Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    ૧૧. અવિઞ્ઞત્તિદુસ્સીલ્યન્તિકથાવણ્ણના

    11. Aviññattidussīlyantikathāvaṇṇanā

    ૬૦૩-૬૦૪. મહાભૂતાનિ ઉપાદાય પવત્તો અઞ્ઞચિત્તક્ખણેપિ લબ્ભમાનો કુસલાકુસલાનુબન્ધો અવિઞ્ઞત્તીતિ અયં વાદો ‘‘ચિત્તવિપ્પયુત્તો અપુઞ્ઞૂપચયો’’તિ ઇમિના સઙ્ગહિતોતિ તતો અઞ્ઞાનુબન્ધાયં ‘‘આણત્તિયા’’તિઆદિ વુત્તન્તિ તં દસ્સેતું ‘‘આણત્તિયા…પે॰… અધિપ્પાયો’’તિ વુત્તં. તત્થ આણત્તો યદા આણત્તભાવેન વિહિંસાદિકિરિયં સાધેતિ, તદા આણત્તિયા પાણાતિપાતાદીસુ અઙ્ગભાવો વેદિતબ્બો. સા પનાણત્તિ પારિવાસિકભાવેન વિઞ્ઞત્તિરહિતા નામ હોતીતિ પરવાદિનો અધિપ્પાયો, તં દસ્સેતું ‘‘એકસ્મિં દિવસે’’તિઆદિ વુત્તં.

    603-604. Mahābhūtāni upādāya pavatto aññacittakkhaṇepi labbhamāno kusalākusalānubandho aviññattīti ayaṃ vādo ‘‘cittavippayutto apuññūpacayo’’ti iminā saṅgahitoti tato aññānubandhāyaṃ ‘‘āṇattiyā’’tiādi vuttanti taṃ dassetuṃ ‘‘āṇattiyā…pe… adhippāyo’’ti vuttaṃ. Tattha āṇatto yadā āṇattabhāvena vihiṃsādikiriyaṃ sādheti, tadā āṇattiyā pāṇātipātādīsu aṅgabhāvo veditabbo. Sā panāṇatti pārivāsikabhāvena viññattirahitā nāma hotīti paravādino adhippāyo, taṃ dassetuṃ ‘‘ekasmiṃ divase’’tiādi vuttaṃ.

    અવિઞ્ઞત્તિદુસ્સીલ્યન્તિકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Aviññattidussīlyantikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    દસમવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dasamavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.

    દુતિયો પણ્ણાસકો સમત્તો.

    Dutiyo paṇṇāsako samatto.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૦૫) ૧૧. અવિઞ્ઞત્તિ દુસ્સિલ્યન્તિકથા • (105) 11. Aviññatti dussilyantikathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧૧. અવિઞ્ઞત્તિ દુસ્સીલ્યન્તિકથાવણ્ણના • 11. Aviññatti dussīlyantikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧૧. અવિઞ્ઞત્તિદુસ્સીલ્યન્તિકથાવણ્ણના • 11. Aviññattidussīlyantikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact