Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi

    અવેભઙ્ગિયવત્થુ

    Avebhaṅgiyavatthu

    ૩૨૨. અથ ખો ભગવા સાવત્થિયં યથાભિરન્તં વિહરિત્વા યેન કીટાગિરિ તેન ચારિકં પક્કામિ મહતા ભિક્ખુસઙ્ઘેન સદ્ધિં પઞ્ચમત્તેહિ ભિક્ખુસતેહિ સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાનેહિ ચ. અસ્સોસું ખો અસ્સજિપુનબ્બસુકા ભિક્ખૂ – ‘‘ભગવા કિર કીટાગિરિં આગચ્છતિ મહતા ભિક્ખુસઙ્ઘેન સદ્ધિં પઞ્ચમત્તેહિ ભિક્ખુસતેહિ સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાનેહિ ચ’’. ‘‘હન્દ મયં, આવુસો, સબ્બં સઙ્ઘિકં સેનાસનં ભાજેમ. પાપિચ્છા સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાના, પાપિકાનં ઇચ્છાનં વસં ગતા; ન મયં તેસં સેનાસનં પઞ્ઞપેસ્સામા’’તિ, તે સબ્બં સઙ્ઘિકં સેનાસનં ભાજેસું. અથ ખો ભગવા અનુપુબ્બેન ચારિકં ચરમાનો યેન કીટાગિરિ તદવસરિ. અથ ખો ભગવા સમ્બહુલે ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘ગચ્છથ તુમ્હે, ભિક્ખવે; અસ્સજિપુનબ્બસુકે ભિક્ખૂ ઉપસઙ્કમિત્વા એવં વદેથ – ‘ભગવા, આવુસો, આગચ્છતિ મહતા ભિક્ખુસઙ્ઘેન સદ્ધિં પઞ્ચમત્તેહિ ભિક્ખુસતેહિ સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાનેહિ ચ. ભગવતો ચ, આવુસો, સેનાસનં પઞ્ઞપેથ, ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ ચ, સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાનાનઞ્ચા’’’તિ. ‘‘એવં ભન્તે’’તિ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો પટિસ્સુત્વા યેન અસ્સજિપુનબ્બસુકા ભિક્ખૂ તેનુપસઙ્કમિંસુ, ઉપસઙ્કમિત્વા અસ્સજિપુનબ્બસુકે ભિક્ખૂ એતદવોચું – ‘‘ભગવા, આવુસો, આગચ્છતિ મહતા ભિક્ખુસઙ્ઘેન સદ્ધિં પઞ્ચમત્તેહિ ભિક્ખુસતેહિ સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાનેહિ ચ . ભગવતો ચ, આવુસો, સેનાસનં પઞ્ઞપેથ, ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ ચ, સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાનાનઞ્ચા’’તિ. ‘‘નત્થાવુસો, સઙ્ઘિકં સેનાસનં. સબ્બં અમ્હેહિ ભાજિતં. સ્વાગતં, આવુસો, ભગવતો. યસ્મિં વિહારે ભગવા ઇચ્છિસ્સતિ તસ્મિં વિહારે વસિસ્સતિ. પાપિચ્છા સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાના, પાપિકાનં ઇચ્છાનં વસં ગતા. ન મયં તેસં સેનાસનં પઞ્ઞપેસ્સામા’’તિ. ‘‘કિં પન તુમ્હે, આવુસો, સઙ્ઘિકં સેનાસનં ભાજિત્થા’’તિ? ‘‘એવમાવુસો’’તિ. યે તે ભિક્ખૂ અપ્પિચ્છા…પે॰… તે ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ અસ્સજિપુનબ્બસુકા ભિક્ખૂ સઙ્ઘિકં સેનાસનં ભાજેસ્સન્તી’’તિ! અથ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું…પે॰… સચ્ચં કિર, ભિક્ખવે…પે॰… ‘‘સચ્ચં ભગવા’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા…પે॰… ‘‘કથઞ્હિ નામ તે, ભિક્ખવે, મોઘપુરિસા સઙ્ઘિકં સેનાસનં ભાજેસ્સન્તિ? નેતં, ભિક્ખવે, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… વિગરહિત્વા…પે॰… ધમ્મિં કથં કત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ –

    322. Atha kho bhagavā sāvatthiyaṃ yathābhirantaṃ viharitvā yena kīṭāgiri tena cārikaṃ pakkāmi mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ pañcamattehi bhikkhusatehi sāriputtamoggallānehi ca. Assosuṃ kho assajipunabbasukā bhikkhū – ‘‘bhagavā kira kīṭāgiriṃ āgacchati mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ pañcamattehi bhikkhusatehi sāriputtamoggallānehi ca’’. ‘‘Handa mayaṃ, āvuso, sabbaṃ saṅghikaṃ senāsanaṃ bhājema. Pāpicchā sāriputtamoggallānā, pāpikānaṃ icchānaṃ vasaṃ gatā; na mayaṃ tesaṃ senāsanaṃ paññapessāmā’’ti, te sabbaṃ saṅghikaṃ senāsanaṃ bhājesuṃ. Atha kho bhagavā anupubbena cārikaṃ caramāno yena kīṭāgiri tadavasari. Atha kho bhagavā sambahule bhikkhū āmantesi – ‘‘gacchatha tumhe, bhikkhave; assajipunabbasuke bhikkhū upasaṅkamitvā evaṃ vadetha – ‘bhagavā, āvuso, āgacchati mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ pañcamattehi bhikkhusatehi sāriputtamoggallānehi ca. Bhagavato ca, āvuso, senāsanaṃ paññapetha, bhikkhusaṅghassa ca, sāriputtamoggallānānañcā’’’ti. ‘‘Evaṃ bhante’’ti kho te bhikkhū bhagavato paṭissutvā yena assajipunabbasukā bhikkhū tenupasaṅkamiṃsu, upasaṅkamitvā assajipunabbasuke bhikkhū etadavocuṃ – ‘‘bhagavā, āvuso, āgacchati mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ pañcamattehi bhikkhusatehi sāriputtamoggallānehi ca . Bhagavato ca, āvuso, senāsanaṃ paññapetha, bhikkhusaṅghassa ca, sāriputtamoggallānānañcā’’ti. ‘‘Natthāvuso, saṅghikaṃ senāsanaṃ. Sabbaṃ amhehi bhājitaṃ. Svāgataṃ, āvuso, bhagavato. Yasmiṃ vihāre bhagavā icchissati tasmiṃ vihāre vasissati. Pāpicchā sāriputtamoggallānā, pāpikānaṃ icchānaṃ vasaṃ gatā. Na mayaṃ tesaṃ senāsanaṃ paññapessāmā’’ti. ‘‘Kiṃ pana tumhe, āvuso, saṅghikaṃ senāsanaṃ bhājitthā’’ti? ‘‘Evamāvuso’’ti. Ye te bhikkhū appicchā…pe… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma assajipunabbasukā bhikkhū saṅghikaṃ senāsanaṃ bhājessantī’’ti! Atha kho te bhikkhū bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ…pe… saccaṃ kira, bhikkhave…pe… ‘‘saccaṃ bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… ‘‘kathañhi nāma te, bhikkhave, moghapurisā saṅghikaṃ senāsanaṃ bhājessanti? Netaṃ, bhikkhave, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… vigarahitvā…pe… dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi –

    ‘‘પઞ્ચિમાનિ, ભિક્ખવે, અવેભઙ્ગિયાનિ 1, ન વિભજિતબ્બાનિ, સઙ્ઘેન વા ગણેન વા પુગ્ગલેન વા. વિભત્તાનિપિ અવિભત્તાનિ હોન્તિ. યો વિભજેય્ય, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સ. કતમાનિ પઞ્ચ? આરામો, આરામવત્થુ – ઇદં પઠમં અવેભઙ્ગિયં, ન વિભજિતબ્બં, સઙ્ઘેન વા ગણેન વા પુગ્ગલેન વા. વિભત્તમ્પિ અવિભત્તં હોતિ. યો વિભજેય્ય, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સ.

    ‘‘Pañcimāni, bhikkhave, avebhaṅgiyāni 2, na vibhajitabbāni, saṅghena vā gaṇena vā puggalena vā. Vibhattānipi avibhattāni honti. Yo vibhajeyya, āpatti thullaccayassa. Katamāni pañca? Ārāmo, ārāmavatthu – idaṃ paṭhamaṃ avebhaṅgiyaṃ, na vibhajitabbaṃ, saṅghena vā gaṇena vā puggalena vā. Vibhattampi avibhattaṃ hoti. Yo vibhajeyya, āpatti thullaccayassa.

    ‘‘વિહારો, વિહારવત્થુ – ઇદં દુતિયં અવેભઙ્ગિયં, ન વિભજિતબ્બં, સઙ્ઘેન વા ગણેન વા પુગ્ગલેન વા. વિભત્તમ્પિ અવિભત્તં હોતિ. યો વિભજેય્ય, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સ.

    ‘‘Vihāro, vihāravatthu – idaṃ dutiyaṃ avebhaṅgiyaṃ, na vibhajitabbaṃ, saṅghena vā gaṇena vā puggalena vā. Vibhattampi avibhattaṃ hoti. Yo vibhajeyya, āpatti thullaccayassa.

    ‘‘મઞ્ચો, પીઠં, ભિસિ, બિબ્બોહનં – ઇદં તતિયં અવેભઙ્ગિયં, ન વિભજિતબ્બં, સઙ્ઘેન વા ગણેન વા પુગ્ગલેન વા. વિભત્તમ્પિ અવિભત્તં હોતિ. યો વિભજેય્ય, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સ.

    ‘‘Mañco, pīṭhaṃ, bhisi, bibbohanaṃ – idaṃ tatiyaṃ avebhaṅgiyaṃ, na vibhajitabbaṃ, saṅghena vā gaṇena vā puggalena vā. Vibhattampi avibhattaṃ hoti. Yo vibhajeyya, āpatti thullaccayassa.

    ‘‘લોહકુમ્ભી, લોહભાણકં, લોહવારકો, લોહકટાહં, વાસી, પરસુ, કુઠારી, કુદાલો, નિખાદનં – ઇદં ચતુત્થં અવેભઙ્ગિયં, ન વિભજિતબ્બં, સઙ્ઘેન વા ગણેન વા પુગ્ગલેન વા. વિભત્તમ્પિ અવિભત્તં હોતિ. યો વિભજેય્ય, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સ.

    ‘‘Lohakumbhī, lohabhāṇakaṃ, lohavārako, lohakaṭāhaṃ, vāsī, parasu, kuṭhārī, kudālo, nikhādanaṃ – idaṃ catutthaṃ avebhaṅgiyaṃ, na vibhajitabbaṃ, saṅghena vā gaṇena vā puggalena vā. Vibhattampi avibhattaṃ hoti. Yo vibhajeyya, āpatti thullaccayassa.

    ‘‘વલ્લી, વેળુ, મુઞ્જં, પબ્બજં, તિણં, મત્તિકા, દારુભણ્ડં, મત્તિકાભણ્ડં – ઇદં પઞ્ચમં અવેભઙ્ગિયં, ન વિભજિતબ્બં, સઙ્ઘેન વા ગણેન વા પુગ્ગલેન વા. વિભત્તમ્પિ અવિભત્તં હોતિ. યો વિભજેય્ય, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સ. ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચ અવેભઙ્ગિયાનિ, ન વિભજિતબ્બાનિ, સઙ્ઘેન વા ગણેન વા પુગ્ગલેન વા. વિભત્તાનિપિ અવિભત્તાનિ હોન્તિ. યો વિભજેય્ય, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સા’’તિ.

    ‘‘Vallī, veḷu, muñjaṃ, pabbajaṃ, tiṇaṃ, mattikā, dārubhaṇḍaṃ, mattikābhaṇḍaṃ – idaṃ pañcamaṃ avebhaṅgiyaṃ, na vibhajitabbaṃ, saṅghena vā gaṇena vā puggalena vā. Vibhattampi avibhattaṃ hoti. Yo vibhajeyya, āpatti thullaccayassa. Imāni kho, bhikkhave, pañca avebhaṅgiyāni, na vibhajitabbāni, saṅghena vā gaṇena vā puggalena vā. Vibhattānipi avibhattāni honti. Yo vibhajeyya, āpatti thullaccayassā’’ti.







    Footnotes:
    1. અવેભઙ્ગિકાનિ (ક॰)
    2. avebhaṅgikāni (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact