasevanatthāya bārāṇasiṃ patvā rājuyyāne vasitvā punadivase nagaraṃ bhikkhāya pāvisi. Atha naṃ rājaṅgaṇappattaṃ rājā disvā tassa iriyāpathe pasīditvā antepuraṃ ānetvā bhojetvā paṭiññaṃ gahetvā rājuyyāne vasāpesi, devasikaṃ upaṭṭhānaṃ agamāsi. Tamenaṃ bodhisatto ‘‘raññā nāma, mahārāja, cattāri agatigamanāni vajjetvā appamattena khantimettānuddayasampannena hutvā dhammena rajjaṃ kāretabba’’nti vatvā devasikaṃ ovadanto –
૧.
1.
‘‘માસુ કુજ્ઝ ભૂમિપતિ, માસુ કુજ્ઝ રથેસભ;
‘‘Māsu kujjha bhūmipati, māsu kujjha rathesabha;
કુદ્ધં અપ્પટિકુજ્ઝન્તો, રાજા રટ્ઠસ્સ પૂજિતો.
Kuddhaṃ appaṭikujjhanto, rājā raṭṭhassa pūjito.
૨.
2.
‘‘ગામે વા યદિ વારઞ્ઞે, નિન્ને વા યદિ વા થલે;
‘‘Gāme vā yadi vāraññe, ninne vā yadi vā thale;
સબ્બત્થ અનુસાસામિ, માસુ કુજ્ઝ રથેસભા’’તિ. – દ્વે ગાથા અભાસિ;
Sabbattha anusāsāmi, māsu kujjha rathesabhā’’ti. – dve gāthā abhāsi;
તત્થ રટ્ઠસ્સ પૂજિતોતિ એવરૂપો રાજા રટ્ઠસ્સ પૂજનીયો હોતીતિ અત્થો. સબ્બત્થ અનુસાસામીતિ એતેસુ ગામાદીસુ યત્થ કત્થચિ વસન્તોપાહં મહારાજ, ઇમાય એવ અનુસિટ્ઠિયા તમનુસાસામિ, એતેસુ વા ગામાદીસુ યત્થ કત્થચિ એકસ્મિમ્પિ એકસત્તેપિ અનુસાસામિ. માસુ કુજ્ઝ રથેસભાતિ એવમેવાહં તં અનુસાસામિ, રઞ્ઞા નામ કુજ્ઝતું ન વટ્ટતિ. કિંકારણા? રાજાનો નામ વાચાવુધા, તેસં કુદ્ધાનં વચનમત્તેનેવ બહૂ જીવિતક્ખયં પાપુણન્તીતિ.
Tattha raṭṭhassa pūjitoti evarūpo rājā raṭṭhassa pūjanīyo hotīti attho. Sabbattha anusāsāmīti etesu gāmādīsu yattha katthaci vasantopāhaṃ mahārāja, imāya eva anusiṭṭhiyā tamanusāsāmi, etesu vā gāmādīsu yattha katthaci ekasmimpi ekasattepi anusāsāmi. Māsu kujjha rathesabhāti evamevāhaṃ taṃ anusāsāmi, raññā nāma kujjhatuṃ na vaṭṭati. Kiṃkāraṇā? Rājāno nāma vācāvudhā, tesaṃ kuddhānaṃ vacanamatteneva bahū jīvitakkhayaṃ pāpuṇantīti.
એવં બોધિસત્તો રઞ્ઞો આગતાગતદિવસે ઇમા દ્વે ગાથા અભાસિ. રાજા અનુસિટ્ઠિયા પસન્નચિત્તો મહાસત્તસ્સ સતસહસ્સુટ્ઠાનકં એકં ગામવરં અદાસિ, બોધિસત્તો પટિક્ખિપિ. ઇતિ સો તત્થેવ દ્વાદસસંવચ્છરં વસિત્વા ‘‘અતિચિરં નિવુત્થોમ્હિ, જનપદચારિકં તાવ ચરિત્વા આગમિસ્સામી’’તિ રઞ્ઞો અકથેત્વાવ ઉય્યાનપાલં આમન્તેત્વા ‘‘તાત, ઉક્કણ્ઠિતરૂપોસ્મિ, જનપદં ચરિત્વા આગમિસ્સામિ, ત્વં રઞ્ઞો કથેય્યાસી’’તિ વત્વા પક્કન્તો ગઙ્ગાય નાવાતિત્થં પાપુણિ. તત્થ અવારિયપિતા નામ નાવિકો અહોસિ. સો બાલો નેવ ગુણવન્તાનં ગુણં જાનાતિ, ન અત્તનો આયાપાયં જાનાતિ, સો ગઙ્ગં તરિતુકામં જનં પઠમં તારેત્વા પચ્છા વેતનં યાચતિ, વેતનં અદેન્તેહિ સદ્ધિં કલહં કરોન્તો અક્કોસપ્પહારેયેવ બહૂ લભતિ, અપ્પં લાભં, એવરૂપો અન્ધબાલો. તં સન્ધાય સત્થા અભિસમ્બુદ્ધો હુત્વા તતિયં ગાથમાહ –
Evaṃ bodhisatto rañño āgatāgatadivase imā dve gāthā abhāsi. Rājā anusiṭṭhiyā pasannacitto mahāsattassa satasahassuṭṭhānakaṃ ekaṃ gāmavaraṃ adāsi, bodhisatto paṭikkhipi. Iti so tattheva dvādasasaṃvaccharaṃ vasitvā ‘‘aticiraṃ nivutthomhi, janapadacārikaṃ tāva caritvā āgamissāmī’’ti rañño akathetvāva uyyānapālaṃ āmantetvā ‘‘tāta, ukkaṇṭhitarūposmi, janapadaṃ caritvā āgamissāmi, tvaṃ rañño katheyyāsī’’ti vatvā pakkanto gaṅgāya nāvātitthaṃ pāpuṇi. Tattha avāriyapitā nāma nāviko ahosi. So bālo neva guṇavantānaṃ guṇaṃ jānāti, na attano āyāpāyaṃ jānāti, so gaṅgaṃ taritukāmaṃ janaṃ paṭhamaṃ tāretvā pacchā vetanaṃ yācati, vetanaṃ adentehi saddhiṃ kalahaṃ karonto akkosappahāreyeva bahū labhati, appaṃ lābhaṃ, evarūpo andhabālo. Taṃ sandhāya satthā abhisambuddho hutvā tatiyaṃ gāthamāha –
૩.
3.
‘‘અવારિયપિતા નામ, અહુ ગઙ્ગાય નાવિકો;
‘‘Avāriyapitā nāma, ahu gaṅgāya nāviko;
પુબ્બે જનં તારેત્વાન, પચ્છા યાચતિ વેતનં;
Pubbe janaṃ tāretvāna, pacchā yācati vetanaṃ;
તેનસ્સ ભણ્ડનં હોતિ, ન ચ ભોગેહિ વડ્ઢતી’’તિ.
Tenassa bhaṇḍanaṃ hoti, na ca bhogehi vaḍḍhatī’’ti.
તત્થ અવારિયપિતા નામાતિ અવારિયા નામ તસ્સ ધીતા, તસ્સા વસેન અવારિયપિતા નામ જાતો. તેનસ્સ ભણ્ડનન્તિ તેન કારણેન, તેન વા પચ્છા યાચિયમાનેન જનેન સદ્ધિં તસ્સ ભણ્ડનં હોતિ.
Tattha avāriyapitā nāmāti avāriyā nāma tassa dhītā, tassā vasena avāriyapitā nāma jāto. Tenassa bhaṇḍananti tena kāraṇena, tena vā pacchā yāciyamānena janena saddhiṃ tassa bhaṇḍanaṃ hoti.
બોધિસત્તો તં નાવિકં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘આવુસો, પરતીરં મં નેહી’’તિ આહ. તં સુત્વા સો આહ ‘‘સમણ, કિં મે નાવાવેતનં દસ્સસી’’તિ? ‘‘આવુસો, અહં ભોગવડ્ઢિં અત્થવડ્ઢિં ધમ્મવડ્ઢિં નામ તે કથેસ્સામી’’તિ. તં સુત્વા નાવિકો ‘‘ધુવં એસ મય્હં કિઞ્ચિ દસ્સતી’’તિ તં પરતીરં નેત્વા ‘‘દેહિ મે નાવાય વેતન’’ન્તિ આહ. સો તસ્સ ‘‘સાધુ, આવુસો’’તિ પઠમં ભોગવડ્ઢિં કથેન્તો –
Bodhisatto taṃ nāvikaṃ upasaṅkamitvā ‘‘āvuso, paratīraṃ maṃ nehī’’ti āha. Taṃ sutvā so āha ‘‘samaṇa, kiṃ me nāvāvetanaṃ dassasī’’ti? ‘‘Āvuso, ahaṃ bhogavaḍḍhiṃ atthavaḍḍhiṃ dhammavaḍḍhiṃ nāma te kathessāmī’’ti. Taṃ sutvā nāviko ‘‘dhuvaṃ esa mayhaṃ kiñci dassatī’’ti taṃ paratīraṃ netvā ‘‘dehi me nāvāya vetana’’nti āha. So tassa ‘‘sādhu, āvuso’’ti paṭhamaṃ bhogavaḍḍhiṃ kathento –
૪.
4.
‘‘અતિણ્ણંયેવ યાચસ્સુ, અપારં તાત નાવિક;
‘‘Atiṇṇaṃyeva yācassu, apāraṃ tāta nāvika;
અઞ્ઞો હિ તિણ્ણસ્સ મનો, અઞ્ઞો હોતિ પારેસિનો’’તિ. – ગાથમાહ;
Añño hi tiṇṇassa mano, añño hoti pāresino’’ti. – gāthamāha;
તત્થ અપારન્તિ તાત, નાવિક પરતીરં અતિણ્ણમેવ જનં ઓરિમતીરે ઠિતઞ્ઞેવ વેતનં યાચસ્સુ, તતો લદ્ધઞ્ચ ગહેત્વા ગુત્તટ્ઠાને ઠપેત્વા પચ્છા મનુસ્સે પરતીરં નેય્યાસિ, એવં તે ભોગવડ્ઢિ ભવિસ્સતિ. અઞ્ઞો હિ તિણ્ણસ્સ મનોતિ તાત નાવિક, પરતીરં ગતસ્સ અઞ્ઞો મનો ભવતિ, અદત્વાવ ગન્તુકામો હોતિ. યો પનેસ પારેસી નામ પરતીરં એસતિ, પરતીરં ગન્તુકામો હોતિ, સો અતિરેકમ્પિ દત્વા ગન્તુકામો હોતિ, ઇતિ પારેસિનો અઞ્ઞો મનો હોતિ, તસ્મા ત્વં અતિણ્ણમેવ યાચેય્યાસિ, અયં તાવ તે ભોગાનં વડ્ઢિ નામાતિ.
Tattha apāranti tāta, nāvika paratīraṃ atiṇṇameva janaṃ orimatīre ṭhitaññeva vetanaṃ yācassu, tato laddhañca gahetvā guttaṭṭhāne ṭhapetvā pacchā manusse paratīraṃ neyyāsi, evaṃ te bhogavaḍḍhi bhavissati. Añño hi tiṇṇassa manoti tāta nāvika, paratīraṃ gatassa añño mano bhavati, adatvāva gantukāmo hoti. Yo panesa pāresī nāma paratīraṃ esati, paratīraṃ gantukāmo hoti, so atirekampi datvā gantukāmo hoti, iti pāresino añño mano hoti, tasmā tvaṃ atiṇṇameva yāceyyāsi, ayaṃ tāva te bhogānaṃ vaḍḍhi nāmāti.
તં સુત્વા નાવિકો ચિન્તેસિ ‘‘અયં તાવ મે ઓવાદો ભવિસ્સતિ, ઇદાનિ પનેસ અઞ્ઞં કિઞ્ચિ મય્હં દસ્સતી’’તિ. અથ નં બોધિસત્તો ‘‘અયં તાવ તે, આવુસો, ભોગવડ્ઢિ, ઇદાનિ અત્થધમ્મવડ્ઢિં સુણાહી’’તિ વત્વા ઓવદન્તો –
Taṃ sutvā nāviko cintesi ‘‘ayaṃ tāva me ovādo bhavissati, idāni panesa aññaṃ kiñci mayhaṃ dassatī’’ti. Atha naṃ bodhisatto ‘‘ayaṃ tāva te, āvuso, bhogavaḍḍhi, idāni atthadhammavaḍḍhiṃ suṇāhī’’ti vatvā ovadanto –
૫.
5.
‘‘ગામે વા યદિ વારઞ્ઞે, નિન્ને વા યદિ વા થલે;
‘‘Gāme vā yadi vāraññe, ninne vā yadi vā thale;
સબ્બત્થ અનુસાસામિ, માસુ કુજ્ઝિત્થ નાવિકા’’તિ. – ગાથમાહ;
Sabbattha anusāsāmi, māsu kujjhittha nāvikā’’ti. – gāthamāha;
ઇતિસ્સ ઇમાય ગાથાય અત્થધમ્મવડ્ઢિં કથેત્વા ‘‘અયં તે અત્થવડ્ઢિ ચ ધમ્મવડ્ઢિ ચા’’તિ આહ. સો પન દન્ધપુરિસો તં ઓવાદં ન કિઞ્ચિ મઞ્ઞમાનો ‘‘ઇદં, સમણ, તયા મય્હં દિન્નં નાવાવેતન’’ન્તિ આહ. ‘‘આમાવુસો’’તિ. ‘‘મય્હં ઇમિના કમ્મં નત્થિ, અઞ્ઞં મે દેહી’’તિ. ‘‘આવુસો, ઇદં ઠપેત્વા મય્હં અઞ્ઞં નત્થી’’તિ. ‘‘અથ ત્વં કસ્મા મમ નાવં આરુળ્હોસી’’તિ તાપસં ગઙ્ગાતીરે પાતેત્વા ઉરે નિસીદિત્વા મુખમેવસ્સ પોથેસિ.
Itissa imāya gāthāya atthadhammavaḍḍhiṃ kathetvā ‘‘ayaṃ te atthavaḍḍhi ca dhammavaḍḍhi cā’’ti āha. So pana dandhapuriso taṃ ovādaṃ na kiñci maññamāno ‘‘idaṃ, samaṇa, tayā mayhaṃ dinnaṃ nāvāvetana’’nti āha. ‘‘Āmāvuso’’ti. ‘‘Mayhaṃ iminā kammaṃ natthi, aññaṃ me dehī’’ti. ‘‘Āvuso, idaṃ ṭhapetvā mayhaṃ aññaṃ natthī’’ti. ‘‘Atha tvaṃ kasmā mama nāvaṃ āruḷhosī’’ti tāpasaṃ gaṅgātīre pātetvā ure nisīditvā mukhamevassa pothesi.
સત્થા ‘‘ઇતિ સો, ભિક્ખવે, તાપસો યં ઓવાદં દત્વા રઞ્ઞો સન્તિકા ગામવરં લભિ, તમેવ ઓવાદં અન્ધબાલસ્સ નાવિકસ્સ કથેત્વા મુખપોથનં પાપુણિ, તસ્મા ઓવાદં દેન્તેન યુત્તજનસ્સેવ દાતબ્બો, ન અયુત્તજનસ્સા’’તિ વત્વા અભિસમ્બુદ્ધો હુત્વા તદનન્તરં ગાથમાહ –
Satthā ‘‘iti so, bhikkhave, tāpaso yaṃ ovādaṃ datvā rañño santikā gāmavaraṃ labhi, tameva ovādaṃ andhabālassa nāvikassa kathetvā mukhapothanaṃ pāpuṇi, tasmā ovādaṃ dentena yuttajanasseva dātabbo, na ayuttajanassā’’ti vatvā abhisambuddho hutvā tadanantaraṃ gāthamāha –
૬.
6.
‘‘યાયેવાનુસાસનિયા, રાજા ગામવરં અદા;
‘‘Yāyevānusāsaniyā, rājā gāmavaraṃ adā;
તાયેવાનુસાસનિયા, નાવિકો પહરી મુખ’’ન્તિ.
Tāyevānusāsaniyā, nāviko paharī mukha’’nti.
તસ્સ તં પહરન્તસ્સેવ ભરિયા ભત્તં ગહેત્વા આગતા પાપપુરિસં દિસ્વા ‘‘સામિ, અયં તાપસો નામ રાજકુલૂપકો, મા પહરી’’તિ આહ. સો કુજ્ઝિત્વા ‘‘ત્વં મે ઇમં કૂટતાપસં પહરિતું ન દેસી’’તિ ઉટ્ઠાય તં પહરિત્વા પાતેસિ. અથ ભત્તપાતિ પતિત્વા ભિજ્જિ, તસ્સા ચ પન ગરુગબ્ભાય ગબ્ભો ભૂમિયં પતિ. અથ નં મનુસ્સા સમ્પરિવારેત્વા ‘‘પુરિસઘાતકચોરો’’તિ ગહેત્વા બન્ધિત્વા રઞ્ઞો દસ્સેસું. રાજા વિનિચ્છિનિત્વા તસ્સ રાજાણં કારેસિ. સત્થા અભિસમ્બુદ્ધો હુત્વા તમત્થં પકાસેન્તો ઓસાનગાથમાહ –
Tassa taṃ paharantasseva bhariyā bhattaṃ gahetvā āgatā pāpapurisaṃ disvā ‘‘sāmi, ayaṃ tāpaso nāma rājakulūpako, mā paharī’’ti āha. So kujjhitvā ‘‘tvaṃ me imaṃ kūṭatāpasaṃ paharituṃ na desī’’ti uṭṭhāya taṃ paharitvā pātesi. Atha bhattapāti patitvā bhijji, tassā ca pana garugabbhāya gabbho bhūmiyaṃ pati. Atha naṃ manussā samparivāretvā ‘‘purisaghātakacoro’’ti gahetvā bandhitvā rañño dassesuṃ. Rājā vinicchinitvā tassa rājāṇaṃ kāresi. Satthā abhisambuddho hutvā tamatthaṃ pakāsento osānagāthamāha –
૭.
7.
‘‘ભત્તં ભિન્નં હતા ભરિયા, ગબ્ભો ચ પતિતો છમા;
‘‘Bhattaṃ bhinnaṃ hatā bhariyā, gabbho ca patito chamā;
મિગોવ જાતરૂપેન, ન તેનત્થં અબન્ધિ સૂ’’તિ.
Migova jātarūpena, na tenatthaṃ abandhi sū’’ti.
તત્થ ભત્તં ભિન્નન્તિ ભત્તપાતિ ભિન્ના. હતાતિ પહતા. છમાતિ ભૂમિયં. મિગોવ જાતરૂપેનાતિ યથા મિગો સુવણ્ણં વા હિરઞ્ઞં વા મુત્તામણિઆદીનિ વા મદ્દિત્વા ગચ્છન્તોપિ અત્થરિત્વા નિપજ્જન્તોપિ તેન જાતરૂપેન અત્તનો અત્થં વડ્ઢેતું નિબ્બત્તેતું ન સક્કોતિ, એવમેવ સો અન્ધબાલો પણ્ડિતેહિ દિન્નં ઓવાદં સુત્વાપિ અત્તનો અત્થં વડ્ઢેતું નિબ્બત્તેતું નાસક્ખીતિ વુત્તં હોતિ. અબન્ધિ સૂતિ એત્થ અબન્ધિ સોતિ એવમત્થો દટ્ઠબ્બો. સ-ઓઇતિ ઇમેસં પદાનઞ્હિ સૂતિ સન્ધિ હોતિ.
Tattha bhattaṃ bhinnanti bhattapāti bhinnā. Hatāti pahatā. Chamāti bhūmiyaṃ. Migova jātarūpenāti yathā migo suvaṇṇaṃ vā hiraññaṃ vā muttāmaṇiādīni vā madditvā gacchantopi attharitvā nipajjantopi tena jātarūpena attano atthaṃ vaḍḍhetuṃ nibbattetuṃ na sakkoti, evameva so andhabālo paṇḍitehi dinnaṃ ovādaṃ sutvāpi attano atthaṃ vaḍḍhetuṃ nibbattetuṃ nāsakkhīti vuttaṃ hoti. Abandhi sūti ettha abandhi soti evamattho daṭṭhabbo. Sa-oiti imesaṃ padānañhi sūti sandhi hoti.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને સો ભિક્ખુ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ. તદા નાવિકો ઇદાનિ નાવિકોવ અહોસિ, રાજા આનન્દો, તાપસો પન અહમેવ અહોસિન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne so bhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tadā nāviko idāni nāvikova ahosi, rājā ānando, tāpaso pana ahameva ahosinti.
અવારિયજાતકવણ્ણના પઠમા.
Avāriyajātakavaṇṇanā paṭhamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૭૬. અવારિયજાતકં • 376. Avāriyajātakaṃ