Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
અવિસ્સજ્જિયવત્થુકથાવણ્ણના
Avissajjiyavatthukathāvaṇṇanā
૩૨૧. ‘‘ન વિસ્સજ્જેતબ્બં સઙ્ઘેન વા ગણેન વા પુગ્ગલેન વા’’તિ વચનં ‘‘યં અગરુભણ્ડં વિસ્સજ્જિયં વેભઙ્ગિયં સઙ્ઘિકં, તં ગણો ચે તસ્મિં આવાસે વસતિ પુગ્ગલોપિ વા, ગણેન વા પુગ્ગલેન વા વિસ્સજ્જિતં સઙ્ઘેન વિસ્સજ્જિતસદિસમેવ હોતી’’તિ અટ્ઠકથાયં વુત્તવચનં સાધેતિ, અઞ્ઞથા એત્થ ગણપુગ્ગલગ્ગહણં નિરત્થકં. અરઞ્જરો ઉદકચાટિ, અલઞ્જલો, બહુઉદકગણ્હનકોતિ અત્થો. ‘‘વટ્ટચાટિ વિય હુત્વા થોકં દીઘમુખો મજ્ઝે પરિચ્છેદં દસ્સેત્વા કતો’’તિ લિખિતં. મંસદિબ્બધમ્મબુદ્ધસમન્તચક્ખુવસેન પઞ્ચ.
321. ‘‘Na vissajjetabbaṃ saṅghena vā gaṇena vā puggalena vā’’ti vacanaṃ ‘‘yaṃ agarubhaṇḍaṃ vissajjiyaṃ vebhaṅgiyaṃ saṅghikaṃ, taṃ gaṇo ce tasmiṃ āvāse vasati puggalopi vā, gaṇena vā puggalena vā vissajjitaṃ saṅghena vissajjitasadisameva hotī’’ti aṭṭhakathāyaṃ vuttavacanaṃ sādheti, aññathā ettha gaṇapuggalaggahaṇaṃ niratthakaṃ. Arañjaro udakacāṭi, alañjalo, bahuudakagaṇhanakoti attho. ‘‘Vaṭṭacāṭi viya hutvā thokaṃ dīghamukho majjhe paricchedaṃ dassetvā kato’’ti likhitaṃ. Maṃsadibbadhammabuddhasamantacakkhuvasena pañca.
ગરુભણ્ડેન ચ ગરુભણ્ડન્તિ સંહારિમં સન્ધાય વુત્તં. પત્તચીવરં નિક્ખિપિતુન્તિ અટ્ટકચ્છન્નેન કતે મઞ્ચે. વટ્ટલોહં નામ પીતવણ્ણં. પારિહારિયં ન વટ્ટતીતિ આગન્તુકસ્સ અદત્વા પરિચારિકહત્થતો અત્તનો નામં લિખાપેત્વા ગહેત્વા યથાસુખં પરિહરિતું ન વટ્ટતિ. ‘‘ગિહિવિકટનીહારેનેવાતિ યાવ અત્તનો કમ્મનિબ્બત્તિ, તાવ ગહેત્વા દેતી’’તિ લિખિતં. સિખરં નામ યેન પરિબ્ભમન્તા છિન્દન્તિ. પત્તબન્ધકો નામ પત્તસ્સ ગણ્ઠિઆદિકારકો. ‘‘પટિમાનં સુવણ્ણાદિપત્તકારકો’’તિપિ વદન્તિ. ‘‘અડ્ઢબાહૂતિ કપ્પરતો પટ્ઠાય યાવ અંસકૂટ’’ન્તિ લિખિતં. ઇતો પટ્ઠાયાતિ ઇમં પાળિં આદિં કત્વા. દણ્ડમુગ્ગરો નામ યેન રજિતચીવરં પોથેન્તિ. ‘પચ્ચત્થરણગતિક’ન્તિ વુત્તત્તા, ‘‘તમ્પિ ગરુભણ્ડમેવાતિ વુત્તત્તા ચ અપિ-સદ્દેન પાવારાદિપચ્ચત્થરણં સબ્બં ગરુભણ્ડમેવા’’તિ વદન્તિ. એતેનેવ સુત્તેન અઞ્ઞથા અત્થં વત્વા ‘‘પાવારાદિપચ્ચત્થરણં ન ગરુભણ્ડં, ભાજનીયમેવ, સેનાસનત્થાય દિન્નપચ્ચત્થરણમેવ ગરુભણ્ડ’’ન્તિ વદન્તિ, ઉપપરિક્ખિતબ્બં. ગણ્ઠિકાતિ ચીવરગણ્ઠિકા. ભઞ્ચકો નામ સરકો.
Garubhaṇḍena ca garubhaṇḍanti saṃhārimaṃ sandhāya vuttaṃ. Pattacīvaraṃ nikkhipitunti aṭṭakacchannena kate mañce. Vaṭṭalohaṃ nāma pītavaṇṇaṃ. Pārihāriyaṃ na vaṭṭatīti āgantukassa adatvā paricārikahatthato attano nāmaṃ likhāpetvā gahetvā yathāsukhaṃ pariharituṃ na vaṭṭati. ‘‘Gihivikaṭanīhārenevāti yāva attano kammanibbatti, tāva gahetvā detī’’ti likhitaṃ. Sikharaṃ nāma yena paribbhamantā chindanti. Pattabandhako nāma pattassa gaṇṭhiādikārako. ‘‘Paṭimānaṃ suvaṇṇādipattakārako’’tipi vadanti. ‘‘Aḍḍhabāhūti kapparato paṭṭhāya yāva aṃsakūṭa’’nti likhitaṃ. Ito paṭṭhāyāti imaṃ pāḷiṃ ādiṃ katvā. Daṇḍamuggaro nāma yena rajitacīvaraṃ pothenti. ‘Paccattharaṇagatika’nti vuttattā, ‘‘tampi garubhaṇḍamevāti vuttattā ca api-saddena pāvārādipaccattharaṇaṃ sabbaṃ garubhaṇḍamevā’’ti vadanti. Eteneva suttena aññathā atthaṃ vatvā ‘‘pāvārādipaccattharaṇaṃ na garubhaṇḍaṃ, bhājanīyameva, senāsanatthāya dinnapaccattharaṇameva garubhaṇḍa’’nti vadanti, upaparikkhitabbaṃ. Gaṇṭhikāti cīvaragaṇṭhikā. Bhañcako nāma sarako.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / અવિસ્સજ્જિયવત્થુ • Avissajjiyavatthu
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / અવિસ્સજ્જિયવત્થુકથા • Avissajjiyavatthukathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અવિસ્સજ્જિયવત્થુકથાવણ્ણના • Avissajjiyavatthukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અવિસ્સજ્જિયવત્થુકથાવણ્ણના • Avissajjiyavatthukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / અવિસ્સજ્જિયવત્થુકથા • Avissajjiyavatthukathā