Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૬. અવિજ્જાવગ્ગવણ્ણના
6. Avijjāvaggavaṇṇanā
૫૩-૬૨. ચતૂસુ સચ્ચેસુ અઞ્ઞાણં તપ્પટિચ્છાદકસમ્મોહો. અવિન્દિયં વિન્દતિ, વિન્દિયં ન વિન્દતીતિ કત્વા વિજ્જાય પટિપક્ખોવ અવિજ્જા. વિજ્જાય ઉપ્પન્નાય અનવસેસતો અવિજ્જા પહીયતિ, તં દસ્સેન્તો ‘‘વિજ્જાતિ અરહત્તમગ્ગવિજ્જા’’તિ આહ. ન કેવલં અનિચ્ચાનુપસ્સનાવસેનેવ મગ્ગવુટ્ઠાનં, અથ ખો ઇતરાનુપસ્સનાવસેનપીતિ દસ્સેન્તો ‘‘દુક્ખા…પે॰… પહીયતિયેવા’’તિ આહ. સબ્બત્થાતિ ઉપરિસુત્તન્તે સન્ધાયાહ. તતો અપરેપિ તંઅત્થલક્ખણવસેન કથિતસુત્તન્તેપિ. તાનિપિ હિ તથા બુજ્ઝનકપુગ્ગલાનમજ્ઝાસયેન વુત્તાનીતિ.
53-62.Catūsu saccesu aññāṇaṃ tappaṭicchādakasammoho. Avindiyaṃ vindati, vindiyaṃ na vindatīti katvā vijjāya paṭipakkhova avijjā. Vijjāya uppannāya anavasesato avijjā pahīyati, taṃ dassento ‘‘vijjāti arahattamaggavijjā’’ti āha. Na kevalaṃ aniccānupassanāvaseneva maggavuṭṭhānaṃ, atha kho itarānupassanāvasenapīti dassento ‘‘dukkhā…pe… pahīyatiyevā’’ti āha. Sabbatthāti uparisuttante sandhāyāha. Tato aparepi taṃatthalakkhaṇavasena kathitasuttantepi. Tānipi hi tathā bujjhanakapuggalānamajjhāsayena vuttānīti.
અવિજ્જાવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Avijjāvaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૧. અવિજ્જાપહાનસુત્તં • 1. Avijjāpahānasuttaṃ
૨. સંયોજનપહાનસુત્તં • 2. Saṃyojanapahānasuttaṃ
૩. સંયોજનસમુગ્ઘાતસુત્તં • 3. Saṃyojanasamugghātasuttaṃ
૪. આસવપહાનસુત્તં • 4. Āsavapahānasuttaṃ
૫. આસવસમુગ્ઘાતસુત્તં • 5. Āsavasamugghātasuttaṃ
૬. અનુસયપહાનસુત્તં • 6. Anusayapahānasuttaṃ
૭. અનુસયસમુગ્ઘાતસુત્તં • 7. Anusayasamugghātasuttaṃ
૮. સબ્બુપાદાનપરિઞ્ઞાસુત્તં • 8. Sabbupādānapariññāsuttaṃ
૯. પઠમસબ્બુપાદાનપરિયાદાનસુત્તં • 9. Paṭhamasabbupādānapariyādānasuttaṃ
૧૦. દુતિયસબ્બુપાદાનપરિયાદાનસુત્તં • 10. Dutiyasabbupādānapariyādānasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. અવિજ્જાવગ્ગવણ્ણના • 6. Avijjāvaggavaṇṇanā