Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
સેદમોચનગાથાવણ્ણના
Sedamocanagāthāvaṇṇanā
અવિપ્પવાસપઞ્હાવણ્ણના
Avippavāsapañhāvaṇṇanā
૪૭૯. તહિન્તિ તસ્મિં પુગ્ગલે. અકપ્પિયસમ્ભોગો નામ મેથુનધમ્માદિ. ‘‘વરસેનાસનરક્ખણત્થાય વિસ્સજ્જેત્વા પરિભુઞ્જિતું વટ્ટતી’’તિ ગરુભણ્ડવિનિચ્છયે વુત્તો. એકાદસાવન્દિયે પણ્ડકાદયો એકાદસ. ઉપેતિ સપરિસં. ન જીવતિ નિમ્મિતરૂપત્તા. ‘‘ઉબ્ભક્ખકેન વદામી’’તિ ઇમિના મુખે મેથુનધમ્માભાવં દીપેતિ. અધોનાભિવિવજ્જનેન વચ્ચમગ્ગપ્પસ્સાવમગ્ગેસુ . ગામન્તરપરિયાપન્નં નદિપારં ઓક્કન્તભિક્ખુનિં સન્ધાયાતિ ભિક્ખુનિયા ગામાપરિયાપન્નપરતીરે નદિસમીપમેવ સન્ધાય વુત્તા. તત્થ પરતીરે ગામૂપચારો એકલેડ્ડુપાતો નદિપરિયન્તેન પરિચ્છિન્નો, તસ્મા પરતીરે રતનમત્તમ્પિ અરઞ્ઞં ન અત્થિ, તઞ્ચ તિણાદીહિ પટિચ્છન્નત્તા દસ્સનૂપચારવિરહિતં કરોતિ. તત્થ અત્તનો ગામે આપત્તિ નત્થિ. પરતીરે પન એકલેડ્ડુપાતસઙ્ખાતે ગામૂપચારેયેવ પદં ઠપેતિ. અન્તરે અભિધમ્મવસેન અરઞ્ઞભૂતં સકગામં અતિક્કમતિ નામ, તસ્મા ગણમ્હા ઓહીયના ચ હોતીતિ ઞાતબ્બં. એત્તાવતાપિ સન્તોસમકત્વા વિચારેત્વા ગહેતબ્બં. ભિક્ખૂનં સન્તિકે ઉપસમ્પન્ના પઞ્ચસતા મહાપજાપતિપ્પમુખા. મહાપજાપતિપિ હિ આનન્દત્થેરેન દિન્નઓવાદસ્સ પટિગ્ગહિતત્તા ભિક્ખૂનં સન્તિકે ઉપસમ્પન્ના નામ.
479.Tahinti tasmiṃ puggale. Akappiyasambhogo nāma methunadhammādi. ‘‘Varasenāsanarakkhaṇatthāya vissajjetvā paribhuñjituṃ vaṭṭatī’’ti garubhaṇḍavinicchaye vutto. Ekādasāvandiye paṇḍakādayo ekādasa. Upeti saparisaṃ. Na jīvati nimmitarūpattā. ‘‘Ubbhakkhakena vadāmī’’ti iminā mukhe methunadhammābhāvaṃ dīpeti. Adhonābhivivajjanena vaccamaggappassāvamaggesu . Gāmantarapariyāpannaṃ nadipāraṃ okkantabhikkhuniṃ sandhāyāti bhikkhuniyā gāmāpariyāpannaparatīre nadisamīpameva sandhāya vuttā. Tattha paratīre gāmūpacāro ekaleḍḍupāto nadipariyantena paricchinno, tasmā paratīre ratanamattampi araññaṃ na atthi, tañca tiṇādīhi paṭicchannattā dassanūpacāravirahitaṃ karoti. Tattha attano gāme āpatti natthi. Paratīre pana ekaleḍḍupātasaṅkhāte gāmūpacāreyeva padaṃ ṭhapeti. Antare abhidhammavasena araññabhūtaṃ sakagāmaṃ atikkamati nāma, tasmā gaṇamhā ohīyanā ca hotīti ñātabbaṃ. Ettāvatāpi santosamakatvā vicāretvā gahetabbaṃ. Bhikkhūnaṃ santike upasampannā pañcasatā mahāpajāpatippamukhā. Mahāpajāpatipi hi ānandattherena dinnaovādassa paṭiggahitattā bhikkhūnaṃ santike upasampannā nāma.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧. અવિપ્પવાસપઞ્હા • 1. Avippavāsapañhā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / (૧) અવિપ્પવાસપઞ્હાવણ્ણના • (1) Avippavāsapañhāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અવિપ્પવાસાદિપઞ્હવણ્ણના • Avippavāsādipañhavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અવિપ્પવાસપઞ્હાવણ્ણના • Avippavāsapañhāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / (૧) અવિપ્પવાસપઞ્હાવણ્ણના • (1) Avippavāsapañhāvaṇṇanā