Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / યમકપાળિ • Yamakapāḷi

    ૩. આયતનયમકં

    3. Āyatanayamakaṃ

    ૧. પણ્ણત્તિવારો

    1. Paṇṇattivāro

    (ક) ઉદ્દેસો

    (Ka) uddeso

    . દ્વાદસાયતનાનિ – ચક્ખાયતનં, સોતાયતનં ઘાનાયતનં, જિવ્હાયતનં, કાયાયતનં, રૂપાયતનં, સદ્દાયતનં, ગન્ધાયતનં, રસાયતનં, ફોટ્ઠબ્બાયતનં, મનાયતનં, ધમ્માયતનં.

    1. Dvādasāyatanāni – cakkhāyatanaṃ, sotāyatanaṃ ghānāyatanaṃ, jivhāyatanaṃ, kāyāyatanaṃ, rūpāyatanaṃ, saddāyatanaṃ, gandhāyatanaṃ, rasāyatanaṃ, phoṭṭhabbāyatanaṃ, manāyatanaṃ, dhammāyatanaṃ.

    ૧. પદસોધનવારો

    1. Padasodhanavāro

    (ક) અનુલોમં

    (Ka) anulomaṃ

    . (ક) ચક્ખુ ચક્ખાયતનં?

    2. (Ka) cakkhu cakkhāyatanaṃ?

    (ખ) ચક્ખાયતનં ચક્ખુ?

    (Kha) cakkhāyatanaṃ cakkhu?

    (ક) સોતં સોતાયતનં?

    (Ka) sotaṃ sotāyatanaṃ?

    (ખ) સોતાયતનં સોતં?

    (Kha) sotāyatanaṃ sotaṃ?

    (ક) ઘાનં ઘાનાયતનં?

    (Ka) ghānaṃ ghānāyatanaṃ?

    (ખ) ઘાનાયતનં ઘાનં?

    (Kha) ghānāyatanaṃ ghānaṃ?

    (ક) જિવ્હા જિવ્હાયતનં?

    (Ka) jivhā jivhāyatanaṃ?

    (ખ) જિવ્હાયતનં જિવ્હા?

    (Kha) jivhāyatanaṃ jivhā?

    (ક) કાયો કાયાયતનં?

    (Ka) kāyo kāyāyatanaṃ?

    (ખ) કાયાયતનં કાયો?

    (Kha) kāyāyatanaṃ kāyo?

    (ક) રૂપં રૂપાયતનં?

    (Ka) rūpaṃ rūpāyatanaṃ?

    (ખ) રૂપાયતનં રૂપં?

    (Kha) rūpāyatanaṃ rūpaṃ?

    (ક) સદ્દો સદ્દાયતનં?

    (Ka) saddo saddāyatanaṃ?

    (ખ) સદ્દાયતનં સદ્દો?

    (Kha) saddāyatanaṃ saddo?

    (ક) ગન્ધો ગન્ધાયતનં?

    (Ka) gandho gandhāyatanaṃ?

    (ખ) ગન્ધાયતનં ગન્ધો?

    (Kha) gandhāyatanaṃ gandho?

    (ક) રસો રસાયતનં?

    (Ka) raso rasāyatanaṃ?

    (ખ) રસાયતનં રસો?

    (Kha) rasāyatanaṃ raso?

    (ક) ફોટ્ઠબ્બો ફોટ્ઠબ્બાયતનં?

    (Ka) phoṭṭhabbo phoṭṭhabbāyatanaṃ?

    (ખ) ફોટ્ઠબ્બાયતનં ફોટ્ઠબ્બો?

    (Kha) phoṭṭhabbāyatanaṃ phoṭṭhabbo?

    (ક) મનો મનાયતનં?

    (Ka) mano manāyatanaṃ?

    (ખ) મનાયતનં મનો?

    (Kha) manāyatanaṃ mano?

    (ક) ધમ્મો ધમ્માયતનં?

    (Ka) dhammo dhammāyatanaṃ?

    (ખ) ધમ્માયતનં ધમ્મો?

    (Kha) dhammāyatanaṃ dhammo?

    (ખ) પચ્ચનીકં

    (Kha) paccanīkaṃ

    . (ક) ન ચક્ખુ ન ચક્ખાયતનં?

    3. (Ka) na cakkhu na cakkhāyatanaṃ?

    (ખ) ન ચક્ખાયતનં ન ચક્ખુ?

    (Kha) na cakkhāyatanaṃ na cakkhu?

    (ક) ન સોતં ન સોતાયતનં?

    (Ka) na sotaṃ na sotāyatanaṃ?

    (ખ) ન સોતાયતનં ન સોતં?

    (Kha) na sotāyatanaṃ na sotaṃ?

    (ક) ન ઘાનં ન ઘાનાયતનં?

    (Ka) na ghānaṃ na ghānāyatanaṃ?

    (ખ) ન ઘાનાયતનં ન ઘાનં?

    (Kha) na ghānāyatanaṃ na ghānaṃ?

    (ક) ન જિવ્હા ન જિવ્હાયતનં?

    (Ka) na jivhā na jivhāyatanaṃ?

    (ખ) ન જિવ્હાયતનં ન જિવ્હા?

    (Kha) na jivhāyatanaṃ na jivhā?

    (ક) ન કાયો ન કાયાયતનં?

    (Ka) na kāyo na kāyāyatanaṃ?

    (ખ) ન કાયાયતનં ન કાયો?

    (Kha) na kāyāyatanaṃ na kāyo?

    (ક) ન રૂપં ન રૂપાયતનં?

    (Ka) na rūpaṃ na rūpāyatanaṃ?

    (ખ) ન રૂપાયતનં ન રૂપં?

    (Kha) na rūpāyatanaṃ na rūpaṃ?

    (ક) ન સદ્દો ન સદ્દાયતનં?

    (Ka) na saddo na saddāyatanaṃ?

    (ખ) ન સદ્દાયતનં ન સદ્દો?

    (Kha) na saddāyatanaṃ na saddo?

    (ક) ન ગન્ધો ન ગન્ધાયતનં?

    (Ka) na gandho na gandhāyatanaṃ?

    (ખ) ન ગન્ધાયતનં ન ગન્ધો?

    (Kha) na gandhāyatanaṃ na gandho?

    (ક) ન રસો ન રસાયતનં?

    (Ka) na raso na rasāyatanaṃ?

    (ખ) ન રસાયતનં ન રસો?

    (Kha) na rasāyatanaṃ na raso?

    (ક) ન ફોટ્ઠબ્બો ન ફોટ્ઠબ્બાયતનં?

    (Ka) na phoṭṭhabbo na phoṭṭhabbāyatanaṃ?

    (ખ) ન ફોટ્ઠબ્બાયતનં ન ફોટ્ઠબ્બો?

    (Kha) na phoṭṭhabbāyatanaṃ na phoṭṭhabbo?

    (ક) ન મનો ન મનાયતનં?

    (Ka) na mano na manāyatanaṃ?

    (ખ) ન મનાયતનં ન મનો?

    (Kha) na manāyatanaṃ na mano?

    (ક) ન ધમ્મો ન ધમ્માયતનં?

    (Ka) na dhammo na dhammāyatanaṃ?

    (ખ) ન ધમ્માયતનં ન ધમ્મો?

    (Kha) na dhammāyatanaṃ na dhammo?

    ૨. પદસોધનમૂલચક્કવારો

    2. Padasodhanamūlacakkavāro

    (ક) અનુલોમં

    (Ka) anulomaṃ

    . (ક) ચક્ખુ ચક્ખાયતનં?

    4. (Ka) cakkhu cakkhāyatanaṃ?

    (ખ) આયતના સોતાયતનં?

    (Kha) āyatanā sotāyatanaṃ?

    (ક) ચક્ખુ ચક્ખાયતનં?

    (Ka) cakkhu cakkhāyatanaṃ?

    (ખ) આયતના ઘાનાયતનં?

    (Kha) āyatanā ghānāyatanaṃ?

    (ક) ચક્ખુ ચક્ખાયતનં?

    (Ka) cakkhu cakkhāyatanaṃ?

    (ખ) આયતના જિવ્હાયતનં?…પે॰…

    (Kha) āyatanā jivhāyatanaṃ?…Pe…

    (ક) ચક્ખુ ચક્ખાયતનં?

    (Ka) cakkhu cakkhāyatanaṃ?

    (ખ) આયતના ધમ્માયતનં?

    (Kha) āyatanā dhammāyatanaṃ?

    (ક) સોતં સોતાયતનં?

    (Ka) sotaṃ sotāyatanaṃ?

    (ખ) આયતના ચક્ખાયતનં?

    (Kha) āyatanā cakkhāyatanaṃ?

    (ક) સોતં સોતાયતનં?

    (Ka) sotaṃ sotāyatanaṃ?

    (ખ) આયતના ઘાનાયતનં?…પે॰…

    (Kha) āyatanā ghānāyatanaṃ?…Pe…

    (ક) સોતં સોતાયતનં?

    (Ka) sotaṃ sotāyatanaṃ?

    (ખ) આયતના ધમ્માયતનં?

    (Kha) āyatanā dhammāyatanaṃ?

    (ક) ઘાનં ઘાનાયતનં?

    (Ka) ghānaṃ ghānāyatanaṃ?

    (ખ) આયતના ચક્ખાયતનં?…પે॰…

    (Kha) āyatanā cakkhāyatanaṃ?…Pe…

    (ક) ઘાનં ઘાનાયતનં?

    (Ka) ghānaṃ ghānāyatanaṃ?

    (ખ) આયતના ધમ્માયતનં?…પે॰…

    (Kha) āyatanā dhammāyatanaṃ?…Pe…

    (ક) ધમ્મો ધમ્માયતનં?

    (Ka) dhammo dhammāyatanaṃ?

    (ખ) આયતના ચક્ખાયતનં?

    (Kha) āyatanā cakkhāyatanaṃ?

    (ક) ધમ્મો ધમ્માયતનં?

    (Ka) dhammo dhammāyatanaṃ?

    (ખ) આયતના સોતાયતનં?…પે॰…

    (Kha) āyatanā sotāyatanaṃ?…Pe…

    (ક) ધમ્મો ધમ્માયતનં?

    (Ka) dhammo dhammāyatanaṃ?

    (ખ) આયતના મનાયતનં?

    (Kha) āyatanā manāyatanaṃ?

    (ચક્કં બન્ધિતબ્બં)

    (Cakkaṃ bandhitabbaṃ)

    (ખ) પચ્ચનીકં

    (Kha) paccanīkaṃ

    . (ક) ન ચક્ખુ ન ચક્ખાયતનં?

    5. (Ka) na cakkhu na cakkhāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન સોતાયતનં?

    (Kha) nāyatanā na sotāyatanaṃ?

    (ક) ન ચક્ખુ ન ચક્ખાયતનં?

    (Ka) na cakkhu na cakkhāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન ઘાનાયતનં?…પે॰…

    (Kha) nāyatanā na ghānāyatanaṃ?…Pe…

    (ક) ન ચક્ખુ ન ચક્ખાયતનં?

    (Ka) na cakkhu na cakkhāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન ધમ્માયતનં?

    (Kha) nāyatanā na dhammāyatanaṃ?

    (ક) ન સોતં ન સોતાયતનં?

    (Ka) na sotaṃ na sotāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન ચક્ખાયતનં?…પે॰…

    (Kha) nāyatanā na cakkhāyatanaṃ?…Pe…

    (ક) ન સોતં ન સોતાયતનં?

    (Ka) na sotaṃ na sotāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન ધમ્માયતનં?

    (Kha) nāyatanā na dhammāyatanaṃ?

    (ક) ન ઘાનં ન ઘાનાયતનં?

    (Ka) na ghānaṃ na ghānāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન ચક્ખાયતનં?…પે॰…

    (Kha) nāyatanā na cakkhāyatanaṃ?…Pe…

    (ક) ન ઘાનં ન ઘાનાયતનં?

    (Ka) na ghānaṃ na ghānāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન ધમ્માયતનં?…પે॰…

    (Kha) nāyatanā na dhammāyatanaṃ?…Pe…

    (ક) ન ધમ્મો ન ધમ્માયતનં?

    (Ka) na dhammo na dhammāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન ચક્ખાયતનં?

    (Kha) nāyatanā na cakkhāyatanaṃ?

    (ક) ન ધમ્મો ન ધમ્માયતનં?

    (Ka) na dhammo na dhammāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન સોતાયતનં?…પે॰…

    (Kha) nāyatanā na sotāyatanaṃ?…Pe…

    (ક) ન ધમ્મો ન ધમ્માયતનં?

    (Ka) na dhammo na dhammāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન મનાયતનં?

    (Kha) nāyatanā na manāyatanaṃ?

    (ચક્કં બન્ધિતબ્બં)

    (Cakkaṃ bandhitabbaṃ)

    ૩. સુદ્ધાયતનવારો

    3. Suddhāyatanavāro

    (ક) અનુલોમં

    (Ka) anulomaṃ

    . (ક) ચક્ખુ આયતનં?

    6. (Ka) cakkhu āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના ચક્ખુ?

    (Kha) āyatanā cakkhu?

    (ક) સોતં આયતનં?

    (Ka) sotaṃ āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના સોતં?

    (Kha) āyatanā sotaṃ?

    (ક) ઘાનં આયતનં?

    (Ka) ghānaṃ āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના ઘાનં?

    (Kha) āyatanā ghānaṃ?

    (ક) જિવ્હા આયતનં?

    (Ka) jivhā āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના જિવ્હા?

    (Kha) āyatanā jivhā?

    (ક) કાયો આયતનં?

    (Ka) kāyo āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના કાયો?

    (Kha) āyatanā kāyo?

    (ક) રૂપં આયતનં?

    (Ka) rūpaṃ āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના રૂપં?

    (Kha) āyatanā rūpaṃ?

    (ક) સદ્દો આયતનં?

    (Ka) saddo āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના સદ્દો?

    (Kha) āyatanā saddo?

    (ક) ગન્ધો આયતનં?

    (Ka) gandho āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના ગન્ધો?

    (Kha) āyatanā gandho?

    (ક) રસો આયતનં?

    (Ka) raso āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના રસો?

    (Kha) āyatanā raso?

    (ક) ફોટ્ઠબ્બો આયતનં?

    (Ka) phoṭṭhabbo āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના ફોટ્ઠબ્બો?

    (Kha) āyatanā phoṭṭhabbo?

    (ક) મનો આયતનં?

    (Ka) mano āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના મનો?

    (Kha) āyatanā mano?

    (ક) ધમ્મો આયતનં?

    (Ka) dhammo āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના ધમ્મો?

    (Kha) āyatanā dhammo?

    (ખ) પચ્ચનીકં

    (Kha) paccanīkaṃ

    . (ક) ન ચક્ખુ નાયતનં?

    7. (Ka) na cakkhu nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન ચક્ખુ?

    (Kha) nāyatanā na cakkhu?

    (ક) ન સોતં નાયતનં?

    (Ka) na sotaṃ nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન સોતં?

    (Kha) nāyatanā na sotaṃ?

    (ક) ન ઘાનં નાયતનં?

    (Ka) na ghānaṃ nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન ઘાનં?

    (Kha) nāyatanā na ghānaṃ?

    (ક) ન જિવ્હા નાયતનં?

    (Ka) na jivhā nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન જિવ્હા?

    (Kha) nāyatanā na jivhā?

    (ક) ન કાયો નાયતનં?

    (Ka) na kāyo nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન કાયો?

    (Kha) nāyatanā na kāyo?

    (ક) ન રૂપં નાયતનં?

    (Ka) na rūpaṃ nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન રૂપં?

    (Kha) nāyatanā na rūpaṃ?

    (ક) ન સદ્દો નાયતનં?

    (Ka) na saddo nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન સદ્દો?

    (Kha) nāyatanā na saddo?

    (ક) ન ગન્ધો નાયતનં?

    (Ka) na gandho nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન ગન્ધો?

    (Kha) nāyatanā na gandho?

    (ક) ન રસો નાયતનં?

    (Ka) na raso nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન રસો?

    (Kha) nāyatanā na raso?

    (ક) ન ફોટ્ઠબ્બો નાયતનં?

    (Ka) na phoṭṭhabbo nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન ફોટ્ઠબ્બો?

    (Kha) nāyatanā na phoṭṭhabbo?

    (ક) ન મનો નાયતનં?

    (Ka) na mano nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન મનો?

    (Kha) nāyatanā na mano?

    (ક) ન ધમ્મો નાયતનં?

    (Ka) na dhammo nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન ધમ્મો?

    (Kha) nāyatanā na dhammo?

    ૪. સુદ્ધાયતનમૂલચક્કવારો

    4. Suddhāyatanamūlacakkavāro

    (ક) અનુલોમં

    (Ka) anulomaṃ

    . (ક) ચક્ખુ આયતનં?

    8. (Ka) cakkhu āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના સોતં?…પે॰…

    (Kha) āyatanā sotaṃ?…Pe…

    (ક) ચક્ખુ આયતનં?

    (Ka) cakkhu āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના ધમ્મો?

    (Kha) āyatanā dhammo?

    (ક) સોતં આયતનં?

    (Ka) sotaṃ āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના ચક્ખુ?…પે॰…

    (Kha) āyatanā cakkhu?…Pe…

    (ક) સોતં આયતનં?

    (Ka) sotaṃ āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના ધમ્મો?

    (Kha) āyatanā dhammo?

    (ક) ઘાનં આયતનં?

    (Ka) ghānaṃ āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના ચક્ખુ?…પે॰…

    (Kha) āyatanā cakkhu?…Pe…

    (ક) ઘાનં આયતનં?

    (Ka) ghānaṃ āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના ધમ્મો?…પે॰…

    (Kha) āyatanā dhammo?…Pe…

    (ક) ધમ્મો આયતનં?

    (Ka) dhammo āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના ચક્ખુ?

    (Kha) āyatanā cakkhu?

    (ક) ધમ્મો આયતનં?

    (Ka) dhammo āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના સોતં?…પે॰…

    (Kha) āyatanā sotaṃ?…Pe…

    (ક) ધમ્મો આયતનં?

    (Ka) dhammo āyatanaṃ?

    (ખ) આયતના મનો?

    (Kha) āyatanā mano?

    (ચક્કં બન્ધિતબ્બં)

    (Cakkaṃ bandhitabbaṃ)

    (ખ) પચ્ચનીકં

    (Kha) paccanīkaṃ

    . (ક) ન ચક્ખુ નાયતનં?

    9. (Ka) na cakkhu nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન સોતં?

    (Kha) nāyatanā na sotaṃ?

    (ક) ન ચક્ખુ નાયતનં?

    (Ka) na cakkhu nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન ઘાનં?…પે॰…

    (Kha) nāyatanā na ghānaṃ?…Pe…

    (ક) ન ચક્ખુ નાયતનં?

    (Ka) na cakkhu nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન ધમ્મો?

    (Kha) nāyatanā na dhammo?

    (ક) ન સોતં નાયતનં?

    (Ka) na sotaṃ nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન ચક્ખુ?…પે॰…

    (Kha) nāyatanā na cakkhu?…Pe…

    (ક) ન સોતં નાયતનં?

    (Ka) na sotaṃ nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન ધમ્મો?

    (Kha) nāyatanā na dhammo?

    (ક) ન ઘાનં નાયતનં?

    (Ka) na ghānaṃ nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન ચક્ખુ?…પે॰…

    (Kha) nāyatanā na cakkhu?…Pe…

    (ક) ન ઘાનં નાયતનં?

    (Ka) na ghānaṃ nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન ધમ્મો?…પે॰…

    (Kha) nāyatanā na dhammo?…Pe…

    (ક) ન ધમ્મો નાયતનં?

    (Ka) na dhammo nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન ચક્ખુ?

    (Kha) nāyatanā na cakkhu?

    (ક) ન ધમ્મો નાયતનં?

    (Ka) na dhammo nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન સોતં?…પે॰…

    (Kha) nāyatanā na sotaṃ?…Pe…

    (ક) ન ધમ્મો નાયતનં?

    (Ka) na dhammo nāyatanaṃ?

    (ખ) નાયતના ન મનો?

    (Kha) nāyatanā na mano?

    (ચક્કં બન્ધિતબ્બં)

    (Cakkaṃ bandhitabbaṃ)

    પણ્ણત્તિઉદ્દેસવારો.

    Paṇṇattiuddesavāro.

    (ખ) નિદ્દેસો

    (Kha) niddeso

    ૧. પણ્ણત્તિવારનિદ્દેસ

    1. Paṇṇattivāraniddesa

    ૧. પદસોધનવારો

    1. Padasodhanavāro

    (ક) અનુલોમં

    (Ka) anulomaṃ

    ૧૦. (ક) ચક્ખુ ચક્ખાયતનન્તિ?

    10. (Ka) cakkhu cakkhāyatananti?

    દિબ્બચક્ખુ પઞ્ઞાચક્ખુ ચક્ખુ, ન ચક્ખાયતનં. ચક્ખાયતનં ચક્ખુ ચેવ ચક્ખાયતનઞ્ચ.

    Dibbacakkhu paññācakkhu cakkhu, na cakkhāyatanaṃ. Cakkhāyatanaṃ cakkhu ceva cakkhāyatanañca.

    (ખ) ચક્ખાયતનં ચક્ખૂતિ? આમન્તા.

    (Kha) cakkhāyatanaṃ cakkhūti? Āmantā.

    (ક) સોતં સોતાયતનન્તિ?

    (Ka) sotaṃ sotāyatananti?

    દિબ્બસોતં તણ્હાસોતં સોતં, ન સોતાયતનં. સોતાયતનં સોતઞ્ચેવ સોતાયતનઞ્ચ.

    Dibbasotaṃ taṇhāsotaṃ sotaṃ, na sotāyatanaṃ. Sotāyatanaṃ sotañceva sotāyatanañca.

    (ખ) સોતાયતનં સોતન્તિ? આમન્તા.

    (Kha) sotāyatanaṃ sotanti? Āmantā.

    (ક) ઘાનં ઘાનાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) ghānaṃ ghānāyatananti? Āmantā.

    (ખ) ઘાનાયતનં ઘાનન્તિ? આમન્તા.

    (Kha) ghānāyatanaṃ ghānanti? Āmantā.

    (ક) જિવ્હા જિવ્હાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) jivhā jivhāyatananti? Āmantā.

    (ખ) જિવ્હાયતનં જિવ્હાતિ? આમન્તા.

    (Kha) jivhāyatanaṃ jivhāti? Āmantā.

    (ક) કાયો કાયાયતનન્તિ?

    (Ka) kāyo kāyāyatananti?

    કાયાયતનં ઠપેત્વા અવસેસો કાયો, ન કાયાયતનં. કાયાયતનં કાયો ચેવ કાયાયતનઞ્ચ.

    Kāyāyatanaṃ ṭhapetvā avaseso kāyo, na kāyāyatanaṃ. Kāyāyatanaṃ kāyo ceva kāyāyatanañca.

    (ખ) કાયાયતનં કાયોતિ? આમન્તા.

    (Kha) kāyāyatanaṃ kāyoti? Āmantā.

    (ક) રૂપં રૂપાયતનન્તિ?

    (Ka) rūpaṃ rūpāyatananti?

    રૂપાયતનં ઠપેત્વા અવસેસં રૂપં, ન રૂપાયતનં. રૂપાયતનં રૂપઞ્ચેવ રૂપાયતનઞ્ચ.

    Rūpāyatanaṃ ṭhapetvā avasesaṃ rūpaṃ, na rūpāyatanaṃ. Rūpāyatanaṃ rūpañceva rūpāyatanañca.

    (ખ) રૂપાયતનં રૂપન્તિ? આમન્તા.

    (Kha) rūpāyatanaṃ rūpanti? Āmantā.

    (ક) સદ્દો સદ્દાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) saddo saddāyatananti? Āmantā.

    (ખ) સદ્દાયતનં સદ્દોતિ? આમન્તા.

    (Kha) saddāyatanaṃ saddoti? Āmantā.

    (ક) ગન્ધો ગન્ધાયતનન્તિ?

    (Ka) gandho gandhāyatananti?

    સીલગન્ધો સમાધિગન્ધો પઞ્ઞાગન્ધો ગન્ધો, ન ગન્ધાયતનં. ગન્ધાયતનં ગન્ધો ચેવ ગન્ધાયતનઞ્ચ.

    Sīlagandho samādhigandho paññāgandho gandho, na gandhāyatanaṃ. Gandhāyatanaṃ gandho ceva gandhāyatanañca.

    (ખ) ગન્ધાયતનં ગન્ધોતિ? આમન્તા.

    (Kha) gandhāyatanaṃ gandhoti? Āmantā.

    (ક) રસો રસાયતનન્તિ?

    (Ka) raso rasāyatananti?

    અત્થરસો ધમ્મરસો વિમુત્તિરસો રસો, ન રસાયતનં. રસાયતનં રસો ચેવ રસાયતનઞ્ચ.

    Attharaso dhammaraso vimuttiraso raso, na rasāyatanaṃ. Rasāyatanaṃ raso ceva rasāyatanañca.

    (ખ) રસાયતનં રસોતિ? આમન્તા.

    (Kha) rasāyatanaṃ rasoti? Āmantā.

    (ક) ફોટ્ઠબ્બો ફોટ્ઠબ્બાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) phoṭṭhabbo phoṭṭhabbāyatananti? Āmantā.

    (ખ) ફોટ્ઠબ્બાયતનં ફોટ્ઠબ્બોતિ? આમન્તા.

    (Kha) phoṭṭhabbāyatanaṃ phoṭṭhabboti? Āmantā.

    (ક) મનો મનાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) mano manāyatananti? Āmantā.

    (ખ) મનાયતનં મનોતિ? આમન્તા.

    (Kha) manāyatanaṃ manoti? Āmantā.

    (ક) ધમ્મો ધમ્માયતનન્તિ?

    (Ka) dhammo dhammāyatananti?

    ધમ્માયતનં ઠપેત્વા અવસેસો ધમ્મો, ન ધમ્માયતનં. ધમ્માયતનં ધમ્મો ચેવ ધમ્માયતનઞ્ચ.

    Dhammāyatanaṃ ṭhapetvā avaseso dhammo, na dhammāyatanaṃ. Dhammāyatanaṃ dhammo ceva dhammāyatanañca.

    (ખ) ધમ્માયતનં ધમ્મોતિ? આમન્તા.

    (Kha) dhammāyatanaṃ dhammoti? Āmantā.

    (ખ) પચ્ચનીકં

    (Kha) paccanīkaṃ

    ૧૧. (ક) ન ચક્ખુ ન ચક્ખાયતનન્તિ? આમન્તા.

    11. (Ka) na cakkhu na cakkhāyatananti? Āmantā.

    (ખ) ન ચક્ખાયતનં ન ચક્ખૂતિ?

    (Kha) na cakkhāyatanaṃ na cakkhūti?

    દિબ્બચક્ખુ પઞ્ઞાચક્ખુ ન ચક્ખાયતનં, ચક્ખુ. ચક્ખુઞ્ચ ચક્ખાયતનઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસં 1 ન ચેવ ચક્ખુ ન ચ ચક્ખાયતનં.

    Dibbacakkhu paññācakkhu na cakkhāyatanaṃ, cakkhu. Cakkhuñca cakkhāyatanañca ṭhapetvā avasesaṃ 2 na ceva cakkhu na ca cakkhāyatanaṃ.

    (ક) ન સોતં ન સોતાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) na sotaṃ na sotāyatananti? Āmantā.

    (ખ) ન સોતાયતનં ન સોતન્તિ?

    (Kha) na sotāyatanaṃ na sotanti?

    દિબ્બસોતં તણ્હાસોતં ન સોતાયતનં, સોતં. સોતઞ્ચ સોતાયતનઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસં ન ચેવ સોતં ન ચ સોતાયતનં.

    Dibbasotaṃ taṇhāsotaṃ na sotāyatanaṃ, sotaṃ. Sotañca sotāyatanañca ṭhapetvā avasesaṃ na ceva sotaṃ na ca sotāyatanaṃ.

    (ક) ન ઘાનં ન ઘાનાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) na ghānaṃ na ghānāyatananti? Āmantā.

    (ખ) ન ઘાનાયતનં ન ઘાનન્તિ? આમન્તા.

    (Kha) na ghānāyatanaṃ na ghānanti? Āmantā.

    (ક) ન જિવ્હા ન જિવ્હાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) na jivhā na jivhāyatananti? Āmantā.

    (ખ) ન જિવ્હાયતનં ન જિવ્હાતિ? આમન્તા .

    (Kha) na jivhāyatanaṃ na jivhāti? Āmantā .

    (ક) ન કાયો ન કાયાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) na kāyo na kāyāyatananti? Āmantā.

    (ખ) ન કાયાયતનં ન કાયોતિ?

    (Kha) na kāyāyatanaṃ na kāyoti?

    કાયાયતનં ઠપેત્વા અવસેસો ન કાયાયતનં, કાયો. કાયઞ્ચ કાયાયતનઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસં 3 ન ચેવ કાયો ન ચ કાયાયતનં.

    Kāyāyatanaṃ ṭhapetvā avaseso na kāyāyatanaṃ, kāyo. Kāyañca kāyāyatanañca ṭhapetvā avasesaṃ 4 na ceva kāyo na ca kāyāyatanaṃ.

    (ક) ન રૂપં ન રૂપાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) na rūpaṃ na rūpāyatananti? Āmantā.

    (ખ) ન રૂપાયતનં ન રૂપન્તિ?

    (Kha) na rūpāyatanaṃ na rūpanti?

    રૂપાયતનં ઠપેત્વા અવસેસં ન રૂપાયતનં, રૂપં. રૂપઞ્ચ રૂપાયતનઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસં ન ચેવ રૂપં ન ચ રૂપાયતનં.

    Rūpāyatanaṃ ṭhapetvā avasesaṃ na rūpāyatanaṃ, rūpaṃ. Rūpañca rūpāyatanañca ṭhapetvā avasesaṃ na ceva rūpaṃ na ca rūpāyatanaṃ.

    (ક) ન સદ્દો ન સદ્દાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) na saddo na saddāyatananti? Āmantā.

    (ખ) ન સદ્દાયતનં ન સદ્દોતિ? આમન્તા.

    (Kha) na saddāyatanaṃ na saddoti? Āmantā.

    (ક) ન ગન્ધો ન ગન્ધાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) na gandho na gandhāyatananti? Āmantā.

    (ખ) ન ગન્ધાયતનં ન ગન્ધોતિ?

    (Kha) na gandhāyatanaṃ na gandhoti?

    સીલગન્ધો સમાધિગન્ધો પઞ્ઞાગન્ધો ન ગન્ધાયતનં, ગન્ધો. ગન્ધઞ્ચ ગન્ધાયતનઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસં 5 ન ચેવ ગન્ધો ન ચ ગન્ધાયતનં.

    Sīlagandho samādhigandho paññāgandho na gandhāyatanaṃ, gandho. Gandhañca gandhāyatanañca ṭhapetvā avasesaṃ 6 na ceva gandho na ca gandhāyatanaṃ.

    (ક) ન રસો ન રસાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) na raso na rasāyatananti? Āmantā.

    (ખ) ન રસાયતનં ન રસોતિ?

    (Kha) na rasāyatanaṃ na rasoti?

    અત્થરસો ધમ્મરસો વિમુત્તિરસો ન રસાયતનં, રસો. રસઞ્ચ રસાયતનઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસં ન ચેવ રસો ન ચ રસાયતનં.

    Attharaso dhammaraso vimuttiraso na rasāyatanaṃ, raso. Rasañca rasāyatanañca ṭhapetvā avasesaṃ na ceva raso na ca rasāyatanaṃ.

    (ક) ન ફોટ્ઠબ્બો ન ફોટ્ઠબ્બાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) na phoṭṭhabbo na phoṭṭhabbāyatananti? Āmantā.

    (ખ) ન ફોટ્ઠબ્બાયતનં ન ફોટ્ઠબ્બોતિ? આમન્તા.

    (Kha) na phoṭṭhabbāyatanaṃ na phoṭṭhabboti? Āmantā.

    (ક) ન મનો ન મનાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) na mano na manāyatananti? Āmantā.

    (ખ) ન મનાયતનં ન મનોતિ? આમન્તા.

    (Kha) na manāyatanaṃ na manoti? Āmantā.

    (ક) ન ધમ્મો ન ધમ્માયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) na dhammo na dhammāyatananti? Āmantā.

    (ખ) ન ધમ્માયતનં ન ધમ્મોતિ?

    (Kha) na dhammāyatanaṃ na dhammoti?

    ધમ્માયતનં ઠપેત્વા અવસેસો ન ધમ્માયતનં, ધમ્મો. ધમ્મઞ્ચ ધમ્માયતનઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસં ન ચેવ ધમ્મો ન ચ ધમ્માયતનં.

    Dhammāyatanaṃ ṭhapetvā avaseso na dhammāyatanaṃ, dhammo. Dhammañca dhammāyatanañca ṭhapetvā avasesaṃ na ceva dhammo na ca dhammāyatanaṃ.

    ૨. પદસોધનમૂલચક્કવારો

    2. Padasodhanamūlacakkavāro

    (ક) અનુલોમં

    (Ka) anulomaṃ

    ૧૨. (ક) ચક્ખુ ચક્ખાયતનન્તિ?

    12. (Ka) cakkhu cakkhāyatananti?

    દિબ્બચક્ખુ પઞ્ઞાચક્ખુ ચક્ખુ, ન ચક્ખાયતનં. ચક્ખાયતનં ચક્ખુ ચેવ ચક્ખાયતનઞ્ચ…પે॰….

    Dibbacakkhu paññācakkhu cakkhu, na cakkhāyatanaṃ. Cakkhāyatanaṃ cakkhu ceva cakkhāyatanañca…pe….

    (ખ) આયતના સોતાયતનન્તિ?

    (Kha) āyatanā sotāyatananti?

    સોતાયતનં આયતનઞ્ચેવ સોતાયતનઞ્ચ. અવસેસા આયતના ન સોતાયતનં.

    Sotāyatanaṃ āyatanañceva sotāyatanañca. Avasesā āyatanā na sotāyatanaṃ.

    ચક્ખુ ચક્ખાયતનન્તિ?

    Cakkhu cakkhāyatananti?

    દિબ્બચક્ખુ પઞ્ઞાચક્ખુ ચક્ખુ, ન ચક્ખાયતનં. ચક્ખાયતનં ચક્ખુ ચેવ ચક્ખાયતનઞ્ચ…પે॰….

    Dibbacakkhu paññācakkhu cakkhu, na cakkhāyatanaṃ. Cakkhāyatanaṃ cakkhu ceva cakkhāyatanañca…pe….

    આયતના ઘાનાયતનન્તિ…પે॰… આયતના ધમ્માયતનન્તિ?

    Āyatanā ghānāyatananti…pe… āyatanā dhammāyatananti?

    ધમ્માયતનં આયતનઞ્ચેવ ધમ્માયતનઞ્ચ. અવસેસા આયતના ન ધમ્માયતનં.

    Dhammāyatanaṃ āyatanañceva dhammāyatanañca. Avasesā āyatanā na dhammāyatanaṃ.

    સોતં સોતાયતનન્તિ?…પે॰… અવસેસા આયતના ન ધમ્માયતનં…પે॰….

    Sotaṃ sotāyatananti?…Pe… avasesā āyatanā na dhammāyatanaṃ…pe….

    ધમ્મો ધમ્માયતનન્તિ?

    Dhammo dhammāyatananti?

    ધમ્માયતનં ઠપેત્વા અવસેસો ધમ્મો, ન ધમ્માયતનં. ધમ્માયતનં ધમ્મો ચેવ ધમ્માયતનઞ્ચ…પે॰….

    Dhammāyatanaṃ ṭhapetvā avaseso dhammo, na dhammāyatanaṃ. Dhammāyatanaṃ dhammo ceva dhammāyatanañca…pe….

    આયતના ચક્ખાયતનન્તિ?

    Āyatanā cakkhāyatananti?

    ચક્ખાયતનં આયતનઞ્ચેવ ચક્ખાયતનઞ્ચ. અવસેસા આયતના ન ચક્ખાયતનં.

    Cakkhāyatanaṃ āyatanañceva cakkhāyatanañca. Avasesā āyatanā na cakkhāyatanaṃ.

    ધમ્મો ધમ્માયતનન્તિ?

    Dhammo dhammāyatananti?

    ધમ્માયતનં ઠપેત્વા અવસેસો ધમ્મો, ન ધમ્માયતનં. ધમ્માયતનં ધમ્મો ચેવ ધમ્માયતનઞ્ચ.

    Dhammāyatanaṃ ṭhapetvā avaseso dhammo, na dhammāyatanaṃ. Dhammāyatanaṃ dhammo ceva dhammāyatanañca.

    આયતના સોતાયતનન્તિ…પે॰… આયતના મનાયતનન્તિ?

    Āyatanā sotāyatananti…pe… āyatanā manāyatananti?

    મનાયતનં આયતનઞ્ચેવ મનાયતનઞ્ચ. અવસેસા આયતના ન મનાયતનં.

    Manāyatanaṃ āyatanañceva manāyatanañca. Avasesā āyatanā na manāyatanaṃ.

    (એકેકપદમૂલકં ચક્કં બન્ધિતબ્બં અસમ્મોહન્તેન).

    (Ekekapadamūlakaṃ cakkaṃ bandhitabbaṃ asammohantena).

    (ખ) પચ્ચનીકં

    (Kha) paccanīkaṃ

    ૧૩. (ક) ન ચક્ખુ ન ચક્ખાયતનન્તિ? આમન્તા.

    13. (Ka) na cakkhu na cakkhāyatananti? Āmantā.

    (ખ) નાયતના ન સોતાયનન્તિ? આમન્તા.

    (Kha) nāyatanā na sotāyananti? Āmantā.

    (ક) ન ચક્ખુ ન ચક્ખાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) na cakkhu na cakkhāyatananti? Āmantā.

    (ખ) નાયતના ન ઘાનાયતનન્તિ? આમન્તા.…પે॰….

    (Kha) nāyatanā na ghānāyatananti? Āmantā.…Pe….

    નાયતના ન ધમ્માયતનન્તિ? આમન્તા.

    Nāyatanā na dhammāyatananti? Āmantā.

    ન સોતં ન સોતાયતનન્તિ? આમન્તા.

    Na sotaṃ na sotāyatananti? Āmantā.

    નાયતના ન ચક્ખાયતનં…પે॰… નાયતના ન ધમ્માયતનન્તિ? આમન્તા.

    Nāyatanā na cakkhāyatanaṃ…pe… nāyatanā na dhammāyatananti? Āmantā.

    ન ઘાનં ન ઘાનાયતનં…પે॰… નાયતના ન ધમ્માયતનન્તિ?

    Na ghānaṃ na ghānāyatanaṃ…pe… nāyatanā na dhammāyatananti?

    આમન્તા.…પે॰….

    Āmantā.…Pe….

    (ક) ન ધમ્મો ન ધમ્માયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) na dhammo na dhammāyatananti? Āmantā.

    (ખ) નાયતના ન ચક્ખાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Kha) nāyatanā na cakkhāyatananti? Āmantā.

    ન ધમ્મો ન ધમ્માયતનન્તિ? આમન્તા.

    Na dhammo na dhammāyatananti? Āmantā.

    નાયતના ન સોતાયતનં…પે॰… નાયતના ન મનાયતનન્તિ? આમન્તા.

    Nāyatanā na sotāyatanaṃ…pe… nāyatanā na manāyatananti? Āmantā.

    (ચક્કં બન્ધન્તેન સબ્બત્થ આમન્તાતિ કાતબ્બં).

    (Cakkaṃ bandhantena sabbattha āmantāti kātabbaṃ).

    ૩. સુદ્ધાયતનવારો

    3. Suddhāyatanavāro

    (ક) અનુલોમં

    (Ka) anulomaṃ

    ૧૪. (ક) ચક્ખુ આયતનન્તિ? આમન્તા.

    14. (Ka) cakkhu āyatananti? Āmantā.

    (ખ) આયતના ચક્ખાયતનન્તિ?

    (Kha) āyatanā cakkhāyatananti?

    ચક્ખાયતનં આયતનઞ્ચેવ ચક્ખાયતનઞ્ચ. અવસેસા આયતના ન ચક્ખાયતનં.

    Cakkhāyatanaṃ āyatanañceva cakkhāyatanañca. Avasesā āyatanā na cakkhāyatanaṃ.

    સોતં આયતનન્તિ?

    Sotaṃ āyatananti?

    આમન્તા.…પે॰… ઘાનં… જિવ્હા… કાયો… રૂપં… સદ્દો… ગન્ધો… રસો… ફોટ્ઠબ્બો… મનો… ધમ્મો આયતનન્તિ?

    Āmantā.…Pe… ghānaṃ… jivhā… kāyo… rūpaṃ… saddo… gandho… raso… phoṭṭhabbo… mano… dhammo āyatananti?

    આમન્તા.

    Āmantā.

    આયતના ધમ્માયતનન્તિ?

    Āyatanā dhammāyatananti?

    ધમ્માયતનં આયતનઞ્ચેવ ધમ્માયતનઞ્ચ. અવસેસા આયતના ન ધમ્માયતનં.

    Dhammāyatanaṃ āyatanañceva dhammāyatanañca. Avasesā āyatanā na dhammāyatanaṃ.

    (ખ) પચ્ચનીકં

    (Kha) paccanīkaṃ

    ૧૫. (ક) ન ચક્ખુ નાયતનન્તિ?

    15. (Ka) na cakkhu nāyatananti?

    ચક્ખું ઠપેત્વા અવસેસા આયતના ન ચક્ખુ, આયતના. ચક્ખુઞ્ચ આયતનઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ ચક્ખુ ન ચ આયતના.

    Cakkhuṃ ṭhapetvā avasesā āyatanā na cakkhu, āyatanā. Cakkhuñca āyatanañca ṭhapetvā avasesā na ceva cakkhu na ca āyatanā.

    (ખ) નાયતના ન ચક્ખાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Kha) nāyatanā na cakkhāyatananti? Āmantā.

    ન સોતં નાયતનન્તિ?

    Na sotaṃ nāyatananti?

    સોતં ઠપેત્વા…પે॰… ઘાનં ઠપેત્વા…પે॰… જિવ્હં ઠપેત્વા…પે॰… ન ચ આયતના.

    Sotaṃ ṭhapetvā…pe… ghānaṃ ṭhapetvā…pe… jivhaṃ ṭhapetvā…pe… na ca āyatanā.

    નાયતના ન જિવ્હાયતનન્તિ? આમન્તા.

    Nāyatanā na jivhāyatananti? Āmantā.

    (ક) ન કાયો નાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) na kāyo nāyatananti? Āmantā.

    (ખ) નાયતના ન કાયાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Kha) nāyatanā na kāyāyatananti? Āmantā.

    ન રૂપં નાયતનન્તિ?

    Na rūpaṃ nāyatananti?

    રૂપં ઠપેત્વા…પે॰… સદ્દં ઠપેત્વા…પે॰… ગન્ધં ઠપેત્વા…પે॰… રસં ઠપેત્વા…પે॰… ફોટ્ઠબ્બં ઠપેત્વા…પે॰… ન ચ આયતના. નાયતના ન ફોટ્ઠબ્બાયતનન્તિ? આમન્તા.

    Rūpaṃ ṭhapetvā…pe… saddaṃ ṭhapetvā…pe… gandhaṃ ṭhapetvā…pe… rasaṃ ṭhapetvā…pe… phoṭṭhabbaṃ ṭhapetvā…pe… na ca āyatanā. Nāyatanā na phoṭṭhabbāyatananti? Āmantā.

    (ક) ન મનો નાયતનન્તિ?

    (Ka) na mano nāyatananti?

    મનં ઠપેત્વા અવસેસા આયતના ન મનો, આયતના. મનઞ્ચ આયતનઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ મનો ન ચ આયતના.

    Manaṃ ṭhapetvā avasesā āyatanā na mano, āyatanā. Manañca āyatanañca ṭhapetvā avasesā na ceva mano na ca āyatanā.

    (ખ) નાયતના ન મનાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Kha) nāyatanā na manāyatananti? Āmantā.

    (ક) ન ધમ્મો નાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) na dhammo nāyatananti? Āmantā.

    (ખ) નાયતના ન ધમ્માયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Kha) nāyatanā na dhammāyatananti? Āmantā.

    ૪. સુદ્ધાયતનમૂલચક્કવારો

    4. Suddhāyatanamūlacakkavāro

    (ક) અનુલોમં

    (Ka) anulomaṃ

    ૧૬. (ક) ચક્ખુ આયતનન્તિ? આમન્તા.

    16. (Ka) cakkhu āyatananti? Āmantā.

    (ખ) આયતના સોતાયતનન્તિ?

    (Kha) āyatanā sotāyatananti?

    સોતાયતનં આયતનઞ્ચેવ સોતાયતનઞ્ચ. અવસેસા આયતના ન સોતાયતનં.

    Sotāyatanaṃ āyatanañceva sotāyatanañca. Avasesā āyatanā na sotāyatanaṃ.

    ચક્ખુ આયતનન્તિ? આમન્તા.

    Cakkhu āyatananti? Āmantā.

    આયતના ઘાનાયતનં…પે॰… આયતના ધમ્માયતનન્તિ?

    Āyatanā ghānāyatanaṃ…pe… āyatanā dhammāyatananti?

    ધમ્માયતનં આયતનઞ્ચેવ ધમ્માયતનઞ્ચ. અવસેસા આયતના ન ધમ્માયતનં.

    Dhammāyatanaṃ āyatanañceva dhammāyatanañca. Avasesā āyatanā na dhammāyatanaṃ.

    સોતં આયતનન્તિ? આમન્તા.

    Sotaṃ āyatananti? Āmantā.

    આયતના ચક્ખાયતનન્તિ?…પે॰… ન ચક્ખાયતનં…પે॰…. આયતના ધમ્માયતનન્તિ?…પે॰… ન ધમ્માયતનં.

    Āyatanā cakkhāyatananti?…Pe… na cakkhāyatanaṃ…pe…. Āyatanā dhammāyatananti?…Pe… na dhammāyatanaṃ.

    ઘાનં આયતનન્તિ? આમન્તા.

    Ghānaṃ āyatananti? Āmantā.

    આયતના ચક્ખાયતનન્તિ?…પે॰… આયતના ધમ્માયતનન્તિ? …પે॰… ન ધમ્માયતનં…પે॰….

    Āyatanā cakkhāyatananti?…Pe… āyatanā dhammāyatananti? …Pe… na dhammāyatanaṃ…pe….

    ધમ્મો આયતનન્તિ? આમન્તા.

    Dhammo āyatananti? Āmantā.

    આયતના ચક્ખાયતનં…પે॰… આયતના મનાયતનન્તિ?

    Āyatanā cakkhāyatanaṃ…pe… āyatanā manāyatananti?

    મનાયતનં આયતનઞ્ચેવ મનાયતનઞ્ચ. અવસેસા આયતના ન મનાયતનં.

    Manāyatanaṃ āyatanañceva manāyatanañca. Avasesā āyatanā na manāyatanaṃ.

    (ચક્કં બન્ધિતબ્બં)

    (Cakkaṃ bandhitabbaṃ)

    (ખ) પચ્ચનીકં

    (Kha) paccanīkaṃ

    ૧૭. (ક) ન ચક્ખુ નાયતનન્તિ?

    17. (Ka) na cakkhu nāyatananti?

    ચક્ખું ઠપેત્વા અવસેસા આયતના ન ચક્ખુ, આયતના. ચક્ખુઞ્ચ આયતનઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ ચક્ખુ ન ચ આયતના.

    Cakkhuṃ ṭhapetvā avasesā āyatanā na cakkhu, āyatanā. Cakkhuñca āyatanañca ṭhapetvā avasesā na ceva cakkhu na ca āyatanā.

    (ખ) નાયતના ન સોતાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Kha) nāyatanā na sotāyatananti? Āmantā.

    ન ચક્ખુ નાયતનન્તિ?

    Na cakkhu nāyatananti?

    ચક્ખું ઠપેત્વા અવસેસા આયતના ન ચક્ખુ, આયતના. ચક્ખુઞ્ચ આયતનઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ ચક્ખુ ન ચ આયતના….

    Cakkhuṃ ṭhapetvā avasesā āyatanā na cakkhu, āyatanā. Cakkhuñca āyatanañca ṭhapetvā avasesā na ceva cakkhu na ca āyatanā….

    નાયતના ન ઘાનાયતનં…પે॰… નાયતના ન ધમ્માયતનન્તિ?

    Nāyatanā na ghānāyatanaṃ…pe… nāyatanā na dhammāyatananti?

    આમન્તા.

    Āmantā.

    ન સોતં નાયતનન્તિ?

    Na sotaṃ nāyatananti?

    સોતં ઠપેત્વા…પે॰… ઘાનં ઠપેત્વા…પે॰… જિવ્હં ઠપેત્વા…પે॰… ન ચ આયતના. નાયતના ન ધમ્માયતનન્તિ? આમન્તા.

    Sotaṃ ṭhapetvā…pe… ghānaṃ ṭhapetvā…pe… jivhaṃ ṭhapetvā…pe… na ca āyatanā. Nāyatanā na dhammāyatananti? Āmantā.

    ન કાયો નાયતનન્તિ? આમન્તા.

    Na kāyo nāyatananti? Āmantā.

    નાયતના ન ચક્ખાયતનન્તિ? આમન્તા.…પે॰…. નાયતના ન ધમ્માયતનન્તિ? આમન્તા.…પે॰….

    Nāyatanā na cakkhāyatananti? Āmantā.…Pe…. Nāyatanā na dhammāyatananti? Āmantā.…Pe….

    (ક) ન ધમ્મો નાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) na dhammo nāyatananti? Āmantā.

    (ખ) નાયતના ન ચક્ખાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Kha) nāyatanā na cakkhāyatananti? Āmantā.

    (ક) ન ધમ્મો નાયતનન્તિ? આમન્તા.

    (Ka) na dhammo nāyatananti? Āmantā.

    (ખ) નાયતના ન સોતાયતનન્તિ? આમન્તા.…પે॰….

    (Kha) nāyatanā na sotāyatananti? Āmantā.…Pe….

    નાયતના ન મનાયતનન્તિ? આમન્તા.

    Nāyatanā na manāyatananti? Āmantā.

    (ચક્કં બન્ધિતબ્બં)

    (Cakkaṃ bandhitabbaṃ)

    પણ્ણત્તિનિદ્દેસવારો.

    Paṇṇattiniddesavāro.

    ૨. પવત્તિવારો ૧. ઉપ્પાદવારો

    2. Pavattivāro 1. uppādavāro

    (૧) પચ્ચુપ્પન્નવારો

    (1) Paccuppannavāro

    (ક) અનુલોમપુગ્ગલો

    (Ka) anulomapuggalo

    ૧૮. (ક) યસ્સ ચક્ખાયતનં ઉપ્પજ્જતિ તસ્સ સોતાયતનં ઉપ્પજ્જતીતિ?

    18. (Ka) yassa cakkhāyatanaṃ uppajjati tassa sotāyatanaṃ uppajjatīti?

    સચક્ખુકાનં અસોતકાનં ઉપપજ્જન્તાનં તેસં ચક્ખાયતનં ઉપ્પજ્જતિ , નો ચ તેસં સોતાયતનં ઉપ્પજ્જતિ. સચક્ખુકાનં સસોતકાનં ઉપપજ્જન્તાનં તેસં ચક્ખાયતનઞ્ચ ઉપ્પજ્જતિ સોતાયતનઞ્ચ ઉપ્પજ્જતિ.

    Sacakkhukānaṃ asotakānaṃ upapajjantānaṃ tesaṃ cakkhāyatanaṃ uppajjati , no ca tesaṃ sotāyatanaṃ uppajjati. Sacakkhukānaṃ sasotakānaṃ upapajjantānaṃ tesaṃ cakkhāyatanañca uppajjati sotāyatanañca uppajjati.

    (ખ) યસ્સ વા પન સોતાયતનં ઉપ્પજ્જતિ તસ્સ ચક્ખાયતનં ઉપ્પજ્જતીતિ?

    (Kha) yassa vā pana sotāyatanaṃ uppajjati tassa cakkhāyatanaṃ uppajjatīti?

    સસોતકાનં અચક્ખુકાનં ઉપપજ્જન્તાનં તેસં સોતાયતનં ઉપ્પજ્જતિ, નો ચ તેસં ચક્ખાયતનં ઉપ્પજ્જતિ. સસોતકાનં સચક્ખુકાનં ઉપપજ્જન્તાનં તેસં સોતાયતનઞ્ચ ઉપ્પજ્જતિ ચક્ખાયતનઞ્ચ ઉપ્પજ્જતિ.

    Sasotakānaṃ acakkhukānaṃ upapajjantānaṃ tesaṃ sotāyatanaṃ uppajjati, no ca tesaṃ cakkhāyatanaṃ uppajjati. Sasotakānaṃ sacakkhukānaṃ upapajjantānaṃ tesaṃ sotāyatanañca uppajjati cakkhāyatanañca uppajjati.

    (ક) યસ્સ ચક્ખાયતનં ઉપ્પજ્જતિ તસ્સ ઘાનાયતનં ઉપ્પજ્જતીતિ?

    (Ka) yassa cakkhāyatanaṃ uppajjati tassa ghānāyatanaṃ uppajjatīti?

    સચક્ખુકાનં અઘાનકાનં ઉપપજ્જન્તાનં તેસં ચક્ખાયતનં ઉપ્પજ્જતિ, નો ચ તેસં ઘાનાયતનં ઉપ્પજ્જતિ. સચક્ખુકાનં સઘાનકાનં ઉપપજ્જન્તાનં તેસં ચક્ખાયતનઞ્ચ ઉપ્પજ્જતિ ઘાનાયતનઞ્ચ ઉપ્પજ્જતિ.

    Sacakkhukānaṃ aghānakānaṃ upapajjantānaṃ tesaṃ cakkhāyatanaṃ uppajjati, no ca tesaṃ ghānāyatanaṃ uppajjati. Sacakkhukānaṃ saghānakānaṃ upapajjantānaṃ tesaṃ cakkhāyatanañca uppajjati ghānāyatanañca uppajjati.

    (ખ) યસ્સ વા પન ઘાનાયતનં ઉપ્પજ્જતિ તસ્સ ચક્ખાયતનં ઉપ્પજ્જતીતિ?

    (Kha) yassa vā pana ghānāyatanaṃ uppajjati tassa cakkhāyatanaṃ uppajjatīti?
