Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    ૩. આયતનયમકં

    3. Āyatanayamakaṃ

    ૧. પણ્ણત્તિઉદ્દેસવારવણ્ણના

    1. Paṇṇattiuddesavāravaṇṇanā

    ૧-૯. ઇદાનિ મૂલયમકે દેસિતેયેવ કુસલાદિધમ્મે આયતનવસેનાપિ સઙ્ગણ્હિત્વા ખન્ધયમકાનન્તરં દેસિતસ્સ આયતનયમકસ્સ વણ્ણના હોતિ. તત્થ ખન્ધયમકે વુત્તનયેનેવ પાળિવવત્થાનં વેદિતબ્બં. યથેવ હિ તત્થ પણ્ણત્તિવારો, પવત્તિવારો, પરિઞ્ઞાવારોતિ તયો મહાવારા હોન્તિ, તથા ઇધાપિ. વચનત્થોપિ નેસં તત્થ વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બો. ઇધાપિ ચ પણ્ણત્તિવારો ઉદ્દેસનિદ્દેસવસેન દ્વિધા વવત્થિતો. ઇતરે નિદ્દેસવસેનેવ. ‘તત્થ દ્વાદસાયતનાની’તિ પદં આદિં કત્વા યાવ નાયતના ન મનોતિ, તાવ પણ્ણત્તિવારસ્સ ઉદ્દેસવારો વેદિતબ્બો. તત્થ દ્વાદસાયતનાનીતિ અયં યમકવસેન પુચ્છિતબ્બાનં આયતનાનં ઉદ્દેસો. ચક્ખાયતનં…પે॰… ધમ્માયતનન્તિ તેસઞ્ઞેવ પભેદતો નામવવત્થાનં. યમકવસેન પુચ્છાસુખત્થઞ્ચેત્થ પઠમં પટિપાટિયા અજ્ઝત્તરૂપાયતનાનિ વુત્તાનિ. પચ્છા બાહિરરૂપાયતનાનિ. પરિયોસાને મનાયતનધમ્માયતનાનિ.

    1-9. Idāni mūlayamake desiteyeva kusalādidhamme āyatanavasenāpi saṅgaṇhitvā khandhayamakānantaraṃ desitassa āyatanayamakassa vaṇṇanā hoti. Tattha khandhayamake vuttanayeneva pāḷivavatthānaṃ veditabbaṃ. Yatheva hi tattha paṇṇattivāro, pavattivāro, pariññāvāroti tayo mahāvārā honti, tathā idhāpi. Vacanatthopi nesaṃ tattha vuttanayeneva veditabbo. Idhāpi ca paṇṇattivāro uddesaniddesavasena dvidhā vavatthito. Itare niddesavaseneva. ‘Tattha dvādasāyatanānī’ti padaṃ ādiṃ katvā yāva nāyatanā na manoti, tāva paṇṇattivārassa uddesavāro veditabbo. Tattha dvādasāyatanānīti ayaṃ yamakavasena pucchitabbānaṃ āyatanānaṃ uddeso. Cakkhāyatanaṃ…pe… dhammāyatananti tesaññeva pabhedato nāmavavatthānaṃ. Yamakavasena pucchāsukhatthañcettha paṭhamaṃ paṭipāṭiyā ajjhattarūpāyatanāni vuttāni. Pacchā bāhirarūpāyatanāni. Pariyosāne manāyatanadhammāyatanāni.

    યથા પન હેટ્ઠા ખન્ધવસેન, એવમિધ ઇમેસં આયતનાનં વસેન પદસોધનવારો, પદસોધનમૂલચક્કવારો, સુદ્ધાયતનવારો, સુદ્ધાયતનમૂલચક્કવારોતિ, ચત્તારોવ નયવારા હોન્તિ. એકેકો ચેત્થ અનુલોમપટિલોમવસેન દુવિધોયેવ. તેસમત્થો તત્થ વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બો. યથા પન ખન્ધયમકે પદસોધનવારસ્સ અનુલોમવારે ‘રૂપં રૂપક્ખન્ધો, રૂપક્ખન્ધો રૂપ’ન્તિઆદીનિ પઞ્ચ યમકાનિ, તથા ઇધ ‘ચક્ખુ, ચક્ખાયતનં; ચક્ખાયતનં; ચક્ખૂ’તિઆદીનિ દ્વાદસ. પટિલોમવારેપિ ‘ન ચક્ખુ, ન ચક્ખાયતનં; ન ચક્ખાયતનં, ન ચક્ખૂ’તિઆદીનિ દ્વાદસ , પદસોધનમૂલચક્કવારસ્સ પનેત્થ અનુલોમવારે એકેકાયતનમૂલકાનિ એકાદસ એકાદસ કત્વા દ્વત્તિંસસતં યમકાનિ. પટિલોમવારેપિ દ્વત્તિંસસતમેવ. સુદ્ધાયતનવારસ્સાપિ અનુલોમવારે દ્વાદસ, પટિલોમવારે દ્વાદસ, સુદ્ધાયતનમૂલચક્કવારસ્સાપિ અનુલોમવારે એકેકાયતનમૂલકાનિ એકાદસ એકાદસ કત્વા દ્વત્તિંસસતં યમકાનિ. પટિલોમવારેપિ દ્વત્તિંસસતમેવાતિ એવમિધ છસત્તતાધિકેહિ પઞ્ચહિ યમકસતેહિ, દ્વિપઞ્ઞાસાધિકેહિ એકાદસહિ પુચ્છાસતેહિ, ચતુરાધિકેહિ તેવીસાય અત્થસતેહિ ચ પટિમણ્ડિતો પણ્ણત્તિવારસ્સ ઉદ્દેસવારો વેદિતબ્બો.

    Yathā pana heṭṭhā khandhavasena, evamidha imesaṃ āyatanānaṃ vasena padasodhanavāro, padasodhanamūlacakkavāro, suddhāyatanavāro, suddhāyatanamūlacakkavāroti, cattārova nayavārā honti. Ekeko cettha anulomapaṭilomavasena duvidhoyeva. Tesamattho tattha vuttanayeneva veditabbo. Yathā pana khandhayamake padasodhanavārassa anulomavāre ‘rūpaṃ rūpakkhandho, rūpakkhandho rūpa’ntiādīni pañca yamakāni, tathā idha ‘cakkhu, cakkhāyatanaṃ; cakkhāyatanaṃ; cakkhū’tiādīni dvādasa. Paṭilomavārepi ‘na cakkhu, na cakkhāyatanaṃ; na cakkhāyatanaṃ, na cakkhū’tiādīni dvādasa , padasodhanamūlacakkavārassa panettha anulomavāre ekekāyatanamūlakāni ekādasa ekādasa katvā dvattiṃsasataṃ yamakāni. Paṭilomavārepi dvattiṃsasatameva. Suddhāyatanavārassāpi anulomavāre dvādasa, paṭilomavāre dvādasa, suddhāyatanamūlacakkavārassāpi anulomavāre ekekāyatanamūlakāni ekādasa ekādasa katvā dvattiṃsasataṃ yamakāni. Paṭilomavārepi dvattiṃsasatamevāti evamidha chasattatādhikehi pañcahi yamakasatehi, dvipaññāsādhikehi ekādasahi pucchāsatehi, caturādhikehi tevīsāya atthasatehi ca paṭimaṇḍito paṇṇattivārassa uddesavāro veditabbo.

    પણ્ણત્તિઉદ્દેસવારવણ્ણના.

    Paṇṇattiuddesavāravaṇṇanā.

    ૧. પણ્ણત્તિનિદ્દેસવારવણ્ણના

    1. Paṇṇattiniddesavāravaṇṇanā

    ૧૦-૧૭. નિદ્દેસવારે પન હેટ્ઠા ખન્ધયમકસ્સ પણ્ણત્તિવારનિદ્દેસે વુત્તનયેનેવ અત્થો વેદિતબ્બો. અઞ્ઞત્ર વિસેસા. તત્રાયં વિસેસો – દિબ્બચક્ખૂતિ દુતિયવિજ્જાઞાણં. પઞ્ઞાચક્ખૂતિ તતિયવિજ્જાઞાણં. દિબ્બસોતન્તિ દુતિયઅભિઞ્ઞાઞાણં. તણ્હાસોતન્તિ તણ્હાવ. અવસેસો કાયોતિ નામકાયો, રૂપકાયો, હત્થિકાયો, અસ્સકાયોતિ એવમાદિ. અવસેસં રૂપન્તિ રૂપાયતનતો સેસં ભૂતુપાદાયરૂપઞ્ચેવ પિયરૂપસાતરૂપઞ્ચ. સીલગન્ધોતિઆદીનિ વાયનટ્ઠેન સીલાદીનંયેવ નામાનિ. અત્થરસોતિઆદીનિપિ સાધુમધુરટ્ઠેન અત્થાદીનઞ્ઞેવ નામાનિ. અવસેસો ધમ્મોતિ પરિયત્તિધમ્માદિઅનેકપ્પભેદોતિ અયમેત્થ વિસેસો.

    10-17. Niddesavāre pana heṭṭhā khandhayamakassa paṇṇattivāraniddese vuttanayeneva attho veditabbo. Aññatra visesā. Tatrāyaṃ viseso – dibbacakkhūti dutiyavijjāñāṇaṃ. Paññācakkhūti tatiyavijjāñāṇaṃ. Dibbasotanti dutiyaabhiññāñāṇaṃ. Taṇhāsotanti taṇhāva. Avaseso kāyoti nāmakāyo, rūpakāyo, hatthikāyo, assakāyoti evamādi. Avasesaṃ rūpanti rūpāyatanato sesaṃ bhūtupādāyarūpañceva piyarūpasātarūpañca. Sīlagandhotiādīni vāyanaṭṭhena sīlādīnaṃyeva nāmāni. Attharasotiādīnipi sādhumadhuraṭṭhena atthādīnaññeva nāmāni. Avaseso dhammoti pariyattidhammādianekappabhedoti ayamettha viseso.

    પણ્ણત્તિનિદ્દેસવારવણ્ણના.

    Paṇṇattiniddesavāravaṇṇanā.

    ૨. પવત્તિવારવણ્ણના

    2. Pavattivāravaṇṇanā

    ૧૮-૨૧. ઇધાપિ ચ પવત્તિવારસ્સ ઉપ્પાદવારાદીસુ તીસુ અન્તરવારેસુ એકેકસ્મિં છળેવ કાલભેદા. તેસં એકેકસ્મિં કાલે પુગ્ગલવારાદયો તયો વારા. તે સબ્બેપિ અનુલોમપટિલોમનયવસેન દુવિધાવ હોન્તિ. તત્થ પચ્ચુપ્પન્નકાલે પુગ્ગલવારસ્સ અનુલોમનયે યથા ખન્ધયમકે રૂપક્ખન્ધમૂલકાનિ ચત્તારિ, વેદનાક્ખન્ધમૂલકાનિ તીણિ, સઞ્ઞાક્ખન્ધમૂલકાનિ દ્વે, સઙ્ખારક્ખન્ધમૂલકં એકન્તિ અગ્ગહિતગ્ગહણેન દસ યમકાનિ હોન્તિ. એવં ‘‘યસ્સ ચક્ખાયતનં ઉપ્પજ્જતિ, તસ્સ સોતાયતનં ઉપ્પજ્જતિ; યસ્સ વા પન સોતાયતનં ઉપ્પજ્જતિ, તસ્સ ચક્ખાયતનં ઉપ્પજ્જતિ; યસ્સ ચક્ખાયતનં ઉપ્પજ્જતિ, તસ્સ ઘાણાયતનં, જિવ્હાયતનં, કાયાયતનં, રૂપાયતનં, સદ્દાયતનં, ગન્ધાયતનં, રસાયતનં, ફોટ્ઠબ્બાયતનં, મનાયતનં, ધમ્માયતનં, ઉપ્પજ્જતિ; યસ્સ વા પન ધમ્માયતનં ઉપ્પજ્જતિ, તસ્સ ચક્ખાયતનં ઉપ્પજ્જતી’’તિ એવં ચક્ખાયતનમૂલકાનિ એકાદસ. ‘‘યસ્સ સોતાયતનં ઉપ્પજ્જતિ, તસ્સ ઘાનાયતનં ઉપ્પજ્જતી’’તિઆદિના નયેન સોતાયતનમૂલકાનિ દસ; ઘાનાયતનમૂલકાનિ નવ, જિવ્હાયતનમૂલકાનિ અટ્ઠ; કાયાયતનમૂલકાનિ સત્ત; રૂપાયતનમૂલકાનિ છ; સદ્દાયતનમૂલકાનિ પઞ્ચ; ગન્ધાયતનમૂલકાનિ ચત્તારિ; રસાયતનમૂલકાનિ તીણિ; ફોટ્ઠબ્બાયતનમૂલકાનિ દ્વે; મનાયતનમૂલકં એકન્તિ અગ્ગહિતગ્ગહણેન છસટ્ઠિ યમકાનિ હોન્તિ.

    18-21. Idhāpi ca pavattivārassa uppādavārādīsu tīsu antaravāresu ekekasmiṃ chaḷeva kālabhedā. Tesaṃ ekekasmiṃ kāle puggalavārādayo tayo vārā. Te sabbepi anulomapaṭilomanayavasena duvidhāva honti. Tattha paccuppannakāle puggalavārassa anulomanaye yathā khandhayamake rūpakkhandhamūlakāni cattāri, vedanākkhandhamūlakāni tīṇi, saññākkhandhamūlakāni dve, saṅkhārakkhandhamūlakaṃ ekanti aggahitaggahaṇena dasa yamakāni honti. Evaṃ ‘‘yassa cakkhāyatanaṃ uppajjati, tassa sotāyatanaṃ uppajjati; yassa vā pana sotāyatanaṃ uppajjati, tassa cakkhāyatanaṃ uppajjati; yassa cakkhāyatanaṃ uppajjati, tassa ghāṇāyatanaṃ, jivhāyatanaṃ, kāyāyatanaṃ, rūpāyatanaṃ, saddāyatanaṃ, gandhāyatanaṃ, rasāyatanaṃ, phoṭṭhabbāyatanaṃ, manāyatanaṃ, dhammāyatanaṃ, uppajjati; yassa vā pana dhammāyatanaṃ uppajjati, tassa cakkhāyatanaṃ uppajjatī’’ti evaṃ cakkhāyatanamūlakāni ekādasa. ‘‘Yassa sotāyatanaṃ uppajjati, tassa ghānāyatanaṃ uppajjatī’’tiādinā nayena sotāyatanamūlakāni dasa; ghānāyatanamūlakāni nava, jivhāyatanamūlakāni aṭṭha; kāyāyatanamūlakāni satta; rūpāyatanamūlakāni cha; saddāyatanamūlakāni pañca; gandhāyatanamūlakāni cattāri; rasāyatanamūlakāni tīṇi; phoṭṭhabbāyatanamūlakāni dve; manāyatanamūlakaṃ ekanti aggahitaggahaṇena chasaṭṭhi yamakāni honti.

    તત્થ ચક્ખાયતનમૂલકેસુ એકાદસસુ ‘‘યસ્સ ચક્ખાયતનં ઉપ્પજ્જતિ, તસ્સ સોતાયતનં, ઘાનાયતનં, રૂપાયતનં, મનાયતનં, ધમ્માયતનં ઉપ્પજ્જતી’’તિ ઇમાનિ પઞ્ચેવ વિસ્સજ્જિતાનિ. તેસુ પઠમં વિસ્સજ્જેતબ્બં તાવ વિસ્સજ્જિતં. દુતિયં કિઞ્ચાપિ પઠમેન સદિસવિસ્સજ્જનં, ચક્ખુસોતાયતનાનં પવત્તિટ્ઠાને પન ઘાનાયતનસ્સ ન એકન્તેન પવત્તિતો ‘‘કથં નુ ખો એતં વિસ્સજ્જેતબ્બ’’ન્તિ વિમતિનિવારણત્થં વિસ્સજ્જિતં. રૂપાયતનમનાયતનધમ્માયતનેહિ સદ્ધિં તીણિ યમકાનિ અસદિસવિસ્સજ્જનત્તા વિસ્સજ્જિતાનિ. સેસેસુ જિવ્હાયતનકાયાયતનેહિ તાવ સદ્ધિં દ્વે યમકાનિ પુરિમેહિ દ્વીહિ સદ્ધિં સદિસવિસ્સજ્જનાનિ. સદ્દાયતનસ્સ પટિસન્ધિક્ખણે અનુપ્પત્તિતો તેન સદ્ધિં યમકસ્સ વિસ્સજ્જનમેવ નત્થિ. ગન્ધરસફોટ્ઠબ્બાયતનેહિપિ સદ્ધિં તીણિ યમકાનિ પુરિમેહિ દ્વીહિ સદિસવિસ્સજ્જનાનેવ હોન્તીતિ તન્તિયા લહુભાવત્થં સઙ્ખિત્તાનિ. સોતાયતનમૂલકેસુ યં લબ્ભતિ , તં પુરિમેહિ સદિસવિસ્સજ્જનમેવાતિ એકમ્પિ પાળિં નારુળ્હં. ઘાનાયતનમૂલકેસુ રૂપાયતનેન સદ્ધિં એકં, મનાયતનધમ્માયતનેહિ સદ્ધિં દ્વેતિ તીણિ યમકાનિ પાળિં આરુળ્હાનિ. સેસાનિ ઘાનાયતનયમકેન સદિસવિસ્સજ્જનત્તા નારુળ્હાનિ. તથા જિવ્હાયતનકાયાયતનમૂલકાનિ. રૂપાયતનમૂલકેસુ મનાયતનધમ્માયતનેહિ સદ્ધિં દ્વેયેવ વિસ્સજ્જિતાનિ. ગન્ધરસફોટ્ઠબ્બેહિ પન સદ્ધિં તીણિ રૂપાયતનમનાયતનેહિ સદ્ધિં સદિસવિસ્સજ્જનાનિ. યથેવ હેત્થ ‘‘સરૂપકાનં અચિત્તકાન’’ન્તિઆદિ વુત્તં, તથા ઇધાપિ ‘‘સરૂપકાનં અગન્ધકાનં, અરસકાનં અફોટ્ઠબ્બકાન’’ન્તિ યોજના વેદિતબ્બા. ગન્ધાદીનિ ચેત્થ આયતનભૂતાનેવ અધિપ્પેતાનિ. તસ્મા ‘‘સરૂપકાનં સગન્ધાયતનાન’’ન્તિ આયતનવસેનેત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બો.

    Tattha cakkhāyatanamūlakesu ekādasasu ‘‘yassa cakkhāyatanaṃ uppajjati, tassa sotāyatanaṃ, ghānāyatanaṃ, rūpāyatanaṃ, manāyatanaṃ, dhammāyatanaṃ uppajjatī’’ti imāni pañceva vissajjitāni. Tesu paṭhamaṃ vissajjetabbaṃ tāva vissajjitaṃ. Dutiyaṃ kiñcāpi paṭhamena sadisavissajjanaṃ, cakkhusotāyatanānaṃ pavattiṭṭhāne pana ghānāyatanassa na ekantena pavattito ‘‘kathaṃ nu kho etaṃ vissajjetabba’’nti vimatinivāraṇatthaṃ vissajjitaṃ. Rūpāyatanamanāyatanadhammāyatanehi saddhiṃ tīṇi yamakāni asadisavissajjanattā vissajjitāni. Sesesu jivhāyatanakāyāyatanehi tāva saddhiṃ dve yamakāni purimehi dvīhi saddhiṃ sadisavissajjanāni. Saddāyatanassa paṭisandhikkhaṇe anuppattito tena saddhiṃ yamakassa vissajjanameva natthi. Gandharasaphoṭṭhabbāyatanehipi saddhiṃ tīṇi yamakāni purimehi dvīhi sadisavissajjanāneva hontīti tantiyā lahubhāvatthaṃ saṅkhittāni. Sotāyatanamūlakesu yaṃ labbhati , taṃ purimehi sadisavissajjanamevāti ekampi pāḷiṃ nāruḷhaṃ. Ghānāyatanamūlakesu rūpāyatanena saddhiṃ ekaṃ, manāyatanadhammāyatanehi saddhiṃ dveti tīṇi yamakāni pāḷiṃ āruḷhāni. Sesāni ghānāyatanayamakena sadisavissajjanattā nāruḷhāni. Tathā jivhāyatanakāyāyatanamūlakāni. Rūpāyatanamūlakesu manāyatanadhammāyatanehi saddhiṃ dveyeva vissajjitāni. Gandharasaphoṭṭhabbehi pana saddhiṃ tīṇi rūpāyatanamanāyatanehi saddhiṃ sadisavissajjanāni. Yatheva hettha ‘‘sarūpakānaṃ acittakāna’’ntiādi vuttaṃ, tathā idhāpi ‘‘sarūpakānaṃ agandhakānaṃ, arasakānaṃ aphoṭṭhabbakāna’’nti yojanā veditabbā. Gandhādīni cettha āyatanabhūtāneva adhippetāni. Tasmā ‘‘sarūpakānaṃ sagandhāyatanāna’’nti āyatanavasenettha attho daṭṭhabbo.

    સદ્દાયતનમૂલકાનિ અત્થાભાવતો પાળિં નારુળ્હાનેવ. ગન્ધરસફોટ્ઠબ્બમૂલકાનિ ચત્તારિ તીણિ દ્વે ચ હેટ્ઠિમેહિ સદિસવિસ્સજ્જનત્તા પાળિં નારુળ્હાનિ. મનાયતનમૂલકં વિસ્સજ્જિતમેવાતિ એવમેતાનિ પચ્ચુપ્પન્નકાલે પુગ્ગલવારસ્સ અનુલોમનયે કતિપયયમકવિસ્સજ્જનેનેવ છસટ્ઠિયમકાનિ વિસ્સજ્જિતાનિ નામ હોન્તીતિ વેદિતબ્બાનિ. યથા ચ પુગ્ગલવારે, એવં ઓકાસવારેપિ પુગ્ગલોકાસવારેપિ છસટ્ઠીતિ પચ્ચુપ્પન્નકાલે તીસુ વારેસુ અનુલોમનયે અટ્ઠનવુતિસતં યમકાનિ હોન્તિ. યથા ચ અનુલોમનયે, એવં પટિલોમનયેપીતિ સબ્બાનિપિ પચ્ચુપ્પન્નકાલે છન્નવુતાધિકાનિ તીણિ યમકસતાનિ હોન્તિ. તેસુ દ્વાનવુતાધિકાનિ સત્ત પુચ્છાસતાનિ, ચતુરાસીતાધિકાનિ ચ પન્નરસ અત્થસતાનિ હોન્તીતિ વેદિતબ્બાનિ. એવં સેસેસુપિ પઞ્ચસુ કાલભેદેસૂતિ સબ્બાનિપિ છસત્તતાધિકાનિ તેવીસતિ યમકસતાનિ. તતો દિગુણા પુચ્છા, તતો દિગુણા અત્થાતિ ઇદમેત્થ ઉપ્પાદવારે પાળિવવત્થાનં. નિરોધવારઉપ્પાદનિરોધવારેસુપિ એસેવ નયોતિ. સબ્બસ્મિમ્પિ પવત્તિવારે અટ્ઠવીસાનિ એકસત્તતિ યમકસતાનિ. તતો દિગુણા પુચ્છા, તતો દિગુણા અત્થા વેદિતબ્બા. પાળિ પન મનાયતનં ધમ્માયતનઞ્ચ એકસદિસં, નાનં નત્થિ. ઉપરિ પન ‘‘વારસઙ્ખેપો હોતી’’તિઆદીનિ વત્વા તત્થ તત્થ સઙ્ખિત્તા. તસ્મા યં તત્થ તત્થ સઙ્ખિત્તં, તં સબ્બં અસમ્મુય્હન્તેહિ સલ્લક્ખેતબ્બં.

    Saddāyatanamūlakāni atthābhāvato pāḷiṃ nāruḷhāneva. Gandharasaphoṭṭhabbamūlakāni cattāri tīṇi dve ca heṭṭhimehi sadisavissajjanattā pāḷiṃ nāruḷhāni. Manāyatanamūlakaṃ vissajjitamevāti evametāni paccuppannakāle puggalavārassa anulomanaye katipayayamakavissajjaneneva chasaṭṭhiyamakāni vissajjitāni nāma hontīti veditabbāni. Yathā ca puggalavāre, evaṃ okāsavārepi puggalokāsavārepi chasaṭṭhīti paccuppannakāle tīsu vāresu anulomanaye aṭṭhanavutisataṃ yamakāni honti. Yathā ca anulomanaye, evaṃ paṭilomanayepīti sabbānipi paccuppannakāle channavutādhikāni tīṇi yamakasatāni honti. Tesu dvānavutādhikāni satta pucchāsatāni, caturāsītādhikāni ca pannarasa atthasatāni hontīti veditabbāni. Evaṃ sesesupi pañcasu kālabhedesūti sabbānipi chasattatādhikāni tevīsati yamakasatāni. Tato diguṇā pucchā, tato diguṇā atthāti idamettha uppādavāre pāḷivavatthānaṃ. Nirodhavārauppādanirodhavāresupi eseva nayoti. Sabbasmimpi pavattivāre aṭṭhavīsāni ekasattati yamakasatāni. Tato diguṇā pucchā, tato diguṇā atthā veditabbā. Pāḷi pana manāyatanaṃ dhammāyatanañca ekasadisaṃ, nānaṃ natthi. Upari pana ‘‘vārasaṅkhepo hotī’’tiādīni vatvā tattha tattha saṅkhittā. Tasmā yaṃ tattha tattha saṅkhittaṃ, taṃ sabbaṃ asammuyhantehi sallakkhetabbaṃ.

    અત્થવિનિચ્છયે પનેત્થ ઇદં નયમુખં. સચક્ખુકાનં અસોતકાનન્તિ અપાયે જાતિબધિરઓપપાતિકં સન્ધાય વુત્તં. સો હિ સચક્ખુકો અસોતકો હુત્વા ઉપપજ્જતિ. યથાહ – ‘‘કામધાતુયા ઉપપત્તિક્ખણે કસ્સચિ અપરાનિ દસાયતનાનિ પાતુભવન્તિ. ઓપપાતિકાનં પેતાનં , ઓપપાતિકાનં અસુરાનં, ઓપપાતિકાનં તિરચ્છાનગતાનં, ઓપપાતિકાનં નેરયિકાનં; જચ્ચબધિરાનં ઉપપત્તિક્ખણે દસાયતનાનિ પાતુભવન્તિ, ચક્ખાયતનં રૂપઘાનગન્ધજિવ્હારસકાયફોટ્ઠબ્બાયતનં મનાયતનં ધમ્માયતન’’ન્તિ. સચક્ખુકાનં સસોતકાનન્તિ સુગતિદુગ્ગતીસુ પરિપુણ્ણાયતને ચ ઓપપાતિકે રૂપીબ્રહ્માનો ચ સન્ધાય વુત્તં. તે હિ સચક્ખુકા સસોતકા હુત્વા ઉપપજ્જન્તિ. યથાહ – ‘‘કામધાતુયા ઉપપત્તિક્ખણે કસ્સચિ એકાદસાયતનાનિ પાતુભવન્તિ; કામાવચરાનં દેવાનં, પઠમકપ્પિકાનં મનુસ્સાનં, ઓપપાતિકાનં પેતાનં, ઓપપાતિકાનં અસુરાનં, ઓપપાતિકાનં તિરચ્છાનગતાનં, ઓપપાતિકાનં નેરયિકાનં, પરિપુણ્ણાયતનાનં. રૂપધાતુયા ઉપપત્તિક્ખણે પઞ્ચાયતનાનિ પાતુભવન્તિ, ચક્ખાયતનં રૂપસોતમનાયતનં ધમ્માયતન’’ન્તિ.

    Atthavinicchaye panettha idaṃ nayamukhaṃ. Sacakkhukānaṃ asotakānanti apāye jātibadhiraopapātikaṃ sandhāya vuttaṃ. So hi sacakkhuko asotako hutvā upapajjati. Yathāha – ‘‘kāmadhātuyā upapattikkhaṇe kassaci aparāni dasāyatanāni pātubhavanti. Opapātikānaṃ petānaṃ , opapātikānaṃ asurānaṃ, opapātikānaṃ tiracchānagatānaṃ, opapātikānaṃ nerayikānaṃ; jaccabadhirānaṃ upapattikkhaṇe dasāyatanāni pātubhavanti, cakkhāyatanaṃ rūpaghānagandhajivhārasakāyaphoṭṭhabbāyatanaṃ manāyatanaṃ dhammāyatana’’nti. Sacakkhukānaṃ sasotakānanti sugatiduggatīsu paripuṇṇāyatane ca opapātike rūpībrahmāno ca sandhāya vuttaṃ. Te hi sacakkhukā sasotakā hutvā upapajjanti. Yathāha – ‘‘kāmadhātuyā upapattikkhaṇe kassaci ekādasāyatanāni pātubhavanti; kāmāvacarānaṃ devānaṃ, paṭhamakappikānaṃ manussānaṃ, opapātikānaṃ petānaṃ, opapātikānaṃ asurānaṃ, opapātikānaṃ tiracchānagatānaṃ, opapātikānaṃ nerayikānaṃ, paripuṇṇāyatanānaṃ. Rūpadhātuyā upapattikkhaṇe pañcāyatanāni pātubhavanti, cakkhāyatanaṃ rūpasotamanāyatanaṃ dhammāyatana’’nti.

    અઘાનકાનન્તિ બ્રહ્મપારિસજ્જાદયો સન્ધાય વુત્તં. તે હિ સચક્ખુકા અઘાનકા હુત્વા ઉપપજ્જન્તિ. કામધાતુયં પન અઘાનકો ઓપપાતિકો નત્થિ. યદિ ભવેય્ય ‘‘કસ્સચિ અટ્ઠાયતનાનિ પાતુભવન્તી’’તિ વેદય્ય. યો ગબ્ભસેય્યકો પન અઘાનકો સિયા, સો ‘‘સચક્ખુકાન’’ન્તિ વચનતો ઇધ અનધિપ્પેતો. સચક્ખુકાનં સઘાનકાનન્તિ જચ્ચબધિરમ્પિ પરિપુણ્ણાયતનમ્પિ ઓપપાતિકં સન્ધાય વુત્તં. સઘાનકાનં અચક્ખુકાનન્તિ જચ્ચન્ધમ્પિ જચ્ચબધિરમ્પિ ઓપપાતિકં સન્ધાય વુત્તમેવ. સઘાનકાનં સચક્ખુકાનન્તિ પરિપુણ્ણાયતનમેવ ઓપપાતિકં સન્ધાય વુત્તં.

    Aghānakānanti brahmapārisajjādayo sandhāya vuttaṃ. Te hi sacakkhukā aghānakā hutvā upapajjanti. Kāmadhātuyaṃ pana aghānako opapātiko natthi. Yadi bhaveyya ‘‘kassaci aṭṭhāyatanāni pātubhavantī’’ti vedayya. Yo gabbhaseyyako pana aghānako siyā, so ‘‘sacakkhukāna’’nti vacanato idha anadhippeto. Sacakkhukānaṃ saghānakānanti jaccabadhirampi paripuṇṇāyatanampi opapātikaṃ sandhāya vuttaṃ. Saghānakānaṃ acakkhukānanti jaccandhampi jaccabadhirampi opapātikaṃ sandhāya vuttameva. Saghānakānaṃ sacakkhukānanti paripuṇṇāyatanameva opapātikaṃ sandhāya vuttaṃ.

    સરૂપકાનં અચક્ખુકાનન્તિ એત્થ જચ્ચન્ધજચ્ચબધિરઓપપાતિકેસુ અઞ્ઞતરોપિ ગબ્ભસેય્યકોપિ લબ્ભતિયેવ. સચિત્તકાનં અચક્ખુકાનન્તિ એત્થ હેટ્ઠા વુત્તેહિ જચ્ચન્ધાદીહિ તીહિ સદ્ધિં અરૂપિનોપિ લબ્ભન્તિ. અચક્ખુકાનન્તિ એત્થ પુરિમપદે વુત્તેહિ ચતૂહિ સદ્ધિં અસઞ્ઞસત્તાપિ લબ્ભન્તિ. સરૂપકાનં અઘાનકાનન્તિ એત્થ ગબ્ભસેય્યકા ચ અસઞ્ઞસત્તા ચ સેસરૂપીબ્રહ્માનો ચ લબ્ભન્તિ. સચિત્તકાનં અઘાનકાનન્તિ એત્થ ગબ્ભસેય્યકા ચ રૂપારૂપબ્રહ્માનો ચ લબ્ભન્તિ. અચિત્તકાનં અરૂપકાનન્તિપદેસુ પન એકવોકારચતુવોકારસત્તાવ લબ્ભન્તીતિ ઇમિના નયેન સબ્બેસુ પુગ્ગલવારેસુ પુગ્ગલવિભાગો વેદિતબ્બો.

    Sarūpakānaṃ acakkhukānanti ettha jaccandhajaccabadhiraopapātikesu aññataropi gabbhaseyyakopi labbhatiyeva. Sacittakānaṃ acakkhukānanti ettha heṭṭhā vuttehi jaccandhādīhi tīhi saddhiṃ arūpinopi labbhanti. Acakkhukānanti ettha purimapade vuttehi catūhi saddhiṃ asaññasattāpi labbhanti. Sarūpakānaṃ aghānakānanti ettha gabbhaseyyakā ca asaññasattā ca sesarūpībrahmāno ca labbhanti. Sacittakānaṃ aghānakānanti ettha gabbhaseyyakā ca rūpārūpabrahmāno ca labbhanti. Acittakānaṃ arūpakānantipadesu pana ekavokāracatuvokārasattāva labbhantīti iminā nayena sabbesu puggalavāresu puggalavibhāgo veditabbo.

    ૨૨-૨૫૪. ઓકાસવારે યત્થ ચક્ખાયતનન્તિ રૂપીબ્રહ્મલોકં પુચ્છતિ. તેનેવ આમન્તાતિ વુત્તં . તસ્મિઞ્હિ તલે નિયમતો તાનિ આયતનાનિ પટિસન્ધિયં ઉપ્પજ્જન્તિ. ઇદમેત્થ નયમુખં. ઇમિના નયમુખેન સકલેપિ પવત્તિવારે અત્થો વેદિતબ્બો. પરિઞ્ઞાવારો ખન્ધયમકે વુત્તનયોયેવાતિ.

    22-254. Okāsavāre yattha cakkhāyatananti rūpībrahmalokaṃ pucchati. Teneva āmantāti vuttaṃ . Tasmiñhi tale niyamato tāni āyatanāni paṭisandhiyaṃ uppajjanti. Idamettha nayamukhaṃ. Iminā nayamukhena sakalepi pavattivāre attho veditabbo. Pariññāvāro khandhayamake vuttanayoyevāti.

    પવત્તિવારવણ્ણના.

    Pavattivāravaṇṇanā.

    આયતનયમકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Āyatanayamakavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / યમકપાળિ • Yamakapāḷi / ૩. આયતનયમકં • 3. Āyatanayamakaṃ

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૩. આયતનયમકં • 3. Āyatanayamakaṃ

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૩. આયતનયમકં • 3. Āyatanayamakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact