Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૬. અવિજ્જાવગ્ગવણ્ણના
6. Avijjāvaggavaṇṇanā
૫૩-૬૨. અવિજ્જાવગ્ગે અવિજ્જાતિ ચતૂસુ સચ્ચેસુ અઞ્ઞાણં. વિજ્જાતિ અરહત્તમગ્ગવિજ્જા. અનિચ્ચતો જાનતો પસ્સતોતિ દુક્ખાનત્તવસેનાપિ જાનતો પસ્સતો પહીયતિયેવ, ઇદં પન અનિચ્ચવસેન કથિતે બુજ્ઝનકપુગ્ગલસ્સ અજ્ઝાસયેન વુત્તં. એસેવ નયો સબ્બત્થ. અપિ ચેત્થ સંયોજનાતિ દસ સંયોજનાનિ. આસવાતિ ચત્તારો આસવા. અનુસયાતિ સત્ત અનુસયા. સબ્બુપાદાનપરિઞ્ઞાયાતિ સબ્બેસં ચતુન્નમ્પિ ઉપાદાનાનં તીહિ પરિઞ્ઞાહિ પરિજાનનત્થાય. પરિયાદાનાયાતિ ખેપનત્થાય. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.
53-62. Avijjāvagge avijjāti catūsu saccesu aññāṇaṃ. Vijjāti arahattamaggavijjā. Aniccato jānato passatoti dukkhānattavasenāpi jānato passato pahīyatiyeva, idaṃ pana aniccavasena kathite bujjhanakapuggalassa ajjhāsayena vuttaṃ. Eseva nayo sabbattha. Api cettha saṃyojanāti dasa saṃyojanāni. Āsavāti cattāro āsavā. Anusayāti satta anusayā. Sabbupādānapariññāyāti sabbesaṃ catunnampi upādānānaṃ tīhi pariññāhi parijānanatthāya. Pariyādānāyāti khepanatthāya. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
અવિજ્જાવગ્ગો છટ્ઠો.
Avijjāvaggo chaṭṭho.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૧. અવિજ્જાપહાનસુત્તં • 1. Avijjāpahānasuttaṃ
૨. સંયોજનપહાનસુત્તં • 2. Saṃyojanapahānasuttaṃ
૩. સંયોજનસમુગ્ઘાતસુત્તં • 3. Saṃyojanasamugghātasuttaṃ
૪. આસવપહાનસુત્તં • 4. Āsavapahānasuttaṃ
૫. આસવસમુગ્ઘાતસુત્તં • 5. Āsavasamugghātasuttaṃ
૬. અનુસયપહાનસુત્તં • 6. Anusayapahānasuttaṃ
૭. અનુસયસમુગ્ઘાતસુત્તં • 7. Anusayasamugghātasuttaṃ
૮. સબ્બુપાદાનપરિઞ્ઞાસુત્તં • 8. Sabbupādānapariññāsuttaṃ
૯. પઠમસબ્બુપાદાનપરિયાદાનસુત્તં • 9. Paṭhamasabbupādānapariyādānasuttaṃ
૧૦. દુતિયસબ્બુપાદાનપરિયાદાનસુત્તં • 10. Dutiyasabbupādānapariyādānasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૬. અવિજ્જાવગ્ગવણ્ણના • 6. Avijjāvaggavaṇṇanā