Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૨. અવોપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના
2. Avopupphiyattheraapadānavaṇṇanā
વિહારા અભિનિક્ખમ્માતિઆદિકં આયસ્મતો અવોપુપ્ફિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો સિખિસ્સ ભગવતો કાલે કુલગેહે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્તો સદ્ધાસમ્પન્નો ધમ્મં સુત્વા સોમનસ્સપ્પત્તો નાનાપુપ્ફાનિ ઉભોહિ હત્થેહિ ગહેત્વા બુદ્ધસ્સ ઉપરિ અબ્ભુક્કિરિ. સો તેન પુઞ્ઞેન દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો સગ્ગસમ્પત્તિઞ્ચ ચક્કવત્તિસમ્પત્તિઞ્ચ અનુભવિત્વા સબ્બત્થ પૂજિતો ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બતો વુદ્ધિપ્પત્તો સાસને પસીદિત્વા પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ. આ સમન્તતો કાસતિ દિપ્પતીતિ આકાસો, તસ્મિં આકાસે પુપ્ફાનં અવકિરિતત્તા અવોપુપ્ફિયત્થેરોતિ પાકટો.
Vihārā abhinikkhammātiādikaṃ āyasmato avopupphiyattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto sikhissa bhagavato kāle kulagehe nibbatto viññutaṃ patto saddhāsampanno dhammaṃ sutvā somanassappatto nānāpupphāni ubhohi hatthehi gahetvā buddhassa upari abbhukkiri. So tena puññena devamanussesu saṃsaranto saggasampattiñca cakkavattisampattiñca anubhavitvā sabbattha pūjito imasmiṃ buddhuppāde ekasmiṃ kulagehe nibbato vuddhippatto sāsane pasīditvā pabbajitvā nacirasseva arahā ahosi. Ā samantato kāsati dippatīti ākāso, tasmiṃ ākāse pupphānaṃ avakiritattā avopupphiyattheroti pākaṭo.
૭. એવં પત્તસન્તિપદો અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો વિહારા અભિનિક્ખમ્માતિઆદિમાહ. તત્થ વિહારાતિ વિસેસેન હરતિ ચતૂહિ ઇરિયાપથેહિ અપતન્તં અત્તભાવં આહરતિ પવત્તેતિ એત્થાતિ વિહારો, તસ્મા વિહારા અભિ વિસેસેન નિક્ખમ્મ નિક્ખમિત્વા. અબ્ભુટ્ઠાસિ ચ ચઙ્કમેતિ ચઙ્કમનત્થાય સટ્ઠિરતને ચઙ્કમે અભિવિસેસેન ઉટ્ઠાસિ, અભિરુહીતિ અત્થો. ચતુસચ્ચં પકાસેન્તોતિ તસ્મિં ચઙ્કમે ચઙ્કમન્તો દુક્ખસમુદયનિરોધમગ્ગસચ્ચસઙ્ખાતં ચતુસચ્ચં પકાસેન્તો પાકટં કરોન્તો અમતં પદં નિબ્બાનં દેસેન્તો વિભજન્તો ઉત્તાનીકરોન્તો તસ્મિં ચઙ્કમેતિ સમ્બન્ધો.
7. Evaṃ pattasantipado attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento vihārā abhinikkhammātiādimāha. Tattha vihārāti visesena harati catūhi iriyāpathehi apatantaṃ attabhāvaṃ āharati pavatteti etthāti vihāro, tasmā vihārā abhi visesena nikkhamma nikkhamitvā. Abbhuṭṭhāsi ca caṅkameti caṅkamanatthāya saṭṭhiratane caṅkame abhivisesena uṭṭhāsi, abhiruhīti attho. Catusaccaṃpakāsentoti tasmiṃ caṅkame caṅkamanto dukkhasamudayanirodhamaggasaccasaṅkhātaṃ catusaccaṃ pakāsento pākaṭaṃ karonto amataṃ padaṃ nibbānaṃ desento vibhajanto uttānīkaronto tasmiṃ caṅkameti sambandho.
૮. સિખિસ્સ ગિરમઞ્ઞાય, બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ તાદિનોતિ સેટ્ઠસ્સ તાદિગુણસમઙ્ગિસ્સ સિખિસ્સ બુદ્ધસ્સ ગિરં સદ્દં ઘોસં અઞ્ઞાય જાનિત્વા. નાનાપુપ્ફં ગહેત્વાનાતિ નાગપુન્નાગાદિઅનેકાનિ પુપ્ફાનિ ગહેત્વા આહરિત્વા. આકાસમ્હિ સમોકિરિન્તિ ચઙ્કમન્તસ્સ ભગવતો મુદ્ધનિ આકાસે ઓકિરિં પૂજેસિં.
8.Sikhissa giramaññāya, buddhaseṭṭhassa tādinoti seṭṭhassa tādiguṇasamaṅgissa sikhissa buddhassa giraṃ saddaṃ ghosaṃ aññāya jānitvā. Nānāpupphaṃ gahetvānāti nāgapunnāgādianekāni pupphāni gahetvā āharitvā. Ākāsamhi samokirinti caṅkamantassa bhagavato muddhani ākāse okiriṃ pūjesiṃ.
૯. તેન કમ્મેન દ્વિપદિન્દાતિ દ્વિપદાનં દેવબ્રહ્મમનુસ્સાનં ઇન્દ પધાનભૂત. નરાસભ નરાનં આસભભૂત. પત્તોમ્હિ અચલં ઠાનન્તિ તુમ્હાકં સન્તિકે પબ્બજિત્વા અચલં ઠાનં નિબ્બાનં પત્તો અમ્હિ ભવામિ. હિત્વા જયપરાજયન્તિ દિબ્બમનુસ્સસમ્પત્તિસઙ્ખાતં જયઞ્ચ ચતુરાપાયદુક્ખસઙ્ખાતં પરાજયઞ્ચ હિત્વા છડ્ડેત્વા નિબ્બાનં પત્તોસ્મીતિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.
9.Tena kammena dvipadindāti dvipadānaṃ devabrahmamanussānaṃ inda padhānabhūta. Narāsabha narānaṃ āsabhabhūta. Pattomhi acalaṃ ṭhānanti tumhākaṃ santike pabbajitvā acalaṃ ṭhānaṃ nibbānaṃ patto amhi bhavāmi. Hitvā jayaparājayanti dibbamanussasampattisaṅkhātaṃ jayañca caturāpāyadukkhasaṅkhātaṃ parājayañca hitvā chaḍḍetvā nibbānaṃ pattosmīti attho. Sesaṃ suviññeyyamevāti.
અવોપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તો.
Avopupphiyattheraapadānavaṇṇanā samatto.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૨. અવોપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં • 2. Avopupphiyattheraapadānaṃ