Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi

    અવિસ્સજ્જિયવત્થુ

    Avissajjiyavatthu

    ૩૨૧. તેન ખો પન સમયેન સાવત્થિયા અવિદૂરે અઞ્ઞતરસ્મિં ગામકાવાસે આવાસિકા ભિક્ખૂ ઉપદ્દુતા હોન્તિ આગન્તુકગમિકાનં ભિક્ખૂનં સેનાસનં પઞ્ઞપેન્તા. અથ ખો તેસં ભિક્ખૂનં એતદહોસિ – ‘‘એતરહિ ખો મયં, આવુસો, ઉપદ્દુતા આગન્તુકગમિકાનં ભિક્ખૂનં સેનાસનં પઞ્ઞપેન્તા. હન્દ મયં, આવુસો, સબ્બં સઙ્ઘિકં સેનાસનં એકસ્સ દેમ. તસ્સ સન્તકં પરિભુઞ્જિસ્સામા’’તિ. તે સબ્બં સઙ્ઘિકં સેનાસનં એકસ્સ અદંસુ. આગન્તુકા ભિક્ખૂ તે ભિક્ખૂ એતદવોચું – ‘‘અમ્હાકં, આવુસો, સેનાસનં પઞ્ઞાપેથા’’તિ. ‘‘નત્થાવુસો, સઙ્ઘિકં સેનાસનં; સબ્બં અમ્હેહિ એકસ્સ દિન્ન’’ન્તિ. ‘‘કિં પન તુમ્હે, આવુસો, સઙ્ઘિકં સેનાસનં વિસ્સજ્જેથા’’તિ? ‘‘એવમાવુસો’’તિ. યે તે ભિક્ખૂ અપ્પિચ્છા…પે॰… તે ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ ભિક્ખૂ સઙ્ઘિકં સેનાસનં વિસ્સજ્જેસ્સન્તી’’તિ 1! અથ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું…પે॰… ‘‘સચ્ચં કિર, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂ સઙ્ઘિકં સેનાસનં વિસ્સજ્જેન્તી’’તિ? ‘‘સચ્ચં ભગવા’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા…પે॰… ‘‘કથઞ્હિ નામ તે, ભિક્ખવે, મોઘપુરિસા સઙ્ઘિકં સેનાસનં વિસ્સજ્જેસ્સન્તિ? નેતં, ભિક્ખવે, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… વિગરહિત્વા…પે॰… ધમ્મિં કથં કત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ –

    321. Tena kho pana samayena sāvatthiyā avidūre aññatarasmiṃ gāmakāvāse āvāsikā bhikkhū upaddutā honti āgantukagamikānaṃ bhikkhūnaṃ senāsanaṃ paññapentā. Atha kho tesaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘etarahi kho mayaṃ, āvuso, upaddutā āgantukagamikānaṃ bhikkhūnaṃ senāsanaṃ paññapentā. Handa mayaṃ, āvuso, sabbaṃ saṅghikaṃ senāsanaṃ ekassa dema. Tassa santakaṃ paribhuñjissāmā’’ti. Te sabbaṃ saṅghikaṃ senāsanaṃ ekassa adaṃsu. Āgantukā bhikkhū te bhikkhū etadavocuṃ – ‘‘amhākaṃ, āvuso, senāsanaṃ paññāpethā’’ti. ‘‘Natthāvuso, saṅghikaṃ senāsanaṃ; sabbaṃ amhehi ekassa dinna’’nti. ‘‘Kiṃ pana tumhe, āvuso, saṅghikaṃ senāsanaṃ vissajjethā’’ti? ‘‘Evamāvuso’’ti. Ye te bhikkhū appicchā…pe… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma bhikkhū saṅghikaṃ senāsanaṃ vissajjessantī’’ti 2! Atha kho te bhikkhū bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ…pe… ‘‘saccaṃ kira, bhikkhave, bhikkhū saṅghikaṃ senāsanaṃ vissajjentī’’ti? ‘‘Saccaṃ bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… ‘‘kathañhi nāma te, bhikkhave, moghapurisā saṅghikaṃ senāsanaṃ vissajjessanti? Netaṃ, bhikkhave, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… vigarahitvā…pe… dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi –

    ‘‘પઞ્ચિમાનિ, ભિક્ખવે, અવિસ્સજ્જિયાનિ, ન વિસ્સજ્જેતબ્બાનિ 3, સઙ્ઘેન વા ગણેન વા પુગ્ગલેન વા. વિસ્સજ્જિતાનિપિ અવિસ્સજ્જિતાનિ હોન્તિ. યો વિસ્સજ્જેય્ય, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સ. કતમાનિ પઞ્ચ? આરામો, આરામવત્થુ – ઇદં પઠમં અવિસ્સજ્જિયં, ન વિસ્સજ્જેતબ્બં, સઙ્ઘેન વા ગણેન વા પુગ્ગલેન વા. વિસ્સજ્જિતમ્પિ અવિસ્સજ્જિતં હોતિ. યો વિસ્સજ્જેય્ય, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સ.

    ‘‘Pañcimāni, bhikkhave, avissajjiyāni, na vissajjetabbāni 4, saṅghena vā gaṇena vā puggalena vā. Vissajjitānipi avissajjitāni honti. Yo vissajjeyya, āpatti thullaccayassa. Katamāni pañca? Ārāmo, ārāmavatthu – idaṃ paṭhamaṃ avissajjiyaṃ, na vissajjetabbaṃ, saṅghena vā gaṇena vā puggalena vā. Vissajjitampi avissajjitaṃ hoti. Yo vissajjeyya, āpatti thullaccayassa.

    ‘‘વિહારો, વિહારવત્થુ – ઇદં દુતિયં અવિસ્સજ્જિયં, ન વિસ્સજ્જેતબ્બં, સઙ્ઘેન વા ગણેન વા પુગ્ગલ્લેન વા. વિસ્સજ્જિતમ્પિ અવિસ્સજ્જિતં હોતિ. યો વિસ્સજ્જેય્ય, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સ.

    ‘‘Vihāro, vihāravatthu – idaṃ dutiyaṃ avissajjiyaṃ, na vissajjetabbaṃ, saṅghena vā gaṇena vā puggallena vā. Vissajjitampi avissajjitaṃ hoti. Yo vissajjeyya, āpatti thullaccayassa.

    ‘‘મઞ્ચો, પીઠં, ભિસિ, બિબ્બોહનં – ઇદં તતિયં અવિસ્સજ્જિયં, ન વિસ્સજ્જેતબ્બં, સઙ્ઘેન વા ગણેન વા પુગ્ગલેન વા. વિસ્સજ્જિતમ્પિ અવિસ્સજ્જિતં હોતિ. યો વિસ્સજ્જેય્ય, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સ.

    ‘‘Mañco, pīṭhaṃ, bhisi, bibbohanaṃ – idaṃ tatiyaṃ avissajjiyaṃ, na vissajjetabbaṃ, saṅghena vā gaṇena vā puggalena vā. Vissajjitampi avissajjitaṃ hoti. Yo vissajjeyya, āpatti thullaccayassa.

    ‘‘લોહકુમ્ભી , લોહભાણકં, લોહવારકો, લોહકટાહં, વાસિ, પરસુ 5, કુઠારી 6, કુદાલો, નિખાદનં – ઇદં ચતુત્થં અવિસ્સજ્જિયં, ન વિસ્સજ્જેતબ્બં, સઙ્ઘેન વા ગણેન વા પુગ્ગલેન વા. વિસ્સજ્જિતમ્પિ અવિસ્સજ્જિતં હોતિ. યો વિસ્સજ્જેય્ય, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સ.

    ‘‘Lohakumbhī , lohabhāṇakaṃ, lohavārako, lohakaṭāhaṃ, vāsi, parasu 7, kuṭhārī 8, kudālo, nikhādanaṃ – idaṃ catutthaṃ avissajjiyaṃ, na vissajjetabbaṃ, saṅghena vā gaṇena vā puggalena vā. Vissajjitampi avissajjitaṃ hoti. Yo vissajjeyya, āpatti thullaccayassa.

    ‘‘વલ્લિ, વેળુ, મુઞ્જં, પબ્બજં 9, તિણં, મત્તિકા, દારુભણ્ડં, મત્તિકાભણ્ડં – ઇદં પઞ્ચમં અવિસ્સજ્જિયં, ન વિસ્સજ્જેતબ્બં, સઙ્ઘેન વા ગણેન વા પુગ્ગલેન વા. વિસ્સજ્જિતમ્પિ અવિસ્સજ્જિતં હોતિ. યો વિસ્સજ્જેય્ય, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સ. ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચ અવિસ્સજ્જિયાનિ, ન વિસ્સજ્જેતબ્બાનિ, સઙ્ઘેન વા ગણેન વા પુગ્ગલેન વા. વિસ્સજ્જિતાનિપિ અવિસ્સજ્જિતાનિ હોન્તિ. યો વિસ્સજ્જેય્ય, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સા’’તિ.

    ‘‘Valli, veḷu, muñjaṃ, pabbajaṃ 10, tiṇaṃ, mattikā, dārubhaṇḍaṃ, mattikābhaṇḍaṃ – idaṃ pañcamaṃ avissajjiyaṃ, na vissajjetabbaṃ, saṅghena vā gaṇena vā puggalena vā. Vissajjitampi avissajjitaṃ hoti. Yo vissajjeyya, āpatti thullaccayassa. Imāni kho, bhikkhave, pañca avissajjiyāni, na vissajjetabbāni, saṅghena vā gaṇena vā puggalena vā. Vissajjitānipi avissajjitāni honti. Yo vissajjeyya, āpatti thullaccayassā’’ti.







    Footnotes:
    1. વિસ્સજ્જિસ્સન્તીતિ (ક॰)
    2. vissajjissantīti (ka.)
    3. ન વિસ્સજ્જિતબ્બાનિ (ક॰)
    4. na vissajjitabbāni (ka.)
    5. ફરસુ (સી॰ સ્યા॰ ક॰)
    6. કુધારી (ક॰)
    7. pharasu (sī. syā. ka.)
    8. kudhārī (ka.)
    9. બબ્બજં (સી॰)
    10. babbajaṃ (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / અવિસ્સજ્જિયવત્થુકથા • Avissajjiyavatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અવિસ્સજ્જિયવત્થુકથાવણ્ણના • Avissajjiyavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અવિસ્સજ્જિયવત્થુકથાવણ્ણના • Avissajjiyavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અવિસ્સજ્જિયવત્થુકથાવણ્ણના • Avissajjiyavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / અવિસ્સજ્જિયવત્થુકથા • Avissajjiyavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact