Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૪. ભોજનવગ્ગો

    4. Bhojanavaggo

    ૧. આવસથપિણ્ડસિક્ખાપદવણ્ણના

    1. Āvasathapiṇḍasikkhāpadavaṇṇanā

    ૨૦૩-૪. પૂગસ્સાતિ પૂગેન. કુક્કુચ્ચાયન્તોતિ નિસ્સરણેનેત્થ ભવિતબ્બં, તં મયં ન જાનામાતિ સન્નિટ્ઠાનસ્સ કરણવસેન ‘‘કુક્કુચ્ચાયન્તો’’તિ વુચ્ચતિ. યથા હિ આયસ્મા ઉપાલિ નયગ્ગાહેન ‘‘અનાપત્તિ આવુસો સુપિનન્તેના’’તિ (પારા॰ ૭૮) આહ, તથા થેરોપિ ‘‘અનાપત્તિ ગિલાનસ્સા’’તિ કસ્મા ન પરિચ્છિન્દતીતિ? અનત્તાધિકારત્તા વિનયપઞ્ઞત્તિયા, ‘‘નાયં અત્તનો ઓકાસો’’તિ પટિક્ખિત્તત્તા, સિક્ખાપદસ્સ અપરિપુણ્ણત્તા. પઠમપારાજિકસિક્ખાપદે પરિપુણ્ણં કત્વા પઞ્ઞત્તેયેવ હિ સો થેરો ‘‘અનાપત્તિ સુપિનન્તેના’’તિ આહ ‘‘અઞ્ઞત્ર સુપિનન્તા’’તિ વુત્તપદાનુસારેનાતિ. યસ્મા ઓદિસ્સ અયાવદત્થેવ દાયકાનં પીળા નત્થિ, તસ્મા ‘‘અનોદિસ્સ યાવદત્થો’’તિ વુત્તં.

    203-4.Pūgassāti pūgena. Kukkuccāyantoti nissaraṇenettha bhavitabbaṃ, taṃ mayaṃ na jānāmāti sanniṭṭhānassa karaṇavasena ‘‘kukkuccāyanto’’ti vuccati. Yathā hi āyasmā upāli nayaggāhena ‘‘anāpatti āvuso supinantenā’’ti (pārā. 78) āha, tathā theropi ‘‘anāpatti gilānassā’’ti kasmā na paricchindatīti? Anattādhikārattā vinayapaññattiyā, ‘‘nāyaṃ attano okāso’’ti paṭikkhittattā, sikkhāpadassa aparipuṇṇattā. Paṭhamapārājikasikkhāpade paripuṇṇaṃ katvā paññatteyeva hi so thero ‘‘anāpatti supinantenā’’ti āha ‘‘aññatra supinantā’’ti vuttapadānusārenāti. Yasmā odissa ayāvadattheva dāyakānaṃ pīḷā natthi, tasmā ‘‘anodissa yāvadattho’’ti vuttaṃ.

    ૨૦૮. ‘‘અન્તરામગ્ગે એકદિવસ’ન્તિ એકંયેવ સન્ધાય વુત્ત’’ન્તિ ચ ‘‘એસેવ નયોતિ વુત્તનયમેવ દસ્સેતું ગન્ત્વા પચ્ચાગચ્છન્તો હીતિઆદિમાહા’’તિ ચ ‘‘સુદ્ધચિત્તો હુત્વા પકતિગમનેવ ભુઞ્જિતું લભતી’’તિ ચ ‘‘અગિલાનસ્સ ગિલાનસઞ્ઞિનો કાયેન સમુટ્ઠાતી’’તિ ચ લિખિતં.

    208. ‘‘Antarāmagge ekadivasa’nti ekaṃyeva sandhāya vutta’’nti ca ‘‘eseva nayoti vuttanayameva dassetuṃ gantvā paccāgacchanto hītiādimāhā’’ti ca ‘‘suddhacitto hutvā pakatigamaneva bhuñjituṃ labhatī’’ti ca ‘‘agilānassa gilānasaññino kāyena samuṭṭhātī’’ti ca likhitaṃ.

    આવસથપિણ્ડસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Āvasathapiṇḍasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૪. ભોજનવગ્ગો • 4. Bhojanavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. આવસથપિણ્ડસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Āvasathapiṇḍasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧. આવસથપિણ્ડસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Āvasathapiṇḍasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. આવસથપિણ્ડસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Āvasathapiṇḍasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧. આવસથપિણ્ડસિક્ખાપદ-અત્થયોજના • 1. Āvasathapiṇḍasikkhāpada-atthayojanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact